έντονες διεργασίες και συζητήσεις εν όψει του πολυσηζητημένου συνεδρίου της Ομοσπονδίας με θέμα "Ο Ελληνισμός της Αμερικής τον 21ο αιώνα" ξεκινούν αμέσως μετά το 15Αύγουστο σύμφωνα και με σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας και της Οργανωτικής  Επιτροπής του Συνεδρίου.  Η Ο.Ε.  και η Εκτελεστική Γραμματεία εργάζεται πυρετωδώς παρά το γεγονός ότι θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι στην Ελλάδα, όπου και ο τελικός προορισμός ως τόπος διεξαγωγής του Α' Συνεδρίου, προκηρύσσονται εκλογές. Πηγές προσκείμενες στο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας,  στην Ο.Ε. και την Ε.Γ. ανέφεραν ότι οι εργασίες σταδιακά και προοδευτικά προχωρούν και ήδη στην Ελλάδα βρίσκονται πλέον όλοι οι βασικοί εμπλεκόμενοι στην όλη διοργάνωση με πρώτο το Γενικό Γραμματέα και πρόεδρο της Ο.Ε. . Δημήτριο Δημητρίου προκειμένου να συντονιστούν όλες οι φάσεις για την άψογη διεξαγωγή του Συνεδρίου.

νέα ανακοίνωση της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου

 Ως προς το ενδεχόμενο αναβολής του Συνεδρίου αυτή, σύμφωνα πάντα με πηγές προσκείμενες στην Ο.Ε. και την Ε.Γ.,   θα γίνει μόνο αν οι εκλογές γίνουν στο διάστημα μεταξύ 30/9 και  7/10 και μόνο για μια – δυο εβδομάδες το πολύ.  Επί πλέον σύμφωνα με πληροφορίες μας το Δ.Σ. στην έκτατκη  συνεδρίαση του της 7ης Αυγούστου όπου μεταξύ άλλων  εξέτασε και τις γραπτές  σκέψεις και προτάσεις του επιτίμου προέδρου κ. Βασίλειου Σταθάκου αλλά  και το ενδεχόμενο της αναβολής του Συνεδρίου,  ανεξαρτήτως εκλογών ή όχι λόγω της δημιουργηθείσας κατάστασης συνεκτιμώντας όλες τις παραμέτρους και τις συνέπειες τυχόν αναβολής ,  με βάση και τις εισηγήσεις μελών του Ε. Σ. κια της Ε.Γ.  αποφασίστηκαν  τα εξής : το συνέδριο θα αναβληθεί για το Μάρτιο του 2008 -σύμφωνα και με πρόταση του κ. Σταθάκου ο οποίος εξακολουθεί να υποστηρίζει την προσπάθεια-   {μόνο} εάν δεν υπάρχει

