Με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Δημήτρη Σιούφα συναντήθηκε χθες το πρωί ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) κ. Στέφανος Ταμβάκης, η Γενική Γραμματέας κ. Όλγα Σαραντοπούλου και οι Συντονιστές των Περιφερειών Κεντρικής – Νότιας Αμερικής, Ωκεανίας – Άπω Ανατολής και Αφρικής – Εγγύς & Μέσης Ανατολής, κ.κ. Νικηφόρος Νικολαΐδης, Γιώργος Αγγελόπουλος και Χάρης Γκουβέλης.

 

Στη συνάντηση συμμετείχε το Προεδρείο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού της Βουλής, κ.κ. Νίκος Τσιαρτσώνης (Πρόεδρος), Γρηγόρης Νιώτης (Α΄ Αντιπρόεδρος), Νίκος Γκατζής (Β΄ Αντιπρόεδρος) και Αναστάσιος Κουράκης (Γραμματέας).

Καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο και τα μέλη του Προεδρείου του ΣΑΕ ο κ. Σιούφας  τόνισε ότι η οργάνωση «αποτελεί μια σημαντική κατάκτηση για τον Ελληνισμό και με τη νέα νομοθεσία του 2006 έχει ανοίξει νέους δρόμους συνεργασίας των απανταχού στον κόσμο Ελλήνων με τη μητρόπολη, την πατρίδα Ελλάδα».

Ο Πρόεδρος της Βουλής επαναβεβαίωσε την αμέριστη στήριξη και τη συμπαράσταση της Βουλής στο έργο του ΣΑΕ και ευχήθηκε στο Προεδρείο δημιουργική θητεία «για το καλό του Απόδημου Ελληνισμού και της Ελλάδας».

Στη συνάντηση ο κ. Σιούφας ανακοίνωσε τρεις σημαντικές αποφάσεις για τη στήριξη του έργου του ΣΑΕ: Κάθε Μάιο σε ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής θα συζητείται η Έκθεση την οποία υποβάλλει το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού κάθε Φεβρουάριο. Η ημέρα αυτή θα είναι αφιερωμένη από τη Βουλή στον Απόδημο Ελληνισμό, κατά την οποία θα αναδεικνύονται τα θέματα των απόδημων.

Ταυτόχρονα η Βουλή των Ελλήνων και οι Ομάδες Φιλίας, θα συνεργάζονται στενά με την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Απόδημου Ελληνισμού, προκειμένου να ενισχυθούν οι  δυνάμεις του Ελληνισμού σε παγκόσμιο επίπεδο. Συζητήθηκαν επίσης οι δυνατότητες και οι προοπτικές συνεργασίας του ΣΑΕ με την Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Συνέλευση που αποτελείται από ελληνικής καταγωγής βουλευτές απ΄ όλο τον κόσμο και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού της Βουλής.

Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Προεδρείου του ΣΑΕ ενημέρωσαν τον Πρόεδρο της Βουλής και τους βουλευτές για τις εργασίες και τα αποτελέσματα της 1ης Συνάντησης του Προεδρείου του ΣΑΕ με τα Συντονιστικά Συμβούλια των επτά Περιφερειών του, που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στη Θεσσαλονίκη, όπως και για τα μελλοντικά σχέδια και τους στόχους που έχει θέσει το ΣΑΕ.

Εκ μέρους όλου του Προεδρείου του ΣΑΕ, ο κ. Ταμβάκης ευχαρίστησε θερμά τον        κ. Σιούφα για τη στήριξη του, χαρακτηρίζοντας  ως «ιστορική» την απόφαση για την καθιέρωση ημέρας αφιερωμένη στον Απόδημο Ελληνισμό από τη Βουλή.

«Με τη δική σας συνεργασία θα μπορούμε εμείς οι απόδημοι να αισθανθούμε ότι το έργο μας γίνεται πράξη και θα ακούγονται οι προτάσεις και τα συμπεράσματά μας στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων, ώστε να μας συνδράμει στο έργο μας», τόνισε -μεταξύ άλλων- ο κ. Ταμβάκης, ευχαριστώντας θερμά και τη Μόνιμη Επιτροπή Απόδημου Ελληνισμού, η οποία όπως είπε, βρίσκεται πάντα κοντά στο ΣΑΕ και συμμετέχει στα προβλήματά και στο έργο του.

Μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής, τα μέλη του προεδρείου του ΣΑΕ συναντήθηκαν με τον Αντιπρόεδρο της Βουλής και επικεφαλής των Ομάδων Φιλίας κ. Γιώργο Σούρλα.

Στη συνέχεια, συμμετείχαν στη συνεδρίαση της Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού, όπου συζητήθηκαν -μεταξύ άλλων- θέματα που αφορούν στη λειτουργία, στις δράσεις και τα μελλοντικά σχέδια του ΣΑΕ. Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Προεδρείου του ΣΑΕ επαναβεβαίωσαν την αμέριστη στήριξη  που παρέχει ο απανταχού Ελληνισμός στην προώθηση των Εθνικών μας θεμάτων και τη συμπαράσταση του προς το Οικουμενικό και τα άλλα Πρεσβυγενή  Ορθόδοξα Πατριαρχεία. 

