«Η στροφή στις οικουμενικές αξίες του Ελληνισμού είναι η λύση για τον παγκόσμιο πολιτισμό» Μιλά σήμερα η Όλγα Σαραντοπούλου, Γραμματέας του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού – Η ίδια αναφέρει  πόσο σημαντική είναι η ίδρυση της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας, που αγκαλιάζει πλέον, όπως σημειώνει  με στοργή και έμπρακτο ενδιαφέρον ολόκληρο τον Ελληνισμό που έλκει την καταγωγή του από την Θεσσαλία

Συνέντευξη στον Αποστόλη Ζώη

  Ζει από το δεύτερο έτος της ηλικίας της στην Βιέννη, στην Αυστρία. Είναι διδάκτωρ Φιλοσοφικής του Πανεπιστημίου της Βιέννης, Διπλωματούχος Μεταφραστής Διερμηνέας της Γερμανικής, Γαλλικής και Ισπανικής Γλώσσας (Πτυχίο Μάστερ). Είναι κάτοχος επίσης Διδακτορικού τίτλου Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βιέννης, με  ειδικότητα στην Ειδική Παθολογία (Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Βιέννης) και στην Καρδιολογία (Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Παρίσι HEGP). Διετέλεσε μάλιστα Λέκτορας της Ειδικής Παθολογίας Κλινικής στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης. Υπηρετεί τον Ελληνισμό ως  Γραμματέας του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού. Ο λόγος για την Όλγα Σαραντοπούλου.

Η συνέντευξη

Πού βαδίζει ο Ελληνισμός τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο, όσο και στη χώρα μας; Πιστεύετε πως αρχές, αξίες, και ιδανικά που πήραν σάρκα και οστά στο πέρασμα των αιώνων έχουν χαθεί ή χάνονται σταδιακά;

«Ο Ελληνισμός, το σύνολο των ιδεών, των αξιών με οικουμενική διάσταση και διαχρονική αξία, αποτελούν κατά την γνώμη μου την απάντηση σε πολλά αδιέξοδα της σημερινής μας εποχής. Ο ανθρωπισμός, η κριτική σκέψη, η οικολογική συνείδηση, είναι θέσεις και αντιλήψεις που προσφέρει ο Ελληνισμός απέναντι στην παγκοσμιοποιημένη θεώρηση των πραγμάτων, στην αλόγιστη χρήση του φυσικού μας πλούτου, στην μάστιγα του υπερκαταναλωτισμού με όλες τις αρνητικές του συνέπειες. Οι ανθρώπινες κοινωνίες αναζητούν διέξοδο από τα προβλήματα ηθικά, κοινωνικά, οικονομικά, περιβαλλοντικά, στα οποία όλοι μας έχουμε παγιδευτεί. Η στροφή στις παναθρώπινες και οικουμενικές αξίες του Ελληνισμού είναι νομίζω η απάντηση και η αναπόφευκτη λύση για τον παγκόσμιο πολιτισμό. Η Ελληνική Ομογένεια είναι οι πραγματικοί πρεσβευτές του Ελληνισμού ανά την υφήλιο. Ο πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κωστής Στεφανόπουλος το είχε πει σε ομιλίες του επανειλημμένως ότι οι Έλληνες του εξωτερικού είναι διπλά Έλληνες και εγώ ως εκπρόσωπος της Ομογένειας το υποστηρίζω. Ο Έλληνας που ζει μακριά από την πατρίδα κρατά την φλόγα του πολιτισμού και της γλώσσας μας ζωντανή, με όποιες θυσίες αυτό προϋποθέτει, και είναι πολλές οι θυσίες μας, σας διαβεβαιώ. Διαπιστώνω ότι σήμερα, η σύγχρονη ελληνική κοινωνία, έχει απομακρυνθεί από τις πατροπαράδοτες αξίες, εμείς οι Έλληνες του εξωτερικού όμως, δεν έχουμε την πολυτέλεια αυτή εάν θέλουμε να διατηρήσουμε την γλώσσα και την ταυτότητά μας. Οι Έλληνες της Ελλάδας και εμείς οι Ομογενείς χρειάζεται να πιστέψουμε στην δύναμη της κληρονομιάς μας να την γνωρίσουμε, να την μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας, να κτίσουμε το μέλλον σε στέρεες βάσεις.   Για να απαντήσω λοιπόν στο ερώτημά σας, νομίζω ότι εμείς ο Ελληνισμός τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως ανακτά το χαμένο έδαφος, δίνοντας νέα πνοή στις ανθρώπινες επιδιώξεις». 

