Για τις 19, 20, και 21 Οκτωβρίου οριστικοποιήθηκε τελικά η διεξαγωγή του συνεδρίου με θέμα  «Ο Οικουμενικός Ελληνισμός τον 21ο αιώνα». Η απόφαση αυτή ελήφθη από κοινού με το Πάντειο Πανεπιστήμιο και τους υπεύθυνους της διοργάνωσης μετά από συνεχείς συνεδριάσεις  στην Αθήνα όπου υπήρξε ενδελεχής  ενημέρωση για όσα προηγήθηκαν. Προηγουμένως  αρκετοί εκ των βασικών  εισηγητών έθεσαν σχετικό αίτημα για ολιγοήμερη  αναβολή προκειμένου αφενός,  να επαναπροσδιορισθεί  επακριβώς το νέο  οργανωτικό πλαίσιο καθώς και η τελική θεματολογία η οποία εκ των πραγμάτων άλλαξε μετά τις αιφνιδιαστικές «αποφάσεις» περί «αναβολής» του συνεδρίου που είχε αναλάβει η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος ΝΥ και αφετέρου να υπάρξει χρονική απόσταση ώστε να μην υπάρχει σύγχυση με την διοργάνωση που είχε αναλάβει ο παραπάνω ομογενειακός οργανισμός και με παραπλήσιο θέμα προκειμένου  να αποφορτιστεί η ατμόσφαιρα στη ΝΥ και στο εσωτερικό του παραπάνω ομογενειακού οργανισμού αλλά και για να  κατασταλάξει  το πολιτικό κλίμα (εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης κτλ). 

Στο οργανωτικό σχήμα μετέχουν  και πλαισιώνουν περισσότεροι από δέκα  γνωστοί και καταξιωμένοι ελληνικοί και διεθνείς  οργανισμοί,  γνωστές ΜΚΟ  που δραστηριοποιούνται στο χώρο του πολιτισμού, της πολιτικής και ομογενειακοί  οργανισμοί.  Ο πλήρης  κατάλογος των φορέων που υποστηρίζουν την προσπάθεια της σύγκλησης του συνεδρίου θα ανακοινωθεί μετά την ολοκλήρωση των επαφών με τους αρμόδιους φορείς αυτή την εβδομάδα.  Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί  στο Πάντειο Πανεπιστήμιο όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί  και σε αυτό θα μετέχουν αρκετοί εισηγητές από το χώρο πνεύματος, της τέχνης, της πολιτικής και του πολιτισμού, εκπρόσωποι από ελληνικά think tank, πανεπιστημιακοί, ακαδημαϊκοί,  και δημοσιογράφοι. 

Οι μετέχοντες(εισηγητές, πολιτικές προσωπικότητες, δημοσιογράφοι, ακαδημαϊκοί) στην διοργάνωση του συνεδρίου που μετέχουν εξ αρχής  αλλά και οι εκπρόσωποι των νέων φορέων που υποστηρίζουν την όλη προσπάθεια σύγκλησης ενός ανεξάρτητου και αδέσμευτου forum ιδεών όπως είναι κάθε συνέδριο, αφού ενημερώθηκαν step by step  λεπτομερώς με στοιχεία και ντοκουμέντα καθώς και για τη σχετική αλληλογραφία αλλά και για όσα μεσολάβησαν από την ανάληψη της ευθύνης για την διοργάνωση του συνεδρίου από την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος ΝΥ στις αρχές του έτους, μέχρι και τις αποφάσεως για την «αναβολή» στις 23 Αυγούστου, αποφάσισαν «την αποστασιοποίηση τους  από τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν  μετά την ανακοίνωση του συνεδρίου αλλά και πλήρη απόσταση από τις εξελίξεις στο εσωτερικό της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος ΝΥ η οποία ανέλαβε με επίσημες δεσμεύσεις της την όλη διοργάνωση αλλά τελικά δεν κατέστη δυνατόν να απεμπλακεί από τις εσωτερικές, έριδες,  μικρότητες, μικροψυχίες και τις σκοπιμότητες που υπάρχουν στο εσωτερικό της Ομογένειας» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στη συνεδρίαση γνωστός πανεπιστημιακός που μετείχε και στο Επιστημονικό Συμβούλιο εξ αρχής». Η τελευταία συνεδρίαση έλαβε χώρα χτες 25/9 ενώ έχουν προηγηθεί σειρά συσκέψεων και συνεδριάσεων που αφορούν στην διοργάνωση του εν λόγω συνεδρίου.

Διευκρινίζεται  για ακόμα μια φορά όπως προκύπτει και από την σχετική αλληλογραφία αλλά και από την επιστολή της 7ης Μαϊου 2007 του καθηγητή κ. Γιώργου Κοντογιώργη αλλά και τα λοιπά μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου,  ότι το συνέδριο είχε ξεκινήσει την προετοιμασία του από τις αρχές του 2006 και παραχωρήθηκε ευγενώς ως concept και δυνατότητα διοργάνωσης στον γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος ΝΥ τον Νοέμβριο του 2006 μετά από σχετικές διαβεβαιώσεις ότι ο οργανισμός μπορεί να αντεπεξέλθει σε μια τέτοιας έκτασης διοργάνωσης. Ακολούθησαν οι αποφάσεις  του Δ.Σ. της 5ης Ιανουαρίου, της 4ης και 10ης Μαϊου, οι συνεχείς επαναβεβαιώσεις περί της διοργάνωσης ολόκληρο τον Μάϊο, τον  Ιούνιο και τον Ιούλιο και ειδικώς η απόφαση της 17ης Ιουλίου αλλά  και η  ξεκάθαρη απόφαση   της Γενικής Συνελεύσεως της 31ης Μαϊου  2007 όπου υιοθετούσε  και επικύρωνε την απόφαση του Δ.Σ.  για την διοργάνωση του Συνεδρίου.     

Στο συνέδριο θα μετάσχουν όλοι οι προσκεκλημένοι πολιτικοί που είχαν δηλώσει δημοσίως και με γραπτό μήνυμα τους ότι θα μετέχουν ανεξαρτήτως από το ποια θέση κατέχουν σήμερα μετά τις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου.