«Ο   Λ ό γ ο ς    π ο υ    χ τ υ π ά »

Γράφει ο Πολίτης Βάιος Φασούλας

Καλό μήνα και καλό προεκλογικό αγώνα!! Τώρα κατά πόσο μπορεί να είναι καλός ο μήνας, Σεπτέμβρης, και ο προεκλογικός αγώνας, θα το δούμε ξεκινώντας με ένα απόσπασμα του μεγάλου μας ποιητή Κωστή Παλαμά με το:«Ο Λόγος που χτυπά».    

«Όποιος στοχαστικός, σα γιαταγάνι / το στοχασμό του αντρίκεια ας τόνε βγάζει.

Πές τα, και ακέρια και γυμνά? δε φτάνει / να λάμπ' η αλήθεια? πρέπει και να σφάζει.
Ο λόγος, που χτυπά / και που θυμώνει, / ριζώνει και της γης την όψη αλλάζει.

Ο λόγος, άξιος, και σφυρί, και ακόνι  /  Μην κοιτάς το χοντρόλογο παζάρι,
μην ακούς τ' ανοστόλογο σαλόνι  / Μα σ' όλα νόημα, δύναμη και χάρη,
σ' αρχοντιά και σε πλέμπα, γη δεν είναι / να την καταφρονάς, περιβολάρη

Παντού μπορείς ν' ανθίσεις, το νου κρίνε!».(Κωστής Παλαμάς)

 

Η δύναμη του Λόγου του ποιητή μας θα πρέπει να γίνει όπλο και αμείλικτο κατηγορώ ενάντια σε όλους εκείνους που ευθύνονται για τη μεγάλη πρόσφατη καταστροφή στην Πελοπόννησο και σε άλλα σημεία της Πατρίδας μας που εσκεμμένα ή μη προξένησαν. Κατά κύριο λόγο οι ενδείξεις στρέφονται προς το μέρος των κομμάτων της ΝΔ, του Πασόκ και του ξένου παράγοντα. Μένει μόνο οι ενδείξεις να γίνουν αποδείξεις και οι… ένοχοι κάποια στιγμή να ξεσκεπαστούν, κι αυτό θα συμβεί με βεβαιότητα μέσα από τους ίδιους τους χώρους τους. 

Ο αποτροπιασμός και η αγανάκτηση, η οργή, ο πόνος των χαμένων συνανθρώπων, η καμένη όμορφη γη μας, το τι μέλει γενέσθαι της Χώρας μας και παν απ' όλα η ντροπή γι' αυτό το κατάντημα, συμπυκνωμένα σαν μια ΠΟΛΙΤΙΚΗ δύναμη θα προσέλθουν κι αυτά στον προεκλογικό χώρο και θα απαιτήσουν από τους Έλληνες ψηφοφόρους ένα και μόνο πράγμα: Την καταψήφιση των μεγάλων κομμάτων.

Ο ασίγαστος κομματικός εμπαιγμός του δικομματικού «καρκινώματος» χωρίς καμιά αίσθηση ντροπής βρίσκεται στην επικαιρότητα του προεκλογικού αγώνα, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί κι αυτό δείχνει ξεκάθαρα για το τι ενδιαφέρονται οι κομματάρχες και λοιποί συνεργάτες τους.

Θα ήταν τιμή, αξιοπρέπεια και πολιτικός πολιτισμός, ιδιαίτερα για τα κόμματα των τζακιών ΝΔ και Πασόκ, να κατέβαιναν στις εκλογές (αφού συνταγματικά είναι αδύνατη η διεξαγωγή τους σε άλλη ημερομηνία) σιωπηλά, χωρίς τις ανούσιες «αντιπαραθέσεις», χωρίς τις… σφυγμομετρήσεις, χωρίς τις… πολιτικές εξορμήσεις τους-υφαρπαγής της νοημοσύνης και της ψήφου των Πολιτών και χωρίς εξωκομματικές κραυγές, όπως και τούτη που διαβάσαμε στην «Ελευθεροτυπία», 27.08.2007, του Νομάρχη Ηλείας κ. Χ. Καφύρα που δήλωσε πως:

«Κάηκε η ψυχή της Ελλάδας. Κάηκε η ψυχή της Ηλείας. Κάηκε η ψυχή του Ολυμπιακού Κινήματος. Κάηκε ο ιερός λόφος της Αρχαίας Ολυμπίας, το Κρόνιο. Είμαστε πολίτες-κάτοικοι-φορείς τραγικά μόνοι στη δυστυχία μας. Κεντρική διοίκηση και κυβέρνηση είχαν με δραματικές εκκλήσεις μας ειδοποιηθεί. Δυστυχώς το αποτέλεσμα ήταν το χειρότερο δυνατό. Είμαστε υποχρεωμένοι να σηκώσουμε ψηλά το κεφάλι και να μαζέψουμε τα συντρίμμια για τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας».

