Σύμφωνα με ανακοίνωση και του ΝΑΤΟ αύριο  που κοινοποιήθηκε πριν από λίγο αύριο ο πρόεδρος της FYROM Branko Crvenkovski θα έχει συνάντηση με τον Γ.Γ του ΝΑΤΟ εν όψει της αποστολής προσκλήσεων συμμετοχής  στης σύγκλησης της Συνόδου τον προσεχή Απρίλιο όπου θα συζητηθούν η διεύρυνση της συμμαχίας.  Η κίνηση αυτή θεωρείται προάγγελος εξελίξεων και προειλημένων αποφάσεων που φαίνεται να έχουν ληφθεί εδώ και μήνες στην Ουάσιγκτον εν όψει Μαρτίου όπου θα αποσταλλούν οι  προσκλήσεις για την σύνοδο του ΝΑΤΟ  στις αρχές Απριλίου. Πάντως εκείνο που έχει σημασία είναι η επισήμανση στην ανακοίνωση ότι η Τουρκία αναγνωρίζει τα Σκόπια με την συνταγματική της ονομασία.  

NATO Press Release (2008)031

26 February 2008

Visit to NATO of the President of the former Yugoslav Republic of Macedonia (1) , Mr. Branko Crvenkovski on Wednesday 27 February 2008

The President of the former Yugoslav Republic of Macedonia, Mr. Branko Crvenkovski, will visit NATO Headquarters on Wednesday 27 February 2008.  He will meet with the Secretary General, Mr. Jaap de Hoop Scheffer.

There is no media opportunity.

[1] Turkey recognises the Republic of Macedonia with its constitutional name

ΔΙΑΒΑΣΤΕ (όμως) ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΙΔΗΣΕΙΣ, δείτε πως συνδέονται κάποια γεγονότα  και θα βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα… 

ΑΘΗΝΑ. Οι διαπραγματευτές της Αθήνας και των Σκοπίων ξεκίνησαν χθες νέα προσπάθεια προκειμένου να τερματιστεί η διαμάχη για την επίσημη ονομασία της ΠΓΔΜ, που δηλητηριάζει τις σχέσεις των δύο χωρών τα τελευταία 17 χρόνια.
Ανώτατοι διπλωμάτες των δύο χωρών συναντήθηκαν χθες στο ελληνικό ΥΠΕΞ με τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς. Οι συνομιλίες για το θέμα αυτό προσέλαβαν επιτακτικότερο χαρακτήρα μετά την κήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου και τις απειλές της Ελλάδας να ασκήσει βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ μέχρι την επίλυση της διαμάχης.
Ο Μ. Νίμιτς παρουσίασε νέα πρόταση στις κυβερνήσεις των δύο χωρών για την επίλυση της διαφωνίας τους. "Παρουσίασα μία συμβιβαστική πρόταση που δεν ικανοποιεί 100% καμία από τις δύο πλευρές", αλλά "είναι δίκαιη και αξιοπρεπής και μπορεί να οδηγήσει στη λύση του προβλήματος", δήλωσε ο μεσολαβητής του ΟΗΕ, μετά τη συνομιλία του με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ.
Ο Μ. Νίμιτς κάλεσε τις δύο κυβερνήσεις να επωφεληθούν της ευκαιρίας για την επίτευξη διευθέτησης, "λαμβάνοντας υπόψη το περιβάλλον και το κλίμα που επικρατεί στην περιοχή". Διευκρίνισε ότι περιμένει τις απαντήσεις των δύο πλευρών "σε λίγες ημέρες, σε μία ή δύο εβδομάδες".
Ο Μ. Νίμιτς αρνήθηκε να αναφερθεί στο περιεχόμενο της πρότασης του. Ωστόσο, σύμφωνα με τα ελληνικά ΜΜΕ, προτείνει διπλή ονομασία για την ΠΓΔΜ: μία που θα χρησιμοποιείται στις σχέσεις της με την Ελλάδα και στους διεθνείς οργανισμούς και μία -αυτή της Δημοκρατίας της Μακεδονίας- που θα χρησιμοποιείται στο εσωτερικό και στις διμερείς της σχέσεις.
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρουέφσκι, προειδοποίησε χθες ότι η άσκηση ελληνικού βέτο θα έχει σημαντικές συνέπειες. Θα είναι "επιζήμια όχι μόνο για τα Σκόπια, αλλά και για την περιοχή καθώς και για τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ", δήλωσε κατά την επίσκεψή του στην Αλβανία.
Η Ελληνίδα ΥΠΕΞ, Ντόρα Μπακογιάννη, δήλωσε ότι η Αθήνα θα περιμένει πριν λάβει οριστική απόφαση σχετικά με την άσκηση βέτο. "Βρισκόμαστε στο μέσο μίας διαπραγματευτικής διαδικασίας", δήλωσε. "Όταν είμαστε έτοιμοι θα προβούμε σε ανακοινώσεις στον ελληνικό λαό", είπε. (ASSOCIATED PRESS, AFP)

