Μακρόθεν

Της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη

Ακόμη δεν έχουν καταλαγιάσει τελείως οι πυρκαγιές στην Αρκαδία, ακόμη απειλούν να αγριέψουν πάλι και να αποτεφρώσουν τις αετοφωλιές των δύσβατων οροπεδίων της πάλαι ποτέ πανέμορφης ορεινής ενδοχώρας. Ακόμη δεν έχει ησυχάσει το χώμα στους τάφους των αποτεφρωμένων θυμάτων της εθνικής τραγωδίας…

Κι όμως η πολιτική αντιπαράθεση εν όψει εκλογών έχει ανάψει για τα καλά. Τα κόμματα έβαλαν στην άκρη την προσχηματική λύπη τους, το προσωπείο της συμπάθειας προς τους πληγέντες  και μπήκαν στο χοντρό προεκλογικό παιχνίδι για να κερδίσουν το μόνο ζητούμενο στο τέλος του δρόμου: την περιώνυμη εξουσία.

 

Η κυβέρνηση, που αποδεδειγμένα χρεώνεται εξ ολοκλήρου το πυρανάλωμα της Πελοποννήσου, της Εύβοιας και της Αττικής, μπορεί να μην αντέδρασε αποτελεσματικά στο φαινόμενο της κατάσβεσης των παρατεταμένων φονικών πυρκαγιών, αλλά έδειξε πως ξέρει να διαχειρίζεται την κατάσταση  σε επίπεδο υποσχέσεων την επόμενη μέρα.

Απο την επόμενη κιόλας πρωία άρχισε να μοιράζει μετρητά στους παθόντες, εκταμειεύοντας χρήματα ζωντανά και μετρητά, που υπόσχονται  άμεση ανακούφιση στους πυροπαθείς. Η εικόνα των συνωστισμένων σχετικών, άσχετων, παθόντων και κατεργαραίων στις τράπεζες για το επίδομα των 3000 ευρώ έχει κάνει το γύρο του κόσμου, αποδεικνύοντας τη σπουδή της κυβέρνησης να απαλύνει τον πόνο με αργύρια έναντι όποιου κόστους.

Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κράτησε χαμηλά το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης προσπαθώντας αποκλειστικά να δείξει πως έχει σαφές σχέδιο ανασυγκρότησης των αποκαϊδιών την επόμενη μέρα: εξήγγειλε έργα υποδομής, ανοικοδόμηση των απόμακρων χωριών, αναδάσωση, χρηματοδότηση των πληγέτων, αποκατάσταση των αγροτικών ζημιών, χάρισμα χρεών, ανασύσταση του κοινωνικού εσμού των καμμένων περιοχών για να συγκρατηθεί ο κόσμος στη γή του και στις ξοφλημένες περιουσίες του.

Το ΠΑΣΟΚ απο την άλλη, πέρασε σε κορώνες έντονης αντιπολίτευσης. Μέσα στην ψυχική υπερένταση των ημερών, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Παπανδρέου εξαπέλυσε οργίλη κριτική για την ανικανότητα της πυροσβεστικής δύναμης και κατ επέκταση της κυβέρνησης να πατάξει το φαινόμενο. Αντί να συντονισθεί με το επιτελείο του για να αποκομίσει το μεγαλύτερο δυνατό όφελος απο τα λάθη του αντιπάλου του, αναλώθηκε σε στείρα πολεμική καίγοντας το χαρτί της συμπάθειας και της σύμπνοιας στην εθνική τραγωδία.

Το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε απροετοίμαστο χωρίς σχέδιο για την επόμενη μέρα, πετώντας μόνο βολές για τις ασύμμετρες απειλές του Βύρωνα Πολύδωρα, που τελικά δεν έβλαψαν τη Νέα Δημοκρατία περισσότερο απο το ίδιο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το ΚΚΕ καρπώθηκε κάποια οφέλη απο την ολιγωρία της κυβέρνησης να χειριστεί τις πυρκαγιές αλλά και την απο την ανικανότητα του ΠΑΣΟΚ να επωφεληθεί αυτή την κυβερνητική ολιγωρία. Ωστόσο και η Αλέκα Παπαρήγα περιορίσθηκε σε στείρα κριτική και όχι σε ένα σχεδιασμό μέτρων για την επόμενη μέρα των αγροτών στις πληγείσες περιοχές που θα έπρεπε να είναι η κύρια ατζέντα του κόμματος των εργατών και των αγροτών.

Το ΣΥΡΙΖΑ και το ΛΑΟΣ επίσης βρέθηκαν ωφελημένα με αυξημένες πιθανότητες όχι μόνο να μπούν στο Κοινοβούλιο αλλά και να παίξουν ρυθμιστικό ρόλο σε περίπτωση μη αυτοδύναμης κυβέρνησης. Και τα δύο ιδεολογικά αντίθετα κόμματα δεν προτείνουν αποτελεσματικό χειρισμό της επόμενης μέρας.

Πάντως, το πιό μεγάλο αδιέξοδο στην Ελλάδα είναι πως λόγω της τραγικής επικαιρότητας κανένα μεγάλο ή μικρό κόμμα δεν δεσμεύεται προεκλογικά για τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τον Ελληνα πολίτη: την ανεργία, την κοινωνική ασφάλιση, τη συνταξιοδότηση, την παιδεία, τον πολιτισμό.

Ολοι , μικροί και μεγάλοι παίζουν με την επικαιρότητα καπηλευόμενοι στο έπακρο τη συναισθηματική φόρτιση των ημερών. Ολοι αφήνουν στο απώτερο και ασαφές μέλλον την ατζέντα των ζωτικών θεμάτων που έπρεπε να ορίζουν αυτές τις κρίσιμες εκλογές.

Οποια κυβέρνηση και αν προκύψει απο αυτές τις άκαιρες κάλπες θα είναι απλώς κυβέρνηση διχείρησης της επόμενης μέρας και όχι σχεδιασμού για μια δυναμικότερη Ελλάδα στην ευρωπαϊκή προοπτική!