«Ο Ιερώνυμος είναι σεμνός, σοβαρός και προσεκτικός στις δηλώσεις του και στα θέματα της Εκκλησίας».

Συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ.Δημητρίου στον Πιέρ Κοσμίδη
από τον Ελεύθερο Τύπο

Την πεποίθησή του ότι ο νέος Αρχιεπίσκοπος θα συμβάλει στην ανάπτυξη των διορθόδοξων σχέσεων των Εκκλησιών υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέφρασε ο σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος σε αποκλειστική του συνέντευξη του στον ΕΤ. Παράλληλα, αξιολογεί τη δεκαετή πορεία του μακαριστού Χριστόδουλου στην ηγεσία της Εκκλησίας της Ελλάδας και αναφέρεται στο ανθρώπινο πρόσωπό του κατά την περίοδο της δοκιμασίας του. Επίσης σημειώνει το ρόλο της ομογένειας και της Εκκλησίας στην πολιτική σκηνή των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σεβασμιότατε, πώς σχολιάζετε την εκλογή του Ιερώνυμου;

Το νέο Αρχιεπίσκοπο συμβαίνει να τον γνωρίζω από την εποχή που ήταν πρωτοετής φοιτητής στην Αθήνα και στη συνέχεια στις διαδοχικές σπουδές του, στην υπηρεσία του ως πρωτοσύγκελου της Μητροπόλεως, ως αρχιγραμματέα της Συνόδου και στην εκλογή του ως μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας. Είναι ένας άνθρωπος σεμνός, σοβαρός, προσεκτικός στις δηλώσεις του και στα θέματα της Εκκλησίας, όπως τόνισε και στις αρχικές του δηλώσεις, θέλει να στηρίξει το Συνοδικό θεσμό της Εκκλησίας. Επιθυμεί όχι απλώς να έχει καλές σχέσεις με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά πολύ περισσότερο, όπως είπε και ο ίδιος: «Δεν είμαστε εδώ για να στηρίξουμε το Πατριαρχείο, γιατί το Πατριαρχείο είναι μια οντότητα που δεν χρειάζεται τη στήριξη. Είμαστε εδώ για να αγαπούμε το Πατριαρχείο και να είμαστε μαζί του». Ηταν πράγματι πολύ ωραίες οι τοποθετήσεις του αυτές. Είναι πολύ σημαντικές επίσης οι δυνατότητες που έχει η Ελλαδική Εκκλησία στην ανάπτυξη των διορθοδόξων σχέσεων. Ο νέος Αρχιεπίσκοπος θα προωθήσει την ενότητα των Ορθόδοξων Εκκλησιών, όπως και ο προκάτοχός του, ο αείμνηστος Χριστόδουλος, πάντοτε βεβαίως υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Θεωρείτε πως θα υπάρξουν αλλαγές σε σχέση με την εποχή Χριστόδουλου;

Η Εκκλησία είναι μια οντότητα, ως σώμα Χριστού, η οποία επί 20 αιώνες προχωρεί και αυτό είναι το μεγάλο προσόν της, σε άμεση συνέχεια με το χθες, ενώ ταυτόχρονα κάνει πράγματα που μεταφράζουν την ουσία της αποστολής και του μηνύματός της σε γλώσσα η οποία ανταποκρίνεται στις άμεσες πνευματικές και θεολογικές ανάγκες του ποιμνίου και της εποχής. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο δεν βλέπω να εισέρχονται όροι, όπως «νέος», «μεταβολή», «αλλαγή» και άλλοι αντίστοιχοι. Αυτό που βλέπω εγώ είναι μια συνεχής ζωή, υπό την παρουσία του Θεού, με ό,τι παράγει αυτή η συνέχεια.

Πώς κρίνετε τη δεκαετή πορεία και το έργο του μακαριστού Χριστόδουλου στην ηγεσία της Ελλαδικής Εκκλησίας;

Χρησιμοποιώντας την ιδιότητά μου, ως ιστορικού-ακαδημαϊκού, δεν μπορώ να κάνω κρίσεις ή απολογισμό του έργου του αείμνηστου Χριστόδουλου, γιατί αυτό απαιτεί προσεκτική μελέτη και ανάλυση σε βάθος χρόνου. Εκείνο που μπορώ να πω, επειδή είχα την τιμή και τη χαρά να γνωρίζω τον Χριστόδουλο από τα μαθητικά του χρόνια, είναι ότι ήταν μια πολύ έντονη παρουσία. Δεν ήταν δηλαδή μια ουδέτερη ή άχρωμη παρουσία. Οι έντονες παρουσίες πάντοτε δημιουργούν διακινήσεις ιδεών που μπορεί να έχουν πλευρές θετικές ή κάποιες που θα μπορούσαν να θεωρηθούν αρνητικές, αλλά σε κάθε περίπτωση προκαλούν μια κίνηση, δεν είναι δηλαδή στάσιμες.

