Του Χρήστου Ρουμελιώτη

«Συνέδριο προαναγγελίας των εθνικών εκλογών». «Συνέδριο ανάδειξης των ισχυρών παιχτών». «Συνέδριο μέτρησης ισχύος των επίδοξων δελφίνων». «Συνέδριο συσπείρωσης των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας». «Συνέδριο των απαντήσεων και οριοθέτησης νέων στόχων». Αυτοί είναι μερικοί μόνο από τους τίτλους που αφειδώς μοιράστηκαν τις τελευταίες ημέρες για το 7ο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας που ξεκινά την Παρασκευή και ολοκληρώνεται την προσεχή Κυριακή.  Η πραγματική σημασία αυτού του συνεδρίου βρίσκεται κάπου ενδιάμεσα καθώς αν θέλει κανείς να προσδώσει την πραγματική του αξία θα έλεγε απλώς ότι είναι το καλύτερο πολιτικό «κλείσιμο» για την κυβέρνηση πριν από τα «μπάνια του λαού» αλλά και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον ίδιο τον πρωθυπουργό να σιχυροποιήσει τη θέση του τόσο στο εσωτερικό του κόμματός του όσο και στα μάτια των Ελλήνων πολιτών.

Όχι φυσικά ότι αντιμετωπίζει κανένα ουσιαστικό πρόβλημα εντός της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Καραμανλής, αλλά οπωσδήποτε η δημόσια εικόνα του έχει, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις κλονιστεί. Και μιας και θα γίνει η προσπάθεια ισχυροποίησης της πρωθυπουργικής εικόνας, δεν είναι κακό να «τρίξει» και λίγο τα δόντια στους επίδοξους «δελφίνους» που θα βρουν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναδείξουν τη δυναμική και την επιρροή τους.

 Από πολιτικής πάντως πλευράς δεν αναμένεται να είναι από τα πλέον σημαντικά συνέδρια αυτό που ξεκινά από την Παρασκευή, μιας και δεν εκτιμάται ότι θα προκύψουν ιδιαίτερες αλλαγές στο κατασταστικό, δεν προβλέπεται φυσικά αλλαγή αρχηγού και δεν υπάρχει θέμα και αλλαγής προσώπου (με τα μέχρι στιγμής δεδομένα φυσικά) στη θέση του γραμματέα του κόμματος.  Αν κάπου επικεντρωθεί το ενδιαφέρον από πολιτικής πλευράς θα είναι στη βαρυσήμαντη τοποθέτηση του πρωθυπουργού ο οποίος αναμένεται εκτός της αναφοράς του στα πεπραγμένα των τριών και κάτι χρόνων διακυβέρνησης αλλά και της οριοθέτησης των στόχων για την επόμενη τετραετία (γιατί εκεί κακά τα ψέματα στοχεύει πλέον η κυβέρνηση),  να δώσει και απαντήσεις σε όλα τα μεγάλα θέματα που ήρθαν το τελευταίο διάστημα στην επικαιρότητα και κυρίως εκείνα που εκτιμάται ότι έφεραν σε δύσκολη θέση το κυβερνών κόμμα.

Συνεργάτες του μάλιστα άφηναν να διαφανεί τις τελευταίες ημέρες ότι η τοποθέτησή του θα είναι εφ' όλης της ύλης με επικεντρωμένο στόχο να διαλύσει κάθε σύννεφο αμφισβήτησης και κάθε σκιά που προσπάθησε να αφήσει το ΠΑΣΟΚ κάνοντας κατά τους ίδιους, «στείρα» αντιπολίτευση. Η περίπτωση των ομολόγων, το βαρύ κλίμα που έχει δημιουργηθεί για την Ελληνική Αστυνομία αλλά και η εθνική τραγωδία των πυρκαγιών θα περιλαμβάνονται στην πρωθυπουργική ομιλία σε μια προσπάθεια όπως επισημαίνεται να δωθούν απαντήσεις αλλά και σαφείς δεσμεύσεις, αλλά όπως όλα δείχνουν ο κ. Καραμανλής δεν θα μείνει μόνο εκεί. Και όπως έδειξε και η ομιλία του στη Βουλή την περασμένη Δευτέρα, θα αναφερθεί εκτενώς και σε περιπτώσεις ατασθαλιών στελεχών του ΠΑΣΟΚ αλλά και σε σκάνδαλα που έγιναν κατά την περίοδο διακυβέρνησής του σε μια προσπάθεια να αναδειχθεί η ζωφερή πραγματικότητα που είχε να αντιμετωπίσει η Ν.Δ. όταν ήρθε στην εξουσία. Βέβαια η αξιωματική Αντιπολίτευση κάνει λόγο για προσπάθεια συμψηφισμού, κάτι που μετά βδελυγμίας απορρίπτει το κυβερνών κόμμα απαντώντας ότι απλώς αποκαλύπτει τις «σκιές» του παρελθόντος.

