Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, μετά την υπογραφή, σήμερα στη Ρώμη, της Τριμερούς Διακρατικής Συμφωνίας Ιταλίας – Ελλάδας – Τουρκίας, για την κατασκευή του Νοτίου Ευρωπαϊκού Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, από τον Υπουργό Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα και τους ομολόγους του της Τουρκίας κ. Μεχμέτ Χιλμί Γκιουλέρ και της Ιταλίας κ. Πιερλουίτζι Μπερσάνι, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 

«Η υπογραφή της τριμερούς Διακρατικής Συμφωνίας Ιταλίας-Ελλάδας-Τουρκίας, για την κατασκευή του Νότιου Ευρωπαϊκού Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, αποτελεί ιστορικό γεγονός, όχι μόνο για τις τρεις χώρες, αλλά και για τις χώρες της Κασπίας και της Μέσης Ανατολής. Είναι εξίσου σημαντικό έργο για την Ευρώπη, καθώς διασφαλίζεται, δια της Τουρκίας και της Ελλάδας, η μεταφορά φυσικού αερίου από την Ασία στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές.

Η χώρα μας, με την κατασκευή του αγωγού πετρελαίου «Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη», την ολοκλήρωση του Ελληνο-Τουρκικού αγωγού φυσικού αερίου, τη Διακήρυξη για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream και με τη σημερινή Συμφωνία, αναβαθμίζει ακόμη περισσότερο τη θέση της, στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή.

Με στρατηγική και σχέδιο, η Χώρα μας μετατρέπεται σε σημαντικό και ισχυρό διεθνή δίαυλο μεταφοράς πετρελαίου, φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού και αναβαθμίζει τη γεωπολιτική θέση και το διεθνές κύρος της».