Η Ελληνικής καταγωγής Δημοσιογράφος και παρουσιάστρια του Fox Byssines Network Nicole Petallides κόρη της Εκδότριας της ιστορικής εφημερίδας ΠΡΩΙΝΗ  κ.Φανής Πεταλίδη, δίνει την πρώτη της συνέντευξη στο διεθνούς κύρους Ελληνικό ιστορικό περιοδικό ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ.  Τη συνέντευξη υπογράφει η καλή και καταξιωένη συνάδελφος  Στέλα Μεϊμάρη. ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ 

 

NICOLE PETALLIDES

Η ελληνικής καταγωγής διάσημη τηλεπαρουσιάστρια στην Αμερική

«Εγώ δεν είμαι τίποτα. Οι θεατές μετράνε»

Η παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Fox Business Network στις ΗΠΑ έχει ελληνικό όνομα, καταγωγή από την Κύπρο, σύζυγο από την Καστοριά, δημοσιογραφικό μεράκι, εξαντλητικούς ρυθμούς εργασίας – και οδηγίες επιβίωσης προς επενδυτές σε συνθήκες κατρακύλας των χρηματιστηρίων όλου του κόσμου.

 

Συνέντευξη στη Στέλλα Μεϊμάρη

Στο προσωπικό του Fox Business Network, το οποίο εκπέμπει μέσω δορυφόρου, έχει περισσότερους από 30 εκατομμύρια τηλεθεατές σε ολόκληρο τον κόσμο και φιλοδοξεί να άρει την πρωτοκαθεδρία του δικτύου CNBC στον τομέα της οικονομικής ενημέρωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, εντάσσεται τον τελευταίο καιρό και μια Ελληνίδα. Ο λόγος για την 36χρονη Κύπρια συντάκτρια χρηματιστηρίου Nicole Anais Petallides, κόρη της Fannie Holliday, ιδρύτριας της ελληνόφωνης εφημερίδας "Πρωινή". Η Νικόλ, με σπουδές στο American University στην Ουάσιγκτον (ΜΜΕ και Διοίκηση Επιχειρήσεων), θεωρείται από τις πιο γοητευτικές και ανερχόμενες παρουσιάστριες της αμερικανικής τηλεόρασης. Μέχρι πρότινος, η δημοσιογράφος παρουσίαζε ενημερωτικά προγράμματα στο τοπικό κανάλι της Νέας Υόρκης, το CW11E, ενώ τα πρώτα της βήματα τα έκανε στην Dow Jones Television, στο CNBC και στο CNN, με οικονομικά θέματα αποκλειστικά για το κοινό της Wall Street. Έτσι λοιπόν, τα αρκετά χρόνια τηλεοπτικής της εμπειρίας, της έδωσαν το Σεπτέμβριο του 2007 την ώθηση να κάνει το μεγάλο άλμα στην καριέρα της και να μετεγγραφεί από το δίκτυο Bloomberg στο Fox Business Network, όπου και εκφωνεί πλέον το βραδινό δελτίο ειδήσεων. Το 1998, παντρεύτηκε τον οδοντίατρο Νικόλα Τσιόλα και ο γάμος τους έγινε θέμα στους "New York Times". Μαζί απέκτησαν δύο αγόρια, τον Ηρακλή, πέντε ετών σήμερα, και τον Μιχάλη, τριών. Η Νικόλ Πεταλλίδη μας μίλησε για τα πρώτα της βήματα στη δημοσιογραφία, τις δυσκολίες της, το νέο της τηλεοπτικό ξεκίνημα, την ελληνική κοινότητα στη Νέα Υόρκη, την πορεία του χρηματιστηρίου σήμερα και, φυσικά, για την Ελλάδα.