Α) η συνένεση,  αν όχι η ανοχή της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.  Μέχρι τώρα συνένεση ουδείς μπορεί να εικάσει ότι υπάρχει, μάλλον απόσταση και ανοχή.  Αλλά και ουδείς εκ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής ετάχθει δημοσίως και φανερά εναντίον της διοργάνωσης του Συνεδρίου.  Και πως θα μπορούσε άλλοστε να συμβεί κάτι τέτοιο ειδικά από έναν άνθρωπο του πνεύματος και των γραμμάτων όπως ο κ. Δημήτριος από τη μια, και από την άλλη πως θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο έστω και ακραία   αφού φανερά θα παραβιάζονταν Ομοσπονδιακοί νόμοι αλλά και αυτονότητα δικαιώματα που έχει ο κάθε σκεπτόμενος πολίτης. Εξ άλλου ο Αρχ.  κ. Δημήτριος σε δηλώσεις του ξεκαθάρισε "ότι δεν τίθεται θέμα ευλογίας ή μη του Συνεδρίου".  Επομένως υπάρχει η ανοχή, αν και πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Δημήτριος σε μια κίνηση εκτόνωσης της εσωτερικής κρίσης που προκάλεσαν οι παρεμβάσεις Σπυρόπουλου – Βεληβασάκη, δεν αποκλείεται να ευχηθεί καλή επιτυχία  στα μέλη του Δ.Σ. που σχεδιάζουν να τον επισκεφθούν τις επόμενες μέρες ώστε να μη παρερμηνεύονται και διερμηνεύονται οι προθέσεις και οι διαθέσεις του.  Λέγεται μάλιστα ότι ο Αρχ.  δεν επιθυμεί πλέον και εκείνος καμία ανάμιξη στα εσωτερικά  ούτε της Ομοσπονδίας αλλά και εν γένη της Ομογένειας σε τέτοια θέματα που αντί να ενώνουν, δημιουργούν προβλήματα. Ομογένεια    η οποία "χωρίς λόγω οδηγείται σε εσωτερική κρίση για ένα θέμα ήσονος σημασίας" όπως χαρακτηριστικά μας έλεγε Ιεράρχης του Οικομενικού Πατριαρχείου που έχει χρεωθεί να παρακλουθεί το όλο θέμα. Υπενθυμίζεται ότι οι Μητροπόλεις της Αμερικής ανήκουν στην πνευματική δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου άρα στο Φανάρι  έχουν κάθε λόγο να παρακολουθούν τα τεκταινόμενα εκ του σύνεγγυς…    

Β) η συνένεση αν όχι η  ανοχή  του καθύλην αρμόδιου Υφυπουργού Θεόδωρου Κασσίμη.  Ωστόσο από το περιβάλλον του τώρα  δηλώνεται μετ' επιτάσεως ότι "ουδεμία πρόθεση παρέμβασης είχε επιστολή του της 18ης Ιουνίου αντιθέτως ήταν μια γραπτή "φιλική σύσταση". Σε κάθε περίπτωση   πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Υφυπουργός Θεόδωρος Κασσίμης  θέλει εν όψει και εκλογών να υπάρξει απόλυτη ηρεμία αλλά και δεν μπορεί να αμφισβητήσει επ ουδενί λόγο το αυτονόητο δικαιώμα κάθε πολίτη είτε στις ΗΠΑ είτε πολύ περισσότερο στην Ελλάδα να διοργανώσει οποιαδήποτε εκδήλωση έστω και αν κάποιοι μπορεί να αντιδρούν. "Η Ελλάδα  σε τελευταία ανάλυση δεν επιθυμεί απολύτως καμία εμπλοκή στα εσωτερικα της Ομογένειας πάγια τακτική και πολιτική του ΥΠΕΞ ανεξαρτήτως οποιασδήποτε διακυβέρνησης. Είναι κάτι που κυβερνητικά στελέχη και Βουλευτές έχουν επαναλάβει κατ' επανάληψη στο παρελθόν.  Έγινε μια σύσταση -που μπορούσε και να μην ακολουθηθεί στις 18 Ιουνίου από το υφυπουργείο χωρίς διάθεση παρέμβασης  λόγω της έντονης αντιπαράθεσης που έτσι και αλλιώς προυπήρχε. Αντιπαράθεση που ήταν γνωστή στην Αθήνα από τον Ιούνιο του 2006 αλλά ουδείς πρόκειται να αναμειχθεί. Επαναλαμβάνω δεν υπήρξε παρέμβαση ούτε και πρόθεση τέτοια υπήρξε. Ούτε και επθυμεί η Υφυπουργός οποιαδήποτε παρέμβαση. Οι άνθρωποι μπορούν να πραγματοποιήσουν το συνέδριο τους όποτε θέλουν. Ελεύθεροι άνθρωποι είμαστε. Ας μη σπεύδει κανείς να ερμηνεύει τις προθέσεις και τις διαθέσεις του Υφυπουργού"  Τέλος η πηγή μας από το περιβάλλον του Υφυπουργού μας είπε με νόημα και κάτι ακόμα  χαρακτηριστικό  "Φαντάζεστε ποτέ  έναν άνθρωπο σαν το κ. Κασσίμη να αγνοεί το γεγονός ότι το συνέδριο αυτό  έχει υποστηριχτεί από τους  Προέδρους  της Ελληνικής και Κυπριακής  Δημοκρατίας αλλά και τόσων άλλων κυβερνητικών στελεχών; οι όποιες   Αντιδρασεις  αφορούν εσωτερικά ζητήματα της Ομογενειας. Ο Υφυπουργός ζήτησε και από τον κ. Διαμαντίδη και από τον κ. Σπυρόπουλο στις 13 Ιουνίου να τα βρουν και αυτό εύχεται ακόμα. Από εκεί και πέρα είναι δικό τους θέμα αν θα τα βρουν ή όχι για ένα θέμα τόσο απλό. Η Ελλάδα δεν θέλει καμία ανάμειξη  στα εσωτερικά της Ομογένειας πολύ περισσότερο της Ομοσπονδίας. Η Ομογένεια πιστεύω έχει την ωριμότητα να βρει λύση. Ένα συνέδριο είναι. Μακάρι να είναι όλοι εκεί, και εμείς αυτό θέλουμε και ευχόμαστε.  "

