Σήμερα το Greek American News Agency παρουσιάζει ένα μεγάλο και εκτενές αφιέρωμα στο μείζον θέμα της ψήφου των Ομογενών αναλύοντας με κριτική ματιά μέσα από στοιχεία και ντοκουμέντα την πορεία του θέματος που ενδιαφέρει  τον Ελληνισμό της Διασποράς και κυρίως το δυναμικό κομμάτι του Ελληνισμού της Αμερικής και της Αυστραλίας τους οποίους αφορά στο σύνολο τους αφού οι προεκλογικές υποσχέσεις και δευσμεύσεις κομμάτων και αρχηγών αποδεικνύονται χωρίς αντίκρυσμα αφού στην πραγματικότητα δεν υπάρχει βούληση και θέληση εκ μέρους των πολιτικών κομμάτων.

 

Μια προσεχτική μελέτη όσων έχουν καταγραφεί δείχνει κυριολεκτικά όλη την αλήθεια για τις αληθινές προθέσεις που επικρατούν στο πίσω μέρος των πολιτικών στην Ελλάδα. Στην Αθήνα είναι κοινό μυστικό σε όλους τους πολιτικούς συντάκτες -οι οποίοι καθημερινά έρχονται σε επικοινωνία και επαφή για τις ανάγκες του ρεπορτάζ τους με πολιτικούς όλων των χώρων- ότι το θέμα δεν πρόκειται ποτέ να τελεσφορήσει και μάλιστα θετικά παρά τις "υποσχέσεις", τις "δεσμεύσεις" και την αντίστοιχη παροχολογία και υποσχεσιολογία. 

Εν τω μεταξύ ο νόμος που έχει έρθει προς συζήτηση στην αρμόδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής κυριολεκτικά είναι γραμμένος στο πόδι με μια "σύνθεση" που διατηρεί τη φιλοσοφία ου ολίγον από τον ισχύοντα εκλογικό νόμο -που οσονούπω αλλάζει-  {σαφές δείγμα και απόδειξη των όσων διαπιστώνουμε μέσα από την ενδελεχή έρευνα που έχουμε ανοιξει εδώ και δυο χρόνια για το θέμα} και μια μια λογική copy paste από τα όσα ισχύουν για τις Ευρωεκλογές. Τίποτα το ουσιαστικό! Τίποτα το νέο και επιστημονικά επεξεργασμένο. Τίποτα που να προέρχεται  μέσα από σύνθεση απόψεων, τάσεων, θέσεων των (δυο) κομμάτων εξουσίας  που να προμηνύει το αληθές των υποσχέσεων και της ακατάσχετης παροχολογίας.   

Η αλήθεια είναι ότι στο στενό περιβάλλον του Πρωθυπουργού υπάρχει η βούληση και η θέληση και αυτό στηίζεται στο αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων της Αμερικής και της Αυστραλίας κομματικά και ιδεολογικά πρόσκεινται στο χώρο της συντηριτικής παράταξης. Ωστόσο οι τελευταίες εξελίξεις στη ΝΥ με αφορμή το συνέδριο που είχε την πρόθεση να οργανώσει η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος ΝΥ, με βασικό θέμα στην αντζέντα την ψήφο των ομογενών και με ισχυρούς εισηγητές κύρους και αξιοπιστίας παω στο θέμα,  κατέδειξε ότι η πραγματικότητα που επικρατεί τουλάχιστον στις ΗΠΑ με τους σκοτεινούς  μηχανισμούς που λειτουργούν απομακρύνουν το γεγονός από τις σκέσψεις του Έλληνα πρωθυπουργού παρά το γεγονός ότι ο ίδιος το θέλει και θα το επιδιώξει. Τουλάχιστον φαινομενικά.

