Θέματα που αφορούν στην ελληνική γλώσσα και την Παιδεία στο χώρο της ελληνικής διασποράς αλλά και ζητήματα που σχετίζονται με την απόδημη νεολαία, καθώς και η διεύρυνση της βάσης του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ) – προσέγγιση των φίλων του ΣΑΕ και η δημιουργία των «δικτύων» στις Περιφέρειες – εξετάζονται στην 1η, κοινή Συνεδρίαση του Προεδρείου με τα Συντονιστικά Συμβούλια των επτά Περιφερειών, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη στις 8 και 9 Δεκεμβρίου. Στη συνάντηση έχουν προσκληθεί ως εισηγητές και προσωπικότητες της διασποράς από τις πέντε ηπείρους.

 

    Οι εργασίες, που πραγματοποιούνται στο χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, άρχισαν σήμερα το πρωί με ομιλία του προέδρου του ΣΑΕ Στέφανου Π. Ταμβάκη, ο οποίος μετέφερε το μήνυμα της δυναμικής παρουσίας του Συμβουλίου στα δρώμενα της Ομογένειας. Όπως είπε, το ΣΑΕ, ένα χρόνο μετά την 6η Τακτική Συνέλευση, πρέπει και μπορεί να προτείνει πρακτικές λύσεις, ξεπερνώντας πιθανές αγκυλώσεις, για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί.

    «Έχουμε, ως οργανισμός, ευνοϊκές συνθήκες, με το νόμο 3480/2006 περί λειτουργίας του ΣΑΕ, κι εφόσον χρησιμοποιήσουμε ικανοποιητικά το πνεύμα και το γράμμα του, όλοι μαζί μπορούμε να συμβάλουμε ουσιαστικά στην προσπάθεια του κάθε ένα απόδημου Έλληνα, της κάθε μίας οργάνωσης», τόνισε – μεταξύ άλλων – ο κ. Ταμβάκης. «Εφόσον ενεργοποιήσουμε ουσιαστικά το συμβουλευτικό, γνωμοδοτικό, υποστηρικτικό μας ρόλο, τότε διεκδικούμε, τότε θα είμαστε επιτυχημένοι, τότε θα αποκτήσουμε αναγνωρισημότητα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Ταμβάκης. Σε ό,τι αφορά στα συμπεράσματα της συνάντησης και τις τελικές εισηγήσεις θα συμπεριληφθούν, όπως είπε, στην ετήσια έκθεση του ΣΑΕ, η οποία θα κατατεθεί στην ελληνική πολιτειακή και πολιτική ηγεσία.

    Τις εργασίες της συνάντησης παρακολουθούν ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα απόδημου Ελληνισμού Θεόδωρος Κασσίμης, ο πρόεδρος της διακομματικής επιτροπής της Βουλής για θέματα Απόδημου Ελληνισμού Νικόλαος Τσιαρτσιώνης, καθώς και οι Α' και Β' αντιπρόεδροι της ίδιας επιτροπής, κ.κ. Γρηγόρης Νιώτης και Νικόλαος Γκατζής, βουλευτές και κ.ά.

  • Ομιλία Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Θεόδωρο Κασσίμη

Την ικανοποίησή του για την πολύ καλή  δουλειά που έχουν κάνει όλες οι Περιφέρειες του ΣΑΕ τον τελευταίο χρόνο, ώστε να αποκτήσουν την επαφή και να μπορέσουν να συντονίζουν τις δράσεις των οργανώσεών, εξέφρασε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, κ. Θεόδωρος Κασσίμης μιλώντας στους συνέδρους. Το ΣΑΕ, όπως τόνισε, έχει πάρει έναν δρόμο μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας και κάλεσε τα μέλη των Συντονιστικών Συμβουλίων των Περιφερειών να προχωρήσουν σε πρακτικές λύσεις.    

 

Ο κ. Κασσίμης ανακοίνωσε νέες πρωτοβουλίες για τον Απόδημο  Ελληνισμό, επισημαίνοντας ότι οι προσπάθειες που καταβάλλονται από το Υπουργείου Εξωτερικών για την ομογένεια επικεντρώνονται στο τρίπτυχο επικοινωνία, ενημέρωση, δικτύωση.

Μέχρι το τέλος του χρόνου το Υπουργείο Εξωτερικών θα εκδώσει ένα τριμηνιαίο περιοδικό επικοινωνίας, που θα συνδέει την Ελλάδα με τους απανταχού έλληνες, είναι το νέο βήμα που ανήγγειλε ο κ. Κασσίμης. Το περιοδικό θα διανέμεται σε 30.000 αντίτυπα  στα συντονιστικά όργανα  όλων των περιφερειών του ΣΑΕ και στις οργανώσεις των ομογενών.

Ιδιαίτερης σημασίας, όπως εξήγησε ο  υφυπουργός, είναι η δημιουργία δικτύων που θα ενώσουν κατηγορίες ομογενών σε σχέση με τα ειδικά ενδιαφέροντά τους (νεολαία, επιστήμονες, επιχειρηματίες). Μια διαδικτύωση που θα φέρει κοντά έλληνες διαφορετικών χωρών και ηπείρων και θα μπορούσε να έχει ως πυρήνα τις ελληνικές κοινότητες οι οποίες θα πρέπει να υποστηριχθούν. 

Το Υπουργείο Εξωτερικών προχωρά με γοργούς ρυθμούς και στην ηλεκτρονική οργάνωση του Υπουργείου και της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού. Στο πρώτο εξάμηνο του 2008 αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των προξενείων τα οποία λειτουργούν ως ΚΕΠΑ (Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών Αποδήμων) ώστε να μπορεί να μειωθεί εντυπωσιακά ο χρόνος  ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων.

    

Παράλληλα προωθεί  και το θέμα της ηλεκτρονικής διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας, το e-learning, σε συνεργασία με το ΣΑΕ, καθώς και τη δημιουργία αρκετών διαδικτυακών τόπων.