Ακόμα και σήμερα  όταν μιλάμε για το Κυπριακό, μιλάμε για μια μοναδική σε ολόκληρο τον κόσμο θλιβερή πρωτιά, όπου μια ευρωπαϊκή χώρα είναι χωρισμένη στα δύο και μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα είναι διχοτομημένη. Ποια η δική σας άποψη για αυτή τη θλιβερή πραγματικότητα; Οι ισχυροί της γης δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα;

«Η Κύπρος μας βρίσκεται ακόμη και σήμερα διχοτομημένη. Μια ευρωπαϊκή χώρα που ταλανίζεται από τις πολιτικές σκοπιμότητες και επιδιώξεις της Τουρκίας. Η διεθνής πολιτικο-οικονομική συγκυρία, επιβάλλει επαγρύπνηση και συντονισμό των δράσεων του καθενός μας. Ας μην ξεχνούμε τα μεγάλα ζητήματα που την επιβάλλουν:

1. Η συνεχιζόμενη διχοτόμηση του νησιού.

2. Η κατ' εξακολούθηση καταπάτηση και το ξεπούλημα των ελληνοκυπριακών περιουσιών.

3. Το δίκαιο αίτημα της  επιστροφής των ξεριζωμένων αδελφών μας Κυπρίων.

4. Η εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.

5. Η καταστροφή των πολιτιστικών θησαυρών της Κύπρου. 

Θα πρέπει λοιπόν να αντιμετωπίζουμε το Κυπριακό Ζήτημα με ομοψυχία και ενότητα, ως προτεραιότητα που αφορά τον απανταχού ελληνισμό.

Θεωρώ ότι λόγω της γεωστρατηγικής θέσης της Μεγαλονήσου και καθώς εμπλέκονται πολλά κράτη, είναι και πολλοί οι παράγοντες που θα παίξουν ρόλο στην τελική επίλυση του ζητήματος. Εμείς, η Κυπριακή Κυβέρνηση σε συνεργασία με την Ελληνική, πρέπει να καταρτίσουμε συμμαχίες δυνατές με άλλες χώρες που διάκεινται ευνοϊκά προς το θέμα αυτό. 

Η Κύπρος είναι σήμερα ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δικαιούται μια ενιαία και πανενωμένη πατρίδα, δικαιούται μια δίκαιη και λειτουργική λύση, η οποία να διασφαλίζει την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της, την ισότητα των νομίμων πολιτών της και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αρχών δικαίου. 

Οι προϋποθέσεις μιας μόνιμης, βιώσιμης και διαρκούς λύσης του Κυπριακού έχουν προ-διατυπωθεί ήδη από τις καταστατικές αρχές του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που διακηρύσσουν την πίστη στα ανθρώπινα δικαιώματα, την ισονομία και το σεβασμό του διεθνούς δικαίου.  Η Ευρώπη προς την οποία αποβλέπει η Τουρκία πρέπει να είναι πηγή της έμπνευσης εκείνης που θα επιτρέψει μια λύση εναρμονισμένη προς τις αρχές του ευρωπαϊκού πολιτικού πολιτισμού. Αρχές που συνοψίζει η Ευρωπαϊκή Συνθήκη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τονίζοντας στο Προοίμιο της ότι : «οι θεμελιώδεις ελευθερίες αποτελούν το θεμέλιο της δικαιοσύνης και της ειρήνης στον κόσμο και ότι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρηθούν είναι με την αποτελεσματική πολιτική δημοκρατία και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». 

Ο Κυπριακός Ελληνισμός, ο Ελληνισμός όπου γης, όλοι εμείς, έχουμε υποχρέωση να συνδράμουμε με κάθε τρόπο, με κάθε μέσο, στην προσπάθεια της Κυπριακής Κυβέρνησης για μια δίκαιη λύση στο ζήτημα της Κύπρου. Ευελπιστούμε ότι η προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη για επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών θα αποδώσει καρπούς, σηματοδοτώντας μια νέα αρχή στην ειρηνική συμβίωση των δύο λαών».