Ειδική συνεδρίαση του Προεδρείου του ΣΑΕ με το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης

 

Ειδική συνεδρίαση, με θέμα τις δυνατότητες συνεργασίας και την υπογραφή σχετικού μνημονίου, είχε το Προεδρείο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) με το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης της Θεσσαλονίκης, στις 12 Δεκεμβρίου.

Στην συνεδρίαση ο Πρόεδρος του ΣΑΕ κ. Στέφανος Π. Ταμβάκης απένειμε τιμητικές πλακέτες  στο Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, σε αναγνώριση της προσφοράς του στην υπόθεση προώθησης των θεμάτων που απασχολούν το ΣΑΕ και τους απανταχού ομογενείς, και τον ευεργέτη της πόλης κ. Θωμά Μακρίδη, τιμώντας την προσφορά του να παραχωρήσει μέσω του Δήμου Θεσσαλονίκης, τους χώρους όπου στεγάζονται τα Γραφεία του ΣΑΕ.

Από την πλευρά του ο κ. Παπαγεωργόπουλος, επέδωσε αναμνηστικά δώρα στον Πρόεδρο του ΣΑΕ και στους Συντονιστές ΣΑΕ κ. Κώστα Μενεγάκη της Περιφέρειας Καναδά, κ. Νικηφόρο Νικολαϊδη της Περιφέρειας Κεντρικής και Νότιας Αμερικής,        κ. Γιώργο Αγγελόπουλο, της Περιφέρειας Ωκεανίας και Άπω Ανατολής, κ. Χάρη Γκουβέλη, της Περιφέρειας Αφρικής, Μέσης και Εγγύς Ανατολής και κ. Αναστάσιο Μαστοράκο, εκπρόσωπο της νεολαίας του ΣΑΕ, οι οποίοι παρέστησαν στη συνεδρίαση.

Στην ομιλία του ο κ. Ταμβάκης τόνισε-μεταξύ άλλων- ότι η Θεσσαλονίκη, μόνιμη έδρα του ΣΑΕ,  έχει ανοίξει εδώ και χρόνια την αγκαλιά της στους Απανταχού γης Έλληνες και έχει καθιερωθεί ως «πρωτεύουσα» τους.

Εκ μέρους του Προεδρείου ο κ. Ταμβάκης πρότεινε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δραστηριότητες για μία πλήρη και ουσιαστική συνεργασία. Συγκεκριμένα προτάθηκε η δημιουργία στα γραφεία του ΣΑΕ στη Θεσσαλονίκη μιας «Κιβωτού  Απόδημου Ελληνισμού»,  ενός επισκέψιμου  χώρου ενημέρωσης για  την ιστορία του Απόδημου Ελληνισμού, όπως και η διοργάνωση, ανά τακτά χρονικά διαστήματα,   εκθέσεων με έργα αποδήμων καλλιτεχνών  και θεματικών εκθέσεων,   σε εκθεσιακούς χώρους  του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Τέλος, προτάθηκε η σύσταση επιτροπής που θα εξετάσει τη δυνατότητα  από κοινού   ίδρυσης Μουσείου Αποδήμου Ελληνισμού  στη Θεσσαλονίκη.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή που δημιουργήθηκε το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού ο Δήμος στήριξε την οργάνωση με όλες του τις δυνάμεις.

«Τα επτά εκατομμύρια των Ελλήνων που ζουν έξω από τα σύνορα της Ελλάδας, με τις περίπου τέσσερις χιλιάδες οργανώσεις τους, είναι για μας, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, η «Μεγάλη Ελλάδα», που απλώνεται σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου και αποτελεί μια ζώσα μαρτυρία του οικουμενικού Ελληνικού πολιτισμού», τόνισε -μεταξύ άλλων- ο κ. Παπαγεωργόπουλος.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης αποδέχτηκε την πρόταση του ΣΑΕ για  τη σύσταση μιας Επιτροπής από στελέχη του Δήμου Θεσσαλονίκης και από στελέχη του ΣΑΕ, τα οποία θα μελετήσουν τα δεδομένα και τις υπάρχουσες προϋποθέσεις και δυνατότητες να δρομολογηθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δραστηριότητες και η υπογραφή, σε σύντομο χρονικό διάστημα, ενός «Μνημονίου σταθερής και μόνιμης συνεργασίας».

Πριν από τη συνεδρίαση, το Προεδρείο του ΣΑΕ επισκέφθηκε τον Υπουργό Μακεδονίας-Θράκης κ. Μαργαρίτη Τζίμα, ο οποίος επισήμανε ότι η Κυβέρνηση με τα έργα της αποδεικνύει έμπρακτα την αναγνώριση από πλευράς μητροπολιτικής Ελλάδας, του ρόλου του ΣΑΕ και των ομογενών  σε όλο τον κόσμο.

Ο Πρόεδρος του ΣΑΕ ενημέρωσε τον Υπουργό για τα αποτελέσματα της 1ης Συνάντησης του Προεδρείου με τα Συντονιστικά Συμβούλια όλων των Περιφερειών και τη συνεδρίαση του Προεδρείου και τον ευχαρίστησε για τη βούληση του να στηρίξει  μελλοντικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η οργάνωση ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη.

περισσότερα για τις δραστηριότητες του ΣΑΕ στο  www.sae.gr