Μια διαφορετική,  ιδιαίτερα ευχάριστη και ξεχωριστή  νότα, με άρωμα  7ης τέχνης  στα δρώμενα της Ομογένειας  έδωσε την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου το mini Festival με τίτλο    "four Greek Filmakers, four short Films"  που οργάνωσε στο «Χιώτικο Σπίτι»  η  νέα και πολλά υποσχόμενη  εταιρία  "Mastic Theater"  και συμπαραγωγό την  "BeFilm"  του έμπειρου και με πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό του  Δημήτρη  Άθου.  Η εκδήλωση,  που είναι η δεύτερη μιας σειράς εκδηλώσεων που πρόκειται να οργανωθούν το επόμενο διάστημα από την "Mastic Theater" χαρακτηρίστηκε για τον επαγγελματισμό της, πράγμα πολύ σπάνιο για τα δεδομένα της Ομογένειας.

Η πρώτη αντίστοιχη  εκδήλωση είχε οργανωθεί στις 18 Οκτωβρίου στο Manhattan  από τον Δημήτρη Άθω και την BEFILM και χαρακτηρίστηκε επίσης από την ίδια μεγάλη επιτυχία όχι μόνο λόγω προσέλευσης αλλά και από τις συμμετοχές  διακριτικά ευγενικά υψηλών προσεκλημένων.  H "Mastic Theater"  που διευθύνουν οι Καλλιόπη Κούτελου και η Τίνα Βιτέλλα,  δυο νέες  αρκετά   καλλιεργημένες και γοητευτικές κοπέλες που σε κερδίζουν από την πρώτη στιγμή  με το χαμόγελο, την αμεσότητα, τον επαγγελματισμό τους και την όντως διαφορετική νοοτροπία που αποπνέουν,  στόχο έχει εκτός από την παραγωγή και οργάνωση πολιτιστικών event  κυρίως  την προώθηση και προβολή  νέων ελλήνων  καλλιτεχνών από όλους τους χώρους των show business, του πολιτισμού και της τέχνης.

Στο festival συμμετείχαν με σειρά προβολής  οι ταινίες :  "Shadows"  διάρκειας 15΄ με σκηνοθέτη τον Δημήτρη Αποστόλου και πρωταγωνιστές τους  Λευτέρη Κωνσταντίνου και Θανάση Σπυρόπουλο ,  " Paperboat"  διάρκειας  18΄ της Δάφνης Λαμπρινίδου και πρωταγωνιστές την Αλεξάνδρα Αϊδίνη και τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη , το    "The House of the Olive Trees"   του Θούλη Δόσιου διάρκειας  30΄ και πρωταγωνιστές  την Πέπη Μοσχοβάκου και τον Γιάννη Στανκόγλου, και τέλος  τα «Γενέθλια» διάρκειας 21΄ του Γιώργου Μαρκάκη  και πρωταγωνιστές την Άννα Κουτσαφτίκη, την Ναταλία Δραγούμη, την Σοφία Σεϊρλή και τον Ιερώνυμο Καλετσάνο.    Και οι τέσσερις ταινίες μικρού μήκους δικαίως  απέσπασαν εξίσου το θερμό χειροκρότημα του κοινού το οποίο στην πλειοψηφία του ήταν νεολαία.

Η ταινία όμως που σχολιάστηκε στα πηγαδάκια περισσότερο -καθώς ο σκηνοθέτης  ήταν παρών – και χαρακτηρίστηκε για το δυναμικά αισθησιακό άνοιγμα της, με μια ευγενικά τολμηρή σκηνή σεξουαλικής έντασης και ορμής ήταν αυτή του νεαρού σκηνοθέτη Γ. Μαρκάκη που αυτή την περίοδο είναι στη ΝΥ. Ο  νέος  και πολλά υποσχόμενος σκηνοθέτης-εξού και η εμπιστοσύνη που του έδειξαν οι γνωστοί και πετυχημένοι ηθοποιοί που ενσάρκωσαν τους ρόλους στο σενάριο-  έδωσε με λεπτομέρεια και  ρεαλισμό στις κινήσεις την απόδοση απλών καθημερινών  χαρακτήρων  που όμως κάτι κρύβουν. Στιγμές και βιώματα που έρχονται να τα θυμίσουν κάποιες ημερομηνίες ή γεγονότα σταθμοί στη ζωή μας όπως τα γενέθλια που πάντα στέκονται αφορμή για απολογισμό  και περισυλλογή ή μεγάλες και γενναίες αποφάσεις της ζωής μας. Το σενάριο που ενσαρκώνουν οι ηθοποιοί   δίνει το βαθύτερο κοινωνικό μήνυμα  της ψευδαίσθησης που μπορεί να δημιουργεί η θολή εικόνα του εικονικού γίγνεσθαι  του Εγώ που δημιουργεί  κάθε προσωπικότητα που  μπορεί να κρύβεται κάπου δίπλα ή και μέσα μας…  

