• Τις τελευταίες ημέρες η ελληνική κοινή γνώμη κυριολεκτικά βομαβαρδίζετε από δεκάδες δημοσιεύματα (κατευθυνόμενα ή όχι αυτό είναι ένα άλλο θέμα… που ούτως ή άλλως ο σκεπτόμενος πολίτης και κρίση και αντίληψη για να καταλάβει πολύ περισσότερα όταν βλέπει παράλληλα με τα "καυτά και αποκλειστικά ρεπορτάζ" , τα σχόλια,  και τις αναλύσεις για το θέμα του Εθνικού αερομεταφορέα να υπάρχουν και ολοσέλιδεσ καταχωρίσεις της Aegean Airlines…) Ωστόσο ένα θέμα που διαρκώς θίγεται είναι τα χρέη της Ολυμπιακής.
  • το θέμα της Ryanair στο Press Room

  •  Τα χρέη της ΟΑ. 
  • Σύμφωνα με καλά πληφορημένες πηγές μας μέσα από την Ολυμπιακή στον Ελληνικό Τύπο δίδονται  ή μάλλον καλύτερα παρουσιάζονται πλαστά στοιχεία είτε συγκεχυμένα. Μάλιστα ο Υπουργός ΜΕ Χατζηδάκης, σε αποστροφή του λόγου του χρησιμοποίησε τη φράση για τα χρέη "εικάζουμε" τη στιγμή που υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις που δεν εφαρμόζονται. Το άρθρο του καθηγητή Λαΐνου στο θέμα αυτό που δημοσιέυσαμε  είναι κάτι παραπάνω από αποκαλυπτική. Με λίγα λόγια αυτοί είναι οι κακοί(οι της Ε.Ε.) και η καλή κυβέρνηση θα σας σώσει…αλλά όχι χωρίς απώλειες. Αυτό που δε λένε είναι ότι η Ryanair έχει ήδη παρτίδες με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο παρελθόν έχει επιχειρήσει να αποκτήσει αποκλειστική χρήση περιφερειακών αεροδρομίων χαμηλού κόστος και επίσης να εξαγοράσει την Air Lingus (επίσης αεροπορική εταιρεία της Ιρλανδίας). Σε όλες τις περιπτώσεις αντιμετώπισε την αντίδραση της ΕΕ, η οποία αντιμετώπισε τις πρακτικές της ως μη συμβατές με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία (με απλά λόγια μονοπωλιακού χαρακτήρα). Από τότε η Rayanair έστησε ένα μαγαζάκι παραγωγής καταγγελιών που έχει κατά καιρούς βάλει στο στόχαστρό της ουκ ολίγες εταιρείες όπως Lufthansa, Air France, Alitalia και πολλές άλλες. Η ειδοποιός διαφορά της Ελλάδας με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες είναι ότι στην περίπτωση της Ελλάδας το κράτος μέτοχος επιλέγει συστηματικά να μην υπερασπίζεται τα συμφέροντα της εταιρείας. Επιπλέον η επιχειρηματολογία  της Rayanair ( όλως τυχαίως ) είναι ακριβώς ίδια με της Aegean, για την οποία απαντά κατάλληλα ο καθηγητής Λαΐνος.  

    Γιατί σιωπά ο καθηγητής και ευρωβουλευτής κ. Παπαστάμκος ;

    Το νομικό πλαίσιο της ΕΕ: για τις διαδικασίες ανάκτησης ενισχύσεων έχει τοποθετηθεί στα όργανα της ΕΕ ο ευρωβουλευτής και καθηγητής νομικής Παπαστάμκος. Αποκαλύτπουμε τον άκρως  αποκαλυπτικό διάλογο Barrot – Παπαστάμκου. Η επιχειρηματολογία που αναπτύσσεται είναι καταπέλτης για τους χειρισμούς που ακολουθεί η ΕΕ με τις ευλογίες της κυβέρνησης (ο διάλογος Παπαστάμκου – Barrot έλαβε χώρα πολλούς μήνες πριν και από τότε ο καθηγητής Παπαστάμκος σιωπά για ευνόητους λόγους).  Παραδόξως (;) ουδεμία αναφορά γίνεται γι' αυτή στα κυρίαρχα ΜΜΕ.

  • ιδού και τα σχετικά Ντοκουμέντα
  • εδώ ο διάλογος Παπασταμκου – Barott  20. 02. 2007

    εδώ η επιχειρηματολογία  Rayanair 

    εδώ η σχετική ειδησεογραφία από το διεθνές πρακτορείο Reuters

    εδώ σχετική αποκαλυπτική αρθρογραφία από το Travel Daily News 

    κι εδώ το αποκαλυτικό  άρθρο του Δρ. Λαϊνού

    Λίγες ώρες αργότερα  στο Press Roum ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και Υπουργός επικρατείας Θεόδωρος Ρουσόπουλος σε σχετική ερώτηση απαντά τα εξής:

    ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Σε σημερινή του δήλωση, ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει έτοιμο σχέδιο για την επόμενη ημέρα, σε ό,τι αφορά την Ολυμπιακή. Γιατί συμβαίνει αυτό; Η κυβέρνηση γνώριζε ότι εκκρεμούσε η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα μπορούσε να μην είναι θετική για τον εθνικό μας αερομεταφορέα. Δεν δείχνει ότι πιάστηκε ανέτοιμη;

    ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μεταφέρετε αποσπασματικά μια δήλωση -αν έγινε με αυτό τον τρόπο, όπως την αναφέρετε εσείς- όταν ο κ. Χατζηδάκης έχει δώσει μια σειρά από απαντήσεις σε πολλά ζητήματα. Μίλησα πριν από ένα λεπτό μαζί του, κατεβαίνοντας, και μου είπε ότι ερωτήθηκε από πολλούς δημοσιογράφους για θέματα της Ολυμπιακής. Θα μείνω, λοιπόν, σε αυτά που έχει πει ο κ. Χατζηδάκης.

    ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Ήθελα να ρωτήσω για τη θέση της κυβέρνησης για τους εργαζομένους στην Ολυμπιακή και αν τους αντιμετωπίζει ενιαία, δηλαδή, και τους εποχικούς και τους μονίμους. Και αν η δήλωση του κ. Καραμανλή το 2005 ότι κανείς δεν θα χάσει τη δουλειά του, αφορά το σύνολο των εργαζομένων στην Ολυμπιακή.

    ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει κάνει μια αναφορά ο κ. Χατζηδάκης στην πρώτη του δήλωση, την περασμένη εβδομάδα, στην οποία αναφέρεται σε όλες τις κατηγορίες των εργαζομένων. Δεν θα πω τίποτε περισσότερο.

    ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Αφορά, δηλαδή, όλους…

    ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: ΄Ο,τι λέει στη δήλωσή του ο υπουργός.

    ΚΑΚΑΛΗΣ: Για την κυβέρνηση, το θέμα της Ολυμπιακής είναι θέμα οικονομικό, διαχειριστικό ή είναι θέμα πολιτικό και άρα, μήπως η κυβέρνηση δεν θέλει δημόσιο αερομεταφορέα και εργάζεται για τα ιδιωτικά συμφέροντα, εγχώρια και ευρωπαϊκά;

    ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι σενάριο φαντασίας, το οποίο, βεβαίως, σε καμία περίπτωση δεν αντανακλά σκέψεις και απόψεις της κυβέρνησης.

    ΚΑΚΑΛΗΣ: Αν έχουν έτσι τα πράγματα, αν είναι φαντασίες, τότε πώς εξηγείτε αυτή την πολιτική της κυβέρνησης να βάλει λουκέτο; Δηλαδή, δεν χρειάζεται η Ελλάδα εθνικό αερομεταφορέα;

    ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι λίγο πιο σύνθετο απ` ό,τι το παρουσιάζετε.

    ΚΑΚΑΛΗΣ: Μπορείτε να μας το εξηγήσετε; Τη θέση της κυβέρνησης ζητάω.

    ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το έχει εξηγήσει ο αρμόδιος υπουργός με πολύ μεγάλη και αναλυτική αναφορά, πριν από λίγη ώρα, αλλά και την περασμένη εβδομάδα.

    ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, θέλω να ρωτήσω, τι πρόκειται να πράξει η κυβέρνηση, σε περίπτωση που υλοποιηθούν οι πρωτοβουλίες διαμαρτυρίας των εργαζομένων, που μπορεί να φθάσουν μέχρι και κλείσιμο αεροδρομίων. Δεν το λέω ως πληροφορία, μεταφέρω δήλωση εκπροσώπων των εργαζομένων στο MEGA.

    ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση προσπαθεί, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, στα προβλήματα τα οποία έχει η Ολυμπιακή εδώ και δεκαετίες, να βρει την καλύτερη δυνατή λύση.

    ΣΠΥΡΑΚΗ: Με συγχωρείτε, αλλά τα αεροδρόμια είναι δημόσιος χώρος και οι μετακινήσεις είναι δημόσιο αγαθό. Ρωτώ, τι πρόκειται να πράξει η κυβέρνηση σε περίπτωση που υπάρξει μορφή διαμαρτυρίας που θα κλείσει τα αεροδρόμια. Είναι νομίζω πολύ ενδιαφέρον. Δεν είναι;

    ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Φυσικά και είναι ενδιαφέρον.

    ΣΠΥΡΑΚΗ: Να ακούσουμε τι θα κάνει η κυβέρνηση;

    ΚΑΚΑΛΗΣ: Επειδή είπατε ότι είναι πιο σύνθετο το θέμα, μπορείτε να μας εξηγήσετε, τι σημαίνει το ραντεβού του κ. Σπηλιωτόπουλου, προ ημερών στο Λονδίνο, με τα στελέχη της « Ryanair» και η δήλωσή του ότι η συγκεκριμένη αεροπορική εταιρεία είναι από τις μεγαλύτερες χαμηλού κόστους στην Ευρώπη και μας ενδιαφέρει, μέσα από αυτήν, να αναπτύξουμε τον τουρισμό στην Ελλάδα;

    ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αν βρίσκετε σενάρια πίσω από την υπόθεση της Ολυμπιακής, δεν υπάρχουν. Η Ολυμπιακή έχει μια σειρά από προβλήματα, τα οποία έχουν ιστορία δεκαετιών. Από τα τέλη της δεκαετία του 1970 κιόλας έχουν αρχίσει τα μεγάλα προβλήματα της Ολυμπιακής, «φούντωσαν» στη δεκαετία του `80, συνεχίστηκαν. Έχει  γίνει μια σειρά από προσπάθειες για λύση των προβλημάτων αυτών. Η κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει, όπως γνωρίζετε -έχοντας εμφαντικά ασχοληθεί με το θέμα- την κατάλληλη λύση, σε συνεργασία, πάντα, με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Γιατί, πια δεν λειτουργούν οι χώρες αυτόνομα και ειδικά σε τομείς όπως αυτός των αερομεταφορών. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι υπάρχει μια σειρά από κανόνες, τους οποίους πρέπει να ακολουθήσει.