Πολλοί τέλος αναμένουν από τον κ. Καραμανλή να κάνει σε αυτό το συνέδριο την πρώτη ουσιαστική και ξεκάθαρη τοποθέτησή του αναφορικά με το θέμα των πρόωρων εκλογών. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που άφηναν να εννοηθεί ότι ο πρωθυπουργός ίσως επέλεγε αυτή την ομιλία για να φανερώσει τις πραγματικές του προθέσεις. Όπως και να έχει πάντως η προεκλογική περίοδος έχει αρχίσει, καθώς είτε το Φθινόπωρο είτε την Άνοιξη γίνουν οι εκλογές, η περίοδος μοιάζει πλέον πολύ κοντινή και αυτό το γεγονός δεν αφήνει κανένα κόμμα σε εφησυχασμό.

 

Παιχνίδια ισχύος

 

Αυτό πάντως που φαίνεται πως τελικά θα μας απασχολήσει σε αυτό το συνέδριο, είναι ο συσχετισμός δυνάμεων που θα διαμορφωθεί με την εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής που ανέκαθεν προσδιόριζε και την επιρροή των πρωτοκλασσάτων στελεχών στο εσωτερικό του κόμματος. Οι περίπου 5000 σύνεδροι που θα κατακλήσουν το τριήμερο αυτό το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, είναι δεδομένο ότι συμμετέχουν οικειοθελώς σε αυτό το «παιχνίδι» καθώς δυστυχώς αυτός έχει καταντήσει να είναι και ο ρόλος τους. Εκείνοι που θα προσπαθήσουν να κλέψουν αυτή τη φορά τις εντυπώσεις είναι η  Ντόρα Μπακογιάννη και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Για την ακρίβεια, η υπουργός Εξωτερικών ανέκαθεων κατάφερνε να έχει ισχυρή ομάδα στην κεντρική επιτροπή γνωρίζοντας πόλύ καλά πόσο σημαντικό είναι αυτό ακόμη και στην ισχυροποίηση του πολιτικού της προφίλ. Αυτός που θε κριθεί να δώσει ουσιαστικά τα διαπιστευτήριά του σχετικά με την επιρροή του στο εκλογικό Σώμα του συνεδρίου είναι ο υπουργός Υγείας που δεν κρύβει πλέον τις προθέσεις του για διεκδίκηση της προεδρικής θέσης όταν τεθεί τέτοιο θέμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την έκπληξη στο προηγούμενο συνέδριο την είχε κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος ο οποίος είχε καταφέρει να εκλέξει σημαντικό αριθμό συνέδρων στην Κεντρική Επιτροπή κάτι για το οποίο πάντως θα προσπαθήσει και αυτή τη φορά. Το ερωτηματικό πάντως παραμένει ο κ. Αβραμόπουλος στο πρώτο του ουσιαστικά τέστ και στην πρώτη απαιτητική του άτυπη αναμέτρηση στην πορεία του προς τη διεκδίκηση της προεδρίας του κόμματος. Η αλήθεια είναι ότι τους τελευταίους μήνες έκανε προσπάθειες προσέγγισης πολλών στελεχών του κόμματος και δεν αποκλείεται να έχουν τελικά αποτέλεσμα. Την επιρροή που ασκεί στο εσωτερικό του κόμματος θα θελήσει να τεστάρει και ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης ο οποίος αν και σε άλλο πόστο πλέον από εκείνο του τότε γραμματέα του κόμματος, δεν έπαψε ποτέ να δείχνει ότι το κόμμα και η κομματική βάση είναι για αυτόν ακόμη σημαντικά στοιχεία στην πολιτική του σταδιοδρομία.

Ένας λόγος επιπλέον που θα ήθελε να δείξει τα αποτελέσματα αυτά και στον διάδοχό του στο κόμμα Λευτέρη Ζαγορίτη ο οποίος επίσης θα προσπαθήσει παράλληλα με την επανεκλογή του στο συγκεκριμένο πόστο (που μάλλον φαντάζει βέβαιη) να αποδείξει ότι έχει ρόλο στη Ν.Δ.αλλά και επιρροή. Τις δικές τους ομάδες στην 150μελή Κεντρική επιτροπή θα «κυνηγήσουν» ο Γιώργος Βουλγαράκης (του οποίου οι μετοχές στη Ν.Δ. πάντως εμφανίζονται πεσμένες), ο Γιώργος Αλογοσκούφης (που βρίσκεται σε ανοδική πορεία) και ο Θ. Ρουσόπουλος που «καίγεται» για να αυξήσει τις «μετοχές του» στο εσωτερικό του κόμματος ενόψει και της επικείμενης καθόδου του στο Υπόλοιπο Αττικής.

Για όσους πάντως προσπαθήσουν να αναζητήσουν στο 7ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας την ανάδειξη ουσιαστικού πολιτικού λόγου και διαλογικής συζήτησης, μάλλον θα πρέπει να περιμένουν για το επόμενο, τότε που το πολιτικό κλίμα αναμένεται να είναι πιο χαλαρό, εκτός και αν μέχρι τότε έχουν και αυτά καεί…όπως χιλιάδες δέντρα στο μέχρι πρότινος πανέμορφο δάσος της Πάρνηθας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΜΙΛΙΕΣ

http://www.nd.gr/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=99&Itemid=289