 

Από που κατάγεστε;

Η οικογένεια μου είναι από την Κύπρο. Η μητέρα μου γεννήθηκε στη Βόρεια Κύπρο, στην Κυρήνεια, που τώρα βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή, και ο πατέρας μου σε ένα μικρό χωριό που λέγεται Καλαβασός. Αγαπάω πάρα πολύ την Κύπρο, έχω μείνει αρκετό καιρό στην Καλαβασό και μια μέρα ελπίζω να αξιωθώ να δω από κοντά και την Κυρήνεια. Ακούω ότι είναι ιδιαίτερα όμορφη, ότι υπάρχει εκεί ένα θαυμάσιο λιμανάκι που τα νερά του έχουν το χρώμα του κρυστάλλινου γαλάζιου. Αλλά και ο σύζυγος μου είναι Έλληνας, κατάγεται από την Καστοριά. Η οικογένεια του στη Νέα Υόρκη είναι γουναράδες, όπως άλλωστε και οι περισσότεροι Καστοριανοί.

 

Πως τα καταφέρατε τόσο καλά στη δουλειά σας; Ήταν εύκολα;

Τίποτα δεν είναι εύκολο! Δεν είναι λίγες οι φορές που, ακόμα και σήμερα, εδώ, στο Fox Business Network, δουλεύω δεκαπέντε ολόκληρες ώρες ή έρχομαι στη δουλειά με δύο ώρες μόνο ύπνο. Όταν πρωτοξεκίνησα δουλειά στην τηλεόραση, δούλευα σε οποιοδήποτε πόστο έβρισκα θέση και συνέχεια διπλές βάρδιες. Και όχι μόνο αυτό, αλλά, μόλις τελείωνε και η δεύτερη βάρδια μου, ρωτούσα τους εξωτερικούς ρεπόρτερ πώς θα μπορούσα να τους βοηθήσω. Στην τηλεόραση έχω κάνει τα πάντα: καμεραμάν, γραφίστρια, χειρίστρια autocue, συγγραφέας, παραγωγός και τώρα παρουσιάστρια. Βέβαια, δεν είναι ασυνήθιστο να δουλεύουν οι παρουσιαστές στα μεγάλα κανάλια πολλές ώρες. Ξέρετε, η τηλεόραση μπορεί να φαίνεται γκλάμορους και διασκεδαστική, αλλά οι ώρες μπορούν να είναι πολύ εξαντλητικές. Παρ' όλα αυτά, αγαπώ κάθε πλευρά της. Ιδίως η ζωντανή τηλεόραση είναι συναρπαστική, απλά πρέπει να μάθεις όσο μεγαλώνει η ένταση, τόσο εσύ να παραμένεις πιο ψύχραιμος.

 

Έχετε επαγγελματική επιτυχία σε έναν κατεξοχήν ανδροκρατούμενο χώρο. Τι σας τράβηξε στο ρεπορτάζ χρηματιστηρίου;

Ξεκίνησα στο οικονομικό ρεπορτάζ, όταν έμαθα για μία χρηματιστηριακή εκπομπή που λεγόταν "Wall Street Journal Report". Έστειλα ένα βιογραφικό και έτσι, απλά, έπιασα την πρώτη μου δουλειά ως βοηθός παραγωγής. Επειδή πριν είχα ζήσει μια εργασιακή αβεβαιότητα, αισθάνθηκα ευτυχής που, επιτέλους, είχα μόνιμο μισθό και μια υπέροχη δουλειά στις οικονομικές ειδήσεις. Από τα χρόνια του κολεγίου, όταν σπούδαζα Διοίκηση Επιχειρήσεων, μου άρεσαν πάντα τα μαθηματικά και τα μαθήματα λογιστικής και οικονομικών. Το βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέρον όταν μια εταιρεία δημοσιοποιεί τα κέρδη της ή όταν μαθαίνουμε τις οικονομικές εξελίξεις στις τιμές κατοικιών, την κινητή περιουσία και τα ποσοστά ανέργων, επειδή αυτοί ακριβώς οι αριθμοί τελικά διαμορφώνουν τον κόσμο μας. Είναι σημαντικό, επίσης, να δει κανείς τις επιπτώσεις στις χρηματιστηριακές αγορές, λόγω των επικίνδυνων δανείων που δίνονται στην αγορά με πολύ υψηλά επιτόκια σε ανθρώπους με περιορισμένη πιστοληπτική ικανότητα.

