Πλήρης επιβεβαίωση των όσων αποκαλύψαμε  ήδη από τις 19 Αυγούστου αναφορικά με την ψήφο των Ομογενών! Σήμερα δια στόματος του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης στο Βελίδειο Συνεδριακό Κέντρο, η απάντηση του σε σχετική ερώτηση δεν αφήνει περιθώρεια  παρερμηνείας: Ιδού η απάντηση:  "Πράγματι απαιτείται αυξημένη συμφωνία. Εμείς είπαμε ότι θέλουμε και πρέπει να το κάνουμε. Είπαμε ότι δε θέλουμε να αιφνιδιάσουμε κανέναν, γι' αυτό δε θα το κάναμε για τις επικείμενες εκλογές, τις εκλογές που έρχονται. Πιστεύω ότι τα κόμματα της Αντιπολίτευσης θα βρουν το θάρρος να αναγνωρίσουν την πραγματικότητα και να συνεργαστούμε στην κατεύθυνση αυτή. Αλλιώς, θα αναλάβουν την ευθύνη για μια ακόμα στείρα άρνησή τους σ' ένα κορυφαίο εθνικό ζήτημα."  Υπενθυμίζεται ότι αρνητικά στην παροχή του δικαιώματος του Εκλέγην και Εκλέγεσθαι έχουν ταχθεί σχεδόν όλα{ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ-ΚΚΕ} τα κόμματα με σαφείς τοποθετήσεις τους! Οι αποκαλύψεις του Greek American News Agency είχαν προκαλέσει σχετικές αντιδράσεις τις οποίες προσπάθησε να καταγράψει δυο μέρες αργότερα ο Εθνικός Κήρυκας ο συντάκτης του οποίου σήμερα υπέβαλε την σχετική ερώτηση μόνο που  ο συνάδελφος κ. Γ. Καρακανιάς  δεν έλαβε την κατηγορηματική απάντηση με βάσει τις σχετικές δεσμεύσεις  που ανέμενε, για να βγει η θετική είδηση! Ή άλλη όψη όμως λέει ότι   αν τελικά  είχε ψηφισθεί το σχετικό νομοσχέδιο από την απερχόμενη Βουλή τον Οκτώβριο όπως είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση, τότε σήμερα θα ήταν νόμος του κράτους και επομένως από τις επόμενες εκλογές -όποτε και αν γίνονταν αυτές!

Ολόκληρη  η συνέντευξη τύπου του Πρωθυπουργού.

Το τραγελαφικό βέβαια θα ήταν αν ο νόμος είχε ψηφισθεί,  και  τελικά επιβεβαιωθούν τα σενάρια περί μη αυτοδυναμίας να πηγαίναμε σε νέες εκλογές, οπότε ο κρατικός μηχανισμός θα ήταν απροετοίμαστος ώστε να ανταποκριθεί σε μια τέτοια τιτάνια προσπάθεια προετοιμασίας εκλογικών κέντρων ανά προξενείο, πράγμα αδύνατο,  οπότε  μοιραία ο νόμος δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί! Θα υπήρχε συνταγματική εκτροπή και τότε οι εξελίξεις θα ήταν απρόσμενες και απρόβλεπτες. Πάντως αν τελικά προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το ρεπορτάζ και οι πληροφορίες μας λένε ότι ο νόμος θα έρθει στη Βουλή κανονικά και στην ώρα του, χωρίς χρονοτριβή,  το ερώτημα είναι πως και αν θα περάσει αφού εκ των πραγμάτων χρειάζεται  συμφωνία των 2/3 της Βουλής; Επομένως, χρειάζεται εθνική συναίνεση και τουλάχστον το ΠΑΣΟΚ ως κόμμα εξουσίας να πάρει σαφή και κατηγορηματική θέση!  

Συμπέρασμα; το θέμα   χρήζει ουσιαστικού διαλόγου και προετοιμασίας εκ μερους των κομμάτων και σίγουρα εθνική συνεννόηση, τουλάχιστον των δυο κομάτων που αποτελούν και το 70% περίπου του εκλογικού σώματος. Μόνο που το ΠΑΣΟΚ και σε αυτό το θέμα δεν έχει ενιαία γραμμή… Άρα το πολυπόθητο πάγιο αίτημα των Ομογενών κυρίως της Αμερικής και της Αυστραλίας μετατίθεται για το απώτερο αβέβαιο και ασαφές  μέλλον… Οι υποσχέσεις μένουν υποσχέσεις και οι όποιες  δεσμεύσεις  δυστυχώς παραμένουν  κενό γράμμα!   

Το ερώτημα  που εύλογα τίθεται είναι ένα: Τι έπαιξε ρόλο σε αυτή την αιφνιδιαστική στροφή του Πρωθυπουργού  από την σαφή και κατηγορηματική θέση που εξέφραζε υπέρ της παροχής του δικαιώματος του Εκλέγην και Εκλέγεσθαι  με την σημερινή αιφνιδιαστική  τοποθέτηση του; Αυτό όμως  είναι ένα άλλο ρεπορτάζ που θα δούμε εν ευθέτω χρόνω…    ΚΥΡΙΑΚΗ, 9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2007


Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως κάθε χρόνο, θα μπούμε κατευθείαν στις ερωτήσεις για να δοθεί περισσότερος χρόνος στους δημοσιογράφους ώστε να ρωτήσουν τον Πρωθυπουργό για τα θέματα τα οποία επιθυμούν. Ξεκινούμε με βάση τον κατάλογο των αιτημάτων που έχει κατατεθεί, ήδη από νωρίς και έχω στα χέρια μου.

κα ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ): Καλημέρα κύριε Πρόεδρε. Η ρητορική που αναπτύξατε στο debate οδηγεί άλλους να μιλούν για εκβιαστικό δίλημμα και άλλους να υποθέτουν ότι φοβάστε πως δεν θα έχετε αυτοδυναμία. Τι από τα δύο ισχύει;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κυρία Τριανταφύλλου, εγώ είμαι πεπεισμένος ότι οι Έλληνες πολίτες θα μας τιμήσουν με την εμπιστοσύνη τους και θα μας αναθέσουν την εντολή να προχωρήσουμε στο έργο μας, που είναι, κυρίως, η προώθηση των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα.

      Από εκεί και πέρα, εκείνο που είπα δεν έχει έννοια ούτε πίεσης, ούτε εκβιασμού. Είναι η απλή αλήθεια. Η απλή αλήθεια λέει ότι σήμερα δεν υπάρχουν αντικειμενικές δυνατότητες συνεργασιών. Αυτό είπα και σε αυτό επιμένω. Είναι λογικό και είναι απλό. Από την ώρα που δεν υπάρχουν αντικειμενικές δυνατότητες για συνεργασίες, αυτονόητο είναι ότι, σε μία τέτοια περίπτωση, οδηγούμεθα σε νέες εκλογές.

κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ (ΕΡΤ3): Καλημέρα σας κύριε Πρόεδρε. Στη χθεσινή σας ομιλία, αναφερθήκατε σ' ένα εντυπωσιακό πλέγμα κοινωνικών παροχών, με σημαντικότερο την κατάργηση του φόρου κληρονομιάς, γονικών παροχών και όλων των πόρων και τελών για την πρώτη κατοικία. Θα ήθελα να σας ρωτήσω, τα έσοδα που χάνει ο προϋπολογισμός πως θα αναπληρωθούν; Και μία διευκρίνιση σας παρακαλώ. Το τέλος του 1%, που αντικαθιστά το φόρο κληρονομιάς, πώς θα πληρώνεται; Εφάπαξ, ή κάθε χρόνο; Ευχαριστώ.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Παπαδάκη, εδώ και 3,5 χρόνια έχουμε ξεκινήσει τη μεγάλη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος. Έχουν, ήδη, γίνει πολλά και σημαντικά. Και σε ό,τι αφορά στη μείωση των συντελεστών για τις επιχειρήσεις και σε ό,τι αφορά τη μείωση των συντελεστών για νοικοκυριά και φυσικά πρόσωπα.

      Τώρα προχωρούμε στο τρίτο σκέλος της φορολογικής μεταρρύθμισης, που αφορά στη φορολογία ακινήτων. Αυτό είναι ένα γενικότερο θέμα. Η βασική κατεύθυνση, η βασική αρχή είναι ότι κινούμαστε στην κατεύθυνση της απλοποίησης. Από εκεί και πέρα, μέσα σε αυτό το πλέγμα, υπάρχουν δύο συγκεκριμένες δεσμεύσεις, που ρητά και κατηγορηματικά ανέλαβα.

      Η μία αφορά στην κατάργηση του φόρου κληρονομιάς και την αντικατάστασή του με ένα τέλος 1% επί της αξίας του ακινήτου, το οποίο θα καταβάλλεται εφάπαξ, με την υπογραφή του συμβολαίου. Η άλλη είναι η κατάργηση κάθε φορολογίας για την πρώτη κατοικία, για να ενθαρρυνθούν, κυρίως, οι νέοι άνθρωποι, τα νέα ζευγάρια να ξεκινήσουν τη ζωή τους.

      Τώρα, στο άλλο σκέλος της ερώτησής σας, η απάντηση είναι απλή. Εμείς, καταρχήν, είμαστε θιασώτες μιας πολιτικής που οδηγεί στη μείωση της φορολογίας. Και, βεβαίως, στη μείωση, στον περιορισμό των δημόσιων δαπανών. Το έχουμε πετύχει. Αρκεί να σας πω ότι, από το 2004, μέχρι το 2007, έχουμε έναν περιορισμό, της τάξεως του 5%, των δημοσίων δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ.

      Από εκεί και πέρα πρέπει να σας πω ότι αυτά τα μέτρα, ενώ είναι σημαντικά για τον πολίτη, για τον κάθε Έλληνα, για τον μέσο Έλληνα, από την άλλη είναι περιορισμένης έκτασης, σε ό,τι αφορά τα δημόσια έσοδα. Και, πάντως, η δική μας πολιτική, στοχεύει κυρίως όπως είπα και πριν, στη μείωση των δημοσίων δαπανών και στη διεύρυνση των φορολογικών εσόδων μέσα από τη συστηματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, που για πρώτη φορά γίνεται.

κ. ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, στις δημοτικές εκλογές, είχαμε την υποψηφιότητα με το ΠΑΣΟΚ της κυρίας Καραχασάν, που μίλησε για ‘'τουρκική μειονότητα στη Θράκη''. Τώρα έχουμε δικό σας υποψήφιο να δηλώνει -και σας διαβάζω επί λέξει τη δήλωσή του ‘'δικαίωμα καθενός είναι ο εθνοτικός αυτοπροσδιορισμός, έτσι και εμένα είναι δικαίωμά μου να δηλώνω ότι είμαι Τούρκος''. Δεν αποτελεί πρόβλημα αυτό;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Τσούτσια, καταρχήν, το καθεστώς της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης διέπεται, όπως είναι γνωστό, από τη Συνθήκη της Λωζάνης, την οποία τηρούμε πιστά και στην οποία είμαστε προσηλωμένοι. Πέραν τούτου, στο Χάρτη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που ισχύει διεθνώς και φυσικά, υιοθετεί και η χώρα μας, περιλαμβάνεται και η έννοια του αυτοπροσδιορισμού, ως ένα βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, το οποίο η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να καταπατήσει.

      Δεχόμαστε τον αυτοπροσδιορισμό, σε ατομικό, αλλά όχι σε συλλογικό επίπεδο. Σε ό,τι αφορά τη μειονότητα της Θράκης, εκεί οι άνθρωποι είναι Έλληνες πολίτες, με μουσουλμανικό θρήσκευμα και διαφορετικές εθνοτικές καταβολές. Είναι Πομάκοι, είναι Αθίγγανοι και είναι και Τουρκογενείς.

      Η υποκρισία και οι ακραίες θέσεις, όταν μάλιστα αντιβαίνουν στις διεθνείς συνθήκες και στο διεθνές δίκαιο, από όπου και αν προέρχονται, καταδικάζονται και πρέπει να σταματήσουν. Και αυτό γίνεται μόνο με μία σοβαρή, ξεκάθαρη, ευρωπαϊκή μειονοτική πολιτική, όπως αυτή που ακολουθεί με συνέπεια η Κυβέρνησή μου.

κα ΣΠΥΡΑΚΗ (MEGA): Κύριε Πρόεδρε, σας άκουσα στο Debate να αφήνετε ανοικτό το ενδεχόμενο να θέσει η Ελλάδα veto στη διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ αν προηγουμένως δεν προηγηθεί η αποδοχή μίας αμοιβαίας αποδεκτής ονομασίας.

      Ανατρέχοντας στην Eνδιάμεση Συμφωνία, στο άρθρο 11, βλέπω ότι προβλέπει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ανακόψει την είσοδο της γειτονικής χώρας σε διεθνή Οργανισμό, εφ' όσον αυτή πάει με το όνομα Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Θέλω, λοιπόν, να σας ρωτήσω. Θεωρείτε ότι δεν σας δεσμεύει η Ενδιάμεση Συμφωνία; Ποιον τρόπο θα βρείτε να την υπερβείτε, καθώς την έχουμε προσυπογράψει;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κυρία Σπυράκη, ξεκαθάρισα και πριν από λίγες μέρες, ότι η δική μας πολιτική είναι πολιτική σταθερότητας, ειρήνης, συνεργασίας στα Βαλκάνια -στα οποία η Ελλάδα παίζει ηγετικό ρόλο, γι΄ αυτό και στην Ελλάδα προσβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση για το πλησίασμά της στα Βαλκάνια- γι΄ αυτό και ενθαρρύνουμε και για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό όλων των γειτόνων μας.

      Με τα Σκόπια γνωρίζετε, όσο καλά γνωρίζω κι εγώ, ότι σε επίπεδο συναλλαγών και σχέσεων έχουμε καλές σχέσεις. Είμαστε ο πρώτος επενδυτής, ο πρώτος εμπορικός εταίρος τους, ο πρώτος τουριστικός προορισμός τους.

      Υπάρχει μία εκκρεμότητα. Και αυτή η εκκρεμότητα πρέπει να λυθεί. Εμείς έχουμε κάνει βήματα σε αυτή την κατεύθυνση και έχουμε δείξει την διάθεσή μας. Μένει και η άλλη πλευρά να το κάνει. Μέχρι στιγμής δεν το κάνει.

