Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του προέδρου του ΣΑΕ κ. Στέφανου Ταμβάκη στον Καναδά και τις ΗΠΑ. Η περιοδεία ξεκίνησε στις 20 Οκτωβρίου από τον Καναδά και ολοκληρώθηκε με την Αναχώρηση του από το αεροδρόμιο του JFK στις 2 Νοεμβρίου.  Η επίσημη εκδοχή της επίσκεψης είναι αυτή που καταγράφεται στο αναλυτικό δελτίο τύπου που εξεδόθη πριν από λίγες ώρες το οποίο αναφέρει τα εξής:   

Με  επιτυχία ολοκληρώθηκε η επίσκεψη εργασίας που πραγματοποίησε  στα μεγάλα αστικά κέντρα συγκέντρωσης του Ελληισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού κ. Στέφανος Π. Ταμβάκης.

            Τελευταίος σταθμός της περιοδείας του κ. Ταμβάκη ήταν η Ουάσιγκτον, όπου από την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου είχε σειρά συναντήσεων με μέλη του Κογκρέσσου των ΠΗΑ , τους διπλωματικούς εκπροσώπους της Ελλάδας και της Κύπρου και κορυφαίους Ελληνο-Αμερικανούς παράγοντες της μητροπολιτικής περιοχής της αμερικανικής πρωτεύουσας, συνοδευόμενος από τον αντιπρόεδρο του ΣΑΕ συντονιστή της περιφερείας  ΗΠΑ κ. Θεόδωρο Σπυρόπουλο.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συνάντηση του προέδρου του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληισμού με τον βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών (αρμόδιο για θέματα Νότιας Ευρώπης) κ. Μαθιου Μπραϊζα, το απόγευμα της Πέμπτης 1 Νοεμβρίου, στο Στεητ Ντηπάρτμεντ. Στη διάρκεια της ιμίωρης συζήτησης ο κ. Ταμβάκης εξέφρασε στον Αμερικανό αξιωματούχο την ανησυχία του απανταχού Ελληνισμού για τα εθνικά μας θέματα. Αναφορικά με το ζήτημα του ονόματος της Π.Γ.Δ. Μ., επισήμανε το ενδιαφέρον των Ελλήνων της Διασποράς για μια έντιμη αμοιβαία αποδεκτή λύση που δεν θα αποτελεί παραχάραξη της ελληνικής ιστοριάις και θα συμβάλλει στην παγίωση της σταθερότητας στην περιοχή. Τόνισε επίσης τη θετική και εποικοδομητική στάση της ελληνικής πλευράς  στις συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, σε αντίθεση με την αδιάλακτη στάση των Σκοπίων.

Ο πρόεδρος του ΣΑΕ έθεσε στον κ. Μπραϊζα το θέμα της προστασίας των θρησκευτικών ελευθεριών στην Τουρκία, της αναγνώρισης του Οικουμενικού χαρακτήρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης από τις τουρκικές αρχές και της άμεσης επαναλειτουργίας της Θεολογική Σχολής της Χάλκης. Ο βοηθός ΥΦ. Υπ. Εξ. των ΗΠΑ επισήμανε ότι οι Ηνωμ. Πολιτείες αναγνωρίζουν τον Οικουμενικό χαρακτήρα του Πατριαρχείου και έχουν πάρει σαφή θέση στα θέματα των θρησκευτικών ελευθεριών και προστασίας της περιουσίας των ελληονορθοδόξων ιδρυμάτων  και επαναλειτουργίας της Σχολής της Χάλκης.

            Συζητήθηκαν επίσης οι ελληνο-τουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, όπου ο κ. Ταμβάκης υπογράμμισε την ανάγκη εφαρμογής των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και αναζήτησης μιας δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης.

