Η γιορτή για το τέλος της σχολικής χρονιάς του Ελληνικού Σχολείου  Μασσαλίας πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20 Ιουνίου 2007. Αυτή τη χρονιά, τεράστια επιτυχία σε όλα τα επίπεδα : Οι μαθητές του ελληνικού σχολείου Μασσαλίας παρουσίασαν την κωμωδία του Αριστοφάνη “Αχαρνής” σε μια υπέροχη αίθουσα θεάτρου, με θαυμάσια σκηνικά και με κοστούμια χαρακτηριστικά της εποχής. Η ερμηνεία των παιδιών των ρόλων τους σε τέλεια ελληνικά, ενθουσίασε το πολυπληθές κοινό.

Η υπεύθυνη του Ελληνικού Σχολείου, κα Ιωάννα ΜΟΥΣΙΚΟΥΔΗ.

Η κωμωδία του Αριστοφάνη


Οι « Αχαρνής », τρίτη κατά σειρά κωμωδία του Αριστοφάνη, είναι ένας ύμνος στην ειρήνη. Το έργο τοποθετείται κατά τον έκτο χρόνο του Πελοποννησιακού πολέμου. Οι Αχαρνές, ένας δήμος της Αττικής, βρίσκεται από την αρχή του πολέμου στην κατοχή των Σπαρτιατών. Οι Αχαρνής, που θέλουν να ανακαταλάβουν τη γη τους, είναι θερμοί υποστηρικτές του πολέμου.

Ο Αριστοφάνης υποστηρίζει την ειρήνη δείχνοντας με το έργο του πρώτα πρώτα ότι ο πόλεμος είναι παράλογος. Στη συνέχεια περιγράφει τα αποτελέσματά του : καταστροφικός για τον λαό, πηγή κέρδους για κάποιους εκμεταλλευτές. Τελικά δηλώνει ότι όλοι οι σωστοί άνθρωποι επιθυμούν συνθήκη ειρήνης κι ότι μόνο οι πολιτικοί και οι στρατιωτικοί αντιτίθενται.
Έτσι, ο Αριστοφάνης βάζει στη σκηνή έναν γενναίο πολίτη, τον Δικαιόπολι, που αποφασίζει να κλείσει « ιδιωτική ειρήνη » με τους Σπαρτιάτες. Οι Αχαρνής πληροφορούνται την « προδοσία » του και του επιτίθενται στο σπίτι του καθώς γιορτάζει τα αγροτικά Διονύσια.


Ο Δικαιόπολις αντιτίθεται επίσης στους συκοφάντες που θέλουν να καταγγείλουν την ελεύθερη αγορά που ανοίγει. Στην ουσία, ο Αριστοφάνης, με τη σκηνή της ελεύθερης αγοράς υπογραμμίζει τη σκληρότητα του εμπάργκο που είχαν επιβάλει οι Αθηναίοι στην πόλη των Μεγάρων στην αρχή του πολέμου.

Η κωμωδία που παρουσιάζουν οι μαθητές του Ελληνικού Σχολείου Μασσαλίας


 
Στη δική μας διασκευή της κωμωδίας « Αχαρνής », ο ρόλος του Δικαιόπολη ( πολύ μεγάλος ) έχει μοιραστεί στα τέσσερα : μια ομάδα τεσσάρων φίλων μοιράζονται τα λόγια του Δικαιόπολι τού Αριστοφάνη.

Μέρη της κωμωδίας :

1. Πρόλογος : Η Συνέλευση των Αθηναίων συνεδριάζει. Δημαγωγοί (απεσταλμένοι των Αθηναίων στους Πέρσες) παρουσιάζουν στους Αθηναίους έναν ψεύτικο αντιπρόσωπο των Περσών, κάνοντας το λαό να ελπίζει οικονομική βοήθεια. Ο Δικαιόπολις κι οι φίλοι του δεν πείθονται, αλλά δεν καταφέρνουν ν’ακουστεί η φωνή τους απ’τους Πρυτάνεις. Έτσι, κλείνουν ιδιωτική συνθήκη ειρήνης με τους Σπαρτιάτες.


2. Πάροδος και αγώνας : Καθώς γιορτάζει τα Αγροτικά Διονύσια, ο Δικαιόπολις κι οι φίλοι του δέχονται επίθεση από τους Αχαρνιώτες. Γλιτώνουν παίρνοντας ομήρους τα παιδιά τους (στο πρωτότυπο, ο Δικαιόπολις παίρνει « ομήρους» σάκους κάρβουνο). Υπερασπίζουν τη γνώμη του στους Αχαρνής και ρίχνονται σε μια έντονη λογομαχία ενάντια στον στρατηγό Λάμαχο (υποστηρικτή του πολέμου).

3.
3. Επεισόδια και έξοδος : Ο Δικαιόπολις κι οι φίλοι του ανοίγουν ιδιωτική αγορά, ανοιχτή σ’όλους τους εμπόρους και σ’όλα τα προϊόντα. Πολίτες που ενδιαφέρονται για την ειρήνη έρχονται στην αγορά του Δικαιόπολι.

ΠΗΓΗ:  http://diaspora-grecque.com