Γράφει ο Πολίτης Βάιο Φασούλας

Κοντεύουν να περάσουν τέσσερα χρόνια όταν η ΝΔ αναδείχτηκε νικήτρια στις εκλογές και έγινε κυβέρνηση των Ελλήνων. Και έγινε κυβέρνηση διότι δεσμεύτηκε και υποσχέθηκε π ο λ λ ά  στους Πολίτες, γηγενείς και απόδημους, και την ψήφησαν. Κι εμείς από το χώρο της διασποράς της ευχηθήκαμε το καλλίτερο (και ας μας επιτραπεί να επαναλάβουμε το σχόλιό μας το οποίο εξακολουθεί να ισχύει για τον …επόμενο νικητή.

 

Όμως το κυβερνών κόμμα, δυστυχώς, δεν τήρησε τις υποσχέσεις της. Κι αυτό λέγετε  α π ά τ η, ψ ε υ τ ι ά,  κ ο μ μ α τ ι κ ό ς  κ ο μ π α σ μ ό ς και Νέο δημοκρατική υποκουλτούρα. Δε μας παίρνει ο χρόνος να αναφερθούμε σε ποιες απ' τις δεσμεύσεις της πραγματοποίησε και ποιες όχι. Άλλωστε είναι γνωστές ακόμα και σε τοπικά επίπεδα. «Σύγχρονος-φιλελεύθερος» σκοταδισμός με αδειασμένους» στη γωνιά του Έλληνες οικονομικά, κοινωνικά, εθνικά και πολιτιστικά. Μένει μόνο οι ψηφοφόροι της ΝΔ να δείξουν και να αποδείξουν ότι έχουν ανοιχτά μάτια και φωτισμένο νου. Κρίμα και στις ευχές μας που πήγαν στράφι. Αλλά τι να κάνει κανείς όταν θέλει να διατηρεί τον τίτλο του Πολίτη; Μόνο που Πολίτες είναι και οι πολιτικοί μαζί με την πολιτική της ΝΔ η οποία, δυστυχώς, απέτυχε.

Μέχρι να επανέλθουμε παραθέτουμε το σχόλιό μας ελπίζοντας ότι μετά από τέσσερα χρόνια δε θα λέμε τα ίδια πράγματα.

Ε.Ε. Ελλάδα, Τρίκαλα -Αύγουστος 08 2007

pelasgos@fasoulas.de    http:\\www.fasoulas.de

 

*                           *                           *  

«Στο ξεκίνημα της Νέας Δημοκρατίας -Απ' το χώρο της Διασποράς»

(Από το αρχείο του Β. Φασούλα. -Μάρτιος 08  2004)

            Στην πρώτη μέρα τής Νέας Δημοκρατίας(Ν.Δ.) μιας μέρας που την ανέδειξε νικήτρια να κυβερνήσει τον τόπο, έναν τόπο που γεννήθηκε η Δημοκρατία, άσχετα αν ανήκουμε στο χώρο της ή μη, σαν Έλληνες Πολίτες και κληρονόμοι της Δημοκρατίας θεωρούμε υποχρέωσή μας να συγχαρούμε τη νίκη της και να της ευχηθούμε ό, τι το καλλίτερο για τη διακυβέρνηση της χώρας. Επίσης συγχαρητήρια και σε όλα τα κόμματα, που μέσω του προεκλογικού τους αγώνα, άλλα διεκδίκησαν την εξουσία και άλλα μια θέση στην αντιπολίτευση, ιδιαίτερα στα μικρά κόμματα, που παρόλο που γνώριζαν τις δύσκολες συνθήκες (περίπτωση ΔΗΚΚΙ) έδωσαν τον αξιοπρεπή αγώνα τους.

            Δεν προτιθέμεθα να αναλύσουμε το εκλογικό αποτέλεσμα και πολύ περισσότερο να προβούμε σε σχόλια, θετικά ή αρνητικά για κανένα κόμμα, βεβαίως και για τη Ν.Δ. Όμως όσο και αν η πρώτη μέρα είναι μέρα χαράς και μέρα νίκης για τη Ν.Δ., καλά είναι να θυμούμαστε υποσχέσεις και δεσμεύσεις, οι οποίες χάρισαν τη νίκη.

            Γι' αυτή τη νίκη πιστεύουμε ότι ένα τμήμα του εκλογικού σώματος προέρχονταν και από άλλους πολιτικούς χώρους που για διάφορους λόγους επέλεξαν την αλλαγή. Αυτό το τμήμα, το συγχωνευμένο στη μεγάλη πλειοψηφία του λαού, πρέπει να προσέξει η νέα κυβέρνηση της Ν.Δ. το οποίο σύντομα θα χρειαστεί.