Έπαιξε ρολο η μητέρα σας, που επίσης είναι δημοσιογράφος, στην επαγγελματική επιλογή σας;

Όντως, κληρονόμησα από τη μητέρα μου την αγάπη για τις ειδήσεις. Όταν ήμουν μικρή, θυμάμαι, παρακολουθούσαμε στενά τις εξελίξεις, τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Ελλάδα. Το τηλέφωνo μας χτυπούσε όλη την ώρα, δεδομένου ότι η μητέρα μου ήταν η εκδότρια της "Πρωϊνής". Περισσότερο ενδιαφέρον στη δουλειά μας, φυσικά, έχουν τα έκτακτα δελτία – και πιστεύω ότι δεν υπάρχει ούτε μία βαρετή μέρα αν είσαι δημοσιογράφος. Εντούτοις, προτιμώ την τηλεόραση από τις εφημερίδες, και αυτό ακριβώς είναι το σημείο στο οποίο εγώ και η μητέρα μου διαφέρουμε. Μου αρέσει η αμεσότητα της τηλεόρασης, το να βγαίνει δηλαδή το στόρι ακριβώς τη στιγμή που εξελίσσεται και, παράλληλα, να δείχνεις τις εικόνες και τους ήχους που συνοδεύουν το κάθε στόρι. Είναι πολύ διαφορετικά τα ερεθίσματα που δίνει η τηλεόραση και, παρότι έχεις πολύ περισσότερους παράγοντες τους οποίους πρέπει να εξισορροπήσεις, δεν παύει να είναι μια συναρπαστική δουλειά.

Σας δημιούργησε πρόβλημα η καταγωγή σας;

Ποτέ! Στη Νέα Υόρκη και την Αμερική γενικά σέβονται πάρα πολύ την ελληνική κοινότητα. Οι Έλληνες θεωρούνται πολύ εργατικοί και επιχειρηματικά μυαλά. Αντίθετα, η καταγωγή μου αποτελούσε πάντα μια κοινή ευχάριστη εμπειρία που μπορούσα να μοιραστώ με τους άλλους: ελληνικό φαγητό, παραδόσεις, ιστορίες και γεγονότα που συνδέονταν με τους Έλληνες. Κάθε άνθρωπος που γνωρίζω, είτε έχει μια ιστορία για την Ελλάδα, είτε έναν φίλο που είναι Έλληνας.

Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας σας;

Αισθάνομαι όντως επιτυχής, αλλά όχι απαραίτητα για τους λόγους που πιθανόν κάποιος φαντάζεται. Αγαπώ τη δουλειά μου, τους συνεργάτες μου και έχω μια θαυμάσια οικογένεια. Πιστεύω ότι ο μόνος τρόπος που υπάρχει για να επιζήσει κανείς σε αυτή τη δύσκολη δουλειά είναι να εργάζεται πραγματικά σκληρά, να είναι ομαδικός παίκτης και να έχει πάντα θετικό τρόπο σκέψης. Ο κ. Ρότζερ Έιλς, ο πρόεδρος των Fox News, μας έχει πει χαρακτηριστικά: «Κοιτάξτε τα επόμενα πέντε λεπτά της εκπομπής σας, μην σκέφτεστε τα τελευταία πέντε. Είναι πολύ απλό. Προχωράτε διαρκώς μπροστά, κάνετε την εκπομπή σας όλο και πιο υπέροχη. Και να μην ξεχνάτε ποτέ ότι είστε μόνο τόσο καλοί όσο ακριβώς ήταν και οι προκάτοχοι σας». Όντως, κάθε μέρα είναι μια νέα μέρα σε αυτή τη δουλειά και πρέπει να είσαι υπέροχος, δυνατός, πεπειραμένος, θετικός, να πολεμάς με πάθος και να προσφέρεις κάθε φορά μια υπέροχη παρουσίαση. Κανένας δεν νοιάζεται εάν η εκπομπή ήταν υπέροχη χθες. Αγαπώ την τηλεόραση επειδή ακριβώς έχει να κάνει μόνο με το "τώρα".