Χτές το πρωί ο πρόεδρος του ΣΑΕ επισκέφθηκε την Ελληνική Πρεσβεία όπου έγινε δεκτός από τον Πρεσβευτή της Ελλάδας στις ΗΠΑ κ. Αλέξανδρο Μαλλιά με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις για όλα τα θέματα που αφορούν τον Ελληνισμό της Αμερικής. Είχε προηγηθεί το βράδυ της Τετάρτης 31 Οκτωβρίου, ε.ε, δείπνο εργασίας πού παρέθεσε το Αμερικανο-Ελληνικό Ινστιτούτο (AHI) προς τιμήν του κ. Στέφανου Ταμβάκη και της συζύγου του, Άρτεμις. Στο δείπνο αυτό παρέστησαν μεταξύ άλλων οι πρέσβεις της Ελλάδος και της Κύπρου στις Ηνωμένες Πολιτείες κ.κ. Αλ. Μαλλιάς και Κ. Κακούρης, ο αντιπρόεδρος του ΣΑΕ συντονιστής της περιφέρειας ΗΠΑ κ. Θεοδ. Σπυρόπουλος και η σύζυγός του Ερρικα, οι Ελληνοαμερικανοί βουλευτές κ.κ. Γκας Μπιλιράκης και Ζακ Σπεϊς, ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Σοφίας, Αιδ. Ιωαν. Ταβλαρίδης και δεκάδες ελληοαμερικανοί, επιστήμονες, στελέχη οργανισμών και επιχειρήσεων και διπλωμάτες. Τον πρόεδρο του ΣΑΕ προσφώνησαν ο εκτελεστικός διευθυντής του AHI κ. Ν. Λαρυγγάκης και ο κ. Θεοδ. Σπυρόπουλος. Στην αντιφώνησή του ο κ. Ταμβάκης εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τη θερμή υποδοχή, μετέφερρε του χαιρετισμούς των ελλήνων της Διασποράς προς τη μεγάλη Ελληνο Αμερικανική κοινότητα, επισήμανε την αγαστή και αρμονική του συνεργασία με τον Συντονιστή ΗΠΑ του ΣΑΕ και τόνισε ότι το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού τιμά και αναγνωρίζει τον σημαίνοντα ρόλο που διαδραματίζουν στις ΗΠΑ όλες οι οργανώσεις που στηρίζουν και προωθούν τα εθνικά μας θέματα. 

Προηγουμένως, το μεσημέρι και το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο κ. Στ. Ταμβάκης συνοδευόμενος από τον κ. Θεοδ. Σπυρόπουλο είχαν παραστεί σε εκδήλωση του AHI με κεντρικό ομιλητή τον πρέσβη της Ελλάδας στις ΗΠΑ κ. Αλ. Μαλλιά με θέμα την σημασία της επετείου της 28ης Οκτωβρίου. Ακολούθησαν διαδοχικές συναντήσεις τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων με τον Ε/Α βουλευτή κ. Τζόν Σαρμπάνη (Δ-Μεριλαντ) και κ. Ζακ Σπεϊς (Δ-Οχαϊο). Ανταλλάχθηκαν απόψεις για την αποτελεσματικότερη προώθηση των ζητημάτων που αφορούν τον ελληνισμό.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΒΟΣΤΩΝΗ

Πριν από την Ουάσιγκτον ο κ. Ταμβάκης είχε επισκεφθεί τη Βοστώνη, ένα από τα παλαιότερα και σημαντικότηερα κέντρα του Ελληνισμού στη Β. Αμερική, από τη Δευτέρα 29 ως την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου. Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας κ. Χρ. Ορφανίδης και η οργανωμένη Ομογένεια της περιοχής του επιφύλαξαν ιδιαίτερ θερμή υποδοχή. Επισκέφθηκε το ημερήσιο Ελληνο-Αμερικανικό σχολείο του Lowell, MA και παρακάθησε σε γεύμα που παρέθεσε ο πρόεδρος της Σχολής Αιδ. Νικόλαος Τριαντάφυλλος. Ακολούθως συναντήθηκε με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Μαλιώτιου Πολιτιστικού Κέντρου κ Lee Tarnis και ξεναγήθηκε στους χώρους του Μαλιώτιου, συνοδευόμενος από την πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνο Αμερικανικών Σωματείων Νέας Αγγλίας κ. Ελις. Παπασλή. Επισκέφθηκε επίσης το Ελληνικό Απογευματινό  Σχολείο του Watertown ΜΑ.

