Στις Βρυξέλλες, άρχισαν να διαρρέουν τα βασικά σημεία της έκθεσης προόδου της Κομισιόν για την Τουρκία και την ΠΓΔΜ, ενόψει της επίσημης δημοσιοποίησής της την ερχόμενη εβδομάδα. Για την ΠΓΔΜ δεν προτείνεται ο καθορισμός ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ενώ όσον αφορά στην Τουρκία, υπάρχουν για άλλη μια φορά, αναφορές στο άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα, αλλά και στα δικαιώματα του Πατριαρχείου.

 

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις εξελίσσονται θετικά, αλλά οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών παραμένουν, όπως και ο μη σεβασμός των δικαιωμάτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αναφέρει το προσχέδιο της έκθεσης προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, το οποίο θα υιοθετηθεί στις 6 Νοεμβρίου. Η έκθεση υπενθυμίζει, ότι ένας από τους όρους που τέθηκαν στην Τουρκία, στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, είναι ο σαφής προσανατολισμός της Άγκυρας στην οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας, καθώς και η υποχρέωση  επίλυσης  των συνοριακών διαφορών της με την Ελλάδα, με ειρηνικά μέσα, σύμφωνα με το χάρτη των ΗΕ.

Η έκθεση κάνει αναφορά και στο casus beli που έχει υιοθετήσει η τουρκική Βουλή από το 1995, σε σχέση με μια πιθανή επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας, σημειώνοντας, ότι παραμένει αμετάβλητο, δηλαδή ότι η Τουρκία δεν έχει προχωρήσει στην άρση του. Για τη θρησκευτική ελευθερία τονίζεται, ότι η Άγκυρα συνεχίζει να μην επιτρέπει  την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης, ενώ ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν είναι ελεύθερος να χρησιμοποιεί τον εκκλησιαστικό τίτλο του Οικουμενικού σε κάθε περίπτωση. Στις 6 Νοεμβρίου η Επιτροπή θα υιοθετήσει και την ανάλογη έκθεση για την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων, όπου σύμφωνα με πληροφορίες, δεν πρόκειται να εισηγηθεί τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών  διαπραγματεύσεων με τη γειτονική χώρα, διότι θεωρεί ότι δεν πληροί τα πολιτικά κριτήρια. Από την άλλη πλευρά, στο θέμα της ονομασίας, η Κομισιόν κρατά ουδέτερη στάση έναντι Αθήνας και Σκοπίων, καλώντας τις δύο πλευρές να βρουν κοινά αποδεκτή λύση, υπό την αιγίδα των ΗΕ.