ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Περιοδεία σε Καναδά και Αμερική  ξεκινά από τις 19 μέχρι και τις 24 Οκτωβρίου ο πρόεδρος του ΣΑΕ κ. Στέφανος Ταμβάκης ο οποίος αναμένεται να προεδρεύσει των αντίστοιχων περιφερειακών συμβουλίων σε Καναδά και Αμερική.

Σύμφωνα με αποκλειστικές μας πληροφορίες ο κ. Ταμβάκης  θεωρεί ότι το δυσκολότερο μέρος της περιοδείας του θα είναι στην Αμερική όπου θα πρέπει να  προεδρεύσει του περιφερειακού συμβουλίου των ΗΠΑ στις 22 και 23 Οκτωβρίου. Σημειωτέον ότι όπως αποκάλυψε το Greek American News Agency σε σχετικό ρεπορτάζ έρευνα υπάρχουν πολλές αντιδράσεις και επώνυμες καταγγελίες από τη μέχρι τώρα «δράση» και «λειτουργία» του ΣΑΕ Αμερικής το οποίο υπολειτουργεί  ή μάλλον καλύτερα λειτουργεί παράνομα μέσα από το στενό και κλειστό περιβάλλον του κ. Σπυρόπουλου ο οποίος αρνείται να συγκαλέσει και κυρίως να συνεργαστεί με τα υπόλοιπα μέλη του ΣΑΕ Αμερικής.  

Στο γραφείο του κ. Ταμβάκη έχουν φτάσει καταγγελίες για τα όσα συμβαίνουν στο ΣΑΕ Αμερικής το οποίο υπολειτουργεί ή μάλλον λειτουργεί αντικαταστατικά όπως έχουν καταγγείλει επωνύμως στελέχη και μέλη του στον ίδιο τον πρόεδρο του ΣΑΕ κ. Ταμβάκη.  Έτσι ο κ. Ταμβάκης κατά την συνεδρίαση του Περιφερειακού ΣΑΕ Αμερικής θα πρέπει να προεδρεύσει της συνεδρίασης αλλά κυρίως να ισορροπήσει μεταξύ εκείνων που αντιδρούν και καταγγέλλουν  τον κ. Σπυρόπουλο{και είναι αρκετοί} και του ιδίου του περιφερειάρχη και του περιβάλλοντος του.  Προβληματισμός όμως επικρατεί στο στενό επιτελείο του προέδρου κ. Ταμβάκη μετά την μονομερή και αυθαίρετη   απόφαση του κ. Σπυρόπουλου να ανοίξει γραφεία στην Αθήνα το περιφερειακό ΣΑΕ Αμερικής χωρίς την προηγούμενη σχετική συνεννόηση με τον ίδιο τον πρόεδρο του ΣΑΕ κ. Ταμβάκη ειδικά τη στιγμή που μια τέτοια ενέργεια δεν προβλέπεται από το σχετικό νόμο.

Πολλοί που γνωρίζουν τα δρώμενα στο ΣΑΕ από ιδρύσεως του μέχρι σήμερα  μιλούν ανοιχτά για εισπήδηση σε χώρο ευθύνης του Προεδρείου του Παγκόσμιου Προεδρείου η οποία  αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα και τριβές στους κόλπους του ΣΑΕ.  Η απόφαση του κ. Σπυρόπουλου έχει προκαλέσει οργή και αντίδραση επίσης στους κόλπους των μελών του Δ.Σ του  περιφερειακού ΣΑΕ τα  οποία απλά ενημερώθηκαν χωρίς προηγουμένως -ως συνήθως να ερωτηθούν- να ζητηθεί η γνώμη και η άποψη τους. Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του ο πρόεδρος του ΣΑΕ και στις δυο περιφέρειες θα τονίσει την ανάγκη να εναρμονιστούν με το πνεύμα των αποφάσεων της τελευταίας γενικής συνέλευσης του ΣΑΕ το περασμένο Δεκέμβριο. Σε μια προσπάθεια μάλιστα να ξεκαθαριστεί η κατάσταση με τις σφραγίδες συλλόγους και οργανώσεις έχει ήδη ζητήσει  με εγκύκλιο του που έχει αποσταλεί προς τα περιφερειακά ΣΑΕ έχει ζητήσει  εν όψει της δημιουργίας μητρώου οργανώσεων :

α) ονομαστικό κατάλογο μελών ανά περιφέρεια

β) καταστατικό λειτουργίας των μελών ανά περιφέρεια

γ) δραστηριότητες της τελευταίας 3ετιας ανά περιφέρεια

Ο κ. Ταμβάκης έχει ζητήσει να κατατεθούν τα συγκεκριμένα στοιχεία εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου 3 μηνών  ευελπιστώντας ότι θα έχει ένα πρώτο αποτέλεσμα.  Όπως λένε στενοί συνεργάτες του από καμία περιφέρεια δεν αναμένουν να υπάρξει πρόβλημα πλην εκείνης της περιφέρειας των ΗΠΑ που αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα με οργανώσεις και  συλλόγους σφραγίδες  που δεν πρόκειται να δώσουν σχετικά στοιχεία. Κατά την διάρκεια της περιοδείας του ο κ. Ταμβάκης θα έχει συναντήσεις με προσωπικότητες που έχουν πρωταγωνιστήσει στα δρώμενα του ΣΑΕ Αμερικής όπως ο κ. Χρήστος Τομαράς, ο Andrew Athens, και άλλοι παράγοντες του δημόσιου βίου της Ομογένειας των ΗΠΑ και του Καναδά. Στη ΝΥ αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Αρχ. Δημήτριο, τον εκτελεστικό διευθυντή του ιδρύματος Ωνάση πρέσβη κ. Τσίλα,  αλλά και προσωπικότητες όπως ο Philip Christopher και άλλους παράγοντες της Ομογένειας. 

Το ταξίδι που έχει προετοιμαστεί πολύ καλά και με μεγάλη προσοχή είναι το πρώτο του προέδρου του ΣΑΕ μετά την εκλογή του ως πρόεδρος του ΣΑΕ ον Δεκέμβριο του 2006 και εν μέσω των γνωστών υπόγειων αντιδράσεων για το γεγονός ότι για πρ΄τη φορά στο τιμόνι του ΣΑΕ βρίσκεται κάποιος μη Αμερικανός. Εξέλιξη που δυσαρέστησε έντονα τους Ε/Αμερικανούς οι οποίοι θεωρούν ότι πρέπει να έχουν τα σκήπτρα της ηγεσίας των απανταχού Ομογενών.