Πρόεδρος Παπαδόπουλος – Καραμανλής – Πυρκαγιές – Μήνυμα
——————————————————-
Βαθύτατη θλίψη εκφράζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος σε συλλυπητήριο μήνυμα προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή για την τραγωδία που έπληξε την Ελλάδα λόγω των πυρκαγιών, σημειώνοντας ότι ο κυπριακός Ελληνισμός συμμετέχει στο βαρύ πένθος του ελληνικού λαού.

''Εκ μέρους της Κυβέρνησης της Κύπρου, του κυπριακού λαού και εμού προσωπικώς, εκφράζω τη βαθύτατη θλίψη μας για την τραγωδία που έπληξε την Ελλάδα, λόγω των πυρκαγιών. Συλλυπούμεθα για τους νεκρούς και τις μεγάλες καταστροφές'', αναφέρει ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

Προσθέτει ότι ''σε αυτή τη δραματική ώρα, ο Ελληνισμός της Κύπρου συμμετέχει στο βαρύ πένθος του αδελφού λαού της Ελλάδας και διερμηνεύει την ολόψυχη συμπαράστασή του''.

Πρόεδρος Βουλής – Πυρκαγιές στην Ελλάδα – Βαθιά θλίψη
—————————————————–
Θλίψη για την τραγωδία που πλήττει την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, εκφράζει ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφια σε τηλεγραφήματά του προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και την Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα, με αφορμή την τραγική απώλεια ανθρώπινων ζωών, ως αποτέλεσμα των εκατοντάδων πυρκαγιών που έχουν ξεσπάσει σε όλη τη χώρα.

''Εκφράζουμε τη βαθιά θλίψη μας και την πλήρη αλληλεγγύη μας για την τραγωδία που έπληξε την Ελλάδα, με τις εκατοντάδες πυρκαγιές σε ολόκληρη τη χώρα και με επίκεντρο τους νομούς Ηλείας, Λακωνίας και Μεσσηνίας'', αναφέρει ο κ. Χριστόφιας και μεταφέρει ''τα ειλικρινή συλλυπητήρια μας για το χαμό δεκάδων ανθρώπινων ζωών, περιλαμβανομένων και παιδιών''.

''Ευχόμαστε ολόψυχα τον άμεσο τερματισμό της ανείπωτης αυτής τραγωδίας και την πλήρη επούλωση των πληγών το συντομότερο'', καταλήγει ο Πρόεδρος της Βουλής.

Αρχιεπίσκοπος – Πυρκαγιές – Μήνυμα συμπαράστασης
————————————————
Μήνυμα συμπαράστασης προς τον δοκιμαζόμενο, από τις πυρκαγιές, Ελληνικό λαό απέστειλε με τηλεγράφημα του προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος Κώστα Καραμανλή, ο Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου Χρυσόστομος.

Στο μήνυμα του προς τον κ. Καραμανλή, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρει ότι ''βαθύτατα συγκλονισμένοι από την εθνική τραγωδία, την οποία διέρχεται η μητέρα πατρίδα, ως αποτέλεσμα των πολυαρίθμων πυρκαγιών, απευθύνουμε προς την ημετέρα εξοχότητα τα βαθύτατα συλλυπητήρια μας''.

Σε αυτές τις φοβερές ώρες του ανείπωτου πόνου και της οδύνης, σημειώνει ο Αρχιεπίσκοπος, η Εκκλησία της νήσου μας και ο κυπριακός Ελληνισμός συμμετέχουν στο εθνικό πένθος και συμπαρίστανται ολόψυχα στον αδελφό Ελληνικό λαό.

''Οι ευχές και οι προσευχές μας είναι μαζί σας. Ταυτόχρονα, δηλώνουμε ότι η Εκκλησία της Κύπρου θα βοηθήσει ενεργά, στο μέτρο του δυνατού, προς στήριξη των δοκιμαζόμενων σήμερα αδελφών Ελλήνων'', καταλήγει το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου.

