ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Salih Mahmoud Osman, νικητής του  βραβείου Ζαχάρωφ  

salih.jpgΣτις 11 Δεκεμβρίου , ο Salih Mahmoud Osman έλαβε  το βραβείο Ζαχάρωφ, που απονέμει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάθε χρόνο για την ελευθερία της σκέψης. Ο κ. Salih προσφέρει δωρεάν νομική εκπροσώπηση, ιατρική βοήθεια και ψυχολογική στήριξη στα θύματα του εμφύλιου πολέμου του Σουδάν. Λίγο πριν από την πανηγυρική συνεδρίαση που θα γίνει προς τιμήν του κατά τη διάρκεια της Συνόδου Ολομέλειας του Στρασβούργου, ο κ. Salih μίλησε στην "Πρώτη Σελίδα" το έντυπο της Ε.Ε.

 

Κ. Salih, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα σας απονείμει σήμερα το βραβείο Ζαχάρωφ για την προσήλωσή σας στη δημοκρατία, το διάλογο και το κράτος δικαίου. Μπορεί το βραβείο αυτό να κάνει τη διαφορά όσον αφορά τις αδικίες και την ατιμωρησία των ενόχων στο Νταρφούρ;

Είμαι πολύ χαρούμενος για αυτή την αναγνώριση της δουλειάς μου στο Σουδάν, και στο Νταρφούρ ειδικότερα. Δουλεύουμε σε ένα εχθρικό περιβάλλον, εν μέσω εκφοβισμών, συλλήψεων και βασανισμών. Πιστεύω όμως ότι έχουμε ηθική υποχρέωση να σταθούμε δίπλα στο λαό.

Οι άνθρωποι υποφέρουν πραγματικά στο Νταρφούρ. Ως δικηγόρος, πιστεύω ότι πρόκειται για γενοκτονία. Πάνω από 400.000 άτομα έχουν σκοτωθεί, και πάνω από 2000 χωριά έχουν σβηστεί από το χάρτη. Ο βιασμός χρησιμοποιείται ως μέσο πολέμου. Νέα κορίτσια, ακόμη και 8 χρονών, πέφτουν θύματα επίθεσης. Πολλοί βιασμοί γίνονται μπροστά στα μάτια ανδρών που είναι συγγενείς των θυμάτων, έτσι ώστε να εξευτελιστούν.

Παρά τις συνεχείς παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την καταπάτηση του διεθνούς δικαίου, η δικαιοσύνη απουσιάζει από την περιοχή. Κυριαρχεί αντίθετα η ατιμωρησία… Μιλάμε για ατιμωρησία, επειδή το δικαστικό μας σύστημα είναι ανίκανο και απρόθυμο να αποδώσει δικαιοσύνη.

Στη χώρα σας υπάρχει μια βίαιη σύγκρουση, που έχει στοιχίσει εκατοντάδες χιλιάδες ζωές και έχει μετακινήσει πολλά άτομα από τις εστίες τους. Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει προκειμένου να επέλθει ειρήνη και συμφιλίωση στο Νταρφούρ;

Δεν θα υπάρξει ποτέ ειρήνη στο Νταρφούρ και το Σουδάν γενικότερα, χωρίς δικαιοσύνη. Δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη. Η δικαιοσύνη, βασική προϋπόθεση για την εδραίωση της ειρήνης, είναι πολύ σημαντική και δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο συμβιβασμού για πολιτικούς λόγους.

Στα νότια του Σουδάν πάνω από δύο εκατομμύρια άτομα σκοτώθηκαν και περίπου τέσσερα εκατομμύρια υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Η δικαιοσύνη δεν έχει ως σκοπό την εκδίκηση, αλλά την εδραίωση της ειρήνης και τη συμφιλίωση. Η φύση των αποτρόπαιων εγκλημάτων που έχουν διαπραχθεί δεν επιτρέπει στα θύματα και τους επιβιώνοντες να ξεχάσουν όσα υπέστησαν. Γι' αυτό και η δικαιοσύνη είναι σημαντική.

Μετά από μακρά σιωπή, η διεθνής κοινότητα φαίνεται να έχει ξυπνήσει. Τι άλλο μπορεί να κάνει η Ευρώπη για το Νταρφούρ;

Για πολλά θύματα, αλλά και επιζώντες οι δράσεις της διεθνούς κοινότητας ήρθαν αργά. Πολλά από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί (αποτελεσματικά). Παρ' όλα αυτά, χάρη στη διεθνή κοινότητα -Ευρώπη, Αμερική, Καναδά- και την ανθρωπιστική βοήθεια που έστειλε, πάνω από πέντε εκατομμύρια άτομα είναι ζωντανά σήμερα.

Οι Ευρωπαίοι έδωσαν στα θύματα τα προς το ζην, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Θέλουμε να σκεφτούν οι Ευρωπαίοι τις ζωές που χάνονται καθημερινά και να βοηθήσουν τα αθώα θύματα να επιστρέψουν στα σπίτια τους με ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Δεν είναι δυνατό να μένουν οι άνθρωποι σε στρατόπεδα εδώ και πάνω από τέσσερα χρόνια. Ο λαός του Νταρφούρ χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη από την Ευρώπη.

Θέλουμε η Ευρώπη να ασκήσει πιέσεις στην κυβέρνηση του Σουδάν, ώστε να επιτρέψει αυτή τις διεθνείς δυνάμεις να έρθουν στο έδαφος της χώρας. Η Ευρώπη έχει την υποχρέωση να στείλει στρατό στο Νταρφούρ (καθώς οι αφρικανικές δυνάμεις που υπάρχουν στη χώρα εδώ και τρία χρόνια δεν μπόρεσαν να προστατεύσουν το λαό). Θα καλέσω τους Ευρωπαίους ηγέτες να συλλογιστούν την ηθική και νομική υποχρέωσή τους να προστατεύσουν τις ζωές των ατόμων αυτών και να εμποδίσουν την κυβέρνηση να καταστρέψει τις κοινότητές μας.

Πώς μπορεί το βραβείο Ζαχάρωφ, που έχει στο παρελθόν απονεμηθεί στο Νέλσον Μαντέλα, να επηρεάσει το έργο σας;

Είναι απίστευτη τιμή για μένα το ότι θα λάβω το ίδιο βραβείο που έλαβε ο θρύλος Νέλσον Μαντέλα. Είμαι αποφασισμένος να τον γνωρίσω μια μέρα. Είναι εκπληκτικό που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να απονείμει το ίδιο βραβείο στον Νέλσον Μαντέλα και σε μένα. Το γεγονός ότι και άλλοι άνθρωποι θα μάθουν τι έχω κάνει μου δίνει κουράγιο και αποφασιστικότητα. Οι άνθρωποι άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι το βραβείο αυτό δεν είναι μόνο για μένα, αλλά και για το Νταρφούρ, το Σουδάν και γενικότερα την Αφρική.