Αν δεν κάνω λάθος είχατε παρέστη και μιλήσατε  στην ιδρυτική συνέλευση της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων, που πραγματοποιήθηκε στα Τρίκαλα στις 17 Αυγούστου. Ποιες εντυπώσεις αποκομίσατε και πώς βλέπετε το μέλλον τέτοιων προσπαθειών; Κινούνται προς τη θετική κατεύθυνση;

«Ήμουν εάν θέλετε μια εκ των νονών της νεοσύστατης Ομοσπονδίας, με τα μέλη της οποίας διατηρώ εδώ και πολλά χρόνια σχέσεις φιλίας. Η ίδρυση της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας, που αγκαλιάζει πλέον με στοργή και έμπρακτο ενδιαφέρον ολόκληρο τον Ελληνισμό που έλκει την καταγωγή του από την Θεσσαλία, είναι σημαντική για δύο λόγους : α) Διασφαλίζει την πολυπόθητη ενότητα των Ελλήνων στις πέντε ηπείρους και β) Δημιουργεί νέα δεδομένα στην συμμετοχή όλων σε έναν κοινά αποδεκτό φορέα και ιδιαίτερα των μελών της νέας γενιάς. 

Έβαλαν τον θεμέλιο λίθο σε ένα νέο δημιούργημα, που θα στηριχθεί όμως στην προσφορά και την εμπειρία όλων των οργανώσεων της Θεσσαλών της Διασποράς, που για χρόνια τώρα δίνουν δυναμικά το παρόν και διαιωνίζουν τα μηνύματα του Πολιτισμού μας.  

Οι Θεσσαλοί της Ομογένειας είναι καινοτόμοι. Πολλά χρόνια τώρα όσοι από εμάς συμμετέχουμε σε οργανώσεις της Ομογένειας, διακηρύττουμε την αξία που έχει η ενωμένη προσπάθεια για την διατήρηση και διάδοση του Ελληνισμού. Παλεύουμε να διασφαλίσουμε την συνέχεια της ιστορίας και της παράδοσής μας. Εκείνοι το έκαναν  πράξη και αξίζουν συγχαρητήρια.

Θα ήθελα να τονίσω βέβαια ότι πιστεύω ακράδαντα στην δύναμη και την αποτελεσματικότητα που έχουν οι εθνικοτοπικές οργανώσεις. Και τις στηρίζουμε στο δύσκολο έργο τους. Η ιστορία της ελληνικής μετανάστευσης έχει δείξει ότι η συνέχεια του ελληνισμού, της γλώσσας, της παράδοσής μας αλλά και των ιδιαίτερων πολιτισμικών χαρακτηριστικών των περιοχών της Ελλάδας, που οι οργανώσεις αυτές εκπροσωπούν, έχουν διασωθεί και έχουν μεταδοθεί στα παιδιά τους και στις ευρύτερες κοινωνίες όπου αυτοί ζουν, χάριν στον αγώνα, την αποφασιστικότητα και την πίστη των ανθρώπων που αντιπροσωπεύουν αυτές τις οργανώσεις». 

Πώς βλέπετε την παρουσία και ενδεχομένως βοήθεια της Ελληνικής Πολιτείας, απέναντι στους αποδήμους; Υπάρχει συνδρομή στα προβλήματα και ως ποιο βαθμό;

