Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) κ. Στέφανος Π. Ταμβάκης ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στον Καναδά, στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Β. Αμερική.

Ο κ. Ταμβάκης εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή του μετά τις επαφές που είχε στον Καναδά, καθώς όπως δήλωσε, η Ομογένεια συνειδητοποιεί ότι το ΣΑΕ είναι ένας Οργανισμός που δεν αντικαθιστά κανέναν, αλλά υποστηρίζει, διεκδικεί, συμβουλεύει και γνωμοδοτεί προς όφελος του απανταχού Ελληνισμού. Στηρίζει την Εκκλησία, είναι παρών στα εθνικά μας θέματα, συνεργάζεται, ενώνει, με στόχο και αποτέλεσμα την επίλυση προβλημάτων, την ενδυνάμωση της βάσης, την αναγνωρισιμότητα και αποτελεσματικότητα του ΣΑΕ.

 

«Η Ομογένεια του Καναδά είναι ένα ζωντανό και δυναμικό κομμάτι του απανταχού Ελληνισμού. Κατά την επίσκεψή μου είχα την ευκαιρία να αφουγκρασθώ τους προβληματισμούς της και να συνεργασθώ με τον δραστήριο περιφερειακό Συντονιστή κ. Κώστα Μενεγάκη, προκειμένου να συντονίσουμε τις δραστηριότητες του ΣΑΕ, δίδοντας έμφαση στη νεολαία, που αποτελεί τη συνέχεια και το μέλλον μας», τόνισε ο κ. Ταμβάκης.

Κατά την παραμονή του στον Καναδά, από τις 18 έως τις  22 Οκτωβρίου, ο  Πρόεδρος του ΣΑΕ επισκέφθηκε διαδοχικά το Μόντρεαλ και το Τορόντο,  προκειμένου να γνωρίσει την Ομογένεια των δύο μεγάλων πόλεων της νεοσύστατης περιφέρειας του ΣΑΕ και να συζητήσει θέματα που απασχολούν τους Ομογενείς και τις προοπτικές επίλυσής τους.

Στο Μόντρεαλ, συνοδευόμενος από τον Συντονιστή της περιφέρειας ΣΑΕ Καναδά       κ. Κώστα Μενεγάκη και τον Πρόεδρο της Ε.Κ. Μόντρεαλ και μέλος του Συντονιστικού Συμβουλίου της Περιφέρειας κ. Ιωάννη Θεοδοσόπουλο, οι οποίοι τον συνόδευαν καθ΄ όλη τη διάρκεια της περιοδείας του, είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο του Ελληνοκαναδικού Κογκρέσου κ. Δημήτρη Μανωλάκο και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του, καθώς και με τα διοικητικά συμβούλια των Ελληνικών Κοινοτήτων Μόντρεαλ και Λαβάλ.

Ακολούθως ο Πρόεδρος του ΣΑΕ, επισκέφθηκε το Δημαρχείο όπου συναντήθηκε με το Δήμαρχο κ. Ζεράλντ Τραμπλέ και τα μέλη του Δ.Σ, στο οποίο αξίζει να σημειωθεί,  συγκαταλέγονται και δύο Ελληνίδες δημοτικοί σύμβουλοι. Επίσης, επισκέφθηκε τα ημερήσια ελληνόφωνα σχολεία «Σωκράτης» και «Δημοσθένης» της Ελληνικής Κοινότητας Μόντρεαλ και Λαβάλ, αντίστοιχα.

Ο κ. Ταμβάκης παραβρέθηκε και μίλησε σε ανοιχτή συνάντηση που οργάνωσε η Ομογένεια στο Ελληνικό Κοινοτικό Κέντρο του Μόντρεαλ, όπου αποτυπώθηκαν  προβληματισμοί του Ελληνισμού του Καναδά, ενώ συζητήθηκαν θέματα που συνδέονται  με την  εκπλήρωση του συμβουλευτικού ρόλου του ΣΑΕ στα μείζονα θέματα της Ομογένειας.

Μετά το Μόντρεαλ, ο Πρόεδρος του ΣΑΕ επισκέφθηκε το Τορόντο, όπου στις 22 Οκτωβρίου παραβρέθηκε στα εγκαίνια του νέου περιφερειακού γραφείου του ΣΑΕ Καναδά. Επίσης είχε διαδοχικές συναντήσεις με το Μητροπολίτη Τορόντο κ. Σωτήριο, με φορείς της ελληνοκαναδικής παροικίας, με εκπροσώπους της Παμμακεδονικής και με τον Πρόεδρο της ΠΣΕΚΑ Καναδά κ. Ντίνο Σοφοκλέους   στον οποίον και επεσήμανε ότι η στήριξη του ΣΑΕ είναι δεδομένη για μια δίκαιη, δημοκρατική  και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό.

Η επίσκεψή του στην καναδική μεγαλούπολη ξεκίνησε με περιήγηση στην πτέρυγα των Ελληνικών Αρχαιοτήτων του Μουσείου ROM, ενώ παραβρέθηκε σε επίσημο δείπνο που οργάνωσε ο Συντονιστής του ΣΑΕ Καναδά και Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο κ. Κώστας Μενεγάκης, παρουσία του Μητροπολίτη κ. Σωτήριου, των Γενικών Προξένων της Ελλάδας και της Κύπρου, μελών του Συντονιστικού Συμβουλίου Περιφέρειας Καναδά και πλήθους ομογενών.

Από σήμερα μέχρι και τις 2 Νοεμβρίου, ο Πρόεδρος του ΣΑΕ επισκέπτεται τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πρώτος σταθμός της επίσκεψης το Σικάγο, έδρα του ΣΑΕ της περιφέρειας ΗΠΑ, όπου θα έχει συνεργασία με τον Συντονιστή κ. Θεόδωρο Σπυρόπουλο και θα παραβρεθεί στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Συμβουλίου της περιφέρειας. Μεταξύ άλλων θα έχει συνάντηση με τον Επίτιμο Πρόεδρο του ΣΑΕ κ. Ανδρέα Άθενς, και εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων, ενώ θα επισκεφθεί την  Ελληνο-Αμερικανική Ακαδημία, το Ελληνικό Μουσείο και το Πολιτιστικό Κέντρο.

Στη συνέχεια ο κ. Ταμβάκης θα επισκεφθεί τη Νέα Υόρκη, από τις 25 μέχρι τις 29 Οκτωβρίου, όπου θα γίνει δεκτός από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο. Επίσης θα έχει συναντήσεις με στελέχη ομογενειακών οργανώσεων και θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας Νέας Υόρκης.

Η περιοδεία θα ολοκληρωθεί με επισκέψεις στη Βοστόνη και την Ουάσιγκτον.