Δημοσίευμα της ελβετικής Neue Zürcher Zeitung

«Οι Τούρκοι παίζουν ένα ανέντιμο παιχνίδι» με αυτόν τον τίτλο δημοσιεύει χθες η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung, συνέντευξη εφ' όλης της ύλης, με την Κύπρια υπουργό Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή.

 

Η Κύπρια ΥΠΕΞ αντέκρουσε το επιχείρημα, ότι οι Κύπριοι δεν αντελήφθησαν πως με το όχι στο σχέδιο Ανάν έχασαν μια μοναδική ιστορική ευκαιρία λέγοντας: «Πρόκειται για ψευδαίσθηση. Εμποδίσαμε μια επικείμενη καταστροφή, διότι εάν είχαμε αποδεχθεί το σχέδιο Ανάν, θα καταργούνταν αυτόματα η Κυπριακή Δημοκρατία σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τη θέση της θα καταλάμβανε μια αφηρημένη δημοκρατία.  Τα δύο σημαντικότερα στοιχεία του σχεδίου Ανάν προέβλεπαν: α) τη σταδιακή επιστροφή του 8,5% του εδάφους στην ελληνική συνομοσπονδία και β) την επίσης σταδιακή απόσυρση των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων. Εάν οι Τούρκοι δεν επέτρεπαν την επιστροφή των Ελληνοκύπριων προσφύγων στις περιουσίες τους; Τότε θα είχαμε θυσιάσει τη δημοκρατία μας και θα διαθέταμε μια άχρηστη συνομοσπονδία με δύο ντε φάκτο ξεχωριστά κράτη».

Στο ερώτημα τι γίνεται τώρα μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν και το μπλοκάρισμα της διαμεσολάβησης Γκαμπάρι; Τι περιθώρια διαβουλεύσεων υπάρχουν; Η κ. Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή δήλωσε: «Δεν θα περιμένουμε μέχρι τις προεδρικές εκλογές. Θέλουμε να εκμεταλλευτούμε το χρόνο για την προετοιμασία ουσιαστικών διαπραγματεύσεων». «Θα  υπάρξουν επώδυνες υποχωρήσεις, διότι καμία πλευρά δεν μπορεί να κατορθώσει το ιδανικό. Οι Ελληνοκύπριοι επιθυμούν στην ουσία ένα ενιαίο κράτος, όπως ήταν το 1964, όταν Έλληνες και Τούρκοι, ζούσαν μαζί στο ίδιο χωριό. Αλλά καταλήξαμε ότι η επανένωση θα επιτευχθεί μόνον μέσω μιας ομοσπονδίας. Όμως πρέπει να είναι μια πραγματική ομοσπονδία και όχι ένα υποκατάστατό της ή μια συνομοσπονδία».

Τέλος στην επισήμανση ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν θέλουν τη διαμεσολάβηση Γκαμπάρι, η Κύπρια υπουργός Εξωτερικών απάντησε: «Είναι ανέντιμο. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ταλάτ, υπέγραψε τη συμφωνία Γκαμπάρι, επομένως πρέπει να την αποδεχθεί. Εδώ ακριβώς βρίσκεται και το βασικό μας πρόβλημα: Η Τουρκία και ο τουρκικός στρατός, συμπεριφέρονται έναντι της Κύπρου αναχρονιστικά.»

Συνέντευξη της υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου στο περιοδικό «Ελλάδα» της Μόσχας

 Η υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, απάντησε σε ερωτήσεις του περιοδικού «Ελλάδα», που εκδίδεται στη Μόσχα και παρουσιάζει ελληνικά και κυπριακά θέματα. Στην αρχή της συνέντευξής της η  κ. Μαρκουλλή είπε, ότι στο γενεαλογικό της δένδρο υπάρχουν και ρωσικές ρίζες, ενώ πρόσθεσε, ότι έχει μεγάλη αγάπη και εκτίμηση για τη ρωσική λογοτεχνία και το ρωσικό πολιτισμό. Επίσης τόνισε, ότι περιμένει με μεγάλη χαρά την επίσκεψη στην Κύπρο, του ομόλογού της υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέϊ Λαβρόφ, με τον οποίο ελπίζει να βρουν τρόπους περαιτέρω προώθησης και σύσφιξης των κυπρο-ρωσικών σχέσεων, ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στους τομείς των πολιτιστικών και κοινωνικών επαφών, καθώς και στους άλλους τομείς, στους οποίους υπάρχουν προοπτικές ευρύτερης συνεργασίας.

Στη συνέχεια η Κύπρια υπουργός εκτίμησε θετικά τη θέση της Ρωσίας στο κυπριακό ζήτημα και επεσήμανε, ότι η Ρωσία ως μόνιμο μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ, έχει διαδραματίσει διαχρονικά σημαντικό ρόλο στη στήριξη των διαφόρων αποφάσεων, που υιοθετηθήκαν από το 1974 για το Κυπριακό. «Η Ρωσία στάθηκε δίπλα μας, όταν δεχτήκαμε το ισχυρό κτύπημα του τουρκικού επεκτατισμού».

