ERA 5 – ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 

Συνάντηση Βαρθολομαίου με Παπανδρέου
  Συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο είχε χθες στο Φανάρι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπανδρέου.   Προσφωνώντας τον κ.κ. Βαρθολομαίο ο έλληνας πολιτικός είπε : ««Το Οικουμενικό Πατριαρχείο περνάει κρίσιμες στιγμές, γι' αυτό βρίσκομαι εδώ, για να εκφράσω, όπως πάντα, την υποστήριξη και την συμπαράσταση στον θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά και στο πρόσωπό Σας». «Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, έχει αναφαίρετα δικαιώματα και ουδείς, βεβαίως, μπορεί να αμφισβητήσει την οικουμενικότητα του» είπε.   «Εις τα υπάρχοντα και εκκρεμούντα ήρθε να προστεθεί επ' εσχάτων και μία δικαστική αμφισβήτησης της οικουμενικότητας του Θρόνου, της οικουμενικότητας, η οποία για εμάς και για όλο τον Χριστιανικό -και όχι μόνο τον Χριστιανικό κόσμο- είναι δεδομένη και ισχύει από του 6ου αιώνος μέχρι σήμερα», είπε ο Πατριάρχης στην συζήτηση που είχε με τον κ. Γιώργο Παπανδρέου.

Να σημειωθεί ότι πρόσφατα το 4ο τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου στην Άγκυρα περιέλαβε σε μία απόφαση το σκεπτικό που αμφισβητεί την οικουμενικότητα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.   Ο κ.κ. Βαρθολομαίος δήλωσε ότι εν λόγω απόφαση «δεν επηρεάζει την προς τα έξω παρουσία, αποστολή, και μαρτυρία του Οικουμενικού Πατριαρχείου ουδέ επ' ελάχιστον. Είναι όμως λυπηρό, από την άλλη πλευρά, να βλέπουμε αυτήν την όχι ευχάριστη διάθεση έναντι του θεσμού του Οικουμενικού Πατριαρχείου από τους κρατούντες εις την χώρα μας», είπε ο Πατριάρχης.  

«Ευελπιστούμε ότι θα δοθεί κάποια λύση το ταχύτερο δυνατόν, ιδιαιτέρως μετά τις εκλογές που επίκεινται εδώ στην Τουρκία», είπε ο Πατριάρχης και σημείωσε ότι «επαναλαμβάνω αυτήν την προσδοκία μας ότι μετά τις εκλογές και τον σχηματισμό νέας Τουρκικής Κυβερνήσεως θα έχουμε εξελίξεις επί το θετικότερο, που θα είναι για το καλόν όχι μόνον του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά και αυτής ταύτης της Τουρκίας, η οποία πορεύεται προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και μέσα στα πλαίσια της πορείας της αυτής πρέπει να αναθεωρήσει πολλές παραδοσιακές στάσεις και τοποθετήσεις της».  

Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είπε ακόμα στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο ότι θα συζητήσει τα θέματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου με τον Πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, η οποία προεδρεύει από προχθές στην Ευρωπαϊκή Ένωση.   Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε, απευθυνόμενος στον Οικουμενικό Πατριάρχη ότι «Τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε, είναι βεβαίως μέσα στις υποχρεώσεις που έχει η Τουρκία στην πορεία της προς την Ε.Ε».  

Για τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο  

Την λύπη όλων στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για την κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Χριστόδουλου, εξέφρασε στο πλαίσιο της συνάντησης με τον κ. Παπανδρέου ο κ.κ. Βαρθολομαίος.   Ο Οικουμενικός πατριάρχης είπε «ενώνουμε τις προσευχές μας από εδώ, από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, με τις προσευχές ολοκλήρου του ελληνικού λαού, αλλά και του Αποδήμου Ελληνισμού και άλλων Εκκλησιών για την ταχεία αποκατάσταση της πολυτίμου υγείας του και για την επιστροφή το ταχύτερο δυνατόν εις τα υπεύθυνα καθήκοντά του».  

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, υπενθύμισε ότι επισκέφθηκε πρόσφατα τον Αρχιεπίσκοπο στην Αθήνα. «Το θεώρησα απαραίτητο να εκφράσω αυτήν την αδελφική αλληλεγγύη και συμπαράσταση προς το πρόσωπόν του και από εκείνη την ημέρα και εντεύθεν παρακολουθώ τις εξελίξεις και οι προσευχές όλων μας εδώ στο Πατριαρχείο είναι συνεχείς και ειλικρινείς» κατέληξε.