«Η Ελληνική Πολιτεία έχει θεσμοθετήσει το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού και μάλιστα το 2006 με νομοθετική ρύθμιση, η οργάνωση έχει διευρύνει τον συμβουλευτικό, διεκδικητικό και γνωμοδοτικό του ρόλο. Η πρόθεση λοιπόν της εκάστοτε ελληνικής κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη σε ότι αφορά την ελληνική Ομογένεια. Άλλωστε σύντομα, όπως έχει ειπωθεί από κυβερνητικούς αξιωματούχους ότι θα ψηφιστεί ο νόμος για την ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού, που θα μας δίνει την δυνατότητα να συμμετέχουμε στην πολιτική ζωή της γενέτειρας. Βέβαια τα προβλήματα της Ομογένειας είναι πολλά και σε πολλούς τομείς, να αναφέρω μόνον το θέμα της ελληνικής εκπαίδευσης και τα προβλήματα έλλειψης εκπαιδευτικού υλικού και δασκάλων ή και ακόμη σε πολλές περιπτώσεις κυρίως στην Ευρώπη στέγασης των σχολικών μονάδων, η ενίσχυση των εδρών και των προγραμμάτων ελληνικών σπουδών. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε τα θέματα της αφομοίωσης και της εξάλειψης της ελληνικής γλώσσας στους νέους δεύτερης, τρίτης και τέταρτης γενιάς, το ζήτημα των μεικτών γάμων κυρίως στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία.  

Η άποψη μου είναι ότι η Ελληνική Πολιτεία θα πρέπει να στηρίζει οικονομικά συγκεκριμένες δράσεις που ενισχύουν την παρουσία της στο εξωτερικό, όπως είναι τα κέντρα και τα προγράμματα ελληνικών σπουδών, τα ελληνικά σχολεία.

Βέβαια, η χώρα μας έχει συγκεκριμένες οικονομικές δυνατότητες και αυτό πρέπει να το γνωρίζουμε και να το κατανοούμε. Επομένως δεν μπορεί να ενισχύει εφόρου ζωής οικονομικά την Ομογένεια, άλλωστε η Ομογένεια στις ΗΠΑ, την Αυστραλία, την Ευρώπη, την Ν. Αφρική είναι αρκετά εύρωστη και μπορεί να χρηματοδοτεί δράσεις και προγράμματα για την συνέχεια του Ελληνισμού.

Ήδη το ΣΑΕ κάνει μια προσπάθεια να καταστήσει τον εαυτών του οικονομικά αυτοδύναμο, αναζητώντας πηγές χρηματοδοτήσεις εκτός της Ελληνικής Πολιτείας, με την ενεργοποίηση του Εθνικού Ταμείου Ομογενών, ώστε σε κάποιο σημείο να μην χρειάζεται την οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας, παρά μονάχα την αρωγή της σε επίπεδο πολιτιστικό και ηθικό».  

Πώς κρίνετε το κλίμα που επικρατεί σε ολόκληρο τον πλανήτη; Ποιο θεωρείτε το πιο σημαντικό πρόβλημα του πλανήτη; Το περιβάλλον ποια θέση κατέχει σε όλες τις διεθνείς εξελίξεις;

«Το Περιβάλλον, η Οικολογία γίνεται σιγά -σιγά το πρώτο θέμα στην πολιτική όλων των κυβερνήσεων. Είναι ένα θέμα που απασχολεί πλέον έντονα όλες τις κυβερνήσεις του Πλανήτη λόγω των δραστικών κλιματολογικών αλλαγών που ζούμε τα τελευταία χρόνια. Πρόσφατα, ένας γερμανός πολιτικός δήλωσε ότι οι κλιματολογικές αλλαγές θα πλήξουν την παγκόσμια ειρήνη. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν, πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση. Χρειάζεται αλλαγή πολιτικής, αλλά και αλλαγή νοοτροπίας μας ως πολίτες.  Η χώρα μας δοκιμάστηκε πρόσφατα με τις φονικές πυρκαγιές, γνωρίσαμε μια εθνική καταστροφή, η οποία άφησε στο πέρασμά της 65 νεκρούς, εκατομμύρια στρέμματα δασικών και καλλιεργήσιμων εκτάσεων κατεστραμμένα. Αφάνισε την οικονομία μιας ολόκληρης περιφέρειας της Ελλάδας. Η χλωρίδα και η πανίδα της περιοχής υπέστη φοβερό πλήγμα. Η συντεταγμένη Ελληνική πολιτεία θα πρέπει λοιπόν να λάβει μέτρα πρόληψης, το πρώτο βήμα βέβαια είναι η αποκατάσταση των πληγέντων, τα αντιπλημμυρικά έργα, οι αναδασώσεις.

Η Ελληνική Ομογένεια από την πρώτη στιγμή έχει στηρίξει την προσπάθεια αυτή, υλικά και ηθικά».