Όμως η μεγάλη αλήθεια είναι ότι οι δηλώσεις του στη Θεσσαλονίκη έδειξαν και μετά τα όσα προηγήθηκαν ότι προςτο παρόν κάνει πίσω… Το γιατί είναι ένα άλλο μεγάλ θέμα που έχει να κάνει με το ποιος έχει τον έλεγχο της Ομογένειας στις ΗΠΑ αλλά και ποιος στα αλήθεια  κρατά  τον ανοργάνωτο  και αποσπασματικό κομματικό μηχανισμό της Νέας Δημοκρατίας, τις σφαγές και τις ίντριγκες που μοιραία σχετίζονται με τα πρόσωπα που κάνουν παιχνίδι κάθε φορά. Κοινό χαρακτηριστικό αυτών των προσώπων η ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος ΝΥ. Το παιχνίδι πλέον έχει ξεφύγει από τη λεγόμενη στενή κομματική και ιδεολογική αντιπαράθεση και έχει απολύτη σχέση με πρόσωπα και καταστάσεις που έχουν όσμωση σκανδάλων.

Σε κάποιες δε περιπτώσεις οι εξελίξεις τους προσεχείς μήνες θα είναι καταλυτικές τουλάχιστον για την Ομοσπονδία Ελληνικών Σματείων Μείζονος ΝΥ. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι από το περιβάλλον του πρωθυπουργού προετοιμάζονταν επίσκεψη του στη Νέα Υόρκη και σε άλλες πολιτείες,  αλλά τελικά και τις δυο φορές οι εισηγήσεις που επεκράτησαν ήταν εκείνες που  είχαν παρουσιάζαν την απτή σκληρή πραγματικότητα. Ποια είναι αυτή; Εντός ολίγων ημερών θα αρχίσει να διαφαίνεται…

Πάμε τώρα να δούμε όλα τα στοιχεία στο μεγάλο θέμα που έχουμε ανοίξει.

Δυστυχώς απ' ότι φαίνεται, στο θέμα της ψήφου των αποδήμων, για ακόμη μία φορά η κυβέρνηση αλλά και τα άλλα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα συνεχίζουν να μας "δουλεύουν".Κατ' αρχας η κυβέρνηση, δια του στόματος του Υπουργού Εσωτερικών (εφημ. Ελεύθερος Τύπος 5/10/2007) φαίνεται να υπαναχωρεί και να παίρνει πίσω το (απαράδεκτο) αρχικό νομοσχεδίου που προέβλεπε να ψηφίζουν οι απόδημοι για τις εκλογικές περιφέρειες από τις οποίες κατάγονται. Τώρα ο Υπουργός μιλάει για "ψήφο σε εθνικό επίπεδο" 'η για την "επικράτεια".  Βέβαια τόσο το Υπουργείο όσο και ο Υπουργός δεν έχουν μέχρι στιγμής παρουσιάσει κάτι συγκεκριμένο ούτε στην Βουλή, ούτε στα κόμματα αλλά ούτε και στον οργανωμένο απόδημο Ελληνισμό για να δούμε τι ΑΚΡΙΒΩΣ προτείνει τώρα. Μην ξεχνάμε ότι σε αυτά τα θέματα στις λεπτομέρειες είναι η ουσία…. 

Ο υπουργός κος Παυλόπουλος λέει επίσης στην συνέντευξη του ότι απαιτείται Συνταγματική αναθεώρηση (!!!) για να αυξηθούν οι υπάρχουσες εκλογικές περιφέρειες για  να δημιουργηθούν ειδικές εκλογικές περιφέρειες για τους απόδημους πχ. ΗΠΑ, Ευρώπης, Ωκεάνιας κλπ. Άλλωστε αυτό είναι που ζητούν οι απόδημοι, το ΣΑΕ αλλά προτείνει και το ΠΑΣΟΚ !!.  Επειδή η θέση του κου Υπουργού είναι λανθασμένη του συνιστούμε να διαβάσει καλύτερα το Ελληνικό Σύνταγμα γιατί εκεί δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν αναφέρεται πουθενά !!! Συγκεκριμένα τα δύο σχετικά άρθρα που αφορούν την εκλογή των βουλευτών και την σχετική διαδικασία έχουν ως ακολούθως:  

ΑΡΘΡΟ 51. (Εκλογή βουλευτών, εκλογικό δικαίωμα)

    1. O αριθμός των βουλευτών ορίζεται με νόμο, δεν μπορεί όμως να είναι μικρότερος από διακόσιους ούτε μεγαλύτερος από τριακοσίους.
    2.  Oι βουλευτές αντιπροσωπεύουν το Έθνος.
    3.  Oι βουλευτές εκλέγονται με άμεση, καθολική και μυστική ψηφοφορία από τους πολίτες που έχουν εκλογικό δικαίωμα, όπως νόμος ορίζει. O νόμος δεν μπορεί να περιορίσει το εκλογικό δικαίωμα παρά μόνο αν δεν έχει συμπληρωθεί κατώτατο όριο ηλικίας ή για ανικανότητα δικαιοπραξίας ή ως συνέπεια αμετάκλητης ποινικής καταδίκης για ορισμένα εγκλήματα.
    4. Oι βουλευτικές εκλογές διενεργούνται ταυτόχρονα σε ολόκληρη την Επικράτεια. Νόμος που ψηφίζεται με την πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών μπορεί να ορίζει τα σχετικά με την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους εκλογείς που βρίσκονται έξω από την Επικράτεια. Ως προς τους εκλογείς αυτούς η αρχή της ταυτόχρονης διενέργειας των εκλογών δεν κωλύει την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος με επιστολική ψήφο ή άλλο πρόσφορο μέσο, εφόσον η καταμέτρηση και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων διενεργείται όποτε αυτό γίνεται και σε ολόκληρη την Επικράτεια.
    5. Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική.

ΑΡΘΡΟ 54. (Εκλογικό σύστημα, εκλογικές περιφέρειες, βουλευτές Επικρατείας)

    1. Το εκλογικό σύστημα και οι εκλογικές περιφέρειες ορίζονται με νόμο που ισχύει από τις μεθεπόμενες εκλογές, εκτός και αν προβλέπεται η ισχύς του άμεσα από τις επόμενες εκλογές με ρητή διάταξη που ψηφίζεται με την πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών.
    2. O αριθμός των βουλευτών κάθε εκλογικής περιφέρειας ορίζεται με προεδρικό διάταγμα, με βάση το νόμιμο πληθυσμό της περιφέρειας που προκύπτει, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, από τους εγγεγραμμένους στα οικεία δημοτολόγια, όπως νόμος ορίζει. Τα αποτελέσματα της απογραφής θεωρείται ότι έχουν δημοσιευθεί με βάση τα στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας μετά την πάροδο ενός έτους από την τελευταία ημέρα διεξαγωγής της.
    3. Μέρος της Bουλής, όχι μεγαλύτερο από το ένα εικοστό του όλου αριθμού των βουλευτών, μπορεί να εκλέγεται ενιαίως σε ολόκληρη την επικράτεια, σε συνάρτηση με τη συνολική εκλογική δύναμη του κάθε κόμματος στην επικράτεια, όπως νόμος ορίζει.

Είναι προφανές από τα ανωτέρω ότι οι εκλογικές περιφέρειες ορίζονται με νόμο !! Έτσι είναι απορίας άξιο γιατί ο κος Παυλόπουλος αναφέρεται και επιμένει ότι απαιτείται  Συνταγματική αναθεώρηση….. Μήπως επειδή μία (ή περισσότερες) καινούργια/ες εκλογική/ες περιφέρεια/ες θα απαιτούσε/αν βάσει του άρθρου 54 παρ. 2 και ανακατανομή των βουλευτικών εδρών με αποτέλεσμα οι απόδημοι να βγάζουν περισσότερους βουλευτές από αυτούς που σκοπεύουν ή θέλουν τα κόμματα να δώσουν στους απόδημους? Μήπως φοβούνται ότι αν για παράδειγμα εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού 1,000,000 απόδημοι τότε θα πρέπει βάσει του ανώτερου συνταγματικού άρθρου να τους "δώσουν" καμιά 25αρια βουλευτές? 