      Εκείνο, λοιπόν, που είπα -και μένω σταθερά στην θέση αυτή- είναι ότι, εάν δεν το κάνει, δεν μπορούμε να στηρίξουμε στην πράξη την πολιτική που καταρχήν θέλουμε, δηλαδή της στήριξης της χώρας αυτής στον ευρωπαϊκό και ευρωατλαντικό της προσανατολισμό. Και σε αυτή την υπόθεση, η χώρα δεν απεκδύεται, δεν θα στερηθεί, δεν θα αφήσει αχρησιμοποίητο όποιο  μέσο έχει. Αυτό είναι σαφές. Αυτό είναι το πλαίσιο, αυτό λέω, αυτό στέλνω ως μήνυμα ξεκάθαρο, σε κάθε πλευρά. Από εκεί και πέρα, σ'  ένα τέτοιο ευαίσθητο και λεπτό ζήτημα δεν θα αποκαλύψουμε εκ των προτέρων όλους τους χειρισμούς που πρέπει να κάνει ή μπορεί να κάνει μία Κυβέρνηση.

Και κλείνω λέγοντας το εξής: Δεν αμφισβητώ τον πατριωτισμό κανενός. Αλλά και σε κανέναν δεν επιτρέπω να δηλώνει περισσότερο ευαίσθητος σ' αυτό το θέμα, που έχει σχέση με τη Μακεδονία, απ΄ ό,τι σε μένα.

Κ. ΠΑΠΑΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ (ΝΕΤ): Κύριε Πρόεδρε, μια ερώτηση για την υπόθεση των ομολόγων. Είναι μία υπόθεση, που εδώ και πέντε μήνες γράφονται και λέγονται πάρα πολλά. Θα ήθελα να μου κάνετε μία εκτίμηση. Πόσο έχει βλάψει την Κυβέρνηση κι εσάς προσωπικά, όπως αναφέρει μάλιστα και σημερινό δημοσίευμα εφημερίδας;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι μία υπόθεση που έχει απασχολήσει την δημοσιότητα, για πολλούς μήνες. Και δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι πρόκειται για ένα σοβαρό θέμα.

      Όμως, για να βάζουμε τα πράγματα σε μία σειρά, θα επαναλάβω και θα τονίσω ότι είναι ένα θέμα το οποίο η Κυβέρνηση αποκάλυψε. Η Κυβέρνηση έστειλε στην Δικαιοσύνη. Η Κυβέρνηση πήρε θεσμικά μέτρα για τη βελτίωση του τρόπου επιλογής και αξιολόγησης των διοικήσεων των Ταμείων, που αξιολογούνται πια και από την Τράπεζα της Ελλάδος και από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Και βέβαια μερίμνησε, ώστε να επιστραφούν τα χρήματα στα Ταμεία.

      Κατά συνέπεια, πιστεύω ότι η Κυβέρνηση αυτή έκανε ό,τι έπρεπε να κάνει στο συγκεκριμένο ζήτημα. Εκείνο που περιμένω τώρα είναι τη Δικαιοσύνη να φτάσει μέχρι το τέλος και να τιμωρήσει παραδειγματικά όποιον εμπλέκεται στην υπόθεση αυτή, όποιος είναι, όπου και αν βρίσκεται. Έχω πει επανειλημμένα -και θέλω να το τονίσω με την ευκαιρία της ερώτησής σας- ότι δεν χαριζόμαστε σε κανέναν.

κ. ΧΙΩΤΗΣ (ΒΗΜΑ): Κύριε Πρόεδρε, από δηλώσεις σας εικάζω ότι θεωρείτε ότι οι εκλογές δεν έχουν ακόμα κριθεί, για αυτό τα δύο ερωτήματα που θέλω να σας υποβάλλω δεν τα θεωρώ υποθετικά.

      Το πρώτο ερώτημα είναι, αν ηττηθείτε στις εκλογές, κύριε Πρόεδρε, σκοπεύετε να παραιτηθείτε; Και το δεύτερο ερώτημα είναι, αν κερδίσετε τις εκλογές, αυτή θα είναι η τελευταία σας κυβερνητική θητεία;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Χιώτη, κάνατε δύο ερωτήσεις σε μια βέβαια, αλλά να σας πω το εξής. Σε ότι αφορά το πρώτο σκέλος, ειλικρινά σας λέω ότι είμαι πεπεισμένος ότι ο ελληνικός λαός θα μας δείξει την εμπιστοσύνη του.

      Σε ό,τι αφορά το δεύτερο, ξέρετε την Παρασκευή που μας έρχεται κλείνω τα 51 χρόνια μου. Σαν νωρίς δεν με σπρώχνετε να βγω στην σύνταξη; Εκείνο όμως που προέχει είναι ότι έχουμε μπροστά μας δύσκολο έργο. Επανειλημμένα έχω πει, με απόλυτη ειλικρίνεια, ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα, αλλά είμαστε στη μέση ενός ανηφορικού δρόμου. Αυτό που οφείλουμε όλοι -και πρωτίστως σε ό,τι με αφορά- είναι να δίνουμε την προσοχή μας, είναι η αποτελεσματικότητα της Κυβέρνησης που θα προκύψει μετά τις εκλογές.

κ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ (ΑΝΤ1): Σχετικά συναφές το ερώτημα. Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: Με δεδομένο ότι ο παρών εκλογικός νόμος δημιουργεί το ενδεχόμενο της μη αυτοδυναμίας, με τα ποσοστά που βάζει ως όριο και με δεδομένο ότι για να αλλάξει ο εκλογικός νόμος χρειάζεται ευρύτερη συναίνεση, ώστε να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές. Εσείς πιστεύετε και θέλετε να αλλάξετε, εάν κερδίσετε τις εκλογές, άμεσα τον εκλογικό νόμο;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Παναγόπουλε, όπως ξέρετε έγινε συζήτηση στο παρελθόν -και  σχετικά πρόσφατο παρελθόν, αν θυμούμαι καλά και μέσα στο 2007- σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο και την πιθανότητα αλλαγής του. Για λόγους που έχουν καθαρά σχέση με τον σεβασμό στους θεσμούς αποφάσισα να μην το κάνω. Θα μπορούσα να το είχα κάνει. Και πρέπει επίσης να σας πω -είναι η άποψή μου- πως, εν πάση περιπτώσει, ένας νέος εκλογικός νόμος αξίζει να εφαρμοστεί, τουλάχιστον μια φορά, για να δούμε πώς λειτουργεί. Από εκεί και πέρα, θα δούμε τα δεδομένα την επόμενη μέρα και θα αποφασίσουμε. 

κ. ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ (STAR): Κύριε Πρόεδρε, έχετε πολλές φορές μιλήσει για μικρό και ευέλικτο Κυβερνητικό σχήμα και το είδαμε και σήμερα σε μια συνέντευξή σας. Εφόσον κερδίσετε τις εκλογές, είστε αποφασισμένος να προχωρήσετε άμεσα, από την πρώτη μέρα, σε ένα πιο μικρό κυβερνητικό σχήμα; Και πιο συγκεκριμένα, να μεταφέρετε, για παράδειγμα, τον κλάδο υγείας των ασφαλιστικών ταμείων στο Υπουργείο Υγείας, ή να ενοποιήσετε το Υπουργείο Εσωτερικών με το Δημόσιας Τάξης, για να αντιμετωπιστούν και κάποιες καθυστερήσεις, ή προβλήματα που και εσείς έχετε παραδεχθεί ότι υπάρχουν στον κρατικό μηχανισμό;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καταρχήν, να ορίσουμε το ζητούμενο. Το ζητούμενο είναι η καλύτερη λειτουργία της διοίκησης, του κρατικού μηχανισμού. Έχω πει επανειλημμένα ότι έχουν γίνει σοβαρά και σημαντικά ζητήματα, αλλά έχουμε πολύ δρόμο ακόμα. Πρέπει να ανατρέψουμε αδυναμίες δεκαετιών, νοοτροπίες και αντιλήψεις ριζωμένες για πολλές δεκαετίες. Αυτή είναι η προσπάθεια, εκεί θα στοχεύσουμε. Και, όπως θα ακούσατε και χθες στην ομιλία μου, μια από τις πέντε βασικές προτεραιότητες είναι η επιτάχυνση της μεταρρύθμισης σε ό,τι αφορά το κράτος και την διοικητική μηχανή.

      Πέραν τούτου, πράγματι, έχω πει -και επιμένω σε αυτό- ότι η στόχευση είναι να πάμε σ'  ένα πιο ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα. Αλλά, επίσης έχω πει -και θα το επαναλάβω και στην δική σας ερώτηση- ότι το πώς, με ποια βήματα, πότε θα γίνει αυτό, θέλει πολλή προσοχή και μελέτη. Και το λέω αυτό διότι το εντάσσω στο ζητούμενο βελτίωσης της αποτελεσματικότητας. Αυτό δεν είναι κάτι που έχει σχέση με εντυπώσεις, ή εικόνες, ή επικοινωνιακό αντίκτυπο. Έχει καθαρά σχέση με τις αλλαγές που θα βελτιώσουν -και μάλιστα άμεσα- την αποτελεσματικότητα του κράτους, να γίνει πιο φιλικό, πιο αποδοτικό στις ανάγκες του πολίτη.

κ. ΒΛΑΧΟΣ (ALPHA): Κύριε Πρόεδρε, στο διάστημα που είστε Πρωθυπουργός, υπήρξε κάποια στιγμή που σκεφθήκατε, που σας δημιουργήθηκε η επιθυμία, κάποιον κρατικό παράγοντα, ή Υπουργό, να τον πετάξετε έξω απ' το γραφείο σας; Γιατί δεν το κάνατε;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το ζήτημα δεν είναι οι συναισθηματικές εξάρσεις μιας στιγμής. Το ζήτημα είναι, με σοβαρότητα, με υπευθυνότητα, να αντιμετωπίζει κανείς τις καταστάσεις. Ιδίως όταν είναι δύσκολες καταστάσεις. Και τέτοιες έχουμε ζήσει, όπως γνωρίζετε, αρκετές. Από εκεί και πέρα, όλοι αξιολογούνται και όλοι κρίνονται.

κα ΣΑΜΑΡΑ (ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ): Μιλήσατε χθες για τον ανασχεδιασμό της διοικητικής δομής της χώρας. Μπορείτε να μας εξειδικεύσετε τις αλλαγές που σκέπτεστε, ιδιαίτερα όσον αφορά στην πιθανή μείωση του αριθμού των Περιφερειών, ή των Νομαρχιών; Είναι στις προθέσεις σας η σύσταση Υπερνομαρχίας Θεσσαλονίκης;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εκείνο που είπα και έχω πει επανειλημμένα- και όπως γνωρίζετε έχουμε ξεκινήσει έναν ουσιαστικό διάλογο και με την ΚΕΔΚΕ και με την ΕΝΑΕ, καιρό τώρα- είναι ότι η διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας είναι πρώτη προτεραιότητα. Ο στόχος είναι ένας και απλός και σας τον λέω απερίφραστα. Χρειαζόμαστε λιγότερες, ισχυρότερες- άρα και αποτελεσματικότερες -μονάδες Αυτοδιοίκησης. Και εκεί θα πάμε. Τα συγκεκριμένα βήματα και το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα είναι ζήτημα διαλόγου, ιδίως με τους φορείς που προανέφερα.

κα ΚΟΡΑΗ: (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ): Κύριε Πρωθυπουργέ, και σήμερα αναφερθήκατε στο ίδιο θέμα και στο debate, απαντώντας, αν θυμάμαι καλά, στον κ. Παπαχελά, είπατε ότι από αλλαγές στην ώρα της κρίσης κινδυνεύεις να έχεις χειρότερα. Παρ' όλα αυτά, στα τριάμισι χρόνια που είστε Πρωθυπουργός, είχαμε πολλές κρίσεις, στις οποίες μάλιστα πρωταγωνιστούσαν, συνήθως, οι ίδιοι οι Υπουργοί σας και οι ίδιοι κρατικοί αξιωματούχοι. Δεν τους αλλάζατε και όταν περνούσε η μία κρίση. Στις Σέρρες μας είπατε ότι διδαχθήκατε από το παρελθόν. Ένα από τα μαθήματα που πήρατε το είναι αν θα κόβετε κεφάλια, στην περίπτωση που ξαναείστε βεβαίως Πρωθυπουργός. Η πάλι θα δέχεστε την ίδια κριτική, ότι αφήνετε ένα θέμα να σέρνεται;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εχω πολύ ξεκάθαρη άποψη για το θέμα, ασχέτως του αν κάποιος έχει διαφορετική γνώμη ή κάνει κριτική. Τέτοια ζητήματα δεν αποφασίζονται εν θερμώ. Θέλει περίσκεψη και σύνεση. Διότι, τελικά, το ζητούμενο δεν είναι να δημιουργήσεις εντυπώσεις της στιγμής, που μπορεί, κατά περίπτωση, να αναζητείται κάποιο εξιλαστήριο θύμα. Το ζητούμενο είναι το πώς βελτιώνεται – και αυτό γίνεται αργά καμιά φορά, με βασανιστικό τρόπο – η αποτελεσματικότητα της διοίκησης. Αυτός είναι ο στόχος και όχι εφήμερες εντυπώσεις.

κ. ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ (ΤΑ ΝΕΑ): Κύριε Πρόεδρε, θέλω να ρωτήσω για ένα θέμα που συνδέεται άμεσα με το Ασφαλιστικό. Το 2004 δεσμευτήκατε, μεταξύ άλλων, και για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής, την οποία υπολογίζατε στο ΙΚΑ να προσεγγίζει το 30%. Πριν δύο εβδομάδες, αυτολεξεί, ουσιαστικά υποσχεθήκατε ακριβώς το ίδιο, με την εισφοροδιαφυγή να παραμένει αμετακίνητη στο 30%, όπως είπατε. Ή ο αριθμός είναι αυθαίρετος και τότε και τώρα, ή είναι ακριβής, που σημαίνει ότι σε αυτόν τον στόχο η κυβέρνησή σας επιδεικνύει μηδενική αποτελεσματικότητα. Αν ισχύει το δεύτερο, γιατί να πιστέψουμε ότι τώρα θα καταφέρετε κάτι καλύτερο;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το ασφαλιστικό είναι ένα μεγάλο ζήτημα. Από την πρώτη μέρα της κυβερνητικής μας θητείας, είπαμε ότι το διάστημα που θα ακολουθήσει θα επενδυθεί στον διάλογο, στον προβληματισμό, στη ζύμωση για το ζήτημα αυτό και η κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές, θα ασχοληθεί με αυτό.

            Με ακούσατε τις τελευταίες μέρες, επανειλημμένα, να τονίζω ότι αυτή είναι μία από τις βασικές μας προτεραιότητες, εφόσον, όπως πιστεύουμε, μας τιμήσει με την εμπιστοσύνη του ο Έλληνας πολίτης. Το ασφαλιστικό είναι ένα μεγάλο ζήτημα και πρέπει πλέον να αντιμετωπιστεί. Βεβαίως με διάλογο. Αλλά, σε τελική ανάλυση, κάποιος πρέπει να πάρει τις αποφάσεις. Εμείς έχουμε την πολιτική βούληση να πάρουμε τις αποφάσεις που επιβάλλονται.

            Στο συγκεκριμένο που ρωτήσατε, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι εκτεταμένη η εισφοροδιαφυγή. Και δεν υπάρχει επίσης αμφιβολία ότι υπολογισμός είναι το ποσοστό που αναφέρω. Πέραν τούτου, χρειάζεται και εκεί πολύ δουλειά ακόμα. Έχει γίνει προσπάθεια, όμως δεν έχει ολοκληρωθεί, Να σας δώσω ένα απλό παράδειγμα, που είναι καίριο όμως, για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου φαινομένου. Δεν έχει αντιμετωπιστεί ακόμα, γιατί καθυστερούσε πάρα πολύ από το παρελθόν η πλήρης μηχανοργάνωση των υπηρεσιών του ΙΚΑ.

κα ΜΥΛΩΝΑ (ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ):   Κύριε Πρόεδρε θα επανέλθω στο Ασφαλιστικό. Προηγουμένως είπατε ότι θα αποτελέσει προτεραιότητα για την κυβέρνησή σας, μετά τις εκλογές. Θέλω να σας ρωτήσω, πιστεύετε ότι υπάρχει κοινά αποδεκτά λύση που δεν θα προκαλέσει αναταράξεις;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πιστεύω ότι η ελληνική κοινωνία, στη συντριπτική της πλειοψηφία, έχει συνειδητοποιήσει ξέρει ότι είναι ένα σοβαρό πρόβλημα, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί. Ξέρει ότι είναι κάτι το οποίο δεν μπορούμε να το σπρώχνουμε εσαεί στις πλάτες των επόμενων γενεών και μάλιστα σε βάρος τους. Και ξέρει ότι πρέπει να πάρει κάποιος την πρωτοβουλία να ανοίξει το θέμα.

            Εγώ πιστεύω ότι υπάρχουν τρόποι και έχω δώσει κάποιες βασικές κατευθυντήριες γραμμές. Δεν χρειάζεται κανείς να καταφύγει σε ακραίες καταστάσεις. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει καμία ανάγκη να αυξηθούν τα όρια της ηλικίας, ή να μειωθούν οι συντάξεις. Όμως, υπάρχουν θέματα τα οποία το καταλαβαίνουμε όλοι ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν: Ενοποιήσεις ταμείων, ειδικά προνόμια κάποιων μικρών κατηγοριών, ο κατάλογος των βαρέων και ανθυγιεινών.

            Θέλω λοιπόν να σας πω ότι είναι η ώρα αυτό το θέμα να το αντιμετωπίσουμε με ειλικρίνεια, με διάλογο. Αλλά, με πεπερασμένα τα όρια του διαλόγου. Και με ποια έννοια το λέω αυτό; Δεν μπορεί να είναι προσχηματικά. Εχω πικρή εμπειρία, την οποία την έχω πει δημόσια, με ειλικρίνεια, τον διάλογο για την Παιδεία. Εμείς τον κάναμε γιατί είχαμε την πρόθεση να βρούμε τον κοινό τόπο. Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες τον χρησιμοποίησαν ως πρόσχημα ώστε ένας-ένας να φεύγει. Έχουμε την πολιτική βούληση να ανοίξουμε το θέμα αυτό και να προχωρήσουμε στην αντιμετώπισή του.

κ. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ (ALTER): Κύριε Πρόεδρε, επειδή είμαστε σε προεκλογική περίοδο, ο βασικός σας αντίπαλος είναι ο κύριος Παπανδρέου, ο οποίος πρόσφατα σε δηλώσεις του σας χαρακτήρισε συμπαθή μεν, αλλά λίγο. Εσείς ο ίδιος, στο παρελθόν αν θυμάμαι καλά σ΄ αυτήν την αίθουσα πέρσι, τον είχατε επίσης χαρακτηρίσει συμπαθή. Εχετε την ίδια άποψη για τον κ. Παπανδρέου και τώρα, που φέρεται να υιοθετεί την λογική του σκληρού ροκ απέναντί σας, τόσο στην πολιτική αντιπαράθεση, όσο και στα ζητήματα διαφημιστικής καμπάνιας. Εν πάση περιπτώσει, έχετε αναθεωρήσει την άποψή σας για τον βασικό αντίπαλό σας;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εχω πει, εξαρχής, ότι δεν θα μπω σε οξεία πολιτική αντιπαράθεση. Πιστεύω ότι έχει βλάψει τον τόπο στο παρελθόν και βλάπτει και σήμερα. Καθένας βέβαια έχει την ευθύνη της επιλογής της συμπεριφοράς του. Είναι φανερό ότι κάποιοι επενδύουν στην οξύτητα, στην πόλωση, στην προσπάθεια διχασμού. Δικαίωμά τους. Διαφωνώ και εν πάση περιπτώσει δεν θα μπω σε αυτή τη λογική. Εγώ πιστεύω ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από ήρεμο πολιτικό κλίμα, από εικόνα, αισθήματα, τάση, ενότητας και ομοψυχίας των πολιτών. Να σας είμαι απόλυτα ειλικρινής δεν πιστεύω πια ότι και οι πολίτες δέχονται, υιοθετούν ή παρασύρονται από λογικές πόλωσης, οξύτητας και φανατισμού. Πέραν αυτού δεν είναι προσωπικό το θέμα, είναι βαθιά πολιτικό. Εκείνο που μπορώ να σας πω εγώ, είναι ότι οι πολίτες, ο λαός είναι που μας ζυγίζει όλους. Εκείνος είναι που ζυγίζει και κρίνει την υπευθυνότητα, το έργο αλλά και τα λόγια του καθενός μας.

κ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ (ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ): Καταλαβαίνω τη θέση σας, κύριε Πρόεδρε, για αυτό που λέτε ότι δεν υπάρχει αντικειμενικά δυνατότητα συνεργασιών.  Δεν καταλαβαίνω αυτό το ‘'αυτονόητα'' οδηγούμαστε σε νέες εκλογές. Και να εξηγήσω γιατί. Νομίζω ότι βασικός κανόνας στη δημοκρατία είναι η βούληση του ελληνικού λαού. Το κάθε κόμμα εκθέτει την θέση του, εσείς τις δικές σας. Λέτε, λοιπόν, ότι εγώ θέλω καθαρή εντολή. Λέτε ότι θα υπάρξει αστάθεια, παραλυσία, όπως και το κάθε κόμμα λέει τις δικές του θέσεις. Αν ο ελληνικός λαός, την Κυριακή το βράδυ, σας πει ότι ‘'εγώ άκουσα αυτά που είπατε, όμως δεν σας δίνω αυτοδυναμία, κύριε Καραμανλή'', πώς εσείς την Δευτέρα θα πάτε και θα πείτε ‘'εμένα δεν μου αρέσει αυτό που μου είπες και ξαναπάω σε εκλογές για να αλλάξεις την βούλησή σου''; Καταλαβαίνω, λοιπόν, το ‘'κρίνω ότι δεν υπάρχει δυνατότητα συνεργασιών''. Δεν καταλαβαίνω γιατί θα ζητήσετε από τον ελληνικό λαό να αλλάξει θέση. Μήπως πρέπει εσείς να διερευνήσετε τη δυνατότητα συνεργασιών και, σε περίπτωση που δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, να πείτε στον ελληνικό λαό ‘'διερεύνησα, δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, πάρε εσύ τώρα απόφαση για το τι θα κάνεις''; Γιατί αλλιώς πάμε σε δεύτερες εκλογές που πιθανώς θα σας πει πάλι το ίδιο. Τι θα κάνουμε; Θα πηγαίνουμε συνέχεια σε εκλογές;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πρώτιστο καθήκον μου είναι να λέω στους Έλληνες πολίτες την αλήθεια, ή, εν πάση περιπτώσει, αυτό που καταλαβαίνω εγώ. Λοιπόν,  νομίζω ότι αυτή είναι μία πάρα πολύ ειλικρινής εξήγηση. Εκείνο που είπα είναι ότι σήμερα -δεν ξέρω μετά από χρόνια τι θα γίνει- σε ό,τι αφορά πάντως την Νέα Δημοκρατία δεν υπάρχουν αντικειμενικά περιθώρια, αντικειμενικές δυνατότητες συνεργασίας. Δεν λέω ότι θα ζητήσω από τον οποιοδήποτε και- κατά μείζονα λόγο -από τους πολίτες να πάμε σε εκλογές. Εγώ λέω τώρα, που εκτιμώ πως δεν υπάρχουν αντικειμενικές δυνατότητες συνεργασίας, το φυσικό επακόλουθο θα είναι να οδηγηθεί η χώρα σε νέες εκλογές. Και νομίζω ότι είναι ειλικρινής και ευθεία εκτίμηση. Και την οφείλω στους Έλληνες πολίτες.

κ.ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ (ΕΘΝΟΣ): Κύριε Πρόεδρε, το τελευταίο διάστημα σας ακούω να λέτε ότι η Κυβέρνησή σας έχει κάνει λάθη, υπήρξαν αδυναμίες, υπήρξαν παραλείψεις. Θα ήθελα να μου πείτε συγκεκριμένα ποια είναι αυτά τα λάθη τα οποία εντοπίζετε εσείς και αν αυτά τα λάθη προσωποποιούνται, που οδήγησαν την Νέα Δημοκρατία, από την εκλογική επικράτηση του 2004 με ένα ποσοστό υψηλό, στο ντέρμπι του 2007 και σε συζητήσεις περί έλλειψης αυτοδυναμίας, νέων εκλογών και μιας πολιτικής αβεβαιότητας;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καταρχήν να σας πω ότι όταν μία παράταξη ασκεί τη διακυβέρνηση και μάλιστα πρέπει να πάρει- και η συγκεκριμένη Κυβέρνηση πήρε πολλές και δύσκολες αποφάσεις, πολλές εκ των οποίων δεν είναι και ευχάριστες για τους πολίτες, είναι φυσικό να αντιμετωπίζει κάποια επιφύλαξη από ένα κομμάτι του εκλογικού σώματος. Είναι απόλυτα κατανοητό. Δεν σας λέω κάτι καινούριο, ή κάτι πρωτότυπο. Αυτή η Κυβέρνηση  απέδειξε ότι έχει τη βούληση να παίρνει δύσκολες αποφάσεις. Το δεύτερο που θέλω να σας πω είναι ότι η γενική παραδοχή που κάνω είναι ότι πρέπει να κινηθούμε με εντονότερους, ταχύτερους ρυθμούς. Δηλαδή, οι αλλαγές και ο μεταρρυθμίσεις πρέπει να προχωρήσουν πιο αποφασιστικά. Σας έδωσα ένα απλό παράδειγμα για την υπόθεση της Παιδείας. Με καλή προαίρεση επιχείρησα τον εθνικό διάλογο για την Παιδεία. Αντελήφθην στην πορεία ότι, τελικά, όταν χρησιμοποιείται ως πρόσχημα, από ένα σημείο και μετά είναι χαμένος χρόνος.

Άρα, το συμπέρασμα είναι: βεβαίως διάλογος. Βεβαίως σεβαστές οι απόψεις όλων. Εκείνος όμως που έχει την ευθύνη -και είναι η Κυβέρνηση του τόπου- πρέπει τελικά να προχωρήσει στην αντιμετώπιση του ζητήματος. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα που συναγάγω από την εμπειρία των 3,5 ετών. Τέλος, το αν είναι, ή δεν είναι, ντέρμπι, αυτό είναι δική σας εκτίμηση. Δεν είναι δική μου.

κ.ΒΑΓΙΑΝΟΣ (ΝΕΤ 105,8): Κύριε Πρόεδρε, έχετε κατηγορηθεί τελευταία από την Αξιωματική Αντιπολίτευση, με το θέμα των πυρκαγιών και με τις αναφορές περί ασύμμετρης απειλής, πως έχετε κάνει ζημιά στην διεθνή εικόνα της χώρας. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η Ελλάδα είναι μία πολύ ασφαλής χώρα. Το ξέρουμε όλοι και το ξέρουν όλοι στον διεθνή περίγυρο. Αυτό είναι μία εμπεδωμένη βεβαιότητα, διεθνώς. Αν θέλετε, αποτυπώνεται ακόμα και από την θεαματική αύξηση της τουριστικής κίνησης, τα τελευταία 3 χρόνια. Θα σας πω μόνο ότι το 2004 οι αφίξεις τουριστών ήταν 12 εκατομμύρια περίπου. Φέτος θα είναι 17εκατομμύρια. Και μάλιστα μπορώ να σας πω και κάτι ακόμα. Τις μέρες που κάποιοι κινδυνολογούσαν, το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ ξεκίνησε τη διαδικασία επίσημης επιλογής της Ελλάδας για συμμετοχή στο Visa Waver Program, την εξαίρεση, με άλλα λόγια, της χώρας μας από την υποχρέωση έκδοσης visa προκειμένου οι πολίτες μας να επισκεφθούν τις Ηνωμένες Πολιτείες. Και αυτό είναι, αναμφισβήτητα, μια πολύ θετική εξέλιξη. Και είναι προϊόν μιας επίπονης, μακράς, συντονισμένης διπλωματικής προσπάθειας και ενεργειών που αξιοποίησαν την πρόοδο που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια, σ' ό,τι αφορά την ασφάλεια των ελληνικών διαβατηρίων, που πλέον συγκαταλέγονται στα ασφαλέστερα του κόσμου.