Συντάκτρια ή παρουσιάστρια; Τι είναι καλύτερο;

Κάθε πρωί συμπαρουσιάζω την πρώτη εκπομπή στο κανάλι, το "Fox Business Morning". Στις 6 το πρωί εμφανίζομαι και πάλι στην εκπομπή "Money for Breakfast", όπου λέω κάποιες ειδήσεις και παρουσιάζω καθημερινά έναν πολύ ενδιαφέροντα χρηματιστηριακό πληροφοριακό κατάλογο. Έπειτα, κατεβαίνω στη Γουόλ Στριτ και εκεί αρχίζει το καθαρά δημοσιογραφικό κομμάτι της ημέρας. Μου αρέσει πολύ το είδος της δουλειάς μου στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Κρατάω σημειώσεις για τα πάντα και κάνω ζωντανές συνεντεύξεις με τους γενικούς διευθυντές και τους εμπόρους, ενώ παράλληλα εμφανίζομαι κάθε μισή ώρα στο Fox Business Network. Στο τέλος της ημέρας γυρνάω και πάλι πίσω στο κανάλι, όπου εκφωνώ το βραδινό δελτίο ειδήσεων. Όπως καταλαβαίνετε, λοιπόν, θα σας έλεγα ότι απολαμβάνω εξίσου και τη σύνταξη και την παρουσίαση. Μου αρέσει αυτή η ισορροπία, το να είμαι δηλαδή παρουσιάστρια στο στούντιο και έπειτα δημοσιογράφος στο χρηματιστήριο. Με ενδιαφέρουν όλες οι πτυχές της τηλεόρασης, από την ανάγνωση και το γράψιμο, μέχρι την παρουσίαση. Και φυσικά απολαμβάνω τη γλυκιά αναμονή μέχρι να βγω στον αέρα για να εκφωνήσω τις ειδήσεις. Προσπαθώ να τις παρουσιάζω με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί και ο πιο απλός άνθρωπος να τις κατανοήσει, ενώ αυτό που θέλω, κυρίως, είναι να κάνω τον κάθε τηλεθεατή να αισθανθεί ότι είναι μέρος της εκπομπής μου. Αυτό που μετράει τελικά είναι οι τηλεθεατές και όχι εγώ. Στόχος μου είναι να πάρουν οι τηλεθεατές τις ειδήσεις που τους παραδίδω και να τις χρησιμοποιήσουν για τον εαυτό τους, για να διαχειρισθούν δηλαδή τα χρήματά τους ή απλά για να προσθέσουν κάποια ενδιαφέροντα νέα στη ζωή τους.

 

Εποχή χρηματιστηριακής κρίσης…Από την εμπειρία σας, πιστεύετε ότι η περίοδος είναι κατάλληλη για επενδύσεις;

Οι ειδικοί λένε: «Αγόραζε πεσμένες μετοχές». «Προχώρα πάντοτε υπολογίζοντας το ποσό που έχεις στην τσέπη». «Δέσμευσε ένα συγκεκριμένο ποσό που σου φαίνεται σωστό και επένδυσε το σταδιακά σε βάθος χρόνου». «Αν είσαι μακροπρόθεσμος επενδυτής και παίζεις με αυτούς τους κανόνες τακτικά κάθε μήνα, σίγουρα θα είσαι κερδισμένος». Ποιες μετοχές είναι καλύτερα να αγοράσει κανείς; Είπαμε, τις πεσμένες. Αυτή την περίοδο, δηλαδή, πέφτουν οι τράπεζες και οι στεγαστικές. Νοιαστείτε και πορευτείτε, διότι η αγορά και η οικονομία έχουν πάντα σκαμπανεβάσματα. Εάν, λοιπόν, έχετε γερό στομάχι και μπορείτε να χειριστείτε αυτήν την αγορά για «γερούς παίκτες», συνεχίστε. Απολαύστε τη διαδρομή και αγοράστε, «χτυπώντας» τις μετοχές που κατεβαίνουν. Για ακόμα πιο ασφαλείς επιλογές, να επενδύετε σε μετοχές που δίνουν μέρισμα. Μην επενδύετε περισσότερο από ό,τι αντέχετε να χάσετε, επειδή στα οικονομικά υπάρχει πάντα το ρίσκο της κατιούσας πορείας. Και δεν χρειάζεστε πολλά χρήματα για να επενδύσετε. Το μυστικό, απλά, είναι να επενδύετε συνετά. Μην ξεχνάτε, άλλωστε, ότι μερικά μερίδια μιας μετοχής είναι πιθανόν πολύ καλύτερα από το να τινάξετε όλα τα χρήματα σας, που με τόσο κόπο έχετε βγάλει, στον αέρα.