Ποιες είναι οι αναμνήσεις σας κατά το διάστημα της νοσηλείας του στην Αμερική;

Το διάστημα που βρέθηκε στο Μαϊάμι είχα την ευκαιρία να δω από πολύ κοντά το ανθρώπινό του πρόσωπο. Ηδη από την πρώτη στιγμή είχε απολύτως σαφή εικόνα ότι αντιμετωπίζει μια δοκιμασία που μπορεί να αποβεί τελική. Είχε γαλήνη και ειρήνη πνεύματος, δεν έδειχνε ότι είναι ένας άνθρωπος που ζει υπό τη σκιά και το βάρος του τέλους. Πρόσχαρος, με τα ανέκδοτά του, έδινε θάρρος στους ανθρώπους γύρω του. Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι μου είπε μια φορά ότι «θα πρέπει να παραστήσω τον άρρωστο, δεν αισθάνομαι έτσι».

Επέδειξε τεράστια ψυχική δύναμη και αντοχή μέχρι το τέλος, έδειξε μια εικόνα της γαλήνιας αποδοχής του θελήματος του Θεού. Δεν μπορώ να ξεχάσω τη δραματικότερη ίσως στιγμή τη Δευτέρα το πρωί, όταν ξύπνησε από την ανεπιτυχή απόπειρα μεταμόσχευσης και μετά την ανακοίνωση που του έκανε ο κ. Τζάκης ότι δεν είναι ιατρικά εφικτή η ίασή του. Αντιλαμβάνεστε ότι η διάθεση των ανθρώπων που βρίσκονταν γύρω του ήταν πολύ άσχημη. Και όμως ο ίδιος παρηγόρησε τους συνεργάτες του και συνεχάρη ένα βοηθό του για μια αθλητική επίδοση που σημείωσε κάποιο μέλος της οικογένειάς του. Αυτό δείχνει την ψυχική του δύναμη.

Η προεκλογική περίοδος στις ΗΠΑ είναι σε εξέλιξη. Ποιος είναι ο ρόλος της ομογένειας και της Αρχιεπισκοπής της Αμερικής;

Εμείς με όλους τους υποψηφίους, ανεξάρτητα με το αν είναι Δημοκρατικοί ή Ρεπουμπλικανοί, έχουμε καλές σχέσεις, διότι ως Εκκλησία είμαστε υπεράνω πολιτικών τοποθετήσεων. Οταν κάποιος από τους υποψηφίους διοργανώνει ένα δείπνο για τη συγκέντρωση χρημάτων, η συμμετοχή των ομογενών ξεπερνά τις κομματικές τους προτιμήσεις. Αυτό γίνεται για να φανεί ότι η ομογένεια είναι ενωμένη και επιδεικνύει τη δύναμή της. Αρα η πολιτική δεν διχάζει τους ομογενείς. Πρέπει επίσης να σας πω ότι έχουμε προσκληθεί και από τα δύο κόμματα να προσευχηθούμε στις εθνικές τους συνελεύσεις που θα γίνουν το καλοκαίρι. Κάνουμε συναντήσεις με κάθε υποψήφιο για το χρίσμα, ανεξάρτητα από το αν εκλεγεί ή όχι και υπενθυμίζουμε τις θέσεις μας για την Οικουμενικότητα του Πατριαρχείου και το ρόλο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Δεν έχουμε βεβαίως εμπλοκή πολιτικής φύσεως, αλλά πνευματικής. Δεν εμφανίζουμε σοβινιστικές τάσεις, αλλά προβάλλουμε την Ελλάδα ως ένα κέντρο που εδώ και αιώνες μάχεται για ιδεώδη όπως η ελευθερία, η δικαιοσύνη, η ειρήνη.

Ο ΕΠΙΒΑΤΗΡΙΟΣ ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΑΡΧ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ & ΕΔΩ ΑΛΛΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