κ.ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ (ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ):     Κύριε Πρόεδρε, είστε καλός γνώστης της ελληνικής ιστορίας. Το Διδακτορικό σας μάλιστα είναι πάνω στις σχέσεις Βενιζέλου-Ατατούρκ. Σας ρωτάω ευθέως λοιπόν και θα σας παρακαλούσα για μια ευθεία απάντηση. Υπήρξε ή όχι σφαγή του Μικρασιατικού Ελληνισμού το 1922; Και εάν ναι, γιατί επιτρέπετε- και είναι η πρώτη φορά από ελληνική κυβέρνηση- να διασύρεται επισήμως η ιστορία του λαού μας, εδώ και ένα χρόνο;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι προφανές ότι αναφέρεστε στο βιβλίο της Ιστορίας. Το  ξεκάθαρα ποια είναι η άποψή μου. Διαφωνώ -και μάλιστα έντονα- με πολλές από τις αναφορές που κάνει το βιβλίο αυτό όπως ήταν και βεβαίως και αυτή που αναφέρατε. Όμως, από εκεί και πέρα, μια σοβαρή Κυβέρνηση που σέβεται τους θεσμούς, τι κάνει; Στη μέση της χρονιάς αποσύρει ένα βιβλίο; Όχι. Αναθέτει στους αρμόδιους Οργανισμούς- στη συγκεκριμένη περίπτωση στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και στην Ακαδημία Αθηνών, όχι βεβαίως ως άμεσα αρμόδια ελεγκτική αρχή των σχολικών βιβλίων, αλλά για το κύρος που διαθέτει – να το ελέγξουν και να κάνουν τις παρατηρήσεις τους. Αυτό έγινε. Και οι παρατηρήσεις υιοθετήθηκαν όλες.

            Συνάμα, για την ευρύτερη γνώση του θέματος, διανέμεται πλέον στους μαθητές και ένα συμπληρωματικό βιβλίο, πολύ υψηλής ποιότητας, από μια πολύ σημαντική συγγραφέα, την Διδώ Σωτηρίου, για να έχουν οι μαθητές ακόμα πληρέστερη εικόνα. Και, εν πάση περιπτώσει, το βιβλίο αυτό πάλι θα αξιολογηθεί. Εάν κριθεί, μετά πλέον από τις διορθώσεις που έγιναν, ότι εμφανίζει ακόμα ανεπάρκειες, τότε μπορεί να αποσυρθεί και να πάμε σ' έναν καινούργιο διαγωνισμό. Λέω αυτό που έγινε. Ετσι πρέπει να δρα μια Πολιτεία που σέβεται αρχές και νόμους. Δεν δρα κανένας αυθαίρετα.

κ. ΜΠΕΣΚΕΝΗΣ (ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΣΚΑΙ): Κύριε Πρόεδρε, μια διευκρίνιση. Υπήρξε από την ημέρα που προκηρύξατε τις εκλογές, που πήγατε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κάποια στιγμή που να μετανιώσατε για την επιλογή σας αυτή; Δεδομένου ότι μεσολάβησαν και όλες αυτές οι πυρκαγιές στην Πελοπόννησο και στην ευρύτερη Ελλάδα;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι. Γιατί είναι δύο τελείως ασύνδετα γεγονότα. Η απόφαση να πάμε σε εκλογές είναι πολύ επαρκώς τεκμηριωμένη. Εχει εξηγηθεί με σωρεία επιχειρημάτων. Τα βασικά είναι ότι ο προϋπολογισμός του 2008, αλλά και των επόμενων ετών, έχει μια ξεχωριστή θα έλεγα εθνική, σημασία. Μόλις βγήκαμε πλέον από την διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος με στόχο, μέχρι το 2010, να πάμε σε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και σηματοδοτεί μια σημαντική προσπάθεια.  Δεύτερον, η ανάγκη να προχωρήσουν οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις με ακόμα πιο αποφασιστικό ρυθμό, πράγμα που εμποδιζόταν από την διευρυνόμενη, οιονεί προεκλογική ατμόσφαιρα, που είχε καλλιεργηθεί όχι βέβαια με ευθύνη της Κυβέρνησης.

            Το ζήτημα της ανείπωτης, πράγματι, τραγωδίας που ζήσαμε, δεν έχει σχέση με τις εκλογές. Είναι ένα γεγονός οδυνηρό, δυσάρεστο, το οποίο θα μου επιτρέψετε να πω ότι η κυβέρνηση το αντιμετώπισε με πολύ υπεύθυνο τρόπο, κυρίως σε σχέση με την ταχύτατη αρωγή και προσπάθεια αποκατάστασης των πληγέντων, η οποία βέβαια συνεχίζεται και θα συνεχιστεί και με ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ανασυγκρότησης και ανάπτυξης των περιοχών που επλήγησαν.

κ. ΤΖΙΜΑΣ (ΑΠΕ): Κύριε Πρωθυπουργέ, με βάση τις δημοσκοπήσεις, οι εκλογολόγοι θεωρούν ως σφόδρα πιθανή την περίπτωση η κάλπη να σας δώσει μια οριακή αυτοδυναμία, της τάξης των δύο με τριών εδρών. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα μπούμε σε μία φάση ιδιότυπης ακυβερνησίας.

      Και το λένε αυτό, διότι πιστεύουν ότι μ' αυτή την ισχνή πλειοψηφία δε θα μπορέσετε να προωθήσετε αυτές τις ριζοσπαστικές τομές και τις μεταρρυθμίσεις που επαγγέλλεστε στην κοινωνία, όπως για παράδειγμα το ασφαλιστικό, ή να πάρετε κρίσιμες αποφάσεις σε σοβαρά εθνικά θέματα, όπως το θέμα των Σκοπίων, που συνεπάγονται ρήξεις, συγκρούσεις και βεβαίως και πολιτικό κόστος. Τι απαντάτε έπ' αυτού;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καταρχάς, ήδη είπα πως πιστεύω ότι οι Έλληνες πολίτες θα μας τιμήσουν με την εμπιστοσύνη τους πράγματι. Που σημαίνει και λαϊκή εντολή, αλλά και κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Από κει και πέρα, τα υπόλοιπα είναι καθαρά θέμα πολιτικής βούλησης. Την έχουμε και την έχω τη πολιτική βούληση να προχωρήσουμε στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος.

      Θα σας πω και κάτι ακόμα. Σε τελική ανάλυση, αυτό είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης, του κατά πόσο είναι κανείς πεπεισμένος βαθιά μέσα του για τι πρέπει να γίνει, και λιγότερο θέμα αριθμών.

κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ (ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ): Κύριε Πρόεδρε, αν ο ελληνικός λαός σας εμπιστευτεί για άλλη μια φορά την προσεχή Κυριακή και σας δώσει μια ακόμη τετραετία, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα της επόμενης κυβερνητικής σας θητείας; Είναι μέσα στη σκέψη σας και η ανανέωση του κυβερνητικού σχήματος;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Χρονοδιάγραμμα συνταγματικά είναι η τετραετία. Λοιπόν, για τετραετία πηγαίνουμε. Και βεβαίως, αυτή τη φορά δεν θα υπάρχουν οι αντικειμενικές δυσκολίες της προηγούμενης. Αναφέρομαι κυρίως στο μεγάλο θέμα των Ολυμπιακών Αγώνων. Βεβαίως δεν αφαιρώ την αξία του, ήταν μια μεγάλη εθνική επιτυχία, αλλά οπωσδήποτε ήταν μια τροχοπέδη στην εφαρμογή του συγκεκριμένου κυβερνητικού προγραμματισμού.

Αναφέρομαι επίσης στο γεγονός ότι υπολογίζαμε να βρούμε ένα δημοσιονομικό έλλειμμα που θα ήταν περίπου διπλάσιο απ' ό,τι ισχυρίζονταν η προηγούμενη κυβέρνησης, στον προϋπολογισμό του 2004, δηλαδή γύρω στο 2,2% , και βρέθηκε να είναι 8%. Άρα αυτό μας δίνει τώρα τη δυνατότητα, συν την εμπειρία που έχουμε αποκομίσει απ' τα 3,5 αυτά χρόνια, να κινηθούμε με πολύ ταχύτερους ρυθμούς από την πρώτη μέρα.

      Τώρα, θυμίστε μου ποιο ήταν το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας.

κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ (ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ): Αν πραγματοποιηθεί η ανανέωση…

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Στην παράταξή μας, την ανανέωση τη κάνουμε καθημερινά πράξη. Αυτό μπορείτε να το δείτε παντού. Και, βεβαίως, σε ένα νέο ξεκίνημα που προκύπτει με μια νωπή λαϊκή εντολή, έχουν θέση και ρόλο οι ευκαιρίες για πολλούς ακόμα νέους ανθρώπους.

κ. ΜΑΚΡΗΣ (ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ): Τρία χρόνια μετά τη κυβερνητική ρύθμιση για τα πανωτόκια, κομματικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας επισημαίνουν – σας το είπαν και στο Προσυνέδριο της Λάρισας – ότι ένα ποσοστό αγροτών, και μάλιστα αυτοί που θεωρούνται ως πιο συνεπείς, έμεινε εκτός ρύθμισης. Προχθές στη Λάρισα, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι θα εξετάσει το θέμα των πανωτοκίων από μηδενική βάση.  Για την κυβέρνηση, ο φάκελος ‘'πανωτόκια'' έκλεισε οριστικά; Είναι στον σχεδιασμό σας κάποια συμπληρωματική νομοθετική ή άλλου είδους πρωτοβουλία;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να ξεκινήσω λέγοντας ότι ο τελευταίος που έχει την αξιοπιστία ώστε να αναφέρεται στο θέμα αυτό είναι το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Γιατί αυτό ευθύνεται και για τη δημιουργία του θέματος και για την επί πολλά χρόνια, ότι δεκαετίες, παράτασή του, και για την έλλειψη και βούλησης και ευαισθησίας να το αντιμετωπίσει.

      Εμείς το αντιμετωπίσαμε. Και σε μεγάλο βαθμό το λύσαμε. Πρέπει να σας πω ότι, πάνω από 60 χιλιάδες είναι οι ωφεληθέντες πολίτες από τη ρύθμιση αυτή. Είναι σε γνώση μου ότι υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις, κυρίως εξειδικευμένες, οι οποίες δεν καλύφθηκαν. Γι΄ αυτό το θέμα είμαστε σε συνεννόηση με την Αγροτική Τράπεζα, η οποία προχωρά πια, όπως ανακοινώθηκε στο Προσυνέδριο που έγινε στη Λάρισα, και προχωρά σε κατά περίπτωση διαπραγμάτευση για τη ρύθμιση με ευνοϊκούς όρους για τους ανθρώπους εκείνους που δεν καλύπτονταν από τη γενική νομοθετική ρύθμιση.

κ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ): Κύριε Πρόεδρε είμαστε στην τελική ευθεία των εκλογών. Θα διαβάζετε και εσείς τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι ένα μεγάλο κομμάτι ιδιαίτερα των νέων ψηφοφόρων, γυρίζει την πλάτη στην πολιτική και δείχνει πάρα πολύ προβληματισμένο, από τον δικομματισμό, ιδιαίτερα και μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές. Να σας θυμίσω εδώ ότι, σύμφωνα με μία έρευνα που έγινε περίπου 6 στους 10 δεν είδαν το debate που έγινε την Πέμπτη. Σε έναν τέτοιο νέο άνθρωπο που σκέφτεται να ψηφίσει την Κυριακή και αναρωτιέται ‘'να μείνω σπίτι μου, να πάω εκδρομή ή να πάω να ψηφίσω;'', τι θα του λέγατε για να επιλέξει την επιλογή καταρχήν της ψήφου και κατά δεύτερον της Νέας Δημοκρατίας; Και σε έναν Θεσσαλονικιό νέο άνθρωπο, που αισθάνεται προβληματισμένος για το γεγονός ότι ξεκίνησαν κάποια έργα -εργοτάξια είδε αλλά μεγάλη αλλαγή στην καθημερινή του ζωή δεν είδε- τι θα του λέγατε για να επιλέξει το γαλάζιο ψηφοδέλτιο;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καταρχάς δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι όλες οι παρατάξεις, όλα τα κόμματα, έχουμε την πρόκληση να ανταποκρινόμαστε πιο πολύ και πιο γρήγορα στις απαιτήσεις των πολιτών. Πιστεύω ότι οι πολίτες συχνά είναι πιο ώριμοι από τους πολιτικούς στο να δείχνουν το δρόμο.

      Το λέω αυτό γιατί πιστεύω -σας το είπα πριν με αφορμή άλλη ερώτηση- ότι τελικά το μήνυμα των πολιτών είναι να πάμε πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά στις μεταρρυθμίσεις. Αυτό το πιστεύω βαθιά. Τώρα, από εκεί και πέρα, πρέπει να σας πω το εξής: Καταλαβαίνω την συναισθηματική προσέγγιση που μπορεί να έχει κάποιος, όμως, υπάρχει μία αλήθεια. Η αρνητική ψήφος δεν οδηγεί πουθενά.

      Το ζήτημα είναι να συμμετέχεις θετικά και να συμβάλλεις στην πορεία που πιστεύεις εσύ, ή πιστεύει ο καθένας μας, βελτιώνει τον τόπο, τις συνθήκες και βέβαια, τελικά, τις ευκαιρίες για τους πολίτες. Εγώ δεν ισχυρίστηκα ποτέ ότι έγιναν όλα τέλεια, ούτε ότι έχει ολοκληρωθεί το έργο.  Έχω επιμείνει όμως, το πιστεύω με απόλυτη ειλικρίνεια, ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα και ότι είμαστε στη μέση ενός δύσκολου δρόμου που πρέπει να προχωρήσει. Αποτελέσματα έχουν φανεί. Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα σε 3 χρόνια πετύχαμε το έλλειμμα να πάει από 8% περίπου, στο 2,5%.