Την εκδήλωση παρακολούθησε όχι μόνον ο πρόεδρος της Χιακής Ομοσπονδίας Γιώργος Αλμυρούδης που υποστήριξε και  φαίνεται να ενθάρρυνε εμπράκτως, αλλά και πολλά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Χιακής Ομοσπονδίας τα οποία σε συζήτηση που είχαμε μαζί τους όχι μόνον δήλωναν βαθιά ικανοποιημένοι από το ενχείρημα, αλλά εξ όσων μας είπαν πολύ σύντομα θα υπάρξει και συνέχεια με μια σειρά θεατρικών παραστάσεων που πρόκειται να ανέβουν στο Χιώτικο Σπίτι το νέο έτος  με ευθύνη παραγωγής τη νέα εταιρία "Mastic Theater" με τους συντελεστές της οποίας  η Χιακή Ομοσπονδία σκέπτεται πολύ σοβαρά να αναπτύξει άμεση  συνεργασία.     

Η εκδήλωση, που χαρακτηρίστηκε από την αθρόα προσέλευση νέων με μέσο όρο ηλικίας τα 30 -γεγονός σπανιότατο για τα δεδομένα της Ομογένειας της ΝΥ και όχι μόνο-   ήταν πραγματικά μια υψηλού επιπέδου πολιτιστική διοργάνωση που όμοια της  σπάνια συναντά κανείς  ειδικά στην περιοχή της Astoria.  Το καλλιτεχνικό event  χαρακτηρίστηκε επίσης και σχολιάστηκε  για την σοβαρότητα του, την  άρτια από πλευράς  τεχνικής  προετοιμασίας την οποία είχε αναλάβει εκ μέρους της Χιακής Ομοσπονδίας ο κ. Νίκος Παπαγιαννάκης, τον αυστηρό επαγγελματισμό που επέδειξαν οι βασικοί συντελεστές της διοργάνωσης  και βέβαια η οργάνωση με υψηλή αισθητική του χώρου που είχε αναλάβει ο κ. Ηλίας Κατσιάρης  εκ μέρους της Χιακής Ομοσπονδίας. Κι όλα αυτά κάτω από το διακριτικά άγρυπνο αυστηρό επαγγελματικό βλέμμα του κ. Δημήτρη Άθου στο ενεργητικό του οποίου καταγράφονται πολλές και μεγάλες διοργανώσεις που έχουν χαρακτηριστεί  για την αρτιότητα και τον επαγγελματισμό τους. Όχι αδίκως  για όσους  είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το event   θεωρήθηκε ένα σημαντικότατο γεγονός  όχι μόνο, για την συμμετοχή  στην προσπάθεια νέων και παλαιότερων πετυχημένων  καλλιτεχνών, αλλά κυρίως γιατί το κυρίαρχο στοιχείο της ήταν η νεολαία που σπάνια συναντά κανείς σε εκδηλώσεις στην ευρύτερη  περιοχή της ΝΥ.   

Αισθητή πάντως από μια τέτοια υψηλού επιπέδου  εκδήλωση ήταν η απουσία του γενικού προξενείου αλλά και άλλων εντεταλμένων εκπροσώπων της Ελληνικής πολιτείας  οι οποίοι χρόνια  τώρα, ωσάν να λειτουργούν κάτω από ένα άτυπο και ιδιότυπο καθεστώς εθιμικού και κλειστού τύπου άγραφου  δικαίου, τρέχουν από εκδήλωση σε εκδήλωση  που οργανώνεται στο πόδι, μόνο και μόνο για να επιβραβεύσουν  -ηθελημένα ή όχι αυτό γίνεται -την γνωστή  επίδειξη αυτοπροβολής  των  «γνωστών» που παρελαύνουν ως ταγοί και ηγέτες τρεις δεκαετίες τώρα. Τα ίδια και τα ίδια πρόσωπα…    Ίσως έτσι εξηγείται γιατί έλειπαν και οι γνωστοί «μαϊντανοί» της Ομογένειας. Μάλλον δεν τους σήκωνε το κλίμα και η ατμόσφαιρα που έσφυζε από ζωή, παλμό, ρυθμό και κυρίως νιάτα!        

Σχετικά με την εκδήλωση