 

ΒΙΕΝΝΗ. Ο Σέρβος ΥΠΕΞ Βουκ Γέρεμιτς ζήτησε χθες από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη να καταδικάσει την κήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, κατά τη διάρκεια έκτακτης σύγκλησης του μονίμου συμβουλίου του οργανισμού στη Βιέννη.
"Καλούμε τον ΟΑΣΕ να καταδικάσει τη μονομερή και παράνομη κήρυξη ανεξαρτησίας από τις αρχές της Πρίστινα", δήλωσε ο Β. Γέρεμιτς στους εκπροσώπους των 56 χωρών μελών του, που συνεδρίασαν μετά από αίτημα του Βελιγραδίου.
"Οι χώρες μέλη οφείλουν να εκπληρώσουν το χρέος τους" επειδή αυτή η κήρυξη ανεξαρτησίας συνιστά "κατάφωρη παραβίαση των βασικών αρχών του Διεθνούς Δικαίου", τόνισε ο Σέρβος ΥΠΕΞ, επικαλούμενος την τελική πράξη του Ελσίνκι και το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Στο μεταξύ, χθες, ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο, δέχτηκε τον πρεσβευτή της Σερβίας στην Ιταλία, ο οποίος του επέδωσε επιστολή του Σέρβου Προέδρου Μπόρις Τάντιτς, αναφέρει ανακοίνωση της ιταλικής προεδρίας.
Μέσω της επιστολής, το Βελιγράδι υπενθύμισε την αντίθεσή του στην ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, έγινε γνωστό από τη σερβική πρεσβεία στην Ιταλία.
"Η επιστολή αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της σερβικής διπλωματικής πρωτοβουλίας. Θελήσαμε να υπενθυμίσουμε στην Ιταλία και στην κοινή γνώμη αυτής χώρας αυτό που προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο διπλωμάτης που διατήρησε την ανωνυμία του.
Αντίστοιχες επιστολές επέδωσαν Σέρβοι διπλωμάτες σε πολλούς ηγέτες δυτικών χωρών, σύμφωνα με την ίδια πηγή. (AFP, ASSOCIATES PRESS)

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο Ολλανδός Πέτερ Φέιθ, ο οποίος θα ηγηθεί του διεθνούς πολιτικού γραφείου υπό την αιγίδα της Ε.Ε. στο Κοσσυφοπέδιο, δήλωσε σήμερα ότι άρχισε τη θητεία του ως ειδικού εκπροσώπου της ΕΕ στην πρώην σερβική επαρχία.
"Συγκροτώ τώρα το γραφείο μου ως ειδικός εκπρόσωπος της ΕΕ και ενισχύουμε το γραφείο του διεθνούς πολιτικού εκπροσώπου", δήλωσε στον τύπο ο Π. Φέιθ, μετά από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου Φατμίρ Σεϊντίου.
Ο Π. Φέιθ θα τεθεί επικεφαλής του διεθνούς γραφείου που θα πλαισιώσει την ανεξάρτητη κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου, παίρνοντας σε λίγο τη σκυτάλη από την αποστολή του ΟΗΕ που διοικεί το Κοσσυφοπέδιο από το 1999. Από την πλευρά του, ο Γάλλος στρατηγός Υβ ντε Κερμαμπόν θα αναλάβει τη διοίκηση της αποστολής της Ε.Ε. που θα περιλαμβάνει 1.900 αστυνομικούς και νομικούς.
"Θα υπάρξει μία μεταβατική περίοδος τεσσάρων περίπου μηνών, κατά την οποία ο ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ θα έχουν τον επιχειρησιακό έλεγχο", δήλωσε ο Φέιθ.
Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μιχαήλ Καμύνιν, η χώρα του οποίου αντιδρά στην ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, υπογράμμισε, σε ανακοίνωσή του, ότι "η απόφαση για ανάπτυξη αποστολής της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο στερείται οποιασδήποτε νομικής βάσης".
"Η προετοιμασία της αποστολής πραγματοποιήθηκε και πραγματοποιείται παρακάμπτοντας το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ", επισήμανε ο Μ. Καμύνιν. "Οι ενέργειες της ΕΕ δεν είναι σύμφωνες με τις αρχές της συνεργασίας που προβλέπονται στον οδικό χάρτη Ρωσίας-ΕΕ", πρόσθεσε.
Ο ειδικός εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου για τις σχέσεις με την Ε.Ε. προειδοποίησε χθες ότι η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου θα έχει "συνέπειες" στις σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Βρυξελλών, που βρίσκονται ήδη σε χαμηλό επίπεδο, καθώς έχουν παγώσει οι διαπραγματεύσεις για τη νέα εταιρική σχέση ΕΕ και Ρωσίας. (AFP, ASSOCIATED PRESS)

