ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ  ΝΕΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ   

To Greek American News Agency  όπως θα έχετε διαπιστώσει εδώ και λίγες ημέρες, και λίγο πριν ξεσπάσει ο μεγάλος θόρυβος -τον οποίο και προαναγγείλαμε- για το καυτό πρόβλημα της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ έχει ανοίξει ένα  ακόμα μεγάλο Φάκελο. Ζήτημα που αφορά κατά μείζονα λόγο την Ομογένεια  εξού και το μεγάλο ενδιαφέρον μας- {την πολυπληθέστερη ίσως ανά την Οικουμένη ελληνική πλυθησμιακή κοινότητα} η οποία κρατά με την υποτήριξη της την εταιρία που ίδρυσε ο Αριστοτέλης Ωνάσσης στα τέλη της δεκαετίας του 1950. Ξεκινήσαμε την έρευνα  με καθημερινά ρεπορτάζ, αναλύσεις και αποκαλύψεις-που στη συνέχεια αναπαράγει και ο ελληνικός Τύπος. Αποκαλύψεις  όπως αυτή που κάνουμε σήμερα σχετικά με τα χρέη του εθνικού αερομεταφορέα.  ΟΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ GREEK AMERICAN NEWS AGENCY ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΚΑΙ ΣΤΟ BLOG REPORTER (PRESS ROOM) 

Σήμερα δίνουμε στην (ευρύτερη) δημοσιότητα ένα άκρως αποκαλυπτικό κείμενο που μας έστειλε ανώτερος υπάλληλος της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ-τον οποίο και ευχαριστούμε- και το οποίο αφορά την περιβόητη υπόθεση των χρεών της εταιρίας. Εκεί θα διαπιστώσουμε "αλήθειες και ψέματα" για όσα λέγονται αλλά και για όσα αποκρύπτονται σκοπίμως…  Στη συνέχεια θα πάμε πίσω στο παρελθόν. Θα γυρίσουμε  το ρολόι στο 1975 όταν έγινε η πρώτη συζήτηση μετά την μεταπολίτευση στην Ελληνική Βουλή για τα προνόμια που είχαν οι υπάλληλοι της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ από τα χρόνια του Ωνάση. Εκεί θα δείτε πολύ σοβαρούς και άκρως αποκαλυπτικούς διαλόγους μεταξύ των τότε Υπουργών και Βουλευτών της τότε αντιπολίτευσης, του ΠΑΣΟΚ κυρίως που εν τω μεταξύ κυβέρνησε τον τόπο επί 20ετια…   ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝ  

«ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΧΡΩΣΤΟΥΣΑΝΕ ΜΑΣ ΠΗΡΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΒΟΔΙ»

 Η πιο πάνω παροιμία αφορά την ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ A.E Εταιρία – περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου, που όλοι οι εργαζόμενοί της είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ . Από το 1973 έχει μεταφέρει πάνω από 200 εκατομμύρια επιβάτες στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα και το μόνο  που γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος είναι ότι ο Ελληνικός Λαός έχει πληρώσει  ένα τρισεκατομμύριο δραχμές γι' αυτή την Εταιρία. Αυτή η πληροφόρηση προέρχεται από τους πολιτικούς των κομμάτων της εξουσίας, που χωρίς αιδώ δήλωναν στις τοποθετήσεις τους μέσα στη Βουλή όταν ψηφιζόταν ο Νόμος 3185/2003 που αφορούσε την Ο.Α., ότι δεν είχαν άποψη και δεν γνώριζαν τίποτα για την Ο.Α., παρά μόνο όσα γράφονταν στις εφημερίδες. Δεν γνώριζαν και όμως συκοφαντούσαν την Ο.Α. και ψήφιζαν τον διαμελισμό της. Ελλάδα το μεγαλείο σου!! (Πρακτικά της Βουλής – Αθήνα 04.09.2003 σελ. 17).

 Εμείς οι εργαζόμενοι, οι οποίοι έχουμε γνώση των γεγονότων και άμεσο ενδιαφέρον για την βιωσιμότητα αυτής της Εταιρίας, επειδή έχουμε μια άλλη άποψη γι' αυτά που έχουν γίνει στην ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ, λέμε ότι ο Ελληνικός Λαός δεν έχει πληρώσει ούτε ένα πενηνταράκι, ενώ αντίθετα η Ο.Α. του έχει προσφέρει πάρα πολλά.

