ΟΙ «ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ ΟΜΗΡΟΥ» ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΔΥΟ ΟΛΟΝΥΚΤΙΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ «ΙΛΙΑΔΑΣ» ΚΑΙ ΤΗΣ «ΟΔΥΣΣΕΙΑΣ» ΜΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΑΚΡΟΑΤΗΡΙΟΥ ΣΤΗ ΧΙΟ, ΣΤΙΣ 3 ΚΑΙ ΤΙΣ 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

 

Οι «ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ ΟΜΗΡΟΥ» (Readers of Homer), ένας διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που διοργανώνει ολονύκτιες αναγνώσεις της ΙΛΙΑΔΑΣ και της ΟΔΥΣΣΕΙΑΣ, με την ενεργό συμμετοχή του ακροατηρίου, προγραμματίζει δύο παρόμοιες εκδηλώσεις στη ΔΑΣΚΑΛΟΠΕΤΡΑ, την Πέτρα του Διδασκάλου, στη Χίο, τη Μυθική Πατρίδα του Ομήρου. 

Οι ολονύκτιες αναγνώσεις θα γίνουν τις νύκτες της Παρασκευής 3 Αυγούστου 2007 και της Παρασκευής 10 Αυγούστου ε.ε αντίστοιχα.  Οι εκδηλώσεις φιλοξενούνται από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. (Δημοτικό και Περιφερειακό Θέατρο) Βορείου Αιγαίου και τον Δήμο Ομηρουπόλεως και υποστηρίζονται με χορηγίες από τα Χιακά Σωματεία Αμερικής και Καναδά, τα Γενικά Προξενεία της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη και στο Σαν Φρανσίσκο, την Παγκρητική Ένωση Αμερικής, το Ίδρυμα Ελληνικού Θεάτρου της Νέας Υόρκης και τις οικογένειες  Andres Osoro και Nick Pries. 

 

Οι συμμετέχοντες θα εναλλάσσονται διαβάζοντας από μια 10ωρης διάρκειας έκδοση καθ’ ενός από τα δύο έπη του Ομήρου, στην ελληνική ή στην αγγλική γλώσσα.  Και οι δύο ολονύκτιες εκδηλώσεις θ’ αρχίσουν στις 8:00 μ.μ. με μια ώρα μουσικής, ένα λιτό δείπνο και προετοιμασία για μια βραδιά που τιμά τις παραδόσεις και τα καλλιτεχνικά επιτεύγματα του Ομήρου.

Οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν, καλούνται να δηλώσουν έγκαιρα τη συμμετοχή τους, έτσι ώστε να περιληφθούν στον κατάλογο των 100 περίπου συμμετεχόντων σε κάθε μια από τις βραδιές, ή και στις δύο. Πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ηλεκτρονική διεύθυνση: register@thereadersofhomer.org

Οι αναγνώστες θα λάβουν έναν αριθμό, ένα κείμενο στα ελληνικά ή στα αγγλικά και ένα προσημειωμένο απόσπασμα, που θα διαβαστεί ενώπιον ενός διεθνούς ακροατηρίου, υπό το φως των αστεριών και τον παφλασμό των κυμάτων στην παρακείμενη ακτή.

Οι αναγνώστες δεν αντιμετωπίζουν καμία πίεση ως προς το ρυθμό, ούτε απαιτείται θεατρική παιδεία. Υπάρχουν μόνο τέσσερις κανόνες: οι αναγνώστες πρέπει να βρίσκονται εκεί την προκαθορισμένη ώρα ανάγνωσης της περικοπής που τους έχει ανατεθεί, πρέπει να διαβάζουν ευκρινώς, δεν πρέπει να απολογούνται, ούτε να σχολιάζουν. Μόνον ο Όμηρος σχολιάζει και  – παρά τη χρονική απόσταση που μας χωρίζει – αντιλαμβάνεται τις διακυμάνσεις του κόσμου μας και έχει πολλά να πει για τον πόλεμο και την ειρήνη, τη φαντασία και τη ζωή. Οι αναγνώστες του Ομήρου πιστεύουν ότι είναι σημαντικό να διαβάζουμε δυνατά ποίηση στους άλλους. Οι συμμετέχοντες γίνονται συνεχιστές της παράδοσης. Μαθαίνουν να νοιάζονται για τις λέξεις, τη μουσική και τη σημασία τους και γίνονται τμήμα ενός συνόλου που είναι συνάμα αρχαίο και σύγχρονο, όμορφο και ενδιαφέρον. Ο συμβολισμός της ανάγνωσης των επών του Ομήρου στη Δασκαλόπετρα της Χίου, το σημείο όπου κατά την παράδοση τα τραγούδησε ο ίδιος ο δημιουργός τους, χιλιάδες χρόνια πριν, είναι προφανής.

