…τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο
.
Λευκωσία (Ανταπόκριση για το Press-gr)
.
Aπό σήμερα Τετάρτη μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα θα διεξαχθεί εδώ στη Λευκωσία η μήνυση εναντίον του εκδοτικού οίκου ΛΙΒΑΝΗΣ και των δημοσιογράφων Κώστα Βενιζέλου (Φιλελεύθερος, Ημερησία) και Μιχάλη Ιγνατίου (Mega, Εθνος). Μηνυτής είναι ο Σωκράτης Ηλιάδης, ο οποίος δηλώνει "στενότατος συνεργάτης του στρατηγού Γεωργίου Γρίβα Διγενή"!!! Ο Γρίβας είχε ηγηθεί της ΕΟΚΑ αλλά και της εγκληματικής ΕΟΚΑ Β', η οποία έχει ευθύνη για το αντιμακαριακό πραξικόπημα.
Η μήνυση αφορά το βιβλίο "Τα Μυστικά Αρχεία του Χένρι Κίσιγκερ", όπου γίνεται μία αναφορά τριών γραμμών στον μηνυτή στην εισαγωγή του πανεπιστημιακού καθηγητή Μάριου Ευρυβιάδη. Σήμερα και την Πέμπτη θα καταθέσει ο Ιγνατίου, ο οποίος αναμένεται να παρουσιάσει και νέα έγγραφα που αποδεικνύουν τις σχέσεις του Ηλιάδη με τους Αμερικανούς. Την Παρασκευή θα καταθέσει ο Μάριος Ευρυβιάδης και άλλοι μάρτυρες.

Ο Ηλιάδης κατηγορήθηκε από τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Τζόρτζ Μπολ ότι ήταν ο σύνδεσμός του με τον Γρίβα, το 1964, με στόχο την πραξικοπηματική ανατροπή του Μακαρίου, η οποία επιτεύχθηκε τελικά δέκα χρόνια αργότερα. Ο Ηλιάδης παρουσίασε επιστολή του νεκρού Μπολ, ο οποίος υποτίθεται ότι απολογείται στον Ηλιάδη για την αναφορά στο βιβλίο του, το οποίο ΔΕΝ διόρθωσε ποτέ. Τα αμερικανικά έγγραφα που κατατέθηκαν σε προηγούμενες συνεδριάσεις στο δικαστήριο αποδεικνύουν ότι ο Ηλιάδης ήταν συχνός επισκέπτης της αμερικανικής πρεσβείας της Λευκωσίας. Ο Ηλιάδης κέρδισε όλες τις μηνύσεις που κατέθεσε εναντίον συγγραφέων που τον παρουσιάζαν ως πραξικοπηματία και άνθρωπο των Αμερικανών. Ανάγκασε τον συγγραφέα Μακάριο Δρουσιώτη να αφαιρέσει σελίδες από τα βιβλία του που αναφέρονταν στον Ηλιάδη.Οι δημοσιογράφοι Βενιζέλος και Ιγνατίου αρνήθηκαν να απολογηθούν. Πιστεύουν πως την ερχόμενη Δευτέρα θα είναι αυτοί νικητές στη μεγάλη δικαστική μάχη που ξεκίνησε το 2003.
Ο Ιγνατίου είχε δηλώσει πως θα προτιμήσει να κάψει το βιβλίο του στην πλατεία Συντάγματος παρά να απολογηθεί στον Ηλιάδη.
Εδώ στη Λευκωσία πιστεύουν πως εάν επικρατήσει ο Ηλιάδης θα αποτελέσει θρίαμβο των πραξικοπηματιών και των ιωαννιδικών. Γι' αυτό το λόγο το αποτέλεσμα αναμένεται με αγωνία, καθώς μπορεί να επηρεάσει και τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου, αφού οι ψήφοι της ΕΟΚΑ Β', που έχουν εγκλωβιστεί στον δεξιό Δημοκρατικό Συναγερμό έχουν καταστεί μήλον της έριδος ανάμεσα στους υποψηφίους.
Α.Μ.