ΜΗΝΥΜΑ

ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

 

Αθήνα, 2 Σεπτεμβρίου 2007

«Ελληνίδες, Έλληνες,

Οι τελευταίες μέρες ήταν για όλους μέρες δοκιμασίας. Η χώρα μας βρέθηκε αντιμέτωπη με μια πρωτόγνωρη και εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση.

Κλείνει σιγά – σιγά ένας πρώτος κύκλος προσπαθειών για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Έχουμε δρόμο μπροστά μας για να επουλώσουμε τις πληγές. Το σημαντικό είναι πάντως ότι γίνονται σταθερά βήματα, ότι υπάρχει ξεκάθαρος σχεδιασμός.

Ελληνίδες Έλληνες,

Θα είμαι ειλικρινής και θα σας μιλήσω χωρίς ωραιοποιήσεις. Κανείς δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος, από τη στιγμή που χάθηκαν ανθρώπινες ζωές, τη στιγμή που τεράστιες δασικές εκτάσεις υπέστησαν σοβαρό πλήγμα, τη στιγμή που συμπολίτες μας έχασαν τη στέγη και το βιος τους.

Χρειάζονται πολλές ακόμη προσπάθειες, πολλές ακόμα βαθιές αλλαγές, για να φθάσουμε σ' ένα πιο οργανωμένο, πιο αποτελεσματικό, πιο φιλικό κράτος, όπως το θέλει ο κάθε Έλληνας πολίτης. Είναι ανάγκη να προχωρήσουμε, με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, για να ξεπεραστούν αδυναμίες δεκαετιών στη λειτουργία του κράτους.

Η διαπίστωση βεβαίως αυτή δεν μπορεί και δεν πρέπει να οδηγεί στην ισοπέδωση. Γιατί, την ίδια ώρα, χιλιάδες άνθρωποι που στελεχώνουν την κρατική μηχανή ρίχτηκαν με αυταπάρνηση – και κάποιοι από αυτούς θυσίασαν τη ζωή τους – στην άνιση μάχη με τις φλόγες.

Ελληνίδες, Έλληνες,

Η μεγάλη πρόκληση είναι μπροστά για όλους. Η πρόκληση είναι η χώρα να αλλάζει ρυθμούς δουλειάς και να προοδεύει σταθερά. Να λαμβάνονται γρήγορες και τολμηρές αποφάσεις. Όλοι μας να αλλάζουμε και να γινόμαστε καλύτεροι. Να μετατρέπουμε μαζί τις κρίσεις και τις δυσκολίες σε ευκαιρίες για την πρόοδο της πατρίδας μας.

Ελληνίδες, Έλληνες,

Τις μέρες αυτές, μαζί με το φιλότιμο και την αυτοθυσία εκείνων που πάλεψαν με τις φλόγες, αναδείχθηκε η αλληλεγγύη ολόκληρης της κοινωνίας μας. Η συγκινητική κινητοποίηση ολόκληρου του Έθνους για την αντιμετώπιση των συνεπειών της τραγωδίας. Ο πατριωτισμός αυτός μας κάνει όλους πιο αποτελεσματικούς και ενισχύει την αισιοδοξία μου για το μέλλον που ανοίγεται μπροστά μας. Το μέλλον που δικαιούμαστε και χρωστάμε στα παιδιά μας. Αυτό το μέλλον, μέρα με τη μέρα, ενωμένοι θα το κατακτήσουμε μαζί».