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο διοικητής της KFOR, Ξαβιέ Μπου ντε Μαρνάκ, μετά από συναντήσεις που είχε με τον Πρόεδρο και τον πρωθυπουργό των Κοσοβάρων, Φ. Σεϊντίου και Χ. Θάτσι, κατηγόρησε σήμερα τους Σέρβους "τοπικούς ηγέτες" στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο για τα χθεσινά επεισόδια που σημειώθηκαν στα μεθοριακά περάσματα Γιαρίνιε και Μπάνια, ανάμεσα στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο -περιοχή όπου ζουν κυρίως Σέρβοι- και τη Σερβία. O διοικητής της KFOR απέφυγε να προσδιορίσει πότε θα ανοίξουν ξανά τα περάσματα, που έκλεισαν μετά τα επεισόδια οι ΝΑΤΟϊκοί στρατιώτες.
Σύμφωνα με ΝΑΤΟϊκές πηγές, οργανωμένοι Σέρβοι διαδηλωτές πυρπόλησαν χθες τα δύο φυλάκια, αναγκάζοντας τους Κοσοβάρους αστυνομικούς και τους τελωνειακούς αξιωματούχους του ΟΗΕ να υποχωρήσουν και να ζητήσουν τη συνδρομή της ΝΑΤΟϊκής ειρηνευτικής δύναμης (KFOR) για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Στη συνέχεια, Αμερικανοί στρατιώτες μπλόκαραν την κύρια οδική αρτηρία που οδηγεί προς τη Σερβία, ενώ Γάλλοι και Εσθονοί έκλεισαν τα περάσματα προς το Μαυροβούνιο.
Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, υποβάθμισε τη σημασία των επεισοδίων και δήλωσε ότι η κατάσταση βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αρχών του ΝΑΤΟ, της αστυνομίας του Κοσόβου και του ΟΗΕ.
Στο μεταξύ, στη Μιτρόβιτσα, διαιρεμένη πόλη στα βόρεια του Κοσόβου, όπου πλειοψηφεί ο σερβικός πληθυσμός, πραγματοποιήθηκε αργά το μεσημέρι νέα διαδήλωση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δημιουργία του νέου κράτους των Κοσοβάρων. Για αύριο έχουν προγραμματιστεί από μη κυβερνητικές οργανώσεις διαδηλώσεις στην Μπάνια Λούκα, πρωτεύουσα των Σέρβων της Βοσνίας, αλλά και στο Βελιγράδι, όπου αναμένεται να συγκεντρωθούν χιλιάδες διαδηλωτές. (REUTERS, BBC, THE TIMES)

ΤΙΡΑΝΑ. Η Αλβανία και η ΠΓΔΜ υπέγραψαν χθες στα Τίρανα συμφωνία για την κατάργηση των αδειών εισόδου μεταξύ των δύο χωρών, ανακοίνωσε ο Αλβανός πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα.
"Η συμφωνία αυτή είναι ενδεικτική των καλών διμερών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας, οι οποίες δεσμεύονται να εργαστούν από κοινού για να ενισχύσουν τη συνεργασία προς όφελος της οικονομικής ανάπτυξης και της σταθερότητας της περιφέρειάς μας, με προοπτική την ολοκλήρωση στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ", δήλωσε ο Σ. Μπερίσα σε συνέντευξη Τύπου.
"Η 'Μακεδονία' ελπίζει να κληθεί να ενταχθεί στην Ατλαντική Συμμαχία κατά τη σύνοδο κορυφής που θα διεξαχθεί από τις 2 ως τις 4 Απριλίου στο Βουκουρέστι", επισήμανε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολας Γκρουέφσκι.
Ο ίδιος διευκρίνισε πάντως ότι η υποψηφιότητα της χώρας του μπορεί να προσκρούσει στην παλιά διένεξη με την Ελλάδα σχετικά με την ονομασία αυτής της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας.
"Ελπίζω ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να ξεπεράσει αυτή τη διένεξη και ότι δεν θα θέσει το ΝΑΤΟ σε μια κατάσταση άνευ προηγουμένου", υπογράμμισε. (AFP)