            Το βράδυ της 31ης Οκτωβρίου παρακάθισε σε δείπνο εργασίας που παρέθεσε η Ομοσπονδία Ελληνο Αμερικανικών Σωματείων Νέας Αγγλίας προς τιμήν του ιδίου καικ της συζύγου του . Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Γεν. Πρόξενος της Ελλάδας κ. Χρ. Ορφανίδης , ο Πανος. Κ. Κλεόπας Στρογγύλης, ο πρόεδρος της ΠΑΔΕ κ. Δημ. Γιάνναρος, πολιτ. Βουλευτής του Κοννέκτικατ, ο κ. Λεων. Ραπτάκης , πολιτ. Γερουσιαστής του Ροντ Αϊλαντ τ. πρόεδροι της Ομοσπονδίας , πρόεδροι εθνκικο τοπικών συλλόγων και οργανώσεων, καθηγητές πανεπιστημίων εκπρόσωποι ομογενειακών ΜΜΕ και παράγοντες τηε Ελληνο Αμερικανικής παροικίας της Νέας Αγγλίας.

Μετά την προσφώνηση της Γεν. Γραμματέως και τ. προέδρου της Ομοσπονδίας κ. Δεσπ. Δημητροπούλου και τον χαιρετισμό που απηύθυνε  ο κ. Ταμβάκης απάντησε σε ερωτήσεις που υποβλήθηκαν για το ΣΑΕ και τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν τον Ελληνισμό.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού τόνισε ότι το ΣΑΕ είναι μια παγκόσμια οργάνωση – ομπρέλλα που δεν αντικαθιστά καμμία άλλη οργάνωση του Ελληνισμού. Εχει σαφή συντονιστικό συμβουλευτικό γνωμοδοτικό και διεκδικητικό ρόλο και στόχος του είναι να επεκταθεί στη βάση και να λειτουργήσει  πρωτίστως σε επίπεδο περιφερειών. Κατά τη διάρκεια  της γόνιμης και δημιουργικής  ανταλλαγής απόψεων που ακολούθησε , ο κ. Ταμβάκης επισήμανε ακόμα  ότι ‘για να προσελκύσουμε τη Νεολαία είναι ανάγκη να της δώσουμε ρόλο και λόγο στα κοινά' και αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει  στα ζητήματα της Ελληνικής Παιδείας, της Γλώσσας  και του Πολιτισμού.

«Στόχος μας» είπε επίσης «είναι και η επίτευξη οικονομικής  αυτοδυναμίας που επιτρέψει στο ΣΑΕ να αναπτυχθεί και να υλοποιήσει τα προγράμματά του.»

Ο κ. Ταμβάκης έφθασε στη Βοστώνη το απόγευμα της Δευτέρας 23 Οκτωβρίουυ προερχόμενος από τη Ν¨εα Υόρκη. Προηγουμένως, το πρωί της Δευτέρας επισκέφθηκε την Ιερά Αρχιεπισκοπή και συναντήθηκε με τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κκ Δημήτριο. Κατά τη διάρκεια  της συνάντησης ο πρόεδρος του ΣΑΕ τόνισε ότι το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού σέβεται και τιμά την εκκλησία και αναγνωρίζει το σπουδαίο ρόλο της στην ιστορία του Ελληνισμού της Αμερικής. Ιδιαίτερα στη διαιώνιση της Ελληνικής παιδείας  και του πολιτισμού. Αναφέρθηκε  ακόμα στην αγαστή συνεργασία του με τον Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Εκκλησία συνολικά, καθώς και στα μεγάλα ζητήματα του Ελληνισμού.

