Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής συναντήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Τάσσο Παπαδόπουλο.

Μετά τη συνάντηση έγιναν οι ακόλουθες δηλώσεις:

 

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: «Με ιδιαίτερη χαρά καλωσορίζω στην Αθήνα τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Τάσσο Παπαδόπουλο.

Θα ήθελα, πριν απ΄ όλα, να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά με την ευκαιρία αυτή την Κυπριακή Κυβέρνηση, τον Πρόεδρο και τους αδελφούς Κυπρίους  για την άμεση, την  αμέριστη συμπαράσταση, κατά τη διάρκεια των καταστροφικών πυρκαγιών του περασμένου καλοκαιριού. Η συνδρομή σας αυτή, κύριε Πρόεδρε, καθώς και η πολύτιμη ενίσχυση για την ανασυγκρότηση των περιοχών που επλήγησαν, υπογραμμίζουν την αλληλεγγύη, υπογραμμίζουν τους άρρηκτους δεσμούς που μας συνδέουν. Σας ευχαριστώ ιδιαίτερα κύριε Πρόεδρε, για το πρόγραμμα ανοικοδόμησης της Αρτέμιδας στην Ηλεία, που με χαρά μαθαίνω ότι θα επισκεφθείτε αύριο.

Είχαμε μία διεξοδική και σε βάθος συζήτηση με τον κ. Πρόεδρο για την τρέχουσα κατάσταση στο Κυπριακό. Εξετάσαμε τον συντονισμό των ενεργειών μας και τις προοπτικές εντατικοποίησης των προσπαθειών για την  επίλυση του προβλήματος.  Προς την κατεύθυνση αυτή, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από μία λύση του Κυπριακού

που θα είναι σύμφωνη με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, με τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πλήρες μέλος της οποίας είναι η Κύπρος. Μια λύση που θα επιτρέψει να επεκταθούν τα οφέλη από τη συμμετοχή στην Ε.Ε σε όλο το νησί, κάτι που σήμερα βέβαια δεν είναι εφικτό, ως αποτέλεσμα της εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής.

Για να προχωρήσει η διαδικασία, υποστηρίζουμε την άμεση εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου 2006, αλλά και την εφαρμογή των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που προτείνει η Κυπριακή Κυβέρνηση. Με τις προτάσεις που υπέβαλε

ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, η Κυπριακή Δημοκρατία κατέδειξε, για μία ακόμα φορά, ότι παραμένει προσηλωμένη στην επίτευξη μίας συνολικής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης. Θα πρέπει τώρα και η άλλη πλευρά, η τουρκική πλευρά να επιδείξει ανάλογο πνεύμα συνεργασίας για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων.

Συζητήσαμε ακόμη τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης -Τουρκίας και ειδικότερα την προσαρμογή της γείτονος στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και τα προαπαιτούμενα. Στο σημείο αυτό, οι υποχρεώσεις είναι σαφείς, είναι συγκεκριμένες. Η ικανοποίηση των ευρωπαϊκών φιλοδοξιών της Τουρκίας απαιτεί την πλήρη υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει απέναντι στην Ε.Ε.

Τέλος, συνεχάρην για μια ακόμα φορά τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο για την ένταξη της Κύπρου στην ευρωζώνη και την υιοθέτηση του ευρώ, την 1η Ιανουαρίου του 2008. Είναι μια εξέλιξη που φέρνει την Κύπρο στον στενότερο πυρήνα της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Για μια ακόμη φορά, θέλω να καλωσορίσω τον φίλο Πρόεδρο της Κύπρου, τον κ. Παπαδόπουλο στην Αθήνα».

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ: «Ευχαριστώ κύριε Πρωθυπουργέ. Η συνάντησή μας εντάσσεται μέσα στα πλαίσια των τακτικών επαφών για την ενημέρωση και για τον συντονισμό των προσπαθειών μας για την επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, που για να είναι βιώσιμη, πρέπει να είναι λειτουργική και να συμμορφώνεται με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Για μια ακόμα φορά διαπιστώνουμε ότι οι σχεδιασμοί μας και οι θέσεις μας, ακόμα και οι εκτιμήσεις μας συμπίπτουν και έτσι είχα την ευχαρίστηση μια ακόμα φορά να διαπιστώσω την θερμή και χωρίς όρια υποστήριξη που πάντοτε τυγχάνουμε από την Ελλάδα και ιδιαίτερα από την Κυβέρνηση του κ. Καραμανλή, τον οποίο και ευχαριστώ ιδιαίτερα θερμά.

Όσον αφορά την Αρτέμιδα, θα επαναλάβω αυτό που έχω πει: Ότι είναι μια ελάχιστη ανταπόδοση καρδιάς από τον Κυπριακό Ελληνισμό για τα όσα πολλά και σημαντικά, διαχρονικά μας έχει προσφέρει η Ελλάδα. Εμείς στην Κύπρο έχουμε ιδιαίτερη ευαισθησία για τέτοιου είδους καταστροφές, για το ξεσπιτωμό ανθρώπων και εάν σε ένα μικρό βαθμό μπορούμε να βοηθήσουμε, το κάνουμε με όλη την καλή διάθεση και αυθόρμητα, ως αν είναι άνθρωποι δικοί μας, όπως άλλωστε θεωρούμε τους κατοίκους των περιοχών που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές.

Θέλω να διευκρινίσω ότι η ανοικοδόμηση της Αρτέμιδας θα είναι καθαρώς από κυβερνητικά κονδύλια και ότι τα άλλα σημαντικά ποσά τα όποία έχουν συνεισφέρει οι Κύπριοι-τουλάχιστον μέσω της Κυβέρνησης-αυτά θα διατεθούν εις το Ειδικό Ταμείο που έχει ιδρύσει η ελληνική Κυβέρνηση για να τα διαθέσουν όπως κριθεί καλύτερο. Εμείς δεν είμαστε εδώ για να υποκαταστήσουμε την ελληνική Κυβέρνηση, απλώς είναι με τη βοήθεια και την στήριξη της ελληνικής Κυβέρνησης που συνεχίζονται οι προγραμματισμοί μας για την ανοικοδόμηση της Αρτέμιδας. Έχουμε ήδη ζητήσει προσφορές από προσφοροδότες στην Ελλάδα για την ανοικοδόμηση του χωριού, της Κοινότητας, με τον ρητό όρο ότι οι εργασίες θα συμπληρωθούν μέχρι το τέλος του 2008. Έχω εμπιστοσύνη σε όλους τους αρμόδιους, Ελλαδίτες και Ελληνοκύπριους, ότι θα τηρήσουν αυτά τα χρονοδιαγράμματα, επαναλαμβάνω, ως ελάχιστο δείγμα ανταπόδοσης για όσα διαχρονικά μας έχει προσφέρει η Ελλάδα.

Για μια ακόμα φορά, εκφράζω ευχαριστίες προς τον Πρωθυπουργό για τις πολύ εποικοδομητικές, χρήσιμες συνομιλίες που είχαμε και για τη γενική υποστήριξη που έχουμε από την Ελλάδα. Ευχαριστώ πολύ».