Αθήνα – Καραμανλής – Πυρκαγιές – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ελλάδα
—————————————————————-
Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κήρυξε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κώστας Καραμανλής, ολόκληρη τη χώρα λόγω των πυρκαγιών που μαίνονται από την Πέμπτη σε πολλές περιοχές.

«Νιώθω βαθιά οδύνη για τους νεκρούς και πόνο βαθύ για τη μάνα που χάθηκε στις φλόγες αγκαλιάζοντας τα παιδιά της και οργή που διακατέχει και εσάς γιατί τόσες πολλές εστίες φωτιάς την ίδια ώρα σε ολόκληρη τη χώρα δεν μπορεί να είναι σύμπτωση. Οι ένοχοι θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν»,τόνισε ο κ. Καραμανλής και κάλεσε σε συστράτευση όλους τους πολίτες.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, είπε ότι «η χώρα ζει από χθες μια ανείπωτη εθνική τραγωδία. Τραγωδία που δεν περιγράφεται με λόγια. Τραγωδία που, με οδύνη, βιώνουμε όλοι μας. Η αντιμετώπιση της πρωτοφανούς αυτής κατάστασης χρειάζεται σκληρή μάχη. Μάχη που, από την πρώτη στιγμή, δίνει η Πολιτεία, με συμπαραστάτες εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες σε όλη τη χώρα».

Εξέφρασε για μια ακόμη φορά, «την εμπιστοσύνη, τη στήριξη, την ευγνωμοσύνη όλων μας στους ανθρώπους που δίνουν σκληρή, άνιση μάχη στα πύρινα μέτωπα. Η μάχη συνεχίζεται» και πρόσθεσε πως «άμεσος στόχος μας είναι να τεθούν υπό έλεγχο και να σβήσουν, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, οι εκατοντάδες εστίες φωτιάς. Να παρέμβουμε εκεί όπου κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές. Να περιθάλψουμε τους τραυματίες και να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας, που πέρασαν και περνούν δραματικές ώρες. Και, βεβαίως, να προχωρήσουμε, χωρίς καμιά καθυστέρηση, στο έργο της ανασυγκρότησης των περιοχών που επλήγησαν».

Επεσήμανε πως οι πολίτες περιμένουν την Πολιτεία αρωγό και συμπαραστάτη τους τώρα, και όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Αθήνα – Υπουργείο Εσωτερικών – Πυρκαγιές – Τριήμερο πένθος
———————————————————-
Απόφαση για τριήμερη απότιση φόρου τιμής στα θύματα των πυρκαγιών, υπέγραψε ο υπηρεσιακός Υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδας, Σπύρος Φλογαΐτης.

 Στο σχετικό έγγραφο που απεστάλη χθες σε όλα τα υπουργεία, Γενικούς Γραματείς Περιφέρειας, Νομάρχες και άλλους , αναφέρεται: «Ενόψει των τραγικών εξελίξεων που μεσολάβησαν, για την απότιση ελάχιστου φόρου τιμής στη μνήμη των τραγικών θυμάτων των πυρκαγιών και σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τις οικογένειές τους και τους οικείους τους, καλούμε τις υπηρεσίες του Δημοσίου και των κάθε είδους νομικών προσώπων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, να αναρτήσουν μεσίστιες τις σημαίες σε όλα τα δημόσια κτίρια για τρεις ημέρες, από σήμερα, Σάββατο, έως και τη Δευτέρα, 27 Αυγούστου 2007».

Αθήνα – Μπενάκη – Πυρκαγιές
—————————
Μεσίστια θα κυματίζει η σημαία της Βουλής των Ελλήνων σε ένδειξη πένθους για τα θύματα από τις πυρκαγιές, αλλά και για την ανυπολόγιστη οικολογική και οικονομική καταστροφή, όπως ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Βουλής Αννα Μπενάκη-Ψαρούδα.