Γ) η συνένεση του ΣΑΕ αν όχι η ανοχή  { χωρίς να διευκρινίζεται ποιο ΣΑΕ Αμερικής ή Παγκόσμιο ΣΑΕ } Μέχρι στιγμής αν δει κανείς τα κείμενα και την σχετική αλληλογραφία ούτε από τις θέσεις και τις ανακοινώσεις  του ΣΑΕ και την επιστολές  Σπυρόπουλου είναι σαφείς οι προθέσεις του ΣΑΕ Αμερικής παρά μόνο οι προσωπικές θέσεις και απόψεις του κ. Σπυρόπουλου   αφού  όπως αποκαλύπτει σήμερα το Greek American News Agency ούτε ο κ. Σπυρόπουλος-κατά την πρακτική Βεληβασάκη- έχει λάβει σχετική απόφαση στο Δ.Σ. του ΣΑΕ Αμερικής για τις ενέργεις του θέτωντας όλα τα δεδομένα και τη σχετική αλληλογραφία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ Ομοσπονδίας και ΣΑΕ Αμερικής,  στα μέλη του Δ.Σ. του ΣΑΕ Αμερικής  η πλειοψηφία των οποίων  δηλώνει  πλήρη άγνοια για τις ενέργειες Σπυρόπουλου! 

Επομένως με βάση τα  μέχρι στιγμής δεδομένα,  παρά την διπλής ανάγνωσης και ερμηνείας απόφαση του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας στις 7 Αυγούστου, η οποία πιο πολύ στόχο είχε μάλλον να καταδειχθεί ο σεβασμός στο πρόσωπο του επίτιμου προέδρου και τις σκέψεις που εξέφρασε, παρά να αλλάξει τις μέχρι τώρα διαδοχικές αποφάσεις  του Διοικητικού Συμβουλίου αλλά και  την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της 31ης Μαϊου η οποία ήταν σαφής και ξεκάθαρη με πλειοψηφία 99% υπέρ της δεξαγωγής του Συνεδρίου. Δεν θα πρέπει δε να διαφεύγει της προσοχής κανενός ότι ρητώς το καταστατικό αναφέρει πως  ανώτατο όργανο της Ομοσπονδίας είναι η Γενική Συνέλευση.   Ωστόσο ένα είναι βέβαιο.   Πολλοί είναι αυτοί -ο κάθε ένας για τους δικούς του λόγους που πολύ σύντομα θα αναλύσουμε και θα αποκαλύψουμε –  θα ήθελαν την αναβολή δηλ. και  την ακύρωση του Συνεδρίου. Εις μάτην όμως.    