CHISINAU (ΜΟΛΔΑΒΙΑ). Η αποσχισθείσα από την ανατολική Μολδαβία περιοχή της Υπερδνειστερίας ανακοίνωσε χθες ότι επιθυμεί να αναγνωριστεί ως ανεξάρτητο κράτος, όπως το Κοσσυφοπέδιο.
Ανακοίνωση του ΥΠΕΞ αναφέρει ότι το Κοσσυφοπέδιο αντιπροσωπεύει "ένα νέο τρόπο επίλυσης των συγκρούσεων σε διεθνές επίπεδο", μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Olvia.
"Μία ταχεία αναγνώριση της Υπερδνειστερίας θα βοηθήσει τη διεθνή κοινότητα να παγιώσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή", σημειώνει η ανακοίνωση.
Η Υπερδνειστερία δεν αναγνωρίζεται διεθνώς, αλλά υποστηρίζεται από τη Ρωσία. Ο πληθυσμός της είναι κυρίως Ρώσοι και Ουκρανοί.
Η Μολδαβία, αναφερόμενη στην Υπερδνειστερία, ανακοίνωσε χθες ότι δεν θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, για την οποία δήλωσε ότι προκαλεί "βαθειά ανησυχία".
Υποστηρικτές της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου επέμειναν ότι το Κοσσυφοπέδιο συνιστά ιδιαίτερη περίπτωση και δεν αποτελεί προηγούμενο για άλλες περιοχές που διεκδικούν την απόσχισή τους. (ASSOCIATED PRESS )

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Το ινστιτούτο γεωστρατηγικών μελετών Stratfor, σε ανάλυσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα αυτήν την εβδομάδα, αναφέρεται στον αντίκτυπο της κήρυξης ανεξαρτησίας από το Κοσσυφοπέδιο σε πολλές υπό απόσχιση περιοχές, όπως επί παραδείγματι η Αμπχαζία, η Νότια Οσετία και η Υπερδνειστερία, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ως "θερμό σημείο" τις διεκδικήσεις των ουγγρικών κοινοτήτων της ανατολικής Ευρώπης, όπως μεταδίδει η ρουμανική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Hotnews.ro.
Το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου, που διχάζει την Ε.Ε., μπορεί να προκαλέσει όχι μόνον ένα εθνικιστικό κίνημα στην Ουγγαρία, αλλά μια υπερεθνική κίνηση των Μαγυάρων της ανατολικής Ευρώπης, εκτιμά το Stratfor. Ως επιχείρημα επικαλείται τη θετική αντίδραση των Μαγυάρων της Ρουμανίας, της Σλοβακίας και της Σερβίας στο θέμα της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.
Όπως υπογραμμίζει, μετά την κατάρρευση της ένωσης με το Μαυροβούνιο, το 2006, και την τωρινή αναμέτρηση με τις μεγάλες δυνάμεις στο θέμα της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, η Σερβία ενδέχεται να έρθει αντιμέτωπη με μια ακόμα περιοχή που θα μπορούσε, κατά τα πρότυπα του Κοσσυφοπεδίου, να πιέσει για την ανεξαρτησία της. Ο λόγος αφορά στη Βοϊβοντίνα, όπου ζουν περίπου 350.000 Ούγγροι. Στο μεταξύ στη Σλοβακία, η οποία αρνήθηκε σταθερά την ιδέα της ανεξαρτησίας του Κοσόβου και όπου το ουγγρικό στοιχείο αποτελεί το 10% του πληθυσμού, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί διαδηλώσεις για την αυτονομία.
Αλλά και στη Ρουμανία, όπου βάσει των επίσημων στοιχείων οι Ούγγροι αντιπροσωπεύουν το 7%, οι τελευταίοι πανηγύρισαν για τη δήλωση ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου βγαίνοντας στους δρόμους, ενώ οι ηγέτες τους δήλωσαν ότι θα χρησιμοποιήσουν το προηγούμενο αυτό για να διεκδικήσουν την αυτονομία των περιοχών όπου συνιστούν την πλειοψηφία του πληθυσμού. (Hotnews.ro)

και το ντόμινο των επερχόμενων εξελίξεων μετά την παράνομη και μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσσόβου συνεχίζεται με πολλές προεκτάσεις όχι μόνο στα Βαλκάνια αλλά και σε πολλά σημεία του πλανήτη που υπάρχει παρόμοιο πρόβλημα επερχόμενων ανακηρύξεων  και φυσικά στη Μ. Ανατολή. Ιδού και η σχετικές είδησεις.

ΡΑΜΑΛΑ. Κορυφαίο στέλεχος της Παλαιστινιακής Αρχής και στενός συνεργάτης του Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε σήμερα ότι οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο της μονομερούς κήρυξης ενός ανεξάρτητου κράτους, αν οι ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ισραήλ δεν καταλήξουν σε συμφωνία.
Ο Γιάσερ Άμπεντ Ράμπο, μέλος της παλαιστινιακής διαπραγματευτικής ομάδας με το Ισραήλ, δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ότι οι Παλαιστίνιοι θα μπορούσαν να κηρύξουν την ανεξαρτησία τους αν δεν υπάρξει συμφωνία με το εβραϊκό κράτος, όπως συνέβη με το Κοσσυφοπέδιο.
"Αν τα πράγματα δεν προχωρήσουν προς την κατεύθυνση που επιθυμούμε, δηλαδή την διακοπή των εποικιστικών επιχειρήσεων, και αν δεν υπάρξουν συνεχείς και σοβαρές διαπραγματεύσεις, τότε πρέπει να κάνουμε το βήμα να ανακοινώσουμε μονομερώς την ανεξαρτησία μας", επισήμανε ο Α. Ράμπο, αναφερόμενος στην ανάλογη περίπτωση του Κοσσυφοπεδίου, που ανακήρυξε την ανεξαρτησία από τη Σερβία την Κυριακή.
"Το Κοσσυφοπέδιο δεν έχει μεγαλύτερη αξία από εμάς. Δικαιούμαστε την ανεξαρτησία πολύ πριν από το Κοσσυφοπέδιο και ζητούμε την υποστήριξη των ΗΠΑ και της Ε.Ε. για το σκοπό αυτό" πρόσθεσε.
Ωστόσο, ο κορυφαίος Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σ. Ερεκάτ επισήμανε ότι η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης έχει ήδη κηρύξει την ανεξαρτησία, από το 1988.
"Τώρα χρειαζόμαστε πραγματική ανεξαρτησία, όχι την διακήρυξη της. Χρειαζόμαστε πραγματική ανεξαρτησία με τον τερματισμό της κατοχής. Δεν είμαστε Κοσσυφοπέδιο. Βρισκόμαστε υπό ισραηλινή κατοχή και πρέπει να ανακτήσουμε την ανεξαρτησία μας", κατέληξε. (REUTERS)

ΤΑΪΠΕΪ. Η Ταϊβάν ανακοίνωσε σήμερα την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου, μία κίνηση που είναι βέβαιο ότι θα εξοργίσει την Κίνα, αντίπαλο της σε διπλωματικό επίπεδο, η οποία έχει αντιταχθεί στην ανεξαρτησία της επαρχίας από τη Σερβία.
"Το Κοσσυφοπέδιο κήρυξε την ανεξαρτησία του στις 17 Φεβρουαρίου και η Δημοκρατία της Κίνας (Ταϊβάν) προέβη στην επίσημη αναγνώριση του, η οποία έχει άμεση ισχύ" αναφέρει ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της Ταϊβάν, κάνοντας χρήση της επίσημης ονομασίας της νήσου. Η ανακοίνωση δεν διευκρινίζει, ωστόσο, εάν η Ταϊβάν καθιερώνει διπλωματικούς δεσμούς με το Κοσσυφοπέδιο.
Η Κίνα, που διεκδικεί την Ταϊβάν ως δική της επικράτεια και σταδιακά κερδίζει έδαφος, δεδομένου του φθίνοντος αριθμού των χωρών που την αναγνωρίζουν ως κρατική οντότητα, έχει εκφράσει "βαθιές επιφυλάξεις" για την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και απέρριψε τη σχετική δήλωση της Ταϊπέι.
Χθες, ο Κινέζος ΥΠΕΞ, Λου Τζιανκάο, χαρακτήρισε άνευ ουσίας έστω και την απλή μνεία της αναγνώρισης του Κοσσυφοπεδίου από την Ταϊβάν, επισημαίνοντας υπάρχει μόνο μία Κίνα, στην οποία ανήκει και η Ταϊβάν. (REUTERS)