«Θρηνούμε την απώλεια των συνανθρώπων μας και συναισθανόμαστε τον πόνο των οικείων τους. Θρηνούμε για την ανυπολόγιστη καταστροφή στον τόπο μας. Τα μάτια όλων είναι στραμμένα τώρα σε όσους με αυτοθυσία αγωνίζονται για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς πύρινης λαίλαπας, στους ηρωικούς πυροσβέστες, τους ηρωικούς πιλότους, τους ηρωικούς αστυνομικούς, τους ηρωικούς στρατιώτες και τους γενναίους πολίτες που συμμετέχουν» αναφέρει σε δήλωση της η κ. Μπενάκη και προσθέτει πως «τα τραγικά αυτά γεγονότα, μας έχουν συγκλονίσει. Όμως, τις δύσκολες αυτές ώρες απαιτείται από όλους να επιδείξουμε ψυχραιμία και να εκφράσουμε με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη μας στους πάσχοντες».

Η κ. Μπενάκη επισημαίνει πως «όλοι οι Έλληνες καλούμαστε να είμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση και να αντισταθούμε ώστε να μην επιτρέψουμε το σχέδιο κάποιων νοσηρών εγκεφάλων να δυναμιτίσει την προσπάθεια που καταβάλλουν όλοι οι Έλληνες για την ανάπτυξη και την πρόοδο της χώρας μας» και υπογραμμίζει πως «είναι ώρα αγώνα και περισυλλογής».

Αθήνα – ΥΠΕΞ – Πυρκαγιές – Συνδρομή ξένων χωρών
———————————————–
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, σε ανακοίνωση του εκφράζει, «και εκ μέρους της Κυβέρνησης και του ελληνικού λαού, τις πιο θερμές ευχαριστίες στην Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προσωπικά στον αρμόδιο για το Περιβάλλον Επίτροπο Σταύρο Δήμα, και ιδιαίτερα στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που δείχνουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους, προσφέροντας πολύτιμη βοήθεια και αρωγή για την αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών που πλήττουν ταυτόχρονα πολλές περιοχές της χώρας μας».

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση εκφράζονται ευχαριστίες στις κυβερνήσεις της Γαλλίας για τη συνδρομή της με 4 αεροσκάφη «Καναντέρ» και 65 πυροσβέστες, της Γερμανίας για τα 3 πυροσβεστικά ελικόπτερα , της Ισπανίας με 2 αεροσκάφη «Καναντέρ», της Ιταλίας με 2 αεροσκάφη «Καναντέρ»,της Κυπριακής Δημοκρατίας με 5 πυροσβεστικά οχήματα και 30 πυροσβέστες, της Νορβηγίας με 1 πυροσβεστικό ελικόπτερο ειδικού τύπου , της Ολλανδίας με 3 πυροσβεστικά ελικόπτερα, της Σερβίας με 6 πυροσβεστικά αεροπλάνα ειδικού τύπου και της Σλοβενίας με 1 ελικόπτερο.

Όπως προστίθεται στην ανακοίνωση, πέραν αυτών, η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη έχει επικοινωνήσει επίσης με την ομόλογό της του Ισραήλ, η οποία ανταποκρίθηκε θετικά και αναμένεται ο προσδιορισμός του είδους της βοήθειας.

Αθήνα – Κυπριακή Πρεσβεία – Πυρκαγιές – Μέσα Πυρόσβεσης
——————————————————-
Έξι κινητές μονάδες πυρόσβεσης και 30 πυροσβέστες, έφτασαν χθες το απόγευμα στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας από την Κύπρο, προκειμένου να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των μεγάλων πυρκαγιών που μαίνονται στην Ελλάδα.

Τα οχήματα και το προσωπικό μεταφέρθηκαν με αεροπλάνα της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας. Τους πυροσβέστες υποδέχτηκε ο Πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα Γιώργος Γεωργής.

Η βοήθεια στάλθηκε ύστερα από πρωτοβουλία του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της Κύπρου Σοφοκλή Σοφοκλέους ο οποίος είχε συνομιλία με τον Ελληνα ομόλογό του Βύρωνα Πολύδωρα. Οι δυο Υπουργοί βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία.

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος επικοινώνησε με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή στον οποίο διαβίβασε τη συμπάθεια και τα συλλυπητήρια ολόκληρου του κυπριακού λαού για τις απώλειες ζωών και τη μεγάλη τραγωδία που έπληξε την Ελλάδα και τον ενημέρωσε για τη βοήθεια που επρόκειτο να αποσταλεί.

