Τρίκαλα – Του Αποστόλη Ζώη

 

Στην ίδρυση της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων, προχώρησαν χθες αργά το βράδυ ομοσπονδίες και σύλλογοι από όλο τον κόσμο σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Τρικάλων.

Σε αυτή παρέστησαν  μέλη της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης, της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων Αυστραλίας και της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων Αμερικής που αποφάσισαν από κοινού όπως προαναφέραμε, την ίδρυση της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων.
Στην  ιδρυτική Γενική Συνέλευση  τα θέματα που απασχόλησαν τους συμμετέχοντες  ήταν ο σχεδιασμός ενός καταστατικού, ο τελικός ορισμός των στόχων, η έδρα και το όνομα της Συνομοσπονδίας και η ανάδειξη των διοικητικών οργάνων της Συνομοσπονδίας.

Μεταξύ των στόχων της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων, αναφέρθηκε  προέχουν:

* Η διατήρηση και καλλιέργεια της ιστορίας, λαογραφίας, των ηθών και εθίμων των Ελλήνων της Θεσσαλίας και η παγκόσμια προβολή τους σε όλους τους Έλληνες και τους άλλους λαούς.

* Η συσπείρωση των Θεσσαλικών Ομοσπονδιών των πέντε Ηπείρων με στόχο την ίδρυση μιας Συνομοσπονδίας που θα δραστηριοποιείται παγκόσμια.

* Η αλληλοενημέρωση και συντονισμός των εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων των Συλλόγων-Μελών της Συνομοσπονδίας που αποβλέπουν στη διάδοση και συνέχιση της παράδοσης, του πολιτισμού και της ιστορίας της Θεσσαλίας.

* Η ενημέρωση γύρω από τα θέματα που αφορούν τους Θεσσαλούς μετανάστες (επαγγελματικά, εκπαιδευτικά, κοινωνικά, πολιτιστικά, καλλιτεχνικά) σε κράτη του κόσμου όπου ζουν Θεσσαλοί.

* Η επικοινωνία με την Ελλάδα και ιδιαίτερα με τη Θεσσαλία καθώς επίσης με φορείς που έχουν παρόμοιους σκοπούς.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης άνοιξε με χαιρετισμό του προέδρου της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης κ. Διαμαντή Γκίκα, ο οποίος επικεντρώθηκε στην αγάπη των Ελλήνων της διασποράς για την πατρίδα, λέγοντας:

«Αφού συνειδητοποιήσαμε ότι η ενότητα είναι ισχυρή δύναμη ιδιαίτερα στη διασπορά, και κουβαλώντας μαζί μας πάντα την άσβεστη φλόγα της Ελλάδας και της Θεσσαλίας, εμείς οι αντιπρόσωποι των τριών μεγάλων Ομοσπονδιών (Ευρώπης, Αμερικής και Αυστραλίας) με γνώμονα το συμφέρον των Θεσσαλών σε όλη τη Γη και τη διατήρηση στενών δεσμών μεταξύ τους και ιδιαίτερα με τη Θεσσαλία εκφράζουμε την ισχυρή μας θέληση να ιδρύσουμε την παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλικών Συλλόγων».
Ακολούθως το πρόγραμμα συνεχίστηκε με χαιρετισμούς του Νομάρχη Τρικάλων κ. Ηλία Βλαχογιάννη, της γραμματέα του Παγκοσμίου Σ.Α.Ε. κ. Όλγας Σαραντοπούλου καθώς και αντιπροσώπων των Συλλόγων και Ομοσπονδιών.