 Το όλο ζήτημα αφορά μια μεγάλη απάτη, με στόχο να καλυφθούν τα ίχνη ενός, συνειδητά,  πολιτικού εγκλήματος διαρκείας  μεταξύ των Ελληνικών Κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης .

 Για να στηρίξουμε αυτή την άποψη, θα χρησιμοποιήσουμε επίσημα έγγραφα, ονομασίες λογαριασμών, δηλώσεις και αποφάσεις Πολιτικών. Θα θέλαμε όμως να επισημάνουμε ότι στην Ο.Α. έγιναν μεγάλα λάθη τόσο από τις Διοικήσεις όσο και από τις Κυβερνήσεις, που διόριζαν κάθε φορά αποτυχημένους κομματάρχες και παράγοντες των κομμάτων εξουσίας.

 Σήμερα η Ο.Α. μεταφέρει 16.000 επιβάτες την ημέρα, 6.000.000 περίπου τον χρόνο και είναι από τις ΑΣΦΑΛΕΣΤΕΡΕΣ Αεροπορικές Εταιρίες σε όλο τον κόσμο.

 Όπως προκύπτει από τη μελέτη που έκανε ο Τομέας Μελετών & Προϋπολογισμού της Δ/νσης Οικονομικών Υπηρεσιών / Ο.Α., οι οφειλές του Κράτους προς την Ο.Α. μέχρι 31.12.1992 ήταν :

1) Το οφειλόμενο από το Κράτος μετοχικό κεφάλαιο……………………107 δις Δρχ.

2) Τα υποκοστολογημένα κόμιστρα που επέβαλε στο εσωτερικό

 δίκτυο της Ο.Α. η επιτροπή Τιμών και εισοδημάτων………………… 382 δις Δρχ.

3) Οι υποχρεωτικές-με κυβερνητικές αποφάσεις-

 εκπτώσεις σε κατηγορίες πολιτών………………………………………109 δις Δρχ

4) Το μη καταβαλλόμενο κόστος των πτήσεων της

 πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας . (λογ. 9707)………………………..  7 δις Δρχ.

5) Οφειλές της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπ.(λογ.9811)…………………..30 δις Δρχ.

 

6) Τα οφειλόμενα εισιτήρια από μετακινήσεις υπαλλήλων

 Υπουργείων (λογ. 9020)…………………………………….. 11 δις Δρχ.

7) Η υποχρεωτική-με κυβερνητικές αποφάσεις-έκπτωση

 κατά 97% στην τιμή μεταφοράς του ημερήσιου και

 περιοδικού Τύπου………………………………………………  30 δις Δρχ.

8) Οι οφειλές των κομμάτων από μεταφορά των ψηφοφόρων

 τους κατά τις εκλογικές αναμετρήσεις…………………………. 2 δις Δρχ.

 Επισημαίνουμε ότι η Ο.Α. έχει επιβαρυνθεί και με 3,4 δις δραχμές για αγορά και MODIFICATION του VIP B-727 Πρωθυπουργικού αεροσκάφους καθώς και 150 εκατομμύρια δραχμές για την συντήρηση και λειτουργία του κρατικού αεροσκάφους Falcon για το 1993.

 Η μελέτη αυτή πριν υποβληθεί στην Ε.Ε.. υπέστη σχετική ωραιοποίηση από τα Επιτελεία της Κυβέρνησης – απαλοιφή των προκλητικών επιβαρύνσεων – όπως τα χρέη των κομμάτων από την μετακίνηση των κομματικών ψηφοφόρων ή την δωρεάν μετακίνηση των πολιτειακών και πολιτικών παραγόντων και άλλα.

 Στόχος της προαναφερθείσης  ωραιοποίησης ήταν η εξίσωση των χρεών του Κράτους προς την Ο.Α. μέχρι το 1992 με τα ελλείμματα της Ο.Α. μέχρι το 1994.