Από τότε που η παράδοση αυτή της ζωντανής ανάγνωσης άρχισε από τους Αναγνώστες του Oμήρου στην Καλιφόρνια, πριν από δέκα χρόνια, σημειώνει τεράστια και αυξανόμενη επιτυχία. Οι προγραμματισμένες αναγνώσεις στη Χίο είναι οι πρώτες μίας σειράς αναγνώσεων στο εξωτερικό. Για να πάρετε μία αίσθηση πως η συμμετοχή επηρέασε προηγούμενους αναγνώστες, μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα Video and Testimonials στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://thereadersofhomer.org

 Οι συμμετέχοντες θα επιλέξουν εάν θα διαβάσουν ελληνικά  ή αγγλικά και η συνέχεια της ανάγνωσης των κειμένων αποδίδει την μαγεία του Ομήρου, σ΄ ένα υπέροχο περιβάλλον, ανάμεσα σε φίλους, γνωστούς και ξένους. Ο κάθε αναγνώστης διαβάζει κατά μέσο όρο μία περικοπή 75 σειρών που διαρκεί περίπου πέντε λεπτά. Οι συμμετέχοντες ακούν τα επικά αποσπάσματα υπό τους ήχους μουσικής και έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν ένα ποτήρι κρασί ή ακόμη και να αποκοιμηθούν και να ξυπνήσουν ακούγοντας τη συνέχιση της ανάγνωσης, κάτω από το ελληνικό αυγουστιάτικο φεγγάρι. 

Το πνεύμα των εκδηλώσεων είναι κοινωνικό, διεθνές και συνάμα ειρηνικό. Οι αναγνώστες, περιλαμβανομένων δασκάλων και νεαρών μαθητών από χωριά της Χίου, θα δώσουν μία άλλη διάσταση στους ήχους και τους ρυθμούς των επών του Ομήρου. Επισκέπτες από άλλες χώρες μπορούν να διαβάσουν την αρχή της περικοπής τους στη μητρική τους γλώσσα, τιμώντας τη δική τους ομηρική παράδοση και τους μεταφραστές τους.  Η προσπάθεια αποτελεί μία πρόκληση που επιβραβεύει τους συμμετέχοντες.

Επιπροσθέτως, η συμμετοχή είναι ελεύθερη για όσους εγγραφούν και θα υπάρχουν καθίσματα, ενώ θα προσφερθούν νερό και αναψυκτικά.  

Τα ένδοξα έπη του Ομήρου είναι από τα αρχαιότερα λογοτεχνικά έργα στην παγκόσμια ιστορία. Ας τα τραγουδήσουμε ξανά μαζί!

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας:

http://thereadersofhomer.org 

Επικοινωνήστε τηλεφωνικά,

ή ηλεκτρονικά για περισσότερες

πληροφορίες: Kathryn Hohlwein

e-mail: register@thereadersofhomer.org

Τηλ.: (Ευρώπη) + 30 6937 093695

         (Η.Π.Α.)   + 1 817 597 3617

Ελλάδα: Δημοτικό και Περιφερειακό Θέατρο Βορείου Αιγαίου

              Λάδης 1, 82100 ΧΙΟΣ – ΕΛΛΑΣ (GREECE)

  Τηλ.:030 22710 43556

  Fax: 030 22710 29930