Εν τω μεταξύ  σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση της Ο.Ε. του Συνεδρίου την οποία και παραθέτουμε ολόκληρη, στην Ο.Ε προσετέθησαν και οι κ. Νικόλαος Γεωργανζτάς και Μιχάλης Τραχανής  τους οποίους λίγο πριν την αναχώρηση του για Ελλάδα ο κ. Δημητρίου εξουσιοδότησε να εργαστούν προς κάθε κατεύθυνση σε Ελλάδα και Αμερική με στόχο την διεύρυνηση της συνεργασίας. Σύμφωνα με πληρορφορίες που μας επιβεβαίωσε και ο κ. Γεωργανζτάς την όλη προσπάθεια της διοργάνωσης του Συνεδρίου θα συνδράμει και η επιροπή παιδείας της Ομοσπονδίας πρόεδρος της οποίας είναι ο ίδιος.       

Εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου με θέμα

«Ο Ελληνισμός της Αμερικής τον 21ο αιώνα»

ανακοινώνονται τα εξής:

  1. Κατά την έκτακτη  συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας της 7ης  Αυγούστου  η οποία εξέτασε μεταξύ άλλων διαδικαστικά  και οργανωτικά θέματα εν όψει του Συνεδρίου που οργανώνεται στη ΝΥ και την Αθήνα ο κ. Χ. Βουρνάς ανακοίνωσε την παραίτηση του.  Κατόπιν τούτου από την Ο.Ε. του Συνεδρίου ανακοινώνονται ότι:  η Ο.Ε. πλαισιώνεται και  ενισχύεται από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας οι οποίοι προθυμοποιήθηκαν να  συνδράμουν το έργο και συνολικά την προσπάθεια  κ. κ. Νικόλαο Γεωργαντζά, καθηγητή Συστημικής Δυναμικής στο πανεπιστήμιο του Fordham και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, και Μιχάλη Τραχανή ελεύθερο επαγγελματία.  Η Σύνθεση της Ο. Ε.  έχει ως εξής: Δημητρίου Δημήτρης Πρόεδρος, μέλη Αντιπρόεδρος Γεωργαντζάς Νίκος,  Τραχανής Μιχάλης, τιμής ένεκεν  Mike Giannaris , John Brademas.
  2. Με απόφαση του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας που είναι η διοργανώτρια Αρχή του Συνεδρίου στην έκτακτη  Συνεδρίαση της 7ης Αυγούστου εξουσιοδοτήθηκε ο Πρόεδρος της Ο.Ε. και Γ.Γ. της Ομοσπονδίας κ. Δημήτριος Δημητρίου κατά την παραμονή του στην Ελλάδα   να διεξάγει σχετικές  συνομιλίες με τον καθ' ύλην αρμόδιο Υφυπουργό για θέματα Απόδημου Ελληνισμού κ. Θεόδωρο Κασσίμη, τα μέλη του Ε.Σ. που βρίσκονται στην Αθήνα, καθώς και άλλους πολιτικούς φορείς και προσωπικότητες που υποστηρίζουν την πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας για την διοργάνωση του Συνεδρίου με θέμα «Ο Ελληνισμός της Αμερικής τον 21ο αιώνα».
  3. Ο Πρόεδρος της Ο.Ε. εξουσιοδότησε τους κ. Τραχανή και Γεωργανζτά να διεξάγουν διερευνητικό κύκλο επαφών, συνομιλιών, και  επικοινωνία εξετάζοντας το ενδεχόμενο  συνεργασίας και  με άλλους φορείς σε Αμερική και Ελλάδα. Στόχος η ενίσχυση και ενδυνάμωση της προσπάθειας,  ώστε το συνέδριο που με πρωτοβουλία της διοργανώνει η Ομοσπονδία, να αποτελέσει κοινή εκδήλωση που θα αναδεικνύει την όλη διοργάνωση και σε εκδήλωση ενότητας του Ελληνισμού της Αμερικής.

Εκ του Γραφείου Τύπου του Συνεδρίου