 Κατόπιν τούτου το ωραιοποιημένο περιεχόμενο της μελέτης συμπεριελήφθη στο πρόγραμμα εξυγίανσης που υπέβαλε η Κυβέρνηση στην Ε.Ε… Στο πρόγραμμα εξυγίανσης της Ο.Α. που ενέκρινε η Ε.Ε.. τον 10ο  μήνα του 1994,  αγνόησε πλήρως το κεφάλαιο του προγράμματος εξυγίανσης που της είχε υποβάλλει η Ελληνική Κυβέρνηση, το οποίο αναφερόταν στα χρέη του κράτους προς την Ο.Α.. Ήτοι, αγνόησε συνειδητά περί τα 450 δις χρέη που αναφέρονταν στο κεφάλαιο αυτό. Το μόνο από τα χρέη αυτά στο οποίο αναφέρθηκε η Ε.Ε. είναι το οφειλόμενο μετοχικό κεφάλαιο από το κράτος μέτοχο. Και αυτό όμως η Ε.Ε. το μείωσε αυθαίρετα κατά 55 δις περίπου, ήτοι κατά 50%. Και όμως η Ε.Ε. σε μεταγενέστερα έγγραφά της, ένα εκ των οποίων από την ίδια την Κα L. Palathio (15.1.2003) δηλώνει, ότι λαμβάνει υπ' όψη το τεράστιο χρέος του Ελληνικού Κράτους προς την Ο.Α..

 Η λεκτική αυτή αναγνώριση από τον πλέον επίσημο και αρμόδιο εκπρόσωπο της Ε.Ε. του τεράστιου χρέους του Ελληνικού Κράτους προς την Ο.Α. (ο αξιολογικός αυτός χαρακτηρισμός του χρέους ως «τεράστιου», ανήκει στην Κα Palathio) με ταυτόχρονη όμως παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παράνομη κρατική επιχορήγηση της Ο.Α. ύψους 50 δις δρχ. μόνο σαν ειρωνεία και σαν εμπαιγμός μπορεί να εκληφθεί και όχι σαν αναγνώριση του τεράστιου χρέους του Κράτους προς την Ο.Α., όπως διατείνεται η Κα Palathio σε σχετική επιστολή της στις 15.01.2003 σε Έλληνες Ευρωβουλευτές του Κ.Κ.Ε.

 

 Παραθέτουμε επίσης από την Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε. L 273 25/10/2004 ( σελ. 0022-0037) : «Πάντως, η πρόσφατη και προφανώς θεαματική επιδείνωση που προκύπτει από τα προαναφερθέντα αριθμητικά στοιχεία (αποτελέσματα χρήσεως, ύψος του χρέους, χρηματοοικονομικά έξοδα ) είναι κάπως τεχνητή, αφού οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους τόκους υπερημερίας που επιβάλλει το Ελληνικό Δημόσιο στην Εταιρία. Οι τόκοι αυτοί προστίθενται εκθετικά στα χρέη».

Οι Ελληνικές Αρχές έδωσαν επίσης διευκρινίσεις όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο είναι δυνατόν να υπολογισθούν τα διαφυγόντα κέρδη της Εταιρίας κατά το χρονικό διάστημα 1975-1991, τα οποία αποδίδονται στην πολιτική της Ελληνικής Κυβέρνησης, σχετικά με τον έλεγχο των τιμών, την εκπλήρωση υποχρεώσεων παροχής δημόσιας υπηρεσίας και την ανεπάρκεια των κεφαλαίων της επιχείρησης. Οι διευκρινίσεις αυτές επιτρέπουν, εξάλλου, να υπολογισθεί σε 5 δισεκατομμύρια δραχμές, από το 1991 έως το 1993, η ετήσια ζημία την οποία υπέστη η Ο.Α. λόγω του περιορισμού των τιμών στις εσωτερικές ελληνικές γραμμές. Οι ζημίες που οφείλονται σε άλλες επιβαρύνσεις παροχής δημόσιας υπηρεσίας (μεταφορά δημοσίων υπαλλήλων, προσωπικοτήτων, εκπροσώπων του τύπου) είναι δυνατόν να υπολογισθούν σε ποσό λίγο μικρότερο από 4 δισεκατομμύρια δραχμές ετησίως, το 1989 και το 1990, και μικρότερο από 2 δισεκατομμύρια ετησίως, από το 1991 και εφεξής.

 Όπως φαίνεται από τα παραπάνω στοιχεία, ενώ γίνεται μνεία από το έτος 1975 μέχρι το 1991 (16 χρόνια), ο υπολογισμός των διαφυγόντων κερδών γίνεται μόνο για τα έτη 1991 – 1993. Τα υπόλοιπα 15 χρόνια δεν υπολογίζουν τα διαφυγόντα κέρδη και φυσικά η ίδια πολιτική χρήσης μη απόδοσης οφειλών του Δημοσίου προς την Ο.Α. εξακολουθεί μέχρι το 2002.

 Αυτή η τεράστια απάτη ήταν το στοιχείο που προκάλεσε τις αποφάσεις του 1998 και 2002 της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του 2005, που ζητάνε να επιστραφούν επιδοτήσεις από την Ο.Α. τις οποίες δεν είχε πάρει ποτέ. Αυτές οι αποφάσεις προκλήθηκαν από καταγγελίες διαφόρων παραγόντων αλλά και ανταγωνιστριών Αεροπορικών Εταιριών, η δε παρέμβαση του Κράτους και των υπεύθυνων Υπουργείων για την Ο.Α., είναι επιεικώς, απαράδεκτη, ή μάλλον εσκεμμένη, στην προσπάθειά τους να εξυπηρετήσουν μια πολιτική απαξίωσης του Εθνικού μας Αερομεταφορέα και προώθησης Ιδιωτικών Εταιριών που άνοιξαν και έκλεισαν τα τελευταία 13 χρόνια προκαλώντας ζημιές στην Εθνική Οικονομία πάνω από 200 δις δρχ. (μη πληρωμή ασφαλιστικών ταμείων, δεδουλευμένα εργαζομένων, Εφορία, euro control  και υπηρεσίες προς την Ο.Α.).

 

 Τα εξυγιαντικά προγράμματα του 1994 και του 1998 ήταν εξυγιαντικά μόνο στα χαρτιά. Σε καμία από τις υποχρεώσεις που αναλάμβανε η Πολιτεία, δεν ανταποκρίθηκε. Η πολιτική όλων των Κυβερνήσεων από το 1990 και εντεύθεν ήταν σαφής: Απαξίωση, συρρίκνωση , δυσφήμιση της Ο.Α.. , μείωση των αποδοχών των εργαζομένων, περικοπή και αλλαγή των εργασιακών δικαιωμάτων με τελικό στόχο την πώληση ή το κλείσιμο της Ο.Α.. κατ' εντολή του Διευθυντηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βέβαια, το γαϊτανάκι δεν σταματάει εκεί. Από το 1975 μέχρι το 1994 η Ο.Α.. προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, δανειζόταν από Τράπεζες επιβαρυνόμενη με τόκους και επιτόκια.

Όσο φταίνε και έχουν την ευθύνη οι εργαζόμενοι για το χάλι του ΙΚΑ από την διαχείριση των χρημάτων τους που έκαναν οι εκάστοτε Κυβερνήσεις, άλλο τόσο φταίνε και οι εργαζόμενοι στην ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ για την δεινή θέση που επικρατεί σήμερα στην Εταιρία . 

Επιπλέον, η Ο.Α.. κατά την μετεγκατάστασή της στο νέο Αεροδρόμιο «ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» εξαναγκάστηκε να κάνει επενδύσεις αξίας 120 δις δραχμών σε εγκαταστάσεις και υποδομές (Τεχνική Βάση, Υπόστεγα, Αποθήκες Καυσίμου, Υπόγεια διανομή Καυσίμου, Αγωγός Καυσίμου από τα Διυλιστήρια μέχρι το Αεροδρόμιο , κα ) που ήταν απαραίτητες για την λειτουργία του Αεροδρομίου.

Ακόμα, η χρήση του Αεροδρομίου «ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» την επιβαρύνει με 29 δις δραχμές ετησίως έναντι των 2,2 δις δραχμών που την επιβάρυνε στο Αεροδρόμιο του Ελληνικού, ποσό απαράδεκτα υψηλό για τα διεθνή δεδομένα, προκειμένου τα κέρδη του Αεροδρομίου να ανταποκρίνονται στην αποικιοκρατική Σύμβαση που υπέγραψε η Ελληνική Πολιτεία με τους ξένους επενδυτές (φυσικά αυτό το κόστος δεν θα το πληρώσει κανένας ιδιώτης).

Εμείς λέμε καθαρά ότι Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΛΗΡΩΣΕΙ  ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΔΡΑΧΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ.

Εάν ποτέ η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ιδιωτικοποιηθεί, ο Ελληνικός Λαός θα πληρώνει τον ιδιώτη και για την κοινωνική πολιτική που θα κάνει το Κράτος και για την χρήση από Πολιτικούς και Πολιτειακούς παράγοντες και για το Αεροδρόμιο «ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» και για την ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

 Από την έρευνα που κάναμε στο Ευρωκοινοβούλιο και στην Επιτροπή της Ε.Ε., δεν βρήκαμε καμία θετική παρέμβαση από κανέναν Βουλευτή των δύο μεγάλων Κομμάτων που εκπροσωπούν τον Ελληνικό Λαό στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ οι αντίστοιχοι Ευρωβουλευτές Γάλλοι, Γερμανοί, Ιταλοί και Άγγλοι έχουν κάνει εκατοντάδες παρεμβάσεις για τις δικές τους Αεροπορικές Εταιρίες.

 

 Θα μπορούσαμε να παρουσιάσουμε πάρα πολλά στοιχεία, αλλά και βιβλία, όπως του Καθηγητή  Ι. ΛΑΪΝΟΥ «ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ;» που αποδεικνύει ότι ο Ελληνικός Λαός δεν έχει πληρώσει ούτε μία δραχμή για την Ο.Α. και όλα αυτά που λέγονται είναι για να δικαιολογήσουν την ασκούμενη πολιτική που βέβαια σε αυτό το παραμύθι χρειάζεται και εργαζόμενους «προνομιούχους» «ρετιρέ της Εργατικής Τάξης» .

 25 Υπουργοί, περίπου, και 50 εναλλασσόμενες αποτυχημένες Διοικήσεις που θήτευσαν μέχρι σήμερα στην Ο.Α. , κατασυκοφάντησαν, ασέλγησαν και έβλαψαν την Εταιρία οικονομικά και επιχειρηματικά με πράξεις και παραλείψεις, χωρίς κανείς να λογοδοτήσει σε κανέναν.

 Όλα αυτά τα χρόνια η Ο.Α. και οι εργαζόμενοι άντεξαν στον βρώμικο πόλεμο και στα άνομα σχέδια των διαπλεκόμενων συμφερόντων, γιατί αναπτύχθηκε μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ του επιβατικού κοινού και των κύκλων της Ο.Α., με την διεθνώς αναγνωρισμένη ασφάλεια που προσφέρουν, παρά την ταλαιπωρία που συχνά υφίστανται από τις πρακτικές και τις λογικές των εκάστοτε Διοικήσεων.

 Αυτό λοιπόν το τελευταίο οχυρό αντίστασης της Ο.Α. και των εργαζόμενων, την εμπιστοσύνη του επιβατικού κοινού και την ασφάλεια των πτήσεων, που αποτελεί το ισχυρότερο κεφάλαιό της, βάλθηκε η Διοίκηση των ΟΛ. ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΩΝ με τις επιλογές της, νοικιάζοντας αεροσκάφη και πληρώματα «αγνώστου προέλευσης» να απομυθοποιήσει. Τα γεγονότα και τα προβλήματα των τελευταίων ημερών με τα νοικιασμένα αεροσκάφη αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

 Σε μια ευνοούμενη Πολιτεία θα έπρεπε να είχε παρέμβει όχι μόνο η Πολιτεία και ο εποπτεύων Υπουργός, αλλά και ο Εισαγγελέας. Αλλά όπως είπε στο παρελθόν και ο τέως Πρωθυπουργός κ. Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ «αυτή είναι η Ελλάδα».

 Καλούμε την Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της, έστω και την ύστατη στιγμή. Η Ο.Α. αποτελεί Εθνικό Κεφάλαιο και ζωντανό κύτταρο της Κοινωνικής και Οικονομικής ζωής της χώρας. Το πρόβλημα της Ο.Α. είναι πολιτικό και η λύση πρέπει να είναι πολιτική, ενταγμένη σ' ένα γενικότερο μοντέλο Οικονομικής ανάπτυξης.

 Για μια ακόμη φορά καλούμε την Κυβέρνηση σ' έναν Εθνικό, εποικοδομητικό, ειλικρινή διάλογο για την βιωσιμότητα και την ανάπτυξη του Εθνικού Αερομεταφορέα στον οποίο πρέπει να συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι στο θέμα «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ».

 Το να χαρίσει κάποιος την Ο.Α. σε ημέτερους ή να την κλείσει είναι, ίσως, σχετικά εύκολο στο αρνητικό κλίμα που έχουν διαμορφώσει τα συμφέροντα των κάθε λογής παρατρεχάμενων. Το θέμα είναι να υπάρξει υπευθυνότητα, διορατικότητα, ικανότητα και Εθνική πολιτική. Η ιστορία σκιαγραφεί, κρίνει και τοποθετεί τον καθένα εκεί που του αρμόζει, ανάλογα με την αξία του , τις πράξεις του και τα οράματά του.

και εδώ απόσπασμα από τη συζήτηση το 1975  στην Ελληνική Βουλή