      Δεν είναι τυχαίο ότι έχουμε έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε όλη την Ευρώπη. Δεν είναι τυχαίο ότι η ανεργία πήγε από το 11,3% που ήταν το Μάρτιο του 2004 στο 7,7% το Μάιο του 2007. Αυτά όλα είναι προϊόντα, είναι αποτελέσματα συστηματικής και επίπονης δουλειάς, αλλά, βεβαίως, αν με ρωτήσετε- ή αν θέλετε κάνω ρητορικό ερώτημα, ξεκινώντας από την ερώτησή σας ‘'είστε ικανοποιημένος''; Σας απαντώ βεβαίως όχι.

      Όσο υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι θέλουν και δεν μπορούν να βρουν δουλειά, δεν μπορώ να δηλώνω ικανοποιημένος. Δηλώνω όμως και επιμένω ότι είμαστε στο σωστό δρόμο. Αυτό αποδεικνύουν όλα τα στοιχεία που έχουμε σε γνώση όλων μας. Και σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να επιμείνουμε και ακόμα με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα.

κ. ΠΛΑΚΑΣ (ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ): Κύριε Πρόεδρε ήθελα να ρωτήσω κάτι αναφορικά με τα έργα της Βόρειας Ελλάδας. Έχω ένα απόσπασμα της ομιλίας σας από το 2004 στα εγκαίνια της Έκθεσης, όπου λέγατε πως, ως το 2008, προβλέπεται η ολοκλήρωση τμήματος του Μετρό, του τμήματος της ΠΑΘΕ από την Λάρισα ως την Θεσσαλονίκη, της Εγνατίας και όλων των κάθετων αξόνων και μία σειρά άλλων έργων.

      Ήθελα να ρωτήσω τρία χρόνια μετά, αν δεσμεύεστε πάλι για την τήρηση των ίδιων χρονοδιαγραμμάτων. Και αν μου επιτρέπετε να προσθέσω βλέπετε το ΥΜΑΘ να γίνεται Περιφερειακής Πολιτικής.

      

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σε ό,τι αφορά το δεύτερο, εντάσσεται σε ένα γενικότερο προβληματισμό που ήδη έχει καλυφθεί από προηγούμενη απάντησή μου.

      Σε ό,τι αφορά το πρώτο,  ναι, δεσμεύομαι. Γίνεται μία τεράστια προσπάθεια αυτή την ώρα -και πιστεύω ότι θα εκπληρωθεί- η Εγνατία, για παράδειγμα, και ορισμένοι πιο καίριοι από τους κάθετους άξονες, να είναι έτοιμοι μέσα στο 2008.

      Πάντως εκείνο το οποίο συγκρατώ και θέλω να τονίσω είναι ότι μιλούμε για έργα τα οποία όταν ήμουν νεαρός πρωτοεκλεγμένος βουλευτής και συνεζητούντο ως άμεσες προτεραιότητες. Πέρασαν περίπου 2 δεκαετίες, και έμεναν ακόμα στα λόγια και στα χαρτιά και έγιναν με αυτή την Κυβέρνηση όταν και δημοπρατήθηκαν, δρομολογήθηκαν, άρχισαν και προχωρούν.

κ. ΜΕΛΙΣΣΟΠΟΥΛΟΣ (ΒΡΑΔΥΝΗ): Κύριε Πρόεδρε, αν κερδίσετε τις εκλογές τι δεν θα θέλατε να ξαναδείτε να συμβαίνει στην νέα τετραετία, από αυτά που συνέβησαν σε αυτή που κλείνει αυτές τις μέρες; Και εννοώ και σε επίπεδο λειτουργίας της Κυβέρνησης.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εκείνο που δεν θα ήθελα να μου ξανασυμβεί είναι να με πάρει ο Υπουργός Άμυνας και να μου πει ‘'έχεις 10 λεπτά να αποφασίσεις αν πρέπει να ρίξεις ένα επιβατικό αεροπλάνο με 120 ανθρώπους και πάρα πολλά μικρά παιδιά μέσα''. Για να ξεκινήσω με μία, αν θέλετε, συναισθηματική αντίδραση στον ερεθισμό της ερώτησής σας.

      Από εκεί και πέρα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτή η Κυβέρνηση έχει κάνει σημαντικό έργο. Δεν έγιναν όλα τέλεια. Και κανείς διδάσκεται από την εμπειρία.

      Σημασία έχει βάσει αυτής της εμπειρίας  να προσπαθείς διαρκώς να βελτιώνεσαι.

κ. ΓΚΡΟΜΑΝ (REUTERS): Κύριε Πρόεδρε, παρά τις θετικές οικονομικές εξελίξεις και τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης, υπάρχουν ακόμα περίπου 20% των Ελλήνων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

      Ποιες είναι οι πολιτικές, αν εκλεγείτε για μία ακόμη 4ετία, που θα βοηθήσουν να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι υπάρχουν συνάνθρωποί μας, συμπολίτες μας που τα φέρνουν δύσκολα πέρα. Και είναι αλήθεια αυτό.

      Τα πραγματικά  στοιχεία που έχουμε δείχνουν ότι περίπου το 23% των Ελλήνων ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και με τις κοινωνικές μεταβιβάσεις αυτό να περιορίζεται γύρω στο 20%.

      Στην ομιλία χθες έκανα μία ειδική αναφορά -για να μην επαναλαμβάνω όλο το επιχείρημα- χθες σε άλλες χώρες, στην Ευρώπη, η Σουηδία είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, το ποσοστό των ανθρώπων που τελικά βγαίνουν από την «προβληματική» ζώνη, είναι πολύ μεγαλύτερο, εντυπωσιακά, δυσανάλογα μεγαλύτερο από αυτό που έχουμε στον τόπο μας.

      Τι σημαίνει αυτό; Είναι απλό το συμπέρασμα. Ότι η κοινωνική πολιτική που ασκείται, δεν είναι μόνο θέμα πόρων. Θα τολμούσα να σας πω ότι καταρχάς, δεν είναι κυρίως θέμα πόρων, όσο αποτελεσματικής διαχείρισης και στόχευσης. Γι' αυτό ακριβώς εντάσσουμε το ζήτημα της μεταρρύθμισης του κοινωνικού κράτους σε μία από τις πέντε βασικές μας προτεραιότητες. Πρέπει μέσα από αυτές τις αλλαγές, να κατευθυνθούμε στο ότι οι πόροι, οι κοινωνικές μεταβιβάσεις θα βρίσκουν τόπο και θα πηγαίνουν σε αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη.

      Όπως ξέρετε, έχουμε πολλές δράσεις αναλάβει. Δίνω απλά παραδείγματα: Την πλήρη τήρηση και εκπλήρωση της δέσμευσής μας για αύξηση του ΕΚΑΣ και το ΟΓΑ. Το μισθολόγιο, των Ενόπλων Δυνάμεων -αυτό δεν αφορά βέβαια τους φτωχούς, την κατηγορία των φτωχών- αλλά εν πάση περιπτώσει το αναφέρω.

      Αλλά επίσης μία μεγάλη δράση οποία την έχουμε μελετήσει, ανακοινώσει, εξαγγείλει και αρχίζουμε να την εφαρμόζουμε είναι το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής, το οποίο θα προικοδοτηθεί χονδρικά με δύο δις ευρώ, με κατεύθυνση δράσης που θα κατευθύνεται στις κατηγορίες εκείνες τους πληθυσμού που έχουν πραγματικά ανάγκη.

      Τέλος, γνωρίζετε επίσης ότι προχωρούμε στην καθιέρωση της Κατώτατης Εθνικής Σύνταξης, που θα είναι πάνω από τα όρια της φτώχειας.

      Στόχος είναι στα επόμενα χρόνια ένα μεγάλο κομμάτι πολιτών οι οποίοι σήμερα βρίσκονται κάτω από το όριο, στην ‘'προβληματική'', αν μου επιτρέπετε τον όρο, ζώνη να βγουν πάνω από αυτήν. Και είμαι πολύ αισιόδοξος ότι αυτό μπορούμε να το πετύχουμε.

κ. ΚΑΚΑΛΗΣ (ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ): Ζητάτε ισχυρή λαϊκή εντολή για να προχωρήσετε τις μεταρρυθμίσεις πιο γρήγορα. Μεταρρυθμίσεις όμως κάνατε και τα προηγούμενα χρόνια, και δεν είδαμε καμία μεταρρύθμιση που να έθιξε τα προνόμια των λίγων και ισχυρών. Όλες οι μεταρρυθμίσεις σας έπληξαν εργασιακά, ασφαλιστικά και άλλα δικαιώματα των εργαζομένων. Η φορολογική μεταρρύθμιση, για παράδειγμα, μείωσε σημαντικά την φορολογία των επιχειρήσεων και αύξησε τους έμμεσους, τους πιο αντιλαϊκούς φόρους. Η μεταρρύθμιση στα εργασιακά κατήργησε το 8ωρο και τις σταθερές μόνιμες θέσεις εργασίας και δημιουργεί θέσεις εργασίας μερικής απασχόλησης και ανασφάλιστες. Η μεταρρύθμιση στην παιδεία παραδίδει τα Δημόσια Πανεπιστήμια στις επιχειρήσεις ιδρύει ιδιωτικά Πανεπιστήμια και γενικότερα καθιστά την δημόσια και δωρεάν παιδεία κενό γράμμα.

      Τέτοιες μεταρρυθμίσεις θέλετε να προωθήσετε ζητώντας ισχυρή εντολή και ισχυρή Κυβέρνηση;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Παρά την αμοιβαία συμπάθειά μας, είναι γνωστό ότι σε κάθε συνέντευξη διαφωνούμε. Να σας πω το εξής: Εγώ πιστεύω ότι οι μεταρρυθμίσεις κυρίως ωφελούν τον μέσο πολίτη και ακόμα περισσότερο τους οικονομικά ασθενέστερους. Πολιτικές που οδηγούν στην αύξηση της απασχόλησης και την μείωση της ανεργίας ωφελούν πάνω απ' όλα εκείνους που δεν βρίσκουν δουλειά.

      Μιλάτε για την φορολογική μεταρρύθμιση. Εμείς είμαστε αυτοί που ανεβάσαμε το αφορολόγητο όριο εντυπωσιακά. Εμείς είμαστε εκείνοι που χαμηλώσαμε τους φορολογικούς συντελεστές για τα φυσικά πρόσωπα, με αποτέλεσμα πολλοί περισσότεροι Έλληνες σήμερα είτε να μην πληρώνουν φόρο, είτε να πληρώνουν πολύ χαμηλότερους φόρους απ' ό,τι στο παρελθόν.

      Και μια λέξη για τα Πανεπιστήμια: Γνωρίζω την άποψή σας. Σεβαστή, αλλά εγώ έχω τελείως διαφορετική. Πιστεύω -και το πιστεύω βαθιά- ότι δυνατότητα να λειτουργούν και μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά Πανεπιστήμια. Ελπίζω επιτέλους να βρεθεί το ανάστημα και η πολιτική υπευθυνότητα να συμφωνήσουμε τουλάχιστον σε αυτό το σκέλος της Συνταγματικής Αναθεώρησης στην επόμενη Βουλή.

      Εχω ξεκάθαρη άποψη για την ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου. Εκεί κατέτειναν όλες οι πολιτικές μας μέχρι σήμερα και θα συνεχίσουν. Από την άλλη πλευρά θεωρώ ότι σε μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή χώρα όχι απλώς δεν κάνει κακό αλλά κάνει πολύ καλό το να ανοίγουν τα παράθυρα και οι πόρτες του ανταγωνισμού.

κ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ (ΧΩΡΑ): Αναφερθήκατε σήμερα δύο φορές, στο έλλειμμα που ήταν 8%. Πέρσι μας είχατε πει ότι δεν θέλετε να πυροδοτήσετε την οξύτητα, όμως οι ευθύνες εκείνων που το έκαναν αυτό είναι τεράστιες.

      Τελικά ποιοι είναι εκείνοι κύριε Πρόεδρε; Γιατί από 1,2%; Τελικά το πραγματικό έλλειμμα που παραλάβατε ήταν 8%; Ποιοι είναι εκείνοι που έκαναν αυτό το πράγμα;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Για να είμαστε απόλυτα ακριβείς είναι 7,9%. Εν πάση περιπτώσει, την ευθύνη της οικονομικής πολιτικής και της δημοσιονομικής κατάστασης την είχαν οι Κυβερνήσεις που κυβέρνησαν την χώρα τα προηγούμενα χρόνια. Αυτή είναι η πραγματικότητα, την οποία ούτε κρύβω, ούτε έκρυψα ποτέ.

      Το δεδομένο όμως είναι ότι ακόμα και αυτό το ζήτημα δεν είναι για μένα κίνητρο ή κριτήριο για να μπω σε μια οξεία πολιτική αντιπαράθεση. Γίνανε αυτά και κακώς γίνανε. Το θέμα είναι πού πάει η χώρα από εδώ και εμπρός. Εμείς κάναμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια να διορθώσουμε αυτή την πολύ δύσκολη δημοσιονομική ανισορροπία. Σε μεγάλο βαθμό το πετύχαμε και αυτό επιβραβεύθηκε και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τον πιο επίσημο τρόπο, αλλά και γενικότερα από το κλίμα, την ατμόσφαιρα με την οποία γίνεται αποδεκτή η ελληνική οικονομία και οι επιδόσεις της σήμερα διεθνώς. Βεβαίως αυτό δεν αρκεί, αλλά πρέπει να το αξιοποιήσουμε ως κίνητρο να προχωρήσουμε με ακόμα πιο θαρρετά βήματα στην κατεύθυνση του να γίνει η ελληνική οικονομία ακόμα πιο ανταγωνιστική, ακόμα πιο παραγωγική, να δίνει ακόμα περισσότερες ευκαιρίες σε ανθρώπους και σε επιχειρηματικές δραστηριότητες.

κ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ (ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ): Κύριε Πρόεδρε, στην επόμενη Βουλή θα επιχειρήσετε την αναθεώρηση του άρθρου 24 που αφορά τα δάση;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ακούστε, έχω απαντήσει πολλές φορές σε αυτό και θα επαναλάβω την απάντηση. Για εμάς, η συγκεκριμένη στόχευση μέσα απ' αυτήν την αναθεώρηση, είναι να προστατευθεί, ακόμα πιο αποτελεσματικά το δάσος, το πραγματικό δάσος. Και θεωρούμε ότι εκεί υπάρχει περιθώριο μιας διατύπωσης, που θα το διευκολύνει ακόμα περισσότερο αυτό. Από κει και πέρα, ακούμε τους προβληματισμούς όλων. Είναι βάσιμοι και, εν πάση περιπτώσει, αυτό είναι μια διαδικασία που θα κριθεί στην Αναθεωρητική Βουλή, βάσει των απόψεων όλων που θα συμμετέχουν σ' αυτήν.

κ.ΚΟΛΛΑΤΟΣ (ΘΕΣΣΑΛΙΑ TV): Κύριε Πρόεδρε, πέρυσι από το ίδιο βήμα, σας είχαμε ρωτήσει, με αφορμή καταγγελίες κτηνοτρόφων, για την ύπαρξη καρτέλ στο αγελαδινό γάλα. Την επόμενη μέρα είχαμε συλλήψεις για τη γνωστή υπόθεση. Ένα χρόνο μετά, το Πόρισμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού δεν έχει δοθεί ακόμα στη δημοσιότητα και παραπέμπεται για μετά τις εκλογές, ενώ εντείνονται οι διαμαρτυρίες κτηνοτρόφων για καρτέλ και στο αιγοπρόβειο γάλα. Σας ανησυχούν αυτές οι εξελίξεις;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Περιμένω κι εγώ, όπως εσείς, να αποφανθεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Είμαι βέβαιος ότι θα το κάνει. Θα προτιμούσα και θα ευχόμουν οι αποφάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ή καμιά φορά και της Δικαιοσύνης, γενικότερα, να έχουν ταχύτερους ρυθμούς. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να το αποφασίζει η Εκτελεστική Εξουσία. Πρέπει να σας πω, ότι είναι η πρώτη φορά που ανοίγουν τέτοια θέματα τα τελευταία χρόνια. Είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν παραπομπές. Είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν πρόστιμα και ποινές. Και περιμένω, στην συγκεκριμένη περίπτωση, την ανάλογη αποτελεσματική δράση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

κ. ΓΙΟΥΜΕΡΤΑΚΗΣ (TRT): Κύριε Πρόεδρε, είπατε προηγουμένως ότι σε περιόδους κρίσης δεν είναι σωστό να αποδίδει κάποιος ευθύνες. Και ακούγεται πολύ λογικό. Θέλω να σας ρωτήσω λοιπόν, τώρα που πέρασαν αρκετές ημέρες από τη συμφορά που βρήκε τον τόπο, η κυβέρνησή σας διεξάγει κάποια έρευνα να μάθει τι έφταιξε; Υπάρχει αυτή τη στιγμή ένας προβληματισμός, ή σας αρκεί η επίκληση της ασύμμετρης απειλής; Έχετε σήμερα μια ξεκάθαρη εικόνα για το ποιος μπορεί να έβαλε τις φωτιές;

            Το λέω αυτό, γιατί και με ένα άλλο Πόρισμα υπάρχει καθυστέρηση. Ας πούμε δυο χρόνια μετά, ο ελληνικός λαός δεν έχει μάθει ποιος παρακολουθούσε το τηλέφωνό σας.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτό πρώτος εγώ θα ήθελα να το μάθω και φαντάζομαι να με πιστεύετε. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, είναι ζήτημα ανάκρισης, είναι ζήτημα δικαιοσύνης.

Στο συγκεκριμένο ερώτημα που θέσατε, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η χώρα αντιμετώπισε, πέρα από τις τραγικές συνέπειες, μια, χωρίς προηγούμενο  πρωτοφανή κατάσταση. Αυτή είναι η αλήθεια. Και βεβαίως, φυσικά φαινόμενα μεγάλης έκτασης αντιμετωπίζουν και πολλές άλλες χώρες.

Εκείνο λοιπόν που πρέπει να προβληματίσει και με προβληματίζει, είναι με ποιους τρόπους θα πετύχουμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί. Θέλω να είμαι πολύ ειλικρινής μαζί σας. Οι εύκολες κριτικές που συναισθηματικά εμφανίζονται τις πρώτες ειδικά ώρες, ημέρες, θα σας πω ευθέως, δεν κάνουν και καλό. Όχι στη συγκεκριμένη, στην οποιαδήποτε κυβέρνηση.

Οι Έλληνες πολίτες έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν. Να μας δώσουν την εμπιστοσύνη τους, ή να μας στείλουν σπίτι μας. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι, όταν αντιμετωπίζεις τέτοιες συνθήκες, δεν είναι εποικοδομητικό να εκτρεπόμαστε σε μία εύκολη κριτική και μάλιστα με υπερβολικούς όρους. Η πραγματικότητα είναι ότι η Ελλάδα έχει έναν από τους μεγαλύτερους εναέριους στόλους καταπολέμησης πυρκαγιών. Όταν όμως αντιμετωπίζεις ταυτόχρονα εκατό φωτιές, εκ των οποίων οι μισές εκτεταμένες και μεγάλες, δεν επαρκεί οποιοσδήποτε στόλος κι εάν υπάρχει.

Βεβαίως υπάρχει ερώτημα και ζήτημα για το πώς θα γίνουμε πιο αποτελεσματικοί, κυρίως στην κατεύθυνση της πρόληψης. Έχω ήδη πει ότι ίσως πρέπει να ξαναδούμε το ζήτημα κάποιου Σώματος Δασοπυρόσβεσης, ή έγκαιρης προειδοποίησης, το οποίο καταργήθηκε το 1998.  Αλλά, σε κάθε περίπτωση, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι, ότι πλέον είμαστε σε μία νέα φάση. Η κλιματική αλλαγή, με διάφορους τρόπους δεν είναι ένα φαινόμενο που προσδιορίζεται, ή περιορίζεται τοπικά, ή εθνικά. Γι' αυτό και έχουμε μία εκτεταμένη πια συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να υπάρξει εντονότερη συμμετοχή όλων μας στην αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων. Και βεβαίως, όχι εν θερμώ, αλλά με ψύχραιμο τρόπο, να δούμε με ποιους τρόπους μπορεί η πολιτεία να είναι πιο αποτελεσματική.

            Ως προς το δεύτερο, που αφορά στην αντιμετώπιση των καταστάσεων που προκύπτουν μετά από μία τέτοια φυσική καταστροφή, νομίζω ότι εκεί η Πολιτεία ανταποκρίθηκε με άμεσο και άριστο τρόπο. Και μάλιστα θα σας έλεγα και με ένα συμπέρασμα, το οποίο συνάγεται και είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον.

            Όπως ξέρετε, ως απόσταγμα νοοτροπίας δεκαετιών, η κρατούσα αντίληψη του κράτους, το λέω πολύ βέβαια απλοποιημένα, είναι ότι δεν εμπιστεύομαι τον πολίτη, γι' αυτό βάζω πολλούς ελέγχους, πιστοποιητικά, διαδικασίες, ώστε να κατοχυρώσω όσο μπορώ στον απόλυτο βαθμό τη νομιμότητα, τη διαφάνεια, το δημόσιο συμφέρον.

            Αυτό όμως δυστυχώς έχει οδηγήσει και σε ένα κράτος το οποίο είναι αναποτελεσματικό, είναι βραδυκίνητο, συχνά και εχθρικό, ή καχύποπτο απέναντι στον πολίτη. Η μεγάλη πρόκληση είναι να αντιστρέψουμε αυτή τη λογική και να πούμε ότι, εμπιστευόμαστε τον πολίτη και, στο βαθμό που δεν θα τηρήσει το νόμο, θα έχει αυστηρές συνέπειες. Σε σημαντικό βαθμό αυτό εφαρμόστηκε στην προσπάθεια αρωγής την εβδομάδα αμέσως μετά τη φυσική καταστροφή. Το συμπέρασμα που βγάζω, πρέπει να σας πω, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό.

κα ΚΕΦΑΛΑ (LE FIGARO): Κύριε Πρόεδρε, πιστεύετε ότι απειλείται η ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο θέμα του Κοσόβου; Και ποια θα είναι η στάση της Ελλάδας εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Υπάρχει και δεύτερο σκέλος της ερώτησης, για άλλο θέμα. Αν πιστεύετε πως η εκλογή του Αμπντουλάχ Γκιουλ στην Προεδρία της Τουρκίας θα διευκολύνει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, και αν θα επιδιώξετε συνάντηση με τον κ. Γκιουλ;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Γνωρίζετε ότι είμαι ένθερμος θιασώτης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και μάλιστα με ταχύτερα και πιο θαρραλέα βήματα στην κατεύθυνση της πολιτικής ενοποίησης. Αλλά να μου επιτρέψετε, στην περίπτωση του Κοσσυφοπεδίου, βεβαίως θέλω η Ευρώπη να καταλήξει σε μία κοινή θέση, το προέχων όμως είναι το πώς θα αντιμετωπιστεί το πραγματικό ζήτημα. Και εκεί έχω πολύ καθαρή άποψη, την οποία επανειλημμένα έχω πει.

            Δεν υπάρχουν λύσεις που μπορεί να επιβάλλονται άνωθεν. Χρειάζεται η όποια λύση να είναι αποδεκτή, ή έστω ανεκτή, απ' όλους. Πρέπει αυτό να είναι ενταγμένο στην διεθνή νομιμοποίηση, άρα χρειαζόμαστε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Και, τέλος, το όλο πλαίσιο της λύσης πρέπει να είναι ενταγμένο σε μία ευρωπαϊκή λογική. Διότι πρέπει να σας πω, κατά την άποψή μου, οποιαδήποτε λύση και αν δοθεί θα έχει στοιχεία τεχνητά, με την έννοια ότι η διεθνής παρουσία θα είναι απαραίτητη εκεί, για τουλάχιστον κάποια χρόνια. Άρα θα πρέπει να είναι οικοδομημένη μέσα σε μία προοπτική ευρωπαϊκού μέλλοντος για όλες τις χώρες της περιοχής και για την συγκεκριμένη περιοχή.

            Τώρα, σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, με έχετε ακούσει πάρα πολλές φορές να λέω πολύ καθαρά την άποψή μου. Δεν θα την πω πάλι αναλυτικά. Θα σας πω ότι τα ζητήματα των εκλογών, ή της εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι εσωτερική εξέλιξη και δεν είναι δικό μου ζήτημα να τα σχολιάσω.

            Εμείς έχουμε μία ξεκάθαρη πολιτική, η οποία κατευθύνεται σταθερά στην προσπάθεια πλήρους εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Και βέβαια πιστεύουμε ότι μία πολύ ισχυρή πολιτική σε αυτήν την κατεύθυνση είναι η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, την οποία ενθαρρύνουμε. Βεβαίως με τη βασική προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα εκπληρώσει όλα τα κριτήρια, όλα τα προαπαιτούμενα γι' αυτήν. Αυτό που λέμε δηλαδή ‘'πλήρης συμμόρφωση, πλήρης εκπλήρωση προαπαιτουμένων, πλήρης ένταξη''.

κ.ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ (ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ): Κύριε Πρόεδρε μιλήσατε προηγουμένως για τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής τα οποία είναι αξιόλογα. Είπατε ακόμα για το στόχο του μηδενισμού του ελλείμματος, που έχουμε θέσει για το 2010, έχουμε δεσμευτεί γι' αυτό και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα γίνονται κάποιες προσπάθειες για μείωση της φοροδιαφυγής. Αν αυτοί οι δύο στόχοι επιτευχθούν είναι δυνατόν να αναμένουμε περαιτέρω φορολογικές ελαφρύνσεις σε μισθωτούς και επιχειρήσεις;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Οπως γνωρίζετε, έχει γίνει ήδη μία πολύ μεγάλη μείωση των φορολογικών συντελεστών και για  τα φυσικά πρόσωπα και για τις επιχειρήσεις. Γνωρίζετε, επίσης, ότι δική μας προσέγγιση και φιλοσοφία είναι η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης, ως κίνητρο για τη μεγαλύτερη απόδοση όλων των ενεργών πολιτών. Αν αυτό θα επιτραπεί και πότε θα επιτραπεί, δεν είναι η ώρα να το κρίνουμε αυτή την στιγμή. Νομίζω ότι βρισκόμαστε σε μία φάση καλύτερη.  Εχει επιτευχθεί η δημοσιονομική ισορροπία, ταυτόχρονα με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών. Υπάρχει η δυνατότητα λοιπόν να σπρώξουμε τη χώρα σε ακόμα πιο εργώδη προσπάθεια οικονομικής ανάπτυξης και ευκαιριών, να φτάσουμε στους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και μετά, μετρώντας τα δεδομένα, μπορεί κανείς να αποφασίσει καλύτερα.

κ.ΚΟΛΜΕΡ (ΤΟ ΠΑΡΟΝ): Κύριε Πρωθυπουργέ, σημείωσα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την αποστροφή της ομιλίας σας ότι πάνω από οτιδήποτε, πάνω από τις ΔΕΚΟ βάζουμε το συμφέρον των πολλών. Όμως οι ΔΕΚΟ εξακολουθούν να χρεώνουν τους καταναλωτές  με πάγια τέλη. Η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, η ΕΥΔΑΠ, οι εταιρείες αυτές έχουν ιδιωτικοποιηθεί, έχουν γίνει ανώνυμες, είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο και πραγματοποιούν αποσβέσεις παγίων στοιχείων, εκπίπτοντας φόρους από τα κέρδη τους βάσει των διεθνών λογιστικών προτύπων. Πώς δικαιολογείται η διπλή αυτή χρέωση, και πότε θα τερματιστεί όπως πρέπει για τη μείωση του κόστους ζωής των φτωχών;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Οπως γνωρίζετε, έχει γίνει μία πολύ μεγάλη προσπάθεια στο χώρο των δημοσίων επιχειρήσεων. Και σε ό,τι αφορά την καλύτερη λειτουργία τους και σε ό,τι αφορά το γενικότερο νομικό καθεστώς που τις διέπει.

Θέλω να σας πω ότι, προσωπικά, αισθάνομαι ότι μία από τις σημαντικότερες  μεταρρυθμίσεις που κάναμε είναι το γεγονός ότι οι νεοπροσλαμβανόμενοι στις δημόσιες επιχειρήσεις δεν έχουν πια καθεστώς μονιμότητας δημοσίου υπαλλήλου. Το θεωρώ πολύ μεγάλη τομή. Βεβαίως, δεν φτάσαμε στο τέλος του δρόμου. Πολλά πρέπει να γίνουν ακόμα στις ΔΕΚΟ. Και πιστεύω ότι μέσα σε αυτά που πρέπει να γίνουν είναι και αυτό που αναφέρετε. Τώρα δεν είμαι αυτή την στιγμή έτοιμος να σας πω τη χρονική στιγμή. Είναι όμως μέσα στις πολιτικές επιλογές μας.

