Πέμπτη, 30 Αυγούστου 2007

ΔΗΛΩΣΗ

ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

ΜΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ

ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ,

ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ

Κυρίες και κύριοι,

Θέλω, πριν απ' όλα, να σας ευχαριστήσω για την πολύτιμη συμβολή σας αυτές τις δύσκολες μέρες στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πύρινης λαίλαπας, των εκτάκτων αναγκών που δημιουργήθηκαν στη Χώρα. Σας ζητώ να μεταφέρετε τις ευχαριστίες αυτές σ' όλους τους συνεργάτες σας, σ' όλους τους εργαζόμενους στο ΥΠΕΧΩΔΕ.

Το Υπουργείο αυτό είναι επιφορτισμένο με την κάλυψη της επιτακτικής πρώτης ανάγκης των πυρόπληκτων συμπολιτών μας. Όλων αυτών που ξαφνικά έχασαν ξαφνικά το σπίτι τους. Η Κυβέρνηση ανακοίνωσε, ως ένα από τα πρώτα μέτρα αρωγής, την αποστολή λυόμενων σπιτιών στις πληγείσες περιοχές. Και είναι πολύ σωστή η απόφαση του Γιώργου Σουφλιά, τα σπίτια αυτά να στήνονται εκεί όπου επιθυμεί ο δικαιούχος και όχι σε καταυλισμούς. Το μέτρο αυτό ήδη υλοποιείται, όπως ακούσατε.

 

Η αίσθηση του κατεπείγοντος πρέπει να είναι συνεχώς στο νου μας. Σε όλα τα επίπεδα της Διοίκησης. Προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι η στέγαση των πληγέντων, σε συνθήκες αξιοπρέπειας. Κάθε πυρόπληκτος άστεγος δικαιούται ένα λυόμενο σπίτι, ή επιδότηση ενοικίου για τη διαμονή του. Ανακοινώσαμε ήδη τα ποσά της επιδότησης και τη διάρκειά της, τόσο για τους ιδιοκτήτες, όσο και για τους ενοικιαστές κατοικιών που καταστράφηκαν ολοσχερώς, ή υπέστησαν ζημιές που τις καθιστούν ακατάλληλες για χρήση. Απλοποιήσαμε παράλληλα τις διαδικασίες για την έναρξη χορήγησης της επιδότησης: Με μια απλή υπεύθυνη δήλωση του δικαιούχου και με μια βεβαίωση του δήμου για τη διεύθυνση κατοικίας του.

Η εντολή είναι: Κινούμαστε γρήγορα, χωρίς καμιά καθυστέρηση. Παραμερίζουμε τις αγκυλώσεις της γραφειοκρατίας. Τίποτα δεν πρέπει να σταθεί εμπόδιο στο δρόμο του χρέους μας. Και αυτό σας ζητώ να το τονίσετε σ' όλους τους συνεργάτες σας, σ' όλες τις υπηρεσίες σας. Οι συμπολίτες μας, που σήμερα νιώθουν αγωνία για το αύριο, πρέπει να βλέπουν την Πολιτεία να στέκεται δίπλα τους. Να νιώσουν ασφαλείς. Να σταθούν ξανά στα πόδια τους. Να ξαναζωντανέψει η ελπίδα τους για ένα καλύτερο αύριο.

Είναι πολύ σημαντικό ότι σήμερα, σε ελάχιστο χρόνο, ολοκληρώσατε την οριοθέτηση των πυρόπληκτων περιοχών και προχωράτε γρήγορα στην καταγραφή των κτηρίων που καταστράφηκαν, ή υπέστησαν βλάβες, αλλά και στην αντικειμενική αποτίμηση των ζημιών. Σας ζητώ να δώσετε τις κατάλληλες, τις απαραίτητες οδηγίες στους μηχανικούς σας, ώστε τα κλιμάκια να ολοκληρώσουν, το ταχύτερο δυνατό, τη διαδικασία αυτή.

Χρέος μας απέναντι στους πληγέντες είναι η ανοικοδόμηση, η αποκατάσταση των υποδομών που επλήγησαν. Χρέος στις επόμενες γενιές των Ελλήνων, στα παιδιά μας, είναι και η ταχύτερη δυνατή αναγέννηση του φυσικού περιβάλλοντος, η άμεση κατάρτιση και η εφαρμογή ενός μακρόπνοου εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών, στο οποίο πρωταγωνιστικό ρόλο θα παίξετε εσείς, θα παίξει το ΥΠΕΧΩΔΕ. Και είναι εθνικό, όχι μόνο γιατί οι συνέπειες των πυρκαγιών αφορούν ολόκληρη τη χώρα, αλλά, κυρίως, γιατί η ανασυγκρότηση απαιτεί τη συνένωση όλων των δυνάμεων που διαθέτουμε. Χρειάζεται ομοψυχία, χρειάζεται αίσθηση ευθύνης από όλους ανεξαιρέτως. Χρειάζεται να αποδεικνύουμε διαρκώς και στην πράξη την ανθρωπιά μας. Ο εθνικός αυτός στόχος πρέπει να γίνει η αφετηρία για μια νέα σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στον πολίτη και το κράτος.

Για μια ακόμη φορά, παίρνω την ευκαιρία να ευχαριστήσω όλες και όλους όσοι συνεισέφεραν και συνεισφέρουν, ο καθένας με τις δικές του δυνάμεις, στο Ταμείο Στήριξης Πυροπλήκτων. Και μάλιστα, με δεδομένη τη μεγάλη, τη συγκινητική συμμετοχή των πολιτών σ' αυτό το Ταμείο, θέλω να ανακοινώσω ότι την κατασκευή των κατεστραμμένων οικιών την αναλαμβάνει η Πολιτεία, με τη συνδρομή του Ταμείου Στήριξης Πυρόπληκτων.