            Σε ό, τι αφορά τον απόδημο ελληνισμό, (που εκτός τις προσωπικές μετακινήσεις τους υπάρχει και ένας μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων στην Ελλάδα, οικογένειες, φίλοι κλπ) και εδώ υπάρχουν εξαγγελίες, δεσμεύσεις, και υποσχέσεις και μόλις σήμερα, την πρώτη κιόλας μέρα από τα ΟΜΜΕ μαθαίνουμε ότι: «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα χαράξει μια νέα πολιτική για την ομογένεια». Τη δήλωση αυτή έκανε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Παναγιώτης Σκανδαλίδης και αρμόδιος του Τμήματος Απόδημου Ελληνισμού της Νέας Δημοκρατίας, σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό 3ΧΥ της Μελβούρνης. «Ήρθε η ώρα, να αφυπνισθεί και αναδειχθεί αυτός ο γίγαντας που λέγεται απόδημος Ελληνισμός» τόνισε χαρακτηριστικά.

            Η μισή Ελλάδα βρίσκεται στην αλλοδαπή. Και οι απόδημοι για το κάθε τους πρόβλημα έχουν και άποψη και λύση. Βεβαίως άποψη έχουν και όλοι εκείνοι που κατείχαν και κατέχουν, διοικητικές θέσεις όπως στο ΣΑΕ., στη Γ.Γ.Ε.Α. και τμήμα του Υπουργείου Εξ. οι οποίοι δεν πρόσφεραν τα αναμενόμενα κι αυτό γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση κομματικοποίησε αυτούς τους οργανισμούς-μηχανισμούς για δικούς της λόγους.

            Για να μην τα ισοπεδώνουμε όλα, γνωρίζουμε περιπτώσεις ορισμένων στελεχών της Δημοκρατικής Παράταξης (Πασόκ) οι οποίοι κατέβαλαν κάποιες προσπάθειες, δυστυχώς όμως ανεπιτυχώς. Τώρα αν η νέα κυβέρνηση της Ν.Δ. μείνει με τις υποσχέσεις (ελληνικό φαινόμενο κι αυτό) και λειτουργήσει όπως λειτούργησε και η προηγούμενη, δε θα έχουμε αλλαγή αλλά κάτι άλλο. Οι απόδημοι θα αποκτήσουν ακόμα μια απογοήτευση και μια πικρή εμπειρία.

            Για να μπορούμε να μιλούμε για μια Ελλάδα Πολιτών, για μια Ελλάδα, τουλάχιστον πολιτισμένη, η Ν.Δ. ως πρώτη προτεραιότητα οφείλει να φέρει στη βουλή προς ψήφιση το διαχρονικά αντιδημοκρατικό και αναφαίρετο δικαίωμα της επιστολικής ψήφου. Τώρα! Παράλληλα στον τομέα του Πολιτισμού και ό, τι σ' αυτόν συνεπάγεται να πράξει αυτά που δεσμεύτηκε. Στους προαναφερόμενους οργανισμούς πρέπει να καθαρίσουν πολλά πράγματα χωρίς αυτό να σημαίνει ήρθαμε εμείς θα φύγετε εσείς.

            Τέλος όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων και ιδιαίτερα ο κ. Κ. Καραμανλής, όπως αυτοί παρουσιάστηκαν στο εκλογικό σώμα τον τελευταίο καιρό, θα πρέπει να μην ξεχνούν ότι, πρώτα είναι Πολίτες και όμοιοι με μας. Θα πρέπει να μην ξεχνούν τους θεσμούς ή να τους αγνοούν και ασφαλώς να υπηρετούν τα καθήκοντά τους. Πρώτο μέλημά τους θα πρέπει να επαναφέρουν τη Βουλή στο πραγματικό της ανάστημα έτσι ώστε να ακούγεται η φωνή του βουλευτή και παν απ' όλα να μην βρίσκονται στα καλάμια ανεβασμένοι.

Είναι κι αυτοί Πολίτες (οι πολιτικοί) τους οποίους εμείς οι Πολίτες, απόδημοι και γηγενείς  τους εμπιστευόμαστε να μας εκπροσωπούν.

            Αυτά για τη Ν.Δ., για τη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας ευχόμαστε νίκες.

Ε .Ε. – Γερμανία  Μάρτιος 08  2004  http://www.fasoulas.de/