Ελλάδα – Υπ. Υγείας – Μέτρα για τους πληγέντες από τις πυρκαγιές
—————————————————————-
Μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων από τις πυρκαγιές αποφάσισε το Υπουργείο Υγείας της Ελλάδας σε συνεργασία με τη Νομαρχία Ηλείας.
Συγκεκριμένα θα αναπτυχθούν τρεις καταυλισμοί αστέγων με 300 σκηνές των 5 ατόμων, θα χορηγηθούν κλινοσκεπάσματα και υπνόσακοι, ενώ οι ευπαθείς ομάδες (υπερήλικες, ανήλικα κ.λ.π. ) θα στεγασθούν σε ξενοδοχεία.

Από την Κυριακή θα γίνεται πλήρη σίτιση των αστέγων και θα καταβληθεί άμεσα στους πληγέντες το προσωρινό επίδομα των 600 ευρώ.

Μετά τη καταγραφή των ζημιών θα καταβληθεί το ποσό των 6000 ευρώ ανά καταστραφείσα οικία και στους συγγενείς των θυμάτων το ποσό των 6000 ευρώ.

Παράλληλα ικανός αριθμός Ψυχολόγων, Ψυχιάτρων, Κοινωνικών Λειτουργών και Επισκεπτών Υγείας μεταβαίνει στις πληγείσες περιοχές για την στήριξη των πολιτών.

Αθήνα – ΥΕΝ – Πυρκαγιές – Σε επιφυλακή το Λιμενικό Σώμα
——————————————————-
Σε επιφυλακή τέθηκε όλο το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος της Ελλάδας, με διαταγή του Αρχηγού Λιμενικού Σώματος, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας της Ελλάδας.

Επίσης σε επιφυλακή και άμεση επιχειρησιακή ετοιμότητα τέθηκαν τα πληρώματα όλων των πλωτών και εναέριων μέσων του Λιμενικού Σώματος καθώς και η μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών Λ.Σ. προκειμένου να υποβοηθήσουν τις τοπικές περιφερειακές-νομαρχιακές – δημοτικές – στρατιωτικές – αστυνομικές – πυροσβεστικές αρχές προς τη διάσωση μεταφορά απεγκλωβισμό κινδυνευόντων ατόμων στις πληγείσες περιοχές καθώς και για τη διενέργεια οποιασδήποτε άλλης επιχείρησης απαιτηθεί.

Με μέριμνα του Θαλάμου Επιχειρήσεων του ΥΕΝ και των τοπικών Λιμενικών Αρχών εκτελούνται συνεχή δρομολόγια από επιβατηγά και οχηματαγωγά πλοία για την μεταφορά και απεγκλωβισμό ατόμων και οχημάτων από το λιμάνι των Νέων Στύρων Ευβοίας στην Αγία Μαρίνα Αττικής και από Αλιβέρι Ευβοίας προς Ωρωπό Αττικής.

Αθήνα – Υπουργείο Παιδείας – Εκτακτη επιχορήγηση στις Νομαρχίες
—————————————————————
Mε εντολή της Υπουργού Παιδείας της Ελλάδας Μαριέττας Γιαννάκου, ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων διαθέτει άμεσα έκτακτη επιχορήγηση 5.000.000 ευρώ προς τις Νομαρχίες για την άμεση αντιμετώπιση προβλημάτων που έχουν προκύψει εξαιτίας των καταστροφικών πυρκαγιών.

Παράλληλα τέθηκε σε άμεση ετοιμότητα ο μηχανισμός του Οργανισμού προκειμένου, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, τα κλιμάκια του Οργανισμού να επισκεφτούν τις πυρόπληκτες περιοχές και να αρχίσει άμεσα η αποκατάσταση πιθανών ζημιών σε σχολικές υποδομές, έτσι ώστε η σχολική χρονιά να αρχίσει με όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα για τους μαθητές -κατοίκους των περιοχών που δοκιμάζονται από τις καταστροφικές πυρκαγιές

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