Απαντώντας στις ερωτήσεις για τα προβλήματα της διευθέτησης του Κυπριακού, η κ. Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, υπογράμμισε, την υπογραφή στις 8 Ιουλίου του 2006, της νέας συμφωνίας μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Τ. Παπαδόπουλου και του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μ.Α. Ταλάτ, την υιοθέτηση της διαδικασίας εφαρμογής αυτής της συμφωνίας, που είχε προταθεί το Νοέμβριο του 2006 από το βοηθό του ΓΓ του ΟΗΕ, Ιμπραχήμ  Γκαμπάρι, την εκφρασμένη από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών τον Ιούνιο του 2007 στήριξη της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου και την τωρινή έκκληση για την εφαρμογή της. Δυστυχώς, είπε η υπουργός, η Τουρκία ως σήμερα δεν δίνει τη συγκατάθεσή της στην προώθηση αυτών των συμφωνιών των δύο κοινοτήτων. Και εξέφρασε την ελπίδα για τη βοήθεια της Ρωσίας στην υπόθεση της επιτυχούς αντιμετώπισης αυτής της αρνητικής θέσης της Τουρκίας.

Η  υπουργός τόνισε επίσης, τις θεμελιώδεις διαφορές του Κυπριακού από τα προβλήματα του Κοσσυφοπεδίου και τις άλλες παρόμοιες καταστάσεις, επισημαίνοντας,  ότι η Τουρκία επιδιώκοντας να αναβαθμίσει το καθεστώς της παράνομης αποσχιστικής οντότητας στην κατεχόμενη Κύπρο, επικαλείται κατά καιρούς μοντέλα τύπου Ταϊβάν ή Κοσσυφοπεδίου ως δήθεν παραδείγματα, που θα έπρεπε να ακολουθήσει η διεθνής κοινότητα. Γι' αυτό η Κυπριακή Δημοκρατία είναι αποφασιστικά ενάντια σε οποιεσδήποτε αποσχιστικές προσπάθειες και υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα  των κρατών και τη λήψη αποφάσεων για τόσο σοβαρά θέματα από το ΣΑ του ΟΗΕ. Αλίμονο αν γινόταν αποδεκτός ο κατακερματισμός των διαφόρων κρατών με βάση την εθνική καταγωγή των κατοίκων τους, της θρησκείας τους ή της γλώσσας.

Η κ. Μαρκουλλή ανακοίνωσε εντυπωσιακά στοιχεία για τη σύνθεση του πληθυσμού του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου, όπου διαμένουν περίπου 85.000 Τουρκοκύπριοι, πάνω από 160.000 παράνομοι έποικοι από την Τουρκική Ανατολία, πλήθος πολιτών της Τουρκίας και ακόμα 43.000 στρατιώτες του κατοχικού στρατού της Τουρκίας. Αυτή η κατάσταση ασφυχτικού κλοιού ανάγκασε πολλές χιλιάδες συμπατριώτες Τουρκοκύπριους να μεταναστεύσουν στην περίοδο της τουρκικής κατοχής. Όμως και σε αυτές τις συνθήκες, η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των συμπατριωτών μας, είπε η υπουργός. Ένα 75% των Τουρκοκυπρίων είναι κάτοχοι διαβατηρίων και άλλων επίσημων εγγράφων της Κυπριακής Δημοκρατίας και μπορούν να επωφελούνται των προνομίων του Ευρωπαίου πολίτη. Τα μέτρα της κυβέρνησης και της ΕΕ τα τελευταία 5 χρόνια έχουν οδηγήσει στον τριπλασιασμό- αυξάνοντας στις 11.000 ευρώ το κατά κεφαλήν εισόδημα των Τουρκοκυπρίων. Γι' αυτό οι απαιτήσεις της Τουρκίας και της ηγεσίας των Τουρκοκυπρίων για τον τερματισμό της λεγόμενης «απομόνωσης» της κοινότητας αποτελούν καλυμμένη απαίτηση αναγνώρισης του παράνομου μορφώματος, η ανακήρυξη του οποίου έχει καταδικαστεί ομόφωνα από τη διεθνή κοινότητα.

Στην ερώτηση σχετικά με τα βήματα της κυβέρνησης, σε ό,τι αφορά την αναζήτηση πετρελαίου στην οικονομική ζώνη της Δημοκρατίας, η κ. υπουργός δήλωσε, ότι αυτές οι ενέργειες βασίζονται στο διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας την οποία η Τουρκία, ας σημειωθεί, δεν έχει υπογράψει. Η Τουρκία θα πρέπει να τερματίσει τις απειλές της, που «σίγουρα δεν βοηθούν στην ενταξιακή της πορεία». Η κυβέρνηση, τόνισε η κ. Μαρκουλλή, δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τα κυριαρχικά της δικαιώματα και θα προχωρήσει με τις διαδικασίες που έχει εξαγγείλει.

Στη συνέχεια η κ. υπουργός δήλωσε, ότι η ένταξη της Κύπρου στη ζώνη του ευρώ δεν θα έχει οποιεσδήποτε αρνητικές συνέπειες για την οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα των Ρώσων πολιτών στην Κύπρο.

Γ.Μ.