Πρόεδρος Δημοκρατίας – Συνάντηση με Ταλάτ – Δηλώσεις
—————————————————–
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος εξέφρασε χθες την ελπίδα ότι η συνάντησή του με τον ηγέτη της τ/κ κοινότητας Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στις 5 Σεπτεμβρίου θα βοηθήσει στο να υπερπηδηθούν τα αδιέξοδα που παρουσιάζονται ως προς την εφαρμογή της εφαρμογή της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου.

«Ελπίζω αυτή η συνάντηση να μας βοηθήσει να υπερβούμε τα αδιέξοδα στην εφαρμογή της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς για τι πρέπει να αναμένει ο κυπριακός λαός από τη συνάντηση της 5ης Σεπτεμβρίου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι σκοπός της επιστολής του προς τον ηγέτη των Τ/Κ ήταν ο καθορισμός μεταξύ τους συνάντησης προς την κατεύθυνση της εφαρμογής της Συμφωνίας.

«Αυτός ήταν ο σκοπός της επιστολής μου και ο κ. Ταλάτ ανταποκρίθηκε, το υποστήριξαν θερμά τα ΗΕ και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και ελπίζω αυτή η συνάντηση να μας βοηθήσει να υπερβούμε τα αδιέξοδα στην εφαρμογή της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει κάτι άλλο στην ατζέντα πέρα από την ενεργοποίηση της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου είπε ότι «οποιοδήποτε θέμα θέλει ο καθένας να εγείρει».

Εξάλλου, σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος με τοποθετήσεις του «φωτογραφίζει» την υποψηφιότητά του ως την καταλληλότερη για να συνεχίσει τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως δεν νομίζει ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο και παρέπεμψε τους δημοσιογράφους στον ίδιο τον Μακαριότατο.

«Δεν νομίζω, αλλά ρωτήστε τον ίδιο», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΟΥΝΦΙΚΥΠ – Συνάντηση Τζιωνή-Περτέβ – Ημερομηνία συνάντησης ηγετών
——————————————————————
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα συναντηθεί στις 5 Σεπτεμβρίου με τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στην επίσημη οικία του Ειδικού Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο κ. Ρασίτ Περτέβ και ο κ. Τάσος Τζιωνής, κύριοι σύμβουλοι των ηγετών των δύο κοινοτήτων, συναντήθηκαν για 45 λεπτά χθες στο αρχηγείο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, στη Λευκωσία, στην παρουσία του Ανώτερου Συμβούλου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Βλόντεκ Σίμπορ'' και καθόρισαν την ημερομηνία της συνάντησης των ηγετών των δύο κοινοτήτων.

Εκπρόσωπος – Κυπριακό – Συνάντηση ηγετών
—————————————–
Ο στόχος της ε/κ πλευράς είναι να δημιουργηθούν προϋποθέσεις και δεδομένα εφαρμογής της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, μέσα στα πλαίσια της οποίας μπορούν να υπάρξουν θετικά βήματα για πρόοδο στο Κυπριακό, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βασίλης Πάλμας.

Οσον αφορά τη συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και του Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, την ημερομηνία της οποίας συζήτησαν οι εκπρόσωποι των ηγετών των δύο κοινοτήτων, Τάσος Τζιωνής και Ρασίτ Περτέβ, ο κ. Πάλμας είπε ότι πρέπει οι τόνοι να είναι χαμηλοί και οι προσδοκίες περιορισμένες, λαμβάνοντας πάντα υπόψη και το παρελθόν που υπάρχει σε ό,τι αφορά διάφορες συναντήσεις που γίνονται.

Ο κ. Πάλμας είπε ότι ''στόχος της ε/κ πλευράς είναι να δημιουργηθούν προϋποθέσεις και δεδομένα εφαρμογής της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, η οποία επιτεύχθηκε μεταξύ των Ηνωμένων Εθνών και των ηγετών των δύο κοινοτήτων''.

''Θεωρούμε πως, μέσα στα πλαίσια αυτής της συμφωνίας, που είναι και η μόνη συμφωνία που υπάρχει ενώπιον μας αυτή τη στιγμή μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν, μπορούν να υπάρξουν θετικά βήματα για πρόοδο σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό''.

Οσον αφορά τοποθετήσεις του κ. Ταλάτ περί μη ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων και μη επιδιαιτησίας, ο κ. Πάλμας είπε ότι ''από τη θεωρία θα πρέπει να περάσουμε στην πράξη και να καταδειχθεί αν όντως υπάρχει μια θετική προσέγγιση από μέρους της τ/κ πλευράς να αποδειχθεί στην πράξη και έχουμε την ευκαιρία, νομίζω, και τη δυνατότητα να το αποδείξουμε αυτό''.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Πάλμας είπε πως, ''σε ό,τι αφορά τα θέματα των μη ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων και της επιδιαιτησίας, είναι ζητήματα τα οποία πρώτοι εμείς είχαμε θέσει''.

''Από τη στιγμή που εμείς πρώτοι τα είχαμε θέσει και ο κ. Ταλάτ τα κατανοεί και καταλαβαίνει πως αυτά δεν θα πρέπει να επανέλθουν, υπό αυτή την έννοια είναι θετικό'', πρόσθεσε.

Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Πάλμας είπε ότι ''η βάση των συνομιλιών είναι καθορισμένη και θεωρώ πως μέσα σε εκείνα τα πλαίσια, της λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, πρέπει να κινηθούμε και να προσπαθήσουμε να υπάρξει συνολική λύση του Κυπριακού''.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Πάλμας είπε ότι ''η συμφωνία της 8ης Ιουλίου εμπεριέχει πάρα πολλά στοιχεία και μέσα από εκείνα τα στοιχεία θα μπορούσε να δημιουργηθεί μία ώθηση για συνολική λύση του Κυπριακού''.

''Η θέση της Κυβέρνησης είναι σαφής και ξεκάθαρη. Ξεκινούμε πάνω στη βάση της λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας'', πρόσθεσε.

Οσον αφορά στο σχέδιο Ανάν, ο κ. Πάλμας είπε ότι αυτό ''αποτελεί παρελθόν'' και πρόσθεσε ότι ''εκείνο το οποίο έχουμε τονίσει κατ' επανάληψη είναι πως διαχρονικά έχει αποδειχθεί πως διάφορες πρόνοιες διαφόρων εγγράφων ή σχεδίων που τέθηκαν ενώπιον μας από το 1974 και μετά, πάντα τα βρίσκουμε μπροστά μας''.

''Ομως, το σχέδιο Ανάν, ως έχει, έχει απορριφθεί από τον κυπριακό λαό και η ετυμηγορία του κυπριακού λαού πρέπει να είναι σεβαστή και οφείλουμε ως πολιτική ηγεσία να εναρμονιστούμε με αυτή την τοποθέτηση'', πρόσθεσε.

Ερωτηθείς εάν μπορεί να τελεσφορήσει μία συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Παπαδόπουλου και του κ. Ταλάτ μέσα στις συνθήκες που επικρατούν σήμερα, όπως τις εκλογές στην Τουρκία, ο κ. Πάλμας είπε ότι ''θα πρέπει να είμαστε προσγειωμένοι και οι προσδοκίες μας να είναι σε τέτοια επίπεδα, λαμβάνοντας πάντα υπόψη και το παρελθόν το οποίο υπάρχει σε ό,τι αφορά διάφορες συναντήσεις που γίνονται''.

''Μακάρι να υπάρξουν προϋποθέσεις και δεδομένα πραγματικής επίτευξης προόδου και να προχωρήσουμε προς τα εμπρός, αλλά σε αυτή τη φάση καλύτερα οι τόνοι να είναι χαμηλοί και οι προσδοκίες περιορισμένες'', σημείωσε.

Ερωτηθείς τι έχει αλλάξει στην τοποθέτηση του Προέδρου Παπαδόπουλου ότι μία συνάντηση με τον κ. Ταλάτ πρέπει να προετοιμαστεί καταλλήλως, ο κ. Πάλμας ξεκαθάρισε πρώτα ότι ''δεν υπάρχει οποιαδήποτε προεκλογική σκοπιμότητα''.

''Από εκεί και πέρα, πέρασε ένας χρόνος κατά τον οποίο γίνονταν συναντήσεις σε επίπεδο εκπροσώπων των ηγετών των δύο κοινοτήτων και αυτές οι συναντήσεις έφτασαν σε ένα σημείο από το οποίο δεν μπορούσαν να δημιουργηθούν δεδομένα κάποιας προόδου. Με το κλείσιμο, λοιπόν, ενός χρόνου από τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θεώρησε σκόπιμο και επιβεβλημένο να προσπαθήσει να δημιουργήσει κάποια νέα δεδομένα, ίσως υπάρξει κάποια κινητικότητα γύρω από το Κυπριακό'', είπε.

Πρόσθεσε ότι ''με βάση, λοιπόν, αυτή τη λογική και αυτά τα δεδομένα, ο Πρόεδρος ανέλαβε την πρωτοβουλία και απέστειλε την επιστολή στις 8 Ιουλίου μέσω του κ. Μόλερ στον κ. Ταλάτ''.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε ότι ''ο Πρόεδρος ποτέ δεν αρνήθηκε να συναντηθεί με τον κ. Ταλάτ ούτε είπε ποτέ πως δεν είναι χρήσιμες κάποιες συναντήσεις με τον ηγέτη των Τ/Κ''.

''Εκείνο που είπε ο Πρόεδρος είναι πως θα πρέπει οι συναντήσεις να έχουν καθορισμένη ατζέντα και συγκεκριμένο περιεχόμενο για να υπάρχει η δυνατότητα να πετύχουμε κάτι σε πρακτικό επίπεδο μέσα από αυτές τις συναντήσεις, και όχι ο στόχος και ο σκοπός να είναι μια συνάντηση για χάρη της συνάντησης ή για επικοινωνιακούς σκοπούς'', πρόσθεσε.

Σε ερώτηση εάν η συνάντηση θα έχει καθορισμένη ημερήσια διάταξη, ο κ. Πάλμας είπε ότι ''θα προσπαθήσουμε να έχει καθορισμένη ατζέντα για να συζητηθούν συγκεκριμένα θέματα, στην προσπάθεια να επιτευχθεί πρόοδος''.

Ερωτηθείς εάν θα αναμένονται τα ''δεύτερα γενέθλια'' της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου για να ξαναγίνει συνάντηση, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί πρόοδος, ο κ. Πάλμας είπε ότι θα πρέπει ''να περιμένουμε να πραγματοποιηθεί η συνάντηση και να δούμε εάν θα περιμένουμε τα δεύτερα γενέθλια''.

Σε παρατήρηση ότι ο τότε Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Ιμπραχίμ Γκαμπάρι ανησύχησε από το Νοέμβριο του 2006 και έστειλε στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων επιστολή και ερωτηθείς γιατί η ε/κ πλευρά ανέμενε ένα χρόνο για να κάνει κάποιο βήμα, ο κ. Πάλμας είπε ότι ''η πολιτική της Κυβέρνησης και η πολιτική του Προέδρου της Δημοκρατίας καθορίζεται με βάση συγκεκριμένα πολιτικά δεδομένα τη συγκεκριμένη πολιτική στιγμή και το συγκεκριμένο πολιτικό μομέντουμ''.

''Οταν κρίνει η Κυβέρνηση ή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή ο ηγέτης της ε/κ πλευράς πως θα πρέπει να λειτουργήσει πολιτικά με τον άλφα ή τον βήτα τρόπο, είναι θέμα το οποίο θα κρίνει εκείνος πότε θα το κάνει και βεβαίως δεν θα γίνεται κάτω από την πίεση των ΜΜΕ είτε της αντιπολίτευσης είτε του οποιουδήποτε εμπλέκεται στο Κυπριακό με οποιονδήποτε τρόπο'', πρόσθεσε.

ΚΣ ΕΔΕΚ – Συνάντηση Προέδρου Δημοκρατίας – Ταλάτ
—————————————————-
Το ΚΣ ΕΔΕΚ εκτιμά ότι ''η καθορισθείσα συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να οδηγήσει σε διάρρηξη του αδιεξόδου και στην υλοποίηση της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου''.

Σε δήλωσή του ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΚΣ ΕΔΕΚ Δημήτρης Παπαδάκης αναφέρει ότι ''προϋπόθεση για μια τέτοια πρόοδο είναι οριστικός παραμερισμός του σχεδίου Ανάν, η εγκατάλειψη των ατελέσφορων διαδικασιών για επιδιαιτησία και χρονοδιαγράμματα, ο τερματισμός της ληστρικής εκμετάλλευσης των ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα και η αποδοχή από την τ/κ πλευρά ανταλλαγής καταλόγου ουσίας, χωρίς αποκλεισμούς και επιλεκτική εμμονή σε ορισμένα μόνο θέματα''.

Οπως αναφέρει ο κ. Παπαδάκης, ''εάν αυτές η προϋποθέσεις τηρηθούν οι συναντήσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου και του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ 'από καιρού εις καιρόν' όπως προβλέπει η Συμφωνία της 8ης Ιουλίου θα μπορούσαν να αποβούν χρήσιμες για τη διαμόρφωση μιας νέας διαπραγματευτικής βάσης για τη λύση του Κυπριακού''.

Εκπρόσωπος – Εκθεση Ομάδας Διεθνών Κρίσεων
——————————————
Ο κυπριακός λαός είναι αυτός που έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για το ποιος θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βασίλης Πάλμας, σχολιάζοντας την έκθεση της Ομάδας Διεθνών Κρίσεων για την Ευρώπη.

''Εύχομαι και ελπίζω να μην θεωρηθεί ότι φτιάχνει συνωμοσιολογικά σενάρια η Κυβέρνηση σε ό,τι αφορά αυτά τα ζητήματα, διότι στην προκειμένη περίπτωση είναι καθαρή η θέση αυτής της δεξαμενής σκέψης σε ό,τι αφορά το Κυπριακό. Ελπίζω να μην θεωρείται και αυτό φτιαχτό, όπως ήταν φτιαχτά προηγούμενα ζητήματα που αφορούσαν τη συνωμοσιολογία'', πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Πάλμας είπε ότι ''έγινε πολύς θόρυβος κατά διαστήματα, και είμαι βέβαιος ότι θα γίνει και στο μέλλον, σε ό,τι αφορά σενάρια συνωμοσιολογίας φαγώματος του Προέδρου της Δημοκρατίας''.

ΥΠΕΞ – Τουρκία – Κύπρος – Αμερικανικά όπλα
——————————————-
Η Τουρκία αντί να ασχολείται με το πώς θα αποσύρει τα κατοχικά στρατεύματά της άμεσα από την Κύπρο, όπως επιβάλλουν οι αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, ασχολείται με φαντάσματα, δήλωσε χθες η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, κληθείσα να σχολιάσει τους τουρκικούς ισχυρισμούς περί προμήθειας της Εθνικής Φρουράς με αμερικανικά όπλα από την Ελλάδα.

«Πρόκειται πραγματικά για μύθους, οι οποίοι δεν έχουν κανένα στοιχείο αλήθειας ή σοβαρότητας», υπογράμμισε η κ. Μαρκουλλή.

«Η Τουρκία, και ιδιαίτερα ο τουρκικός στρατός, αντί να ασχολείται με την κατοχή της Κύπρου και το πώς θα φύγει τα στρατεύματά της άμεσα από την Κύπρο, όπως επιβάλλουν οι αποφάσεις των ΗΕ, ασχολείται με φαντάσματα», πρόσθεσε.

Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ – Αμερικανικός οπλισμός – Τουρκία
—————————————————-
Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου σε γραπτή δήλωσή του αναφέρει ότι ο ισχυρισμός της Τουρκίας ότι απέσυρε τον αμερικανικό οπλισμό από την κατεχόμενη Κύπρο, σε αντίθεση με την Ελλάδα, συνιστά διαστροφή της αλήθειας και πρόκληση προς την διεθνή νομιμότητα, αλλά και προς την αμερικανική έννομη τάξη.

Για τη συνεχιζόμενη παρανομία της Τουρκίας στην Κύπρο σε σχέση με τον αμερικανικό οπλισμό, ο κ. Ομήρου σημειώνει ότι οι ΗΠΑ επέβαλαν εμπάργκο στην πώληση αμερικανικού οπλισμού λόγω της παράνομης εισβολής της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974, της συνεχιζόμενης κατοχής του 37% του εδάφους της και της παραβίασης της αμερικανικής νομοθεσίας.

O Πρόεδρος της ΕΔΕΚ προσθέτει ότι με βάση ρητές, εν ισχύ νομοθετικές πράξεις των Ηνωμένων Πολιτειών, η παρουσία τουρκικών κατοχικών στρατιωτικών δυνάμεων στο βόρειο τμήμα του ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους της Κύπρου και η χρήση από αυτές αμερικανικού στρατιωτικού υλικού παραβιάζει κατάφωρα την αμερικανική νομοθεσία, ανεξάρτητα από το χρόνο προμήθειας ή το χρόνο μεταφοράς στην Κύπρο του στρατιωτικού αυτού υλικού, πριν ή μετά το 1988.

ΥΠΕΞ – Τσιζόφ – Συνάντηση
————————–
Το Κυπριακό, οι σχέσεις Ρωσίας – Κύπρου και Ρωσίας – ΕΕ, καθώς και άλλα διεθνή θέματα ήταν στο επίκεντρο χθεσινής συνάντησης της Υπουργού Εξωτερικών Ερατούς Κοζάκου-Μαρκουλλή με το Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ρωσίας στην ΕΕ Βλαντιμίρ Τσιζόφ.

Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στο Κυπριακό, υπό το φως και της  συνάντησης των συμβούλων των ηγετών των δυο κοινοτήτων, και ερωτηθείς αν διαβλέπει να υπάρχουν κάποιες προοπτικές με βάση και την ενημέρωση της οποίας έτυχε από την Υπουργό Εξωτερικών, ο κ. Τσιζόφ επεσήμανε πως η σημερινή του θέση δεν του επιτρέπει να κάνει επίσημα σχόλια για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, προσθέτοντας όμως ότι πάντοτε τον ενδιαφέρει το θέμα αυτό.

Πρόσθεσε πως θα πρέπει να αναμένουμε τα αποτελέσματα της σημερινής συνάντησης των συμβούλων των ηγετών των δυο κοινοτήτων και σημείωσε πως «οι οποιεσδήποτε εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα θα έχουν ιδιαίτερη σημασία για την τύχη της χώρας αυτής, αλλά και για την ευρύτερη κατάσταση σε αυτή την περιοχή του κόσμου».

Ερωτηθείς για το θέμα των ερευνών για τον εντοπισμό τυχόν κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην κυπριακή ζώνη αποκλειστικής οικονομικής εκμετάλλευσης και για το γεγονός ότι τελικά δεν υποβλήθηκε αίτηση από ρωσική εταιρεία κατά τον 1ο γύρο αδειοδότησης, ο κ. Τσιζόφ ανέφερε πως αν και το θέμα αυτό είναι εκτός της αρμοδιότητάς του γνωρίζει τις τελευταίες εξελίξεις σε αυτό.

Σημείωσε πως το θέμα αυτό έχει διάφορες πτυχές και πρόσθεσε πως η μια είναι πολιτική από απόψεως διεθνούς δικαίου. Πρόσθεσε πως υπάρχει και η οικονομική πτυχή, καθώς και η τεχνολογική πτυχή «διότι η θαλάσσια περιοχή γύρω από την Κύπρο δεν είναι από τις πιο εύκολες όσον αφορά στις έρευνες και ιδιαίτερα την εκμετάλλευση των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων διότι η θάλασσα είναι αρκετά βαθιά».

«Αλλά υπάρχουν ορισμένες δυνατότητες που διαθέτουν διάφορες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων και των ρωσικών εταιρειών», ανέφερε.

Η κ. Μαρκουλλή δήλωσε ότι είχαν μια πολύ θερμή και ενδιαφέρουσα συνάντηση με τον κ. Τσιζόφ, τον οποίο χαρακτήρισε φίλο της Κύπρου.

«Είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, πολύ φιλική συνομιλία για πολλά θέματα κοινού ενδιαφέροντος», ανέφερε, προσθέτοντας πως συζήτησαν το Κυπριακό, τις τελευταίες εξελίξεις, θέματα που αφορούν τις σχέσεις Ρωσίας – ΕΕ, αλλά και άλλα διεθνή θέματα σε μια πολύ φιλική και εποικοδομητική ατμόσφαιρα, «που επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά τις εξαίρετες σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ των δυο χωρών μας, αλλά και των δυο λαών μας», πρόσθεσε.

ΥΠΕΞ – Πύλα – Διαβήματα
————————-
Οδηγίες προς τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη όπως προβεί σε εντονότατα διαβήματα για την κατάσταση στην Πύλα, έδωσε χθες η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή.

Κληθείσα να σχολιάσει την κατάσταση στην Πύλα, όπου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», το κατοχικό καθεστώς προσπαθεί να δημιουργήσει νέα δεδομένα υποκλέπτοντας ρεύμα από την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου και εκτοξεύοντας απειλές κατά των Ελληνοκύπριων κατοίκων της κοινότητας, η κ. Μαρκουλλή δήλωσε πως «έχουν ήδη γίνει πάρα πολλά διαβήματα εδώ στην Κύπρο και από το Διπλωματικό Γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας και από το Υπουργείο Εξωτερικών».

«Είναι ένα θέμα πάρα πολύ σοβαρό, το οποίο παρακολουθούμε πολύ στενά. Είναι πολύ ανησυχητικές οι τουρκικές απειλές, οι απειλές του τουρκικού κατοχικού στρατού όχι μόνον εναντίον των κατοίκων της Πύλας, αλλά και εναντίον των ίδιων των στρατευμάτων των ΗΕ. Αυτά είναι σοβαρά πράγματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπίζουμε με όλη τη σοβαρότητα», πρόσθεσε η κ. Μαρκουλλή.

Τimes του Λονδίνου – Ερντογάν – Κυπριακό – Στρατιωτικοί
———————————————————
Το Κυπριακό είναι ένα από τα θέματα για τα οποία υπάρχει κίνδυνος να παρέμβει το στρατιωτικό κατεστημένο, εκτιμά η εφημερίδα Times του Λονδίνου σε σχόλιο της για τις εξελίξεις στην Τουρκία.

Οπως μεταδίδεται από την βρετανική πρωτεύουσα, ''η αναφορά γίνεται υπό μορφή συμβουλής στον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταγίπ Ερτογάν τον οποίο το δημοσίευεμα παροτρύνει να χειρισθεί με ευλυγισία το θέμα της υποψηφιότητας για την προεδρία του κράτους''.

Το σχόλιο αναφέρει ότι οι στρατιωτικοί μάλλον έχουν εκπλαγεί από την αυξημένη δύναμη του πρωθυπουργού σαν αποτέλεσμα των εκλογών και βρίσκονται σε αμηχανία διαφοροποιώντας τη στάση τους και αναμένοντας να κρίνουν τη συμπεριφορά του υποψηφίου του Κόμματος Ανάπτυξης και Δημοκρατίας Αμπτουλάχ Γκιούλ για την προεδρία.

''Αν όμως, η κυβέρνηση χάσει από τη δημοφιλία της ή αν ο κ. Ερντογάν προκαλέσει μια αναμέτρηση με το στρατιωτικό κατεστημένο για την Κύπρο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο στρατός θα προσπαθήσει να παρέμβει'', γράφει η εφημερίδα.

Γερμανία – Αντιπρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου – Τουρκία – Ενταξιακή πορεία
——————————————————————-
Σε περίπτωση κατά την οποία θα δημιουργηθεί ενδεχομένως πολιτειακό – καθεστωτικό πρόβλημα στην Τουρκία, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ινγκο Φρίντριχ, ''η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) θα παγώσει για πάντα όλες τις σχέσεις της με την Τουρκία''.

Οπως αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ''Ανατολή'', τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών της Τουρκίας και η υποψηφιότητα του Αμπντουλάχ Γκιουλ για την προεδρία, ήταν το κύριο αντικείμενο στη διάρκεια δημόσιας συζήτησης από ειδήμονες στη Νυρεμβέργη της Γερμανίας.

Σε ομιλία του στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Σωματείο Τύπου της Νυρεμβέργης, ο κ. Φρίντριχ δήλωσε πως ''η τελική εκλογή του Αμπντουλάχ Γκιουλ ως Προέδρου και ο κίνδυνος, τον οποίο θα μπορούσε να παρουσιάσει μια τέτοια εκλογή, καθ' όσον αφορά το τουρκικό πολιτικό καθεστώς, συζητούνται σε διάφορα βήματα'' και ''τέτοιες συζητήσεις θα μπορούσαν να βλάψουν το ταξίδι της Τουρκίας προς την ΕΕ''.

Πρέσβειρα Σλοβακίας – Περδίκης – Συναντήσεις ε/κ και τ/κ κομμάτων
——————————————————————
Οι συναντήσεις των ε/κ και τ/κ κομμάτων μπορεί να μην απέδωσαν απτά αποτελέσματα μέχρι σήμερα, αλλά και μόνο το γεγονός ότι οι ηγέτες μπορούν να συναντώνται αποτελεί ένα θετικό βήμα, δήλωσε χθες η Πρέσβειρα της Σλοβακίας Αννα Τουρενίκοβα, η χώρα της οποίας διοργανώνει τις συναντήσεις μεταξύ των ηγετών και εκπροσώπων ε/κ και τ/κ κομμάτων στο Λήδρα Πάλας.

Η κ. Τουρενίκοβα συναντήθηκε με το ΓΓ και βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργο Περδίκη, ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξουν αποτελέσματα στις συναντήσεις αυτές για να μην εκφυλιστούν στο επίπεδο των κοινωνικών συναντήσεων.

Στις δηλώσεις μετά τη συνάντηση, η Σλοβάκα Πρέσβειρα δήλωσε πρόθυμη και αισιόδοξη για τη διοργάνωση των συναντήσεων αυτών, καθώς και ενθαρρυμένη από τα όσα άκουσε από τους ηγέτες των κομμάτων, με τους οποίους συναντήθηκε μέχρι σήμερα.

Τόνισε ότι η χώρα της είναι ένας ''τίμιος μεσολαβητής'' και δεν έχει ειδικά συμφέροντα, σημειώνοντας ότι Σλοβακία απλώς προσφέρει τις καλές της υπηρεσίες, το χρόνο και την εμπειρία της και απλώς επιθυμεί να δημιουργήσει ένα χώρο, μια πλατφόρμα στην οποία οι ηγέτες των κομμάτων των δύο κοινοτήτων να συναντώνται και να συζητούν τα θέματα επί των οποίων συμφωνούν.

''Μπορεί να πει κανείς ότι μέχρι σήμερα δεν είδαμε ένα απτό αποτέλεσμα σε αυτές τις συναντήσεις, λοιπόν αυτό εξαρτάται από τους ηγέτες, αλλά κατά τη γνώμη μου η επίδραση του ότι (οι ηγέτες) μπορούν να συναντώνται, μπορούν να καθίσουν στο τραπέζι είναι ήδη ένα θετικό βήμα'', τόνισε η κ. Τουρενίκοβα.

Η Σλοβάκα διπλωμάτης ανέφερε ότι υπάρχουν καλές ιδέες, εισηγήσεις και προτάσεις, όπως αυτές που υπεβλήθησαν από το Κίνημα των Οικολόγων. ''Ισως μια από αυτές συμφωνηθεί από τους ηγέτες και θα έλθουν ένα βήμα πιο μπροστά'', συμπλήρωσε.

Διευκρίνισε όμως ότι αυτό εξαρτάται από τους ηγέτες των κομμάτων από τις δύο κοινότητες και πρόσθεσε ότι η Σλοβακία θα προσφέρει τις υπηρεσίες της, εφόσον υπάρχει η βούληση για τη πραγματοποίηση των συναντήσεων.

Στις δικές του δηλώσεις, ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι το κύριο θέμα της συνάντησης ήταν το ''πώς θα αναζωογονηθεί η διαδικασία'' και ότι επέδωσε στην κ. Τουρενίκοβα τις διάφορες προτάσεις που υπέβαλε το Κίνημα σε προηγούμενες συναντήσεις ε/κ και τ/κ κομμάτων, όπως την πρόταση για αποστρατικοποίηση της Λευκωσίας.

Υποδεικνύοντας την ανάγκη όπως υπάρξουν αποτελέσματα στις συναντήσεις των ηγετών των ε/κ και τ/κ κομμάτων, ο κ. Περδίκης επεσήμανε ότι οι συναντήσεις αυτές ''έχουν ήδη εκφυλιστεί σε κοινωνικές και κινδυνεύουν να εξευτελιστούν αυτές οι συναντήσεις στα μάτια των πολιτών''.

Εκπρόσωπος – Αρχιεπίσκοπος – Εφημερίδα ''Πολίτης''
—————————————————
Το δημοσίευμα της εφημερίδας ''Πολίτης'' αναφορικά με προσπάθεια ελέγχου των ΜΜΕ από την Κυβέρνηση είναι ''ανυπόστατο'', δήλωσε χθες  ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βασίλης Πάλμας, προσθέτοντας ότι ''θα ήταν καλό οι χαρακτηρισμοί σε σχέση με τα διάφορα ζητήματα τα οποία προκύπτουν να αποφεύγονται''.

Ο κ. Πάλμας είπε ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β' ''απαντούσε σε ένα δημοσίευμα της εφημερίδας 'Πολίτης' αναφορικά με προσπάθεια ελέγχου από την Κυβέρνηση των μέσων μαζικής ενημέρωσης''.

Εκπρόσωπος – Ματσάκης – Απόφαση Γενικού Εισαγγελέα
——————————————————
Οι αποφάσεις του Γενικού Εισαγγελέα για το θέμα του ευρωβουλευτή Μάριου Ματσάκη, στον οποίο άρχισαν να επιστρέφονται τα μπαούλα και τα πιθάρια που είχαν κατασχεθεί από την οικία του, είναι σεβαστές, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βασίλης Πάλμας.

Ο κ. Πάλμας είπε ότι ''ο καθ' ύλην αρμόδιος, ο Γενικός Εισαγγελέας, έκρινε πως θα έπρεπε να αποφασίσει με αυτόν τον τρόπο που αποφάσισε και οι αποφάσεις του είναι σεβαστές''.

Κένυα – Ιατροί του Κόσμου – Δημητριάδης
——————————————-
Με τις υπηρεσίες του Κύπριου παιδίατρου Πέτρου Ιακωβίδη ο οποίος έφθασε χθες στην Κένυα ενισχύθηκε η ομάδα των Γιατρών του Κόσμου που βρίσκεται στην πόλη Ριρούτα της Κένυας διενεργώντας οδοντιατρικές καθώς και αιματολογικές και ουρολογικές αναλύσεις σε παιδιά, ενώ τις αμέσως επόμενες μέρες προγραμματίζουν να επισκεφθούν ακόμα δυο πόλεις, την Κιτίρα και το Νιέρι.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ από την Κένυα ο συντονιστής της αποστολής μοριακός γενετιστής Ματθαίος Δημητριάδης είπε ότι οι οδοντίατροι Γιώργος Γεωργίου και Ολγα Σοφοκλέους έχουν διενεργήσει δεκάδες οδοντιατρικές επεμβάσεις ενώ χθες χρειάστηκε η εξεύρεση εξειδικευμένων φαρμάκων για την αντιμετώπιση σοβαρής οδοντιατρικής μόλυνσης.

Ο κ. Δημητριάδης είπε ότι σήμερα η κυπριακή αποστολή των Γιατρών του Κόσμου μεταβαίνει στην πόλη Κιτίρα όπου βρίσκεται η 2η μεγαλύτερη παραγκούπολη στον κόσμο «όπου εκεί μας περιμένει πολύς κόσμος».

Ο παιδίατρος Πέτρος Ιακωβίδης θα διενεργήσει εκεί παιδιατρικές εξετάσεις και ο ίδιος αιματολογικές και ουρολογικές, για ηπατίτιδα, AIDS, σάκχαρο και αιμοσφαιρίνη.

Γιορτή του Κρασιού – Δήμαρχος Λεμεσού – Διάσκεψη τύπου
——————————————————-
Τις πύλες της ανοίγει στις 24 Αυγούστου, η 46η Γιορτή του Κρασιού που πραγματοποιείται στον δημόσιο κήπο της Λεμεσού, υποσχόμενη αξέχαστες βραδιές διασκέδασης, με άφθονο κυπριακό κρασί.

Το πρόγραμμα της φετινής γιορτής παρουσίασε χθες ο Δήμαρχος της πόλης, Αντρέας Χρίστου, ο οποίος ανέφερε πως σκοπός και επιδίωξη του δημοτικού συμβουλίου είναι η διατήρηση και η συνεχής αναζήτηση τρόπων ανάπτυξης και αναβάθμισης μιας επιτυχημένης γιορτής.

Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε φέτος στον εμπλουτισμό του καλλιτεχνικού προγράμματος, στο οποίο φέτος συμμετάσχουν, πέραν των τοπικών μουσικοχορευτικών και θεατρικών σχημάτων, συγκροτήματα από το Ρέθυμνο, η ανδρική χορωδία «Φανερωμένη» από την Ζάκυνθο και ακροβατικό συγκρότημα από την Κίνα.

Αστυνομία – Δυστυχήματα – Αύγουστος
————————————-
Μείωση στα δυστυχήματα παρουσιάζει ο φετινός Αύγουστος σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Αρχηγείου Αστυνομίας.

Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ η εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Χρυστάλλα Δημητρίου, κατά το τριήμερο 12 με 15 Αυγούστου 2007 δεν υπήρξαν θύματα σε σύγκριση με το 2006, όταν σημειώθηκε ένα θανατηφόρο δυστύχημα.

Συγκεκριμένα, στο τριήμερο αυτό συνέβησαν επτά σοβαρά δυστυχήματα και 15 ελαφρά, κατά τα οποία τραυματίστηκαν σοβαρά εννέα άνθρωποι, ενώ άλλοι 20 ελαφρά.

Η αντίστοιχη περσινή περίοδος κατέγραψε εκτός από το θανατηφόρο δυστύχημα, 10 σοβαρά και 17 ελαφρά, με τραγικό απολογισμό ένας άνθρωπος να χάσει την ζωή του, 14 να τραυματιστούν σοβαρά και 21 ελαφρά.

Εκπρόσωπος – ΚΟΠ – Τ/κ ομάδες ποδοσφαίρου – FIFA – UEFA
——————————————————–
Δεν υπάρχει οποιοδήποτε θέμα ανησυχίας αναφορικά με τη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Σεπτεμβρίου στη Ζυρίχη μεταξύ της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (FIFA), της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (UEFA), της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ) και των Τουρκοκυπρίων, αναφορικά με το καθεστώς των τ/κ ποδοσφαιρικών ομάδων, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βασίλης Πάλμας.

Ο κ. Πάλμας είπε ότι ''και από τη FIFA και από την UEFA, η μόνη αναγνωρισμένη ομοσπονδία είναι η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου''.

''Οποιες και να είναι οι τοποθετήσεις της ΚΟΠ, στα ίδια πλαίσια και στα ίδια δεδομένα θα είναι και οι τοποθετήσεις της FIFA και της UEFA. Δεν υπάρχει κανένα θέμα ανησυχίας σε ό,τι αφορά αυτό το θέμα'', πρόσθεσε.

Είπε, επίσης, ότι ''η ΚΟΠ κατά διαστήματα είχε υποβάλει εποικοδομητικές προτάσεις για συμμετοχή και των Τουρκοκυπρίων με συγκεκριμένους τρόπους σε ό,τι αφορά στην ποδοσφαιρική τους δραστηριότητα''.

ΦΙΦΑ – ΟΥΕΦΑ – ΚΟΠ – Τ/Κ – Ποδόσφαιρο – Συνάντηση
—————————————————
Το καθεστώς των τ/κ ποδοσφαιρικών σωματείων θα τεθεί επί τάπητος σε συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Σεπτεμβρίου στη Ζυρίχη, μεταξύ της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΦΙΦΑ), της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας (ΟΥΕΦΑ) της ΚΟΠ και των Τ/Κ.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο Μάριος Λευκαρίτης, εκ των Αντιπροέδρων της ΟΥΕΦΑ και επίτιμος πρόεδρος της ΚΟΠ, ανέφερε πως στόχος της συνάντησης αυτής ''είναι να εξεταστεί το καθεστώς των Τ/Κ και πώς μπορούμε εμείς ως ΚΟΠ να βοηθήσουμε τους Τ/Κ να έχουν περισσότερες δυνατότητες να παίζουν ποδόσφαιρο''.

Τόνισε, ωστόσο, πως το γεγονός ότι η ΚΟΠ είναι η μόνη αναγνωρισμένη αρχή ποδοσφαίρου στην Κύπρο ''δεν αλλάζει με τίποτα'' και πρόσθεσε ότι ''η μοναδική ποδοσφαιρική ομοσπονδία που βρίσκεται στην Κύπρο είναι η ΚΟΠ και δεν πρόκειται να αναγνωριστεί καμία άλλη ομοσπονδία''.

Ποδόσφαιρο – Κύπρος – Σαν Μαρίνο
———————————–
Η Εθνική Κύπρου στο ποδόσφαιρο αντιμετωπίζει απόψε την αντίστοιχη ομάδα του Σαν Μαρίνο για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2008.

Ο αγώνας θα διεξαχθεί στις 22.00 στο στάδιο ''Σεραβάλε'' του Σαν Μαρίνο.

Ποδόσφαιρο – Εθνικές Ελπίδων Κύπρου – Ισλανδίας
————————————————-
Η Εθνική Ελπίδων Κύπρου στο ποδόσφαιρο αντιμετωπίζει σήμερα την αντίστοιχη ομάδα της Ισλανδίας στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών της υποχρεώσεων.

Ο αγώνας θα διεξαχθεί στις 19.00 στην Ισλανδία.

Παγκόσμιοι Αγώνες Σκοποβολής – Κύπρος
————————————–
Η Κύπρος θα φιλοξενήσει τους Παγκόσμιους Αγώνες Σκοποβολής μεταξύ 1 -10 Σεπτεμβρίου, στο Ολυμπιακό Σκοπευτήριο Λευκωσίας στα Λατσιά.

Οι Παγκόσμιοι Αγώνες Σκοποβολής είναι η μεγαλύτερη ετήσια διοργάνωση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σκοποβολής και είναι η τρίτη φορά κατά τα τελευταία 12 χρόνια που η Διεθνής Ομοσπονδία εμπιστεύεται τη διοργάνωση των αγώνων αυτών στη Σκοπευτική Ομοσπονδία Κύπρου.

Στους Παγκόσμιους Αγώνες Σκοποβολής στην Κύπρο, που είναι οι τελευταίοι πριν από τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου τον ερχόμενο χρόνο, θα συμμετάσχουν πέραν των 670 αθλητών και αθλητριών από 81 χώρες. Μαζί τους θα έρθουν πέραν των 200 προπονητών, τεχνικών και συνοδών.

Η Κύπρος θα εκπροσωπηθεί από 22 αθλητές (15 σκοπευτές και 7 σκοπεύτριες).

Την τελετή έναρξης των αγώνων στις 2 Σεπτεμβρίου, η ώρα 19.30, στο Ολυμπιακό Σκοπευτήριο Λευκωσίας, θα κηρύξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

Παράλληλα με τους αγώνες θα πραγματοποιηθούν σε ξενοδοχείο της Λεμεσού οι συνεδρίες της Εκτελεστικής Επιτροπής και του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σκοποβολής.

Στατιστική Υπηρεσία – Δείκτης Αξίας Κύκλου Εργασιών Λιανικού Εμπορίου
———————————————————————
Αύξηση 5,5% σημείωσε ο Δείκτης Αξίας Κύκλου Εργασιών Λιανικού Εμπορίου το Μάιο του 2007 σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2007.

Για την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2007, ο Δείκτης σημείωσε αύξηση 9,3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2006.

Εξάλλου, σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις, ο Δείκτης Αξίας Κύκλου Εργασιών Λιανικού Εμπορίου για τον Ιούνιο του 2007 αυξήθηκε κατά 8,4 μονάδες ή 5,4% και έφτασε στις 162,6 μονάδες σε σύγκριση με 154,2 το Μάιο του 2007.

Για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2007, ο Δείκτης προκαταρκτικά υπολογίζεται ότι σημείωσε αύξηση 9,9% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2006.

Στατιστική Υπηρεσία – Δείκτης Ογκου Κύκλου Εργασιών Λιανικού Εμπορίου
———————————————————————
Αύξηση 5,6% σημείωσε ο Δείκτης Ογκου Κύκλου Εργασιών Λιανικού Εμπορίου το Μάιο του 2007, σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2007.

Για την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2007, ο Δείκτης σημείωσε αύξηση 6,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2006.

Σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις, ο Δείκτης Ογκου Κύκλου Εργασιών Λιανικού Εμπορίου για τον Ιούνιο του 2007 αυξήθηκε κατά 8,7 μονάδες ή 6,5% και έφτασε στις 141,9 μονάδες σε σύγκριση με 133,2 το Μάιο του 2007.

Για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2007, ο Δείκτης προκαταρκτικά υπολογίζεται ότι σημείωσε αύξηση 6,9 % σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2006.

Χρηματιστήριο – Νέα άνοδος στη χρηματαγορά
——————————————–
Συνεχίστηκε και χθες η ανοδική πορεία της κυπριακής χρηματαγοράς, παρά τις πιέσεις που δέχθηκε στα αρχικά στάδια της χρηματιστηριακής διαδικασίας.

Το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, παρά την πτωτική πορεία του συνόλου των διεθνών δεικτών, έκλεισε στις 4.769,68 μονάδες, σημειώνοντας κέρδη σε ποσοστό 0,64%. Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 13,27 εκατομμύρια ευρώ, με τη μετοχή της Μαρφίν Λαϊκής Τράπεζας να συγκεντρώνει το 31% του ημερήσιου τζίρου.

Αύξηση σε ποσοστό 0,63% κατέγραψε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 1.633,69 μονάδες.