Συμμετέχετε στη ζωή της ελληνικής κοινότητας στη Νέα Υόρκη;

Είμαι υπερήφανη για την ελληνική κοινότητά μας εδώ στη Νέα Υόρκη, της οποίας αποτελώ ένα μέρος. Έχω δεκαπέντε πρώτα ξαδέλφια, καθένα σταδιοδρομεί και σε ένα διαφορετικό επάγγελμα. Είναι ωραίο να βλέπεις τους Έλληνες συγγενείς σου να δουλεύουν τόσο σκληρά για τις οικογένειες τους. Τα ξαδέλφια μου είναι τραπεζίτες, γιατροί, δικηγόροι, φαρμακοποιοί, μηχανικοί αυτοκινήτων, δάσκαλοι, αλλά και κάποιοι εργαζόμενοι όπως και εγώ στα ΜΜΕ και τις τηλεπικοινωνίες. Έχουμε πιάσει όλα τα πόστα και, ξέρετε, δεν βλάπτει τελικά να αναγνωρίζονται στο εξωτερικό πολλοί Έλληνες!

Επισκέπτεστε συχνά την χώρα μας;

Το απολαμβάνω. Κάποτε, σε ένα ταξίδι μου, επισκέφτηκα εννιά ελληνικά νησιά σε επτά μόλις μέρες. Κάνω θαλάσσια σπορ, σκι, καταδύσεις και ιστιοπλοΐα με καταμαράν. Τίποτα δεν με κάνει πιο ευτυχισμένη από το να βρίσκομαι μέσα σε μια βάρκα στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Η ιστοσελίδα News οn Women σας ανακήρυξε "Γυναίκα του Σεπτεμβρίου", καθώς το όνομα σας ήρθε πρώτο σε συχνότητα web αναζήτησης. Πώς αισθάνεστε για αυτή σας την αναγνώριση;

Κολακεύομαι όταν οι άνθρωποι ξοδεύουν το χρόνο τους ψάχνοντας για το όνομα μου και για το Fox Business Network. Βέβαια, τέτοιους "άτυπους διαγωνισμούς" on-line, δεν τους παίρνω στα σοβαρά. Διότι είναι περίπου όπως τα φρούτα του μήνα και δεν μπορεί να περιμένει κανείς να είναι στην εποχή τα ίδια φρούτα κάθε μήνα. Παρ' όλα αυτά, μου αρέσει που συμπεριλαμβάνομαι στη λίστα και αναγνωρίζομαι οπουδήποτε.

Εκτός από πετυχημένη καριέρα, έχετε και ευτυχισμένη οικογένεια. Πως καταφέρνετε και τα συνδυάζετε;

Δεν είναι καθόλου εύκολο! Ο σύζυγός μου είναι ο καλύτερος πατέρας του κόσμου και είναι με τα παιδιά κάθε πρωί πριν το σχολείο. Εγώ επιστρέφω στο σπίτι για να τους δω το απόγευμα και τα βράδια. Ξυπνάω καθημερινά για τη δουλειά στις δύο το πρωί και γυρνώ στο σπίτι μεταξύ μία με έξι το απόγευμα, ανάλογα με τις δουλειές που μου αναθέτουν. Αγαπώ την οικογένεια μου και είμαι τυχερή ώστε να απολαμβάνω και την καριέρα μου.