Ξεκίνησε η συζήτηση για την ψήφο των αποδήμων στην Ελληνική Βουλή εν όψει της κατάθεσης του νέου εκλογικού νόμου σύμφωνα με όσα μεταδίδουν αρκετά ΜΜΕ. Ειδικότερα σε συγκεκριμένα ειδησεογραφικά site  αναφέρεται ότι : Ο τρόπος συμμετοχής των ομογενών με ελληνική ιθαγένεια στις βουλευτικές εκλογές ήταν το θέμα που απασχόλησε την Επιτροπή Απόδημου Ελληνισμού της Βουλής.

Εμείς Σας συνιστούμε να διαβάστε το τελευταίο άρθρο του πλέοπν εξιδικευμένου στο θέμα κ. Πασχάλη Παπαχρηστόπουλου και να κρατήσετε στο αρχείο σας  την πλήρη και εμπριστατωμένη έρευνας του Greek American News Agency σχετικά με το θέμα της ψήφου των αποδήμων ώστε κάθε φορά που θα έρχεται στη δημοσιότητα το θέμα να ανατρέχεται και να κάνετε τις απαραίτητες συγκρίσεις και αναλύσεις.


Η Είδηση: Στο επίκεντρο του προβληματισμού βρέθηκε η πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών για τους αποδήμους «να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα αναφορικά με τους συνδυασμούς και τους υποψήφιους βουλευτές της ιδιαίτερης εκλογικής τους Περιφέρειας, δηλαδή του δήμου ή της κοινότητας, στους εκλογικούς καταλόγους της οποίας είναι εγγεγραμμένοι».

Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Κελέτσης, αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο τονίζοντας πως ενώ αυτό στοχεύει στην απαλλαγή των κομμάτων από το κόστος της μεταφοράς των ομογενών στην Ελλάδα για να ψηφίσουν, το κόστος αυτό μετακυλίεται στους υποψήφιους βουλευτές, οι οποίοι πλέον θα πρέπει να απευθύνονται και στους πολυπληθείς αποδήμους προκειμένου να εκλεγούν.

Επιπλέον, τόνισε πως πίσω από το νομοσχέδιο υπάρχει ο κίνδυνος νόθευσης της αντιπροσώπευσης και της αρχής της αναλογικότητας. Η τελική πρόταση του κ. Κελέτση ήταν να εξεταστεί η δυνατότητα να ψηφίζουν οι ομογενείς μόνο για το κόμμα.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κ. Σγουρίδης υπεραμύνθηκε της άποψης πως η διαδικασία αυτή δεν ευνοεί την προάσπιση των δικαιωμάτων των ίδιων των ομογενών. Χαρακτηριστικά τόνισε: «Αυτοί θα ψηφίζουν και εμείς θα εκλεγόμαστε».

Εν τέλει ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Γρηγόρης Νιώτης, πρότεινε να αφιερωθούν 3-4 θέσεις βουλευτών Επικρατείας στον Απόδημο Ελληνισμό.

Τη σκυτάλη πήραν τα κόμματα της Αριστεράς, τα οποία επεσήμαναν ότι σε ορισμένες χώρες όπου διαβιούν ομογενείς η υπεράσπιση της κομμουνιστικής ιδεολογίας είναι παράνομη ή τελεί υπό περιορισμό, οπότε η αποστολή βουλευτών για άσκηση προεκλογικής εκστρατείας καθίσταται ιδιαίτερα δυσχερής.

Ο Αχ.Κανταρτζής του ΚΚΕ επισήμανε και τον κίνδυνο αλλοίωσης της θέλησης του εκλογικού σώματος μέσω της τεχνητής διόγκωσής του με ανθρώπους που δεν έχουν ενημέρωση για τα πολιτικά πράγματα στην Ελλάδα. 

Ο Τάσος Κουράκης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, πρότεινε την ύπαρξη ξεχωριστής εκλογικής περιφέρειας Αποδήμου Ελληνισμού, με 10-15 βουλευτές, χωρισμένη σε ζώνες όπου οι απόδημοι θα ψηφίζουν επιστολικά με ενιαίο ψηφοδέλτιο.

Η θέση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του κ. Γεωργιάδη ο οποίος παρατήρησε πως η ξεχωριστή περιφέρεια θα οδηγούσε τους κατά τόπους αποδήμους σε διαμάχες για το μέγεθος της εκπροσώπησής τους σε αυτήν.