κ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ (ΚΕΡΔΟΣ): Μία από τις βασικές προεκλογικές σας δεσμεύσεις το 2004, αλλά και η ιδεολογική αρχή του κόμματός σας, κύριε Πρόεδρε, είναι το μικρότερο κράτος. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΑΔΕΔΥ, αυτή την ώρα ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο τις τελευταίες δεκαετίες. Τι πήγε στραβά;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εγώ θα σας πω τη δική μου γνώση, η οποία είναι ακριβής. Οι δημόσιες δαπάνες- το είπα και πριν, το επαναλαμβάνω  για να το σημειώσετε καλά- σε τρία χρόνια, περιορίστηκαν από 50% του ΑΕΠ στο 45% ΑΕΠ. Αυτό για να γίνει χρειάζεται μία πολιτική η οποία μειώνει το κράτος και τις δημόσιες δαπάνες. Και αυτό έγινε. Και βέβαια θα συνεχιστεί.

κ. ΠΑΛΛΙΚΑΡΗΣ (ΗΜΕΡΗΣΙΑ): Κύριε Πρόεδρε, το θέμα του Φ.Π.Α. και άλλων μέτρων μπήκε στην προεκλογική ατζέντα, κυρίως και με την συζήτηση για το μεγάλο κόστος από την καταστροφή την Πελοπόννησο και την Εύβοια. Η απάντηση που παίρνουμε τελευταία από την Κυβέρνηση είναι ότι δεν είναι στο σχεδιασμό μας. Εγώ θέλω από εσάς επειδή δεσμεύεστε και προεκλογικά, μία πιο καθαρή απάντηση. Θα αυξήσετε το Φ.Π.Α., ή θα τον αφήσετε όπως είναι;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Επειδή θέλετε καθαρές απαντήσεις, να ξέρετε ότι δεν είναι στις προθέσεις μου. Αλλά κανένας δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον, σε δύο, σε τρία, ή σε τέσσερα χρόνια. Και αυτό βέβαια το καταλαβαίνετε όλοι. Πολιτική της δικής μου Κυβέρνησης είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών και το έχει αποδείξει, με τον πιο αξιόπιστο τρόπο. Δεν είναι, λοιπόν, στο σχεδιασμό, ούτε στις προθέσεις, ούτε στη στόχευση.

κ. ΚΥΡΙΤΣΗΣ (ΑΥΓΗ): Κύριε Πρόεδρε, μας είχατε πει πριν από τις προηγούμενες εκλογές ότι από την αύξηση της πίτας, η οποία θα επιτευχθεί, θα ωφεληθούμε όλοι. Βλέπουμε σήμερα ότι η πίτα όντως αυξάνεται με μεγάλους ρυθμούς, το ΑΕΠ αναθεωρείται κάθε τόσο, τελευταία αναθεώρηση ήταν της τάξης του 25%. Ωστόσο, οι μισθοί των 500, 600 και 700 ευρώ, παραμένουν καθηλωμένοι και κανένα από τα μέτρα τα οποία έχετε εξαγγείλει σε διάφορες δηλώσεις σε όλη την προεκλογική εκστρατεία δεν αφορούν την γενιά των 700€. Θέλω να ρωτήσω τι πρόκειται να γίνει με αυτούς τους ανθρώπους.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η βελτίωση της οικονομίας είναι η απάντηση. Αυτή είναι πράγματι υπαρκτή και αφορά πάρα πολλούς ανθρώπους, κυρίως τους εισοδηματικά ασθενέστερους. Δημιουργούνται, για παράδειγμα, πάνω από 200.000 νέες θέσεις εργασίας. Και βεβαίως η περαιτέρω βελτίωση θα βοηθήσει στην καλυτέρευση των όρων και των ευκαιριών εργασίας για πολύ περισσότερους συμπολίτες μας.

            Όλα τα άλλα είναι ευχολόγια. Ο δύσκολος δρόμος της πραγματικής δουλειάς ώστε να μπορέσει η Οικονομία να παρέχει περισσότερο είναι ο δρόμος της ευθύνης και αυτόν ακολουθούμε. Με χειροπιαστά αποτελέσματα. Και με τη βούληση να προχωρήσουμε, με ακόμα πιο αποφασιστικό τρόπο. Σ' αυτή την κατεύθυνση, πιστεύω ότι τα αποτελέσματα θα διευρύνονται, σ' ό,τι αφορά την βελτίωσή τους, στο άμεσο μέλλον.

κα ΚΡΑΛΗ (ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ):     Κύριε Πρόεδρε,  αναφέρατε προηγουμένως ότι τα έργα στην Θεσσαλονίκη, που επρόκειτο να γίνουν εδώ και 20 χρόνια, ξεκίνησαν και προχωρούν. Ωστόσο εκπρόσωποι των φορέων της πόλης και 45 Δημάρχων του Νομού σας έδωσαν ένα υπόμνημα με νέα έργα. Σε ποια από αυτά απαντάτε αμέσως ναι και από πού μπορεί να εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή τους;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ακούστε, αυτή η Κυβέρνηση, όπως σας είπα και πριν, δρομολόγησε και προχωρά με ταχείς ρυθμούς έργα που παρέμεναν ζητούμενα, ή ευχολόγια, για πολλές δεκαετίες. Αυτό είναι το ένα δεδομένο. Το δεύτερο είναι ότι αυτή την ώρα δεν μπορώ εύκολα και αβασάνιστα να εξαγγείλω νέα μεγάλα έργα, εάν δεν προηγηθεί εμπεριστατωμένη μελέτη. Αυτό θα το κάνουμε. Όμως η βούληση, η πρόθεση και το αποδεδειγμένο και σωστό αποτέλεσμα είναι δεδομένα.

κ. ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ (ΑΘΗΝΑ 9,84): Κύριε Πρόεδρε, μετά και τις πρόσφατες πυρκαγιές και σε αυτή τη νέα φάση, για την οποία μιλήσατε και εσείς προηγουμένως, δίδεται μεγάλη έμφαση-και από εσάς- στην ανάγκη να υπάρξει μια εθνική πολιτική για το Περιβάλλον. Εχετε μιλήσει και εσείς αρκετές φορές για ανάγκη συνένωσης δυνάμεων.

            Όμως η πρόταση για διάλογο μεταξύ Πολιτικών Αρχηγών δεν έγινε δεκτή, πορίσματα διακομματικά που θα μπορούσαν ενδεχομένως να αξιοποιηθούν παραμένουν και επί των ημερών σας στα συρτάρια. Θέλω λοιπόν να σας ρωτήσω, εσείς πως σκέφτεστε ότι μπορεί να επιτευχθεί αυτή η εθνική συνεννόηση, σε ποια βάση, με ποια διαδικασία, τι συγκεκριμένα προτείνετε στις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Σας ευχαριστώ.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το πρώτο και το κυρίαρχο είναι να είμαστε αποτελεσματικοί. Και η πραγματικότητα είναι σε ό,τι αφορά το Περιβάλλον, ότι η Κυβέρνηση αυτή έκανε έργο που δεν έγινε ποτέ τις προηγούμενες δεκαετίες. Να σας μιλήσω για τον Χωροταξικό Σχεδιασμό; Πόσες δεκαετίες ήταν ζητούμενο; Εμείς το κάναμε και πλέον μένει η ψήφισή του, στην ουσία, γιατί ολοκληρώνεται και η δημόσια διαβούλευση. Τα Ειδικά Χωροταξικά; Το ίδιο. Το Κτηματολόγιο; Αφημένο στην άκρη, πέραν των σκανδάλων που το συνόδεψαν στην αρχή του. Εμείς το βάλαμε σε νέα βάση και το προχωρούμε με γρήγορους ρυθμούς. Εμείς αντιμετωπίσαμε καίρια περιβαλλοντικά ζητήματα: Κουρουπιτός. Καρέτα-καρέτα. Λυματολάσπη της Ψυτάλλειας. Εμείς βρήκαμε 3000 ανεξέλεγκτες χωματερές και τις κλείσαμε, ή είναι στη διαδικασία του κλεισίματος, περίπου 2.500. Αυτό είναι λοιπόν χειροπιαστό έργο.

            Από εκεί και πέρα, το Περιβάλλον αναδεικνύεται -και ορθώς- σαν μια από τις σημαντικότερες προτεραιότητες για τις σύγχρονες κοινωνίες, βεβαίως και για την ελληνική. Και εδώ βεβαίως υπάρχει χώρος για συμβολή και για συνεννόηση όλων. Αυτά όμως δεν έχουν καμία σχέση με αιτήματα δημιουργίας εντυπώσεων, σε μια στιγμή που η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα φυσικό φαινόμενο της έκτασης που είδαμε.

κ. ΠΑΣΙΣΗΣ (ΙΣΟΤΙΜΙΑ): Κύριε Πρόεδρε, στην παράταξή σας είσαστε το νούμερο 1 και αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς. Ήθελα να ρωτήσω ποιος είναι το νούμερο 2.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεκάδες, πάρα πολύ καλά, στελέχη. Να σας πω και κάτι. Τον εαυτό μου τον εκλαμβάνω ως primus inter pares. Εδώ το ζήτημα είναι άνθρωποι οι οποίοι έχουν την διάθεση, τις ικανότητες και το ζήλο, την προθυμία να προσφέρουν, να γίνουν ένα ομοιογενές σύνολο και να κάνουν όσο γίνεται πιο αποτελεσματικό έργο. Χωρίς να ισχυρίζομαι ότι έγινε, ή γίνεται, τέλεια αυτό, πάντως είναι πολύ καλύτερο από κάθε άλλη φορά.

κ. ΜΟΥΣΑΣ (ΑΞΙΑ): Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί εσάς και την κυβέρνηση, ότι έχετε έρθει σε επαφή με διάφορους μεγάλους χρηματοπιστωτικούς Ομίλους του εξωτερικού, οι οποίοι βγάζουν τη Νέα Δημοκρατία ως την αναγκαία κυβέρνηση που θα έχει η χώρα το επόμενο διάστημα. Σας κατηγορούν ότι έχετε έρθει σε συμφωνία μαζί τους. Πόσο αυτό είναι αληθές; Και δράττομαι της ευκαιρίας να ρωτήσω εάν θα βάλετε νέους φόρους, για να καλύψετε τα χρήματα που σωστά δόθηκαν στους πυροπαθείς.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ξεκινώ απ' το δεύτερο. Ξεκάθαρες κουβέντες. Η δική μας πολιτική είναι η μείωση των φόρων. Και το έχουμε αποδείξει στην πράξη. Δεν το κάναμε όταν είχαμε έλλειμμα 8%, θα το κάνουμε τώρα που έχουμε φτάσει σε δημοσιονομική ισορροπία; Βεβαίως, τα βήματα της κοινωνικής πολιτικής, όπως βλέπετε, είναι πάντα λελογισμένα. Συνετά. Γιατί δε θέλουμε να φτάσουμε σε μια κατάσταση η οποία θα μας οδηγούσε πάλι σε ολισθηρό δρόμο. Αυτή είναι λοιπόν η πολιτική μας και αυτή τη πολιτική συνεχίζουμε.

      Τώρα σε ό,τι αφορά το πρώτο, θα μου επιτρέψετε να πω ότι αυτά είναι ανακρίβειες και ελαφρότητες. Τι ξένους οίκους να προσεγγίσει κανένας, και εν πάση περιπτώσει τι επιρροή μπορεί να έχουν αυτά στο εκλογικό Σώμα; Αυτά τα θεωρώ, προφάσεις εν αμαρτίαις κουβέντες, προφάσεις, για να καλυφθούν αδυναμίες που μπορεί να έχει ή να αισθάνεται κανένας.

κ. ΦΩΚΑΣ (ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ+13): Μιλήσατε χθες για την κατεπείγουσα προτεραιότητα της αναγέννησης του φυσικού περιβάλλοντος των πυρόπληκτων περιοχών. Ήθελα να σας ρωτήσω αν είναι στις προθέσεις σας η δημιουργία ξεχωριστού Υπουργείου Περιβάλλοντος.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το έχω απαντήσει πολλές φορές. Το πώς, το πότε προχωράει κανένας σε τέτοιου είδους μεταβολές, θέλει πάρα πολύ προσοχή. Γιατί το ζητούμενο δεν είναι να δημιουργήσεις εντυπώσεις μιας στιγμής. Το ζητούμενο είναι η αυξημένη αποτελεσματικότητα που αναζητούμε.

κ. ΝΑΒΑΛΗ (ΣΕΡΡΑΪΚΟ ΘΑΡΡΟΣ): Κύριε Πρόεδρε, αναφέρεστε πάρα πολύ συχνά στο θέμα των μεταρρυθμίσεων στην Παιδεία και η κουβέντα περιστρέφεται γύρω από τις αλλαγές στη τριτοβάθμια εκπαίδευση. Τι σκοπεύετε όμως να κάνετε για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια – και αναφέρομαι κυρίως στο θέμα της παραπαιδείας – που αποτελεί μια μεγάλη οικονομική πληγή για την ελληνική οικογένεια;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ποτέ δεν περιόρισα τη στόχευσή μας στη τριτοβάθμια. Η ανάγκη βελτίωσης του εκπαιδευτικού μας συστήματος είναι ένα από τα πολύ μεγάλα κεφάλαια και διατρέχει όλα τα στάδια. Επειδή το εντοπίζετε σ' ένα συγκεκριμένο ζήτημα, εδώ η απάντηση είναι απλή:

      Πρώτον, η διαρκής βελτίωση της απόδοσης του εκπαιδευτικού συστήματος βοηθά ή κατατείνει στη μείωση του φαινομένου. Και πάντως, το ακούσατε και χθες, δεν είναι προτεραιότητα χρονικά άμεση, αλλά πρέπει να ξεκινήσει ο διάλογος και η ζύμωση, για να βρούμε έναν αποτελεσματικότερο τρόπο πρόσβασης των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, τέτοιο που να αποκαθιστά την αποτελεσματικότητα, τη λειτουργικότητα, το κύρος που πρέπει να έχει η δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ταυτόχρονα όμως να εξασφαλίζει και την απόλυτη αξιοπιστία και διαφάνεια στον τρόπο εισαγωγής.