Και ας υποθέσουμε ότι αυτό είναι σωστό, τότε γιατί δεν λένε ξεκάθαρα τι θέλουν? Πόσους βουλευτές θέλουν να "δώσουν" στους απόδημους. Που είναι η περίφημη πολιτική βούληση και διακήρυξη τόσο από την μεριά της κυβέρνησης αλλά και της αντιπολίτευσης? 

Και αν δεν επιθυμούν κάτι τέτοιο, τότε γιατί δεν λύνουν το πρόβλημα με την αύξηση του αριθμού των βουλευτών επικρατείας δίνοντας ένα μέρος αυτών στους απόδημους?

 Όμως και εκεί πάλι εκ του πονηρού δικαιολογίες και υπεκφυγές… Αυτό διαφαίνεται άλλωστε και από την συνέχεια της σχετικής συνέντευξης όπου ο κος Παυλόπουλος αποκαλύπτει ότι η  σχετική σκέψη να αυξηθούν οι βουλευτές Επικρατείας από 12 που είναι σήμερα σε 15, με αντίστοιχη μείωση 3 αντιστοίχων εδρών, είτε στην (χαώδη) Β' Εκλογική περιφέρεια Αθηνών, είτε στην υπόλοιπη περιφέρεια, βρήκε σθεναρή αντίσταση από όλους ανεξαιρέτως τους βουλευτές που φοβούνται ότι έτσι θα μειωθούν οι πιθανότητες επανεκλογής των !!!. 

Τότε σε ποια πολιτική βούληση και άλλα σχετικά αναφέρονται ο Κώστας. Καραμανλής και ο Γιώργος Παπανδρέου όταν απευθύνονται στους απόδημους? Αν δεν μπορούν εκ των πραγμάτων (και απ' ότι φαίνεται) να ελέγξουν τους ίδιους τους βουλευτές τους και να περάσουν τις διακηρυγμένες πολιτικές τους θέσεις τότε γιατί υπόσχονται λαγούς με πετραχήλια? … Η μήπως επιθυμούν να κάνουν μια θεατρική πολιτικάντικη κίνηση απλώς για το θεαθήναι (άντε πάρτε και εσείς απόδημοι 1-2 βουλευτές) για να μην κλαίγεστε…

Και βέβαια δεν αναφερόμαστε στο ΚΚΕ που ούτε θέλει να ακούσει για ψήφο των αποδήμων….
Επιπλέον γιατί ο κος Υπουργός και το ΠΑΣΟΚ δεν αναφέρονται καθόλου την δυνατότητα της επιστολικής ψήφου (που αναφέρεται ρητά στο Σύνταγμα) αλλά μιλάνε μόνο για δημιουργία και λειτουργία εκλογικών τμημάτων στο εξωτερικό? Τι και ποιους εξυπηρετεί αυτή η άρνηση και επιμονή σε ξεπερασμένες εκλογικές μεθόδους? Τι φοβούνται? Γιατί δεν βλέπουν τι κάνουν και οι άλλες χώρες?

Να επαναλάβουμε για μια ακόμη φορά ότι το θέμα της ψήφου των αποδήμων είναι κυρίως θέμα των δύο μεγάλων κομμάτων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ καθόσον και οι δύο έχουν την απαιτούμενη από το σύνταγμα πλειοψηφία των 2/3. Ιδού η Ρόδος λοιπόν, ιδού και το πήδημα.. Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού και πολιτικαντικές αερολογίες.. 

 

* Πληροφοριακά, στις τελευταίες εκλογές (2007) οι Βουλευτές επικρατείας μοιράσθηκαν ως ακολούθως: 5 ΝΔ, 5 το ΠΑΣΟΚ, 1 το ΚΚΕ και 1 το ΣΥΡΙΖΑ.

οι απόψεις του ΣΥΝ

οι θέσεις του αρμόδιου Υφυπουργού Θεόδωρου Κασσίμη

Το αποκλειστικό ρεπορτάζ για την ψήφο των αποδήμων παραμονές των εκλογών

Η επιβεβαίωση των αποκαλύψεων του Greek American News Agency  δια στόματος Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή

την επόμενη Κυριακή 21 Οκτωρίου η Πρόταση για τη ψήφο τν Ομογενών