ΑΞΙΟΣ!

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΔΩ ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ 

AΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ  ΑΘΗΝΩΝ Κ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ  IEΡΩΝΥΜΟΣ Ο Β΄

Η δικαίωση ήρθε δέκα χρόνια μετά

Ο από Θηβών και Λεβαδείας κ. Ιερώνυμος είναι από σήμερα ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος.

Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος τον εξέλεξε πριν από λίγο στο δεύτερο γύρο ως το νέο Προκαθήμενο, τον εικοστό στη σειρά, με ψήφους 45 έναντι  27 του μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.Ευσταθίου στην δεύτερη ψηφοφορία ενώ στην πρώτη έλαβαν: 

Μητρ. Θηβών & Λεβαδείας Ιερώνυμος 33

Μητρ. Σπάρτης Ευστάθιος 26 

Μητρ. Θεσσαλονίκης  Άνθιμος  7 

Μητρ. Δημητριάδος κ.Ιγνάτιος  7

Λευκά 2

Στον πρώτο γύρο, ο κ.Ιερώνυμος ανατρέποντας όλα τα προγνωστικά και εκμεταλλευόμενος το διχασμό του στρατοπέδου του Χριστόδουλου προηγήθηκε με 33 ψήφους έναντι 26 του μητροπολίτη Ευστάθιου, 7 του μητροπολίτη Δημητριάδος κ.Ιγνατίου και 7 του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.Ανθίμου.

Σε ηλικία 70 ετών και μετά από 27 χρόνια αρχιερατείας στη μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας, ο κ.Ιερώνυμος ανέρχεται στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο τον οποίο έχασε υπό ανώμαλες συνθήκες το 1998. Σήμερα η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος αναγνώρισε το «ηθικό έλλειμμα» και δικαίωσε τον Ιερώνυμο εκλέγοντας τον Αρχιεπίσκοπο.

Ο νέος Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας κ. Ιερώνυμος (κατά κόσμο Ιωάννης Λιάπης, γεννήθηκε το 1938 στα Οινόφυτα Βοιωτίας. Σπούδασε θεολογία στην Αθήνα. Χειροτονήθηκε το 1967 Διάκονος και Πρεσβύτερος. Διετέλεσε Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μ. Θηβών και Λεβαδείας (1967-1978) και Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου (1978-1981). Εξελέγη και χειροτονήθηκε Μητροπολίτης το 1981.

Το 1998 εθεωρείτο το αδιαφιλονίκητο φαβορί για να διαδεχθεί τον μακαριστό Σεραφείμ. Βρέθηκε όμως αντιμέτωπος με μια σκευωρία και οδηγήθηκε στις εκλογές υπόδικος για καταχρήσεις των χρημάτων της Εκκλησίας .Εχασε στον πρώτο γύρο με δύο ψήους διαφορά από τον Χριστόδουλο ενώ οι μητροπολίτες Ιωαννίνων κ.Θεόκλητος και Μεγάρων κ.Βαρθολομαίος που τώρα τον υποστήριξαν, είχαν αποσπάσει το 1998 από 4 ψήφους στον πρώτο γύρο.

Το πρώτο διάστημα της αρχιεπισκοπίας Χριστόδουλου, ο κ.Ιερώνυμος έδωσε αγώνα για να αποδείξει την αθωότητα του. Την περίοδο της κρίσης του 2005 με τα σκάνδαλα στην Εκκλησία,ο κ. Ιερώνυμος στήριξε ανιδιοτελώς τον μακαριστό Χριστόδουλο χωρίς ανταλλάγματα.

Το 2006, ο Ιερώνυμος πικράθηκε αφού ο Χριστόδουλος δεν έκανε μητροπολίτη Κορίνθου τον στενό του συνεργάτη και εκλεκτό κληρικό Γεώργιο Μαντζουράνη. Ο μητροπολίτης Θηβών είχε αποχωρήσει τότε από τη συνεδρίαση κάνοντας λόγο για «αλλοίωση του πολιτεύματος της Εκκλησίας»

Το πλεονέκτημα του κ.Ιερωνύμου σ αυτή την μάχη ήταν ότι είχε δίπλα του τους μητροπολίτες Ιωαννίνων κ Θεόκλητο και Φιλίππων κ.Προκόπιο ενώ απέφυγε τις τηλεοπτικές εμφανίσεις και αποσύρθηκε από τα παράθυρα ο μητροπολίτης Ζακύνθου κ.Χρυσόστομος.

Θεωρείται ότι θα λειτουργήσει συνοδικά, θα φροντίσει να συνθέσει την ιεραρχία και να αναδείξει κληρικούς σε μητροπολιτικές θέσεις με αξιοκρατικά κριτήρια καθώς έχει την ικανότητα να επιλέγει συνεργάτες του. «Είναι μάνατζερ» όπως εχει δηλώσει ο κ.Σωτήρης Τζούμας

" Είναι τραγικό ιεράρχες να ξεπουλάνε
την ελευθερία τους για ένα κομμάτι ψωμί"

Ο Ιερώνυμος υπέμεινε τα πάνδεινα, απέφυγε τις εμφανίσεις στα κανάλια και έδειξε σε στιγμές κρίσης την ικανότητα να σιωπά και να συγχωρεί.

Στη γραπτή δήλωσή του ο κ. Ιερώνυμος μετά την αποχώρηση του από τη συνεδρίαση της Ιεραρχίας το 2006 για την εκλογή του μητροπολίτη Κορίνθου επισήμανε: «Ο επίσκοπος όταν συκοφαντείται ή διασύρεται σιωπά και συγχωρεί. Όταν όμως αλλοιώνεται το πολίτευμα της Εκκλησίας η σιωπή δεν συγχωρείται. Διαμαρτύρεται και διαχωρίζει τη θέση του. Αυτό το νόημα έχει η αποχώρησή μου από τη σημερινή συνεδρία. Είναι τραγικό να διαπιστώνει κανείς ιεράρχες να ξεπουλάνε την ελευθερία τους για ένα κομμάτι ψωμί».

Η ανατροπή έγινε από τον πρώτο γύρο ο μητροπολίτης Θηβών κ.Ιερώνυμος κέρδισε με διαφορά επτά ψήφων το μητροπολίτη Σπάρτης κ. Ευστάθιο.
Οπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, ο μητροπολίτης Θηβών κ.Ιερώνυμος προηγείται στον πρώτο γύρο με 33 ψήφους έναντι 26 του Ευσταθίου και από 7 των μητροπολιτών Θεσσαλονίκης κ.Ανθίμου και Δημητριάδος κ.Ιγνάτιου