κα ΑΛΕΞΙΟΥ (ΝΕΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ): Κύριε Πρόεδρε, οι καλές σχέσεις σας με τη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν, οι οποίες έμμεσα προβάλλονται και μέσα από ένα από τα προεκλογικά σποτ της Νέας Δημοκρατίας, είναι ενδεχόμενο να δημιουργήσουν, ή μήπως έχουν ήδη δημιουργήσει προβλήματα στις σχέσεις μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όπως βλέπετε έχουμε πολύ καλές σχέσεις με όλους τους εταίρους, με όλους τους συμμάχους μας. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρωταγωνιστούμε σε πολλές από τις δράσεις. Δεν υπάρχουν νέφη σ' αυτές τις σχέσεις. Απ' την άλλη πλευρά, βεβαίως, έχουμε καλή συνεργασία και με την Ρωσία. Ένας τομέας της συνεργασίας αυτής, σημαντικός, ίσως ο σημαντικότερος, είναι η συνεργασία στον ενεργειακό τομέα.

      Είναι απλό. Απ' την ώρα που εκτιμούμε ότι αυτό -και είμαι απόλυτα πεπεισμένος γι' αυτό- είναι επωφελές για τα συμφέροντα της χώρας, αυτή την πολιτική πρέπει να ακολουθήσουμε, χωρίς αυτό να σκιάζει ή να διαταράσσει τις σχέσεις μας με όλους τους άλλους εταίρους ή συμμάχους μας.

ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ

κ. ΚΑΡΚΑΝΑΣ (ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΚΑΣ): Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι στις επόμενες εκλογές οι απόδημοι θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν απ' τους τόπους διαμονής τους. Με δεδομένο ότι θα χρειαστεί η συμφωνία των 2/3 της Βουλής, και λαμβάνοντας υπόψη ότι τα κόμματα της σημερινής Αντιπολίτευσης δεν δείχνουν διατεθειμένα να συναινέσουν, τι μπορεί να γίνει για να υλοποιηθεί αυτή η δέσμευση;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Για μένα δεν είναι μόνο δέσμευση. Είναι σημαντική εθνική προτεραιότητα. Για δύο λόγους: Πρώτα απ' όλα, γιατί έτσι, στην πράξη και όχι με λόγια και εύκολες κουβέντες, ενισχύει κανείς τους δεσμούς, τις γέφυρες του απόδημου Ελληνισμού με την πατρίδα. Αλλά και διότι πιστεύω ότι μόνο καλό μπορεί να προσφέρει στον τόπο το γεγονός ότι θα μπορούν να ψηφίζουν άνθρωποι που αγαπούν την πατρίδα τους, δραστηριοποιούνται μακριά, αλλά έχουν και άλλες, καινούργιες αντιλήψεις και εμπειρίες από τις χώρες στις οποίες ζουν. Αυτό θα προσφέρει και στον δημόσιο διάλογο και στο να ξεφύγουμε κάποια φορά και από στερεότυπα που μας ταλανίζουν εδώ και δεκαετίες.

      Θα σας πω ένα απλό παράδειγμα. Δεν πιστεύω, για παράδειγμα, ότι η συζήτηση για το άρθρο 16 του Συντάγματος – εννοώ οι αντιρρήσεις που εκφράζονται -είναι επίκαιρη το 2007. Πιστεύω ότι οι άνθρωποι που έχουν τις εμπειρίες τις συγκεκριμένες απ' τις χώρες στις οποίες ζουν, θα βοηθούσαν πολύ στην κατεύθυνση του να μετακινηθεί ο δημόσιος διάλογος σε πιο προοδευτικές και πιο σύγχρονες κατευθύνσεις.

      Τώρα, ως προς το διαδικαστικό που θέσατε, έχετε δίκιο. Πράγματι απαιτείται αυξημένη συμφωνία. Εμείς είπαμε ότι θέλουμε και πρέπει να το κάνουμε. Είπαμε ότι δε θέλουμε να αιφνιδιάσουμε κανέναν, γι' αυτό δε θα το κάναμε για τις επικείμενες εκλογές, τις εκλογές που έρχονται. Πιστεύω ότι τα κόμματα της Αντιπολίτευσης θα βρουν το θάρρος να αναγνωρίσουν την πραγματικότητα και να συνεργαστούμε στην κατεύθυνση αυτή. Αλλιώς, θα αναλάβουν την ευθύνη για μια ακόμα στείρα άρνησή τους σ' ένα κορυφαίο εθνικό ζήτημα.

κ.ΠΕΤΡΟΒΙΤΣ (ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ): Θα ήθελα να σας ρωτήσω ένα θέμα που αφορά βέβαια όλη τη χώρα, αλλά σχετίζεται βασικά με την Θράκη. Με την λειτουργία σε λίγες ημέρες του ελληνοτουρκικού αγωγού φυσικού αερίου και με την επικείμενη κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης, η Θράκη και ειδικότερα ο Έβρος έρχονται στο επίκεντρο και μετατρέπονται σε ενεργειακό κόμβο. Εν τούτοις, εκφράζονται ανησυχίες από οικολογικούς φορείς σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος σε περίπτωση ατυχήματος. Ειδικότερα στο θρακικό πέλαγος και στο Βόρειο Αιγαίο και δεδομένο ότι έχει αποδειχτεί σε βάθος χρόνου ότι δεν προστατεύεται αποτελεσματικά το περιβάλλον, τι μέλλει γενέσθαι;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι απόλυτη δέσμευση ότι θα διασφαλιστούν οι πιο σύγχρονες των τεχνολογιών και η πλήρης κάλυψη όλων των προδιαγραφών ώστε να μην υπάρξει καμία περίπτωση να διακινδυνεύσει το περιβάλλον.

κ. ΜΑΝΤΑΣ (ΠΑΤΡΙΔΑ ΗΛΕΙΑΣ & ORT TV): Μετά τις καταστροφές στην Ηλεία από τις πυρκαγιές αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι να μην φύγουν οι κάτοικοι από τον τόπο τους. Η Νέα Δημοκρατία, εφόσον έχει πάλι την διακυβέρνηση της χώρας, με ποιους άξονες και με ποιο μοντέλο θα κρατήσει τον κόσμο εκεί και δεν θα επιτρέψει σε επιτήδειους να εκμεταλλευτούν την καμένη γη;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σε ό,τι αφορά την περιβαλλοντική αποκατάσταση, την προστασία του περιβάλλοντος, την αυτόματη κήρυξη των περιοχών που επλήγησαν ως αναδασωτέες, αυτό είναι δεδομένο και το έχουμε πει ήδη. Από εκεί και πέρα, εκείνο που ανήγγειλα λίγες ημέρες μετά τη θεομηνία, είναι ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης των περιοχών, όχι μόνο περιβαλλοντικά αλλά και οικονομικά.

      Τα κίνητρα που θα δοθούν -οι επιδοτήσεις, και πιθανώς τα φορολογικά κίνητρα, θα εξειδικευτούν στο αμέσως επόμενο διάστημα και μάλιστα σε διάλογο με τους φορείς του τόπου. Να είστε βέβαιος -θα σας ηχήσει ίσως λίγο φιλόδοξο αυτό- ήταν μία τραγωδία που ζήσαμε, αλλά μέσα από αυτή την τραγωδία ίσως μας δίνεται μία ευκαιρία, αν δράσουμε αποτελεσματικά, να κάνουμε τα πράγματα για τις περιοχές αυτές καλύτερα απ' ότι ήταν.

Κι αυτό γιατί σε πολλές περιπτώσεις αυθαιρεσίες ή λάθη που έγιναν διαχρονικά δεν μπορούν να αποκατασταθούν εύκολα εκ των υστέρων. Σε αυτή την περίπτωση είχαμε βεβαίως μία ανείπωτη τραγωδία, αλλά με τη δεδομένη βούληση να προχωρήσουμε την ανασυγκρότηση και ανάπτυξη, μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα. Όπως με έχετε ακούσει να λέω επανειλημμένα και νομίζω απεδείχθη στην πρώτη φάση της αντιμετώπισης των προβλημάτων των πυρόπληκτων συμπολιτών μας, σε αυτή την προτεραιότητα η πολιτεία και πρέπει να είναι και θα είναι απλόχερη.

κα ΠΑΣΚΑΛΚΗ (ΔΕΛΤΑ TV ΕΒΡΟΥ): Εκπροσωπώντας μία περιοχή η οποία βασίζεται στην αγροτική οικονομία και εννοώ την Θράκη, έχω την αίσθηση κύριε Πρόεδρε ότι σε αυτή την προεκλογική περίοδο δεν έγινε αρκετή συζήτηση-αναφορά σε σχέση με τα αγροτικά ζητήματα και κυρίως με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες. Έχετε σήμερα να πείτε κάτι συγκεκριμένο;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Με έχετε ακούσει επανειλημμένα. Ένα κομμάτι της ομιλίας χθες αφορούσε την αγροτική οικονομία και βεβαίως θα τα ακούσετε πολύ πιο αναλυτικά σήμερα το απόγευμα καθώς απευθύνομαι στους πολίτες της Λάρισας και της Θεσσαλίας γενικότερα, όπου είναι κατεξοχήν αγροτική περιοχή.

      Τα βασικά σημεία που μπορώ να σας πω πολύ συνοπτικά, είναι ότι έχουμε διασφαλίσει τους πόρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την άνετη χρηματοδότηση των προσπαθειών στην γεωργία τα επόμενα χρόνια, έχουμε καταβάλλει προσπάθεια η οποία έχει αποδώσει ώστε να καταβάλλονται οι επιδοτήσεις και οι αποζημιώσεις πολύ νωρίτερα απ' ότι στο παρελθόν και τρίτον, προχωρούμε σε ένα στρατηγικό σχεδιασμό που κινητροδοτεί, διευκολύνει τους αγρότες μας να πάνε στην κατεύθυνση μιας πιο ανταγωνιστικής, άρα και πιο ποιοτικής γεωργίας.

      Το κρίσιμο ερώτημα είναι να μετατρέψουμε την αμυντική πολιτική πολλών δεκαετιών του παρελθόντος, σε μία επιθετική στρατηγική. Αυτή η επιθετική στρατηγική πρέπει κυρίως στηρίζεται σε πιστοποίηση, σε τυποποίηση, σε προϊόντα με ονομασία προέλευσης. Μπορούμε να το κάνουμε, υπάρχουν ήδη πολλά παραδείγματα ανά τη χώρα επιτυχίας στον τομέα αυτό. Σημασία έχει με συγκροτημένο τρόπο να ενθαρρύνουμε αυτή την εξέλιξη, να την στηρίξουμε ακόμα περισσότερο.

κ. ΤΟΣΟΥΝΙΔΗΣ (EURO TV ΚΙΛΚΙΣ): Μιλούμε πάντα με αριθμούς ακόμα και μετά από τις μεγάλες καταστροφές. Μία κοινωνία όμως δεν πλήττεται μόνο αριθμητικά. Η ελληνική κοινωνία έχει πληγεί και στην ψυχή της. Και αυτό είναι ένα μη μετρήσιμο αριθμητικά μέγεθος. Αυτός ο πόνος, η ανασφάλεια που έβγαλαν οι καταστροφές, αλλά πάνω από όλα η συνολική αμφισβήτηση του πολιτικού συστήματος, πώς νομίζετε ότι μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε αυτά από τις 18 ως  Πρωθυπουργός και μετά;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν θα αναφερθώ πάλι στα αισθήματα που νιώσαμε όλοι με την φυσική αυτή καταστροφή. Θέλω όμως να σας πω ότι μέσα από αυτή την δύσκολη και τραγική εμπειρία βγαίνουν και θετικά μηνύματα και σε αυτά θα εστιάσω. Και τα εντοπίζω κυρίως σε δύο κατευθύνσεις.

      Πρώτον, η εντυπωσιακή και συγκινητική εκδήλωση κοινωνικής αλληλεγγύης. Δεν πίστευαν στα μάτια μου όταν μάθαινα από ώρα σε ώρα την ανταπόκριση στο κέντρο στήριξης πυρόπληκτων, το περίφημο 1555. Πρέπει να σας πω ότι περισσότερο από το 80% των καλούντων, που ξεπέρασαν τις 150.000, αν θυμούμαι καλά με στοιχεία της ημέρας που επισκέφτηκα ήταν εκδηλώσεις προσφοράς και όχι αναζήτηση πληροφοριών για αρωγή. Το ίδιο ισχύει και με το Εθνικό Ταμείο που συστήσαμε υπό τον κύριο Μολυβιάτη για τις συνεισφορές πολιτών και άλλων. Αυτό είναι το ένα.

      Και το δεύτερο είναι ότι μέσα από όλη αυτή την δραματική εμπειρία πιστεύω ότι αναδύθηκε ένας νέος πατριωτισμός του πόσο νοιαζόμαστε, του πόσο αγαπάμε τον τόπο μας και πόσο μαζί, ενωμένοι πρέπει να είμαστε σε τέτοιες δύσκολες ώρες.

      Γνωρίζετε ότι, από πολιτική παιδεία και από νοοτροπία, απεχθάνομαι την οξύτητα, την πόλωση, τις διχαστικές υπερβολές. Μετά και από αυτή την εμπειρία ήταν όμως που οριστικά μέσα μου σφράγισα την απόφαση ‘'δεν θα μπεις σε κομματική αντιπαράθεση''.

      Εκείνο που προέχει αυτή την ώρα είναι μέσα από αυτή την εμπειρία να πάρουμε τα θετικά στοιχεία, να χτίσουμε πάνω τους την ενότητα που απαιτείται και να προχωρήσουμε στις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις σε όλα τα επίπεδα που έχει ανάγκη ο τόπος, που έχουν ανάγκη οι πολίτες.

Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να σας ευχαριστήσω πολύ.  Υπεβλήθησαν 50 ερωτήσεις. Νομίζω υπάρχουν περίπου 20 από τους δημοσιογράφους που δεν ικανοποιήθηκαν τα ερωτήματά τους. Λυπούμαι. Ραντεβού του χρόνου.

(ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ)