ΠΣΕΚΑ – ΠΟΜΑΚ – ΝΕΠΟΜΑΚ – Δημοσιογραφική διάσκεψη
————————————————–
Στην ανάγκη αύξηση των κονδυλίων ώστε οι απόδημοι μας να μπορούν να καταβάλλουν πιο καρποφόρες προσπάθειες στην προβολή του εθνικού μας προβλήματος στο Κυπριακό, αναφέρθηκαν χθες ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) Χάρης Σοφοκλείδης και ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) Φίλιπ Κρίστοφερ.

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που έδωσαν με την ολοκλήρωση των συνεδρίων τους στην Κύπρο, ο μεν κ. Κρίστοφερ είπε πως ''τα κονδύλια που διαθέτει και η ελληνική και η κυπριακή Κυβέρνηση για την διαφώτιση θα έπρεπε να ήταν πέραν των 50 εκ. δολαρίων ώστε να αντιμετωπίζουμε την τουρκική προπαγάνδα'' ενώ ο κ. Σοφοκλείδης ανέφερε ότι ''τα λεφτά μιλούν, πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη σημασία στο επαγγελματικό λόμπι''.

Τόσο ο κ. Κρίστοφερ όσο και ο κ. Σοφοκλείδης ανέφεραν ότι το φετινό συνέδριο των αποδήμων ήταν ένα από τα καλύτερα που πραγματοποιήθηκαν, πολύ παραγωγικό και ουσιαστικό. Πρόσθεσαν ότι η οργάνωση ήταν άρτια και ότι η Υπηρεσία Αποδήμων ανταποκρίθηκε πραγματικά στις απαιτήσεις και τα αιτήματα που είχαν θέσει.

Κληθείς να σχολιάσει το μαγνητοσκοπημένο χαιρετισμό του Υφυπουργού των ΗΠΑ Νίκολας Μπερνς που μεταδόθηκε στο συνέδριο της οργάνωσης των αποδήμων Κυπρίων ΠΣΕΚΑ, ο οποίος ανέφερε ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ένα μόνο κράτος στην Κύπρο, την Κυπριακή Δημοκρατία και ότι προσβλέπει στην πραγματοποίηση της επίσημης επίσκεψής του στο νησί εντός Σεπτεμβρίου ή Οκτωβρίου το αργότερο, ο κ. Κρίστοφερ εξέφρασε την ικανοποίηση του γι αυτό.

''Με ικανοποίηση σας λέω ότι οι εργασίες οι δικές μας άλλαξαν μια πολιτική, όχι βέβαια την πάγια φιλοτουρκική θέση που υπήρχε από το Υπουργείο Εξωτερικών λόγω διαφόρων συμφερόντων'', είπε ο κ. Κρίστοφερ.

''Αλλά για πρώτη φορά ακούσατε ότι το σχέδιο Ανάν είναι στο παρελθόν, ότι ο Υφυπουργός θα έρθει στην Κύπρο για να ξεκινήσει μια καινούργια διαδικασία, το θέμα είναι ότι έχουν συνειδητοποιήσει και αναγνωρίζουν ένα κράτος. Δεύτερο, αυτή η Κυβέρνηση δεν εμπόδισε καθόλου την Κυπριακή Δημοκρατία στην ένταξη της στης ΕΕ. Ζήτησαν για να δώσουν χρήματα απευθείας στους Τ/Κ και απορρίφθηκε. Προσπάθησαν να βάλουν απευθείας πτήσεις και απορρίφθηκε. Προσπάθησαν να κάνουν εμπορικές σχέσεις και απορρίφθηκε. Από μιας πλευράς υπάρχει αυτό το πρόβλημα της λεγόμενης απομόνωσης των Τ/Κ αλλά πιστεύω ότι έχουμε ξεπεράσει πολλά και είμαστε σε καλύτερη θέση σήμερα όσον αφορά την πολιτική των ΗΠΑ. Και νομίζω το μήνυμα του Νίκολας Μπερνς ήταν τέτοιο που μας δίνει αισιοδοξία'', συμπλήρωσε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