Πανσπερμία ποικίλων προβλημάτων σκεπάζει τη Χώρα μας. Οι «πολιτικοί» αχταρμάδες πληθαίνουν ραγδαία. Η απείθεια των μέχρι τώρα κυβερνήσεων έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Ο κομματικός αμοραλισμός, ανακατεμένος με τα στοιχεία του ανάλγητου και του βερμπαλισμού συμπεριφέρεται σαν επονείδιστη διελκυστίνδα και εδράζεται στην καμένη γη αδιαφορώντας για τις κραυγές, που μετά τη μεγάλη καταστροφή πληθαίνουν. Μεταφέρουμε άλλη μια κραυγή ενός δεκαοχτάχρονου αγοριού, επίσης από την «Ελευθεροτυπία» στις 31.08.2007. Γράφει λοιπόν ο νεαρός Παναγιώτης Τασιός μεταξύ άλλων και τούτα:  

«Κύριοι πολιτικοί όλων των κομμάτων, έλεος. Σταματήστε όλη αυτήν την καταστροφή. Σας παρακαλώ. Σας ικετεύω. Αποδείξτε στον κόσμο ότι δεν είστε άχρηστοι, σας ικετεύω. Δεν αντέχω να βλέπω να καίγεται η χώρα μου. Δεν αντέχω. Κάηκε το χωριό του παππού μου, κάηκε το χωριό του καλύτερού μου φίλου. Τι άλλο θέλετε; Να καώ και εγώ; Ε, λοιπόν, αν δεν προσπαθήσετε και άλλο, θα γίνει και αυτό. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε χιλιάδες στρατό, γιατί φοβόμαστε τι θα κάνουμε, αν μας επιτεθούν και στην Πυροσβεστική να έχουμε ελλείψεις, όταν κάθε χρόνο υπάρχουν φωτιές. Σας παρακαλώ. Μη μου καταστρέφετε το μέλλον. Ναι, εσείς μου το καταστρέφετε. Εσείς που κάθεστε στις καρέκλες σας, όταν καίγεται το σπίτι του αλλουνού. Εσείς που πάτε στις φωτιές, λέτε vini, vidi, και μετά φεύγετε. Γιατί δεν βοηθάτε; Κάντε κάτι. Μην κάθεστε. Μόνο βλέπετε. Έτσι δεν γίνεται δουλειά. Εσείς καταστρέφετε το μέλλον όλων των νέων. Αλλά εσείς δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα. Και ξέρετε γιατί; Γιατί δεν σας ενδιαφέρει. Ελπίζω, ύστερα από αυτό το δυνατό χτύπημα με 63 νεκρούς, να ξυπνήσετε και να σοβαρευτείτε. Σας ικετεύω. Σταματήστε την κόλαση. Ξυπνήστε. Και κάτι ακόμα: Καλύτερα μη ζητήσετε ψήφους. Ζητήστε μια μεγάλη συγγνώμη από τον ελληνικό λαό. Γιατί εσείς φταίτε. Όλοι».

Προς τους ψηφοφόρους που με την ψήφο τους καθορίζουν την τύχη της Χώρας επαναλαμβάνουμε το γνωστό μας μήνυμα:

«Ε, 'σεις εκεί πέρα! Αδέλφια, ξαδέλφια και ανίψια, φίλοι και γνωστοί 

Θυμηθείτε και ψηφίστε. Πείτε στις νύφες σας, γαμπρούς και συμπεθέρους και δώστε το μήνυμα σε φίλους, γνωστούς, γειτόνους και χωριανούς. Θυμηθείτε και ψηφίστε εκεί που ανήκετε. Διώξτε τα σκότη να περάσει φως κι αφήστε τη «Νέα Εποχή». Τα αφτιά τα έχουμε για τους χτύπους της καρδιάς… Μην αλλάζεται τον ρου της. Θυμηθείτε και ψηφίστε…»       

μέχρι να επανέλθουμε θα κλείσουμε: 

«Κοίτα, κοίτα τη ζωή μας μες στο Σύμπαν! /Κοίτα την κοινωνία μας μες στη ζωή μας!
Όσο όμορφη κι αν είναι η ζωή μας,/  τόσο άσχημη είναι η κοινωνία μας
Κοίτα να δεις το μεγάλο θαύμα του Σύμπαντος

Και κοίτα να δεις και την κοινωνική σου ασχήμια,

που μένει «ανεξερεύνητη» ως θανατηφόρα αρρώστια!»

και τέλος ευχόμαστε στους ποιητές, Γηγενείς και Απόδημους, να μιμηθούν στο ελάχιστο τον ποιητή μας Κωστή Παλαμά εξοπλίζοντας το πνευματικό τους οπλοστάσιο με το «Ο Λόγος που χτυπά», εμφανίζοντας το στο προεκλογικό μέτωπο μήπως έτσι και συνετιστούν οι απολίτιστοι ασήμαντου μεγέθους κουλτούρας…πολιτικοί μας…!!

Ε.Ε. Ελλάδα, Τρίκαλα -Σεπτέμβρης 01 2007 pelasgos@fasoulas.de  http:\\www.fasoulas.de

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΠΕΡΙ ΕΚΛΟΓΩΝ

ΜΕΡΟΣ 4ο   ΜΕΡΟΣ 3ο   ΜΕΡΟΣ 2ο   ΜΕΡΟΣ 1ο