Είχε προηγηθεί το βράδυ της Κυριακής 28 Οκτωβρίου   μια σεμνή τελετή για την επέτειο του ΟΧΙ που οργάνωσε η Πανλημνιακή αδελφότης «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» στο Λημνιακό Σπίτι στην Αστόρια. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο κ. Στέφανος Ταμβάκης που κατάγεται από την Λήμνο, και η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στην Νέα Υόρκη κ. Αικατερίνη Μπούρα. Ο πρόεδρος του ΣΑΕ στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στο νόημα της ιστορικής επετείου και ευχαρίστησε για την θερμή και εγκάρδια υποδοχή που του επιφύλαξαν οι  συμπατριώτες του Λημνιοι. Τόνισε επίσης το σημαντικό έργο των εθνικο τοπικών συλλόγων στη διατήρηση των εθίμων και των πολιτιστικών μας παραδόσεων και στη μεταλαμπάδευσή τους στις νεώτερες γενιές των Ελλήνων της Διασποράς.

Κατά την διάρκεια της παραμονής του στις ΗΠΑ ιδιαίτερα στην Νέα Υόρκη και τη Βοστώνη ο πρόεδρος του ΣΑΕ είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με δημοσιογράφους, εκπροσώπους των ομογενειακών ΜΜΕ και ανταποκριτές ελληνικών ΜΜΕ.

Επισκέφθηκε επίσης τα γραφεία και τα στούντιο αρκετών ομογενειακών ΜΜΕ και παραχώρησε συνεντεύξεις.

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του (2 Νοεμβρίου) ο κ. Ταμπάκης  λίγο πριν την αναχώρησή του από το αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης, επιστρέφοντας στην Αλεξάνδρεια – μέσω Αθηνών – προέβη στην ακόλουθη δήλωση: « Το 15/ήμερο οδοιπορικό μου στα μεγάλα κέντρα συγκέντρωσης  του ελληνισμού των Ηνωμ. Πολιτειών και του Καναδά υπήρξε μια συγκλονιστική εμπειρία. Είχα την ευκαιρία να γνωρίσω από κοντά διαπρεπείς ελληνο Καναδούς και Ελληνο Αμερικανούς να ζήσω τον παλμό των κοινοτήτων και των συλλόγων  και να αφουγκρασθώ  τα προβλήματα  και τους προβληματισμούς της παροικίας της μεγάλης οργανωμένης Ομογένειας που όταν είναι ενωμένη μεγαλουργεί. Το ταξίδι αυτό με γέμισε αισιοδοξία. Πιστεύω ότι με τη βοήθεια του Θεού και τη συμπαράσταση όλων το ΣΑΕ θα κατορθώσει να επιτύχει τους στόχους του και να υλοποιήσει τα προγράμματά του. Επιστρέφοντας στην πατρίδα εκφράζω για μια ακόμα φορά τις θερμές μου ευχαριστίες για την υποδοχή και τη φιλοξενία. Θα ήταν παράληψη αν δεν αναφερθώ εν κατακλείδι στην αρμονική μας συνεργασί με την ελληνική πολιτεία, το Υπουργείο Εξωτερικών και προσωπικά τον υφυπουργό κ. Θεοδ. Κασίμη  τη Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού και την Ειδική Διακομματική Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων για τον Απόδημο Ελληνισμό.

Πλήρες, αναλυτικό και αποκαλυπτικό ρεπορτάζ αλλά και όλο το παρασκήνιο για όσα ειπώθηκαν πίσω από τις ερμητικά  κλειστές πόρτες στη συνάντηση που είχαν οι κ. Σπυρόπουλος -Ταμβάκης, καθώς και  τι έγινε κατά τη συνάντηση που είχε με το Δ.Σ. της Ομσοπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος ΝΥ, σε επόμενες συνδέσεις σας.