Ένα από το μεγαλύτερα ελληνικά περιοδικά ο ιστορικός ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, ο οποίος κυκλοφορεί κάθε Σάββατο με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, ανακαλύπτει ένα από τα αγαπημένα παιδιά της Ομογένειας. Έναν άνθρωπο που ήρθε φοιτητής της δεκαετία του 1980. Και όπως όλη εκείνη η γενιά των μεταναστών δούλεψε σκληρά. Ίδρωσε. Πόνεσε. Μόχθησε. Έκλαψε. Αγωνίστηκε για τα ιδεώδη του Ελληνισμού και αγωνίζεται ακόμα και σήμερα ειλικρινά και χωρίς ιδιοτέλεια. Έκανε τα πάντα ως φοιτητής για να αναταπεξέλθει στις δυσκολίες της εποχής, να πληρώνει τα δίδακτρα και τελικά σήμερα να είναι καθηγητής σε ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστημία της Νέας Υόρκης, στο Fordham.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΚΑΣ-ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ 8,9 ΜΑΡΤΙΟΥ 2008 {ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ}

και στο πολιτικο site ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μόχθησε με κόπο και ιδρώτα να σπουδάσει και σήμερα συγκαταλέγεται στους δέκα καλύτερους της επιστήμης του παγκοσμίως. Μέσα από την συστημική δυναμική-μια επιστήμη που διαρκώς κερδίζει έδαφος παγκοσμίως πλην της Ελλάδος που δυστυχώς δεν διαθέτει ούτε μια έδρα- έχει καταφέρει να προσεγγίσει όχι μόνο την φιλοσφία αλλά και την πολιτική φτιάχνοντας "μοντέλα" για εταιρείες, οργανισμούς και πολυεθνικές, αλλά και project για κυβερνήσεις. Πρόσφατα σε μια ολιγόλεπτη συνάντηση στη Νέα Υόρκη με τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη- όντας ακαδημαϊκός και ο ίδιο ο υπουργός- του ζητήθηκε να πάει στην Ελλάδα και να καταθέσει τις δικές τους προτάσεις.

Τον περασμένο Οκτώβριο ο δήμος Πειραιά τον υποδέχθηκε στο Δημαρχείο σε μια ειδικά κλειστή διάλεξη για ανώτερα στελέχη με θέμα την εφαρμογή της Συστημικής Δυναμικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τον Ιούλιο του 2008 η διεθνής επιστημονική κοινότητα της Συστημικής Δυναμικής θα στρέψει το βλέμμα της στην Ελλάδα, αφού χάρη στις προσπάθειές του, το Παγκόσμιο Συνέδριο της θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στο Πάντειο πανεπιστήμιο. Ο λόγος για το Νικόλαο Γεωγανζτά. Μια νέα αληθινά μεγάλη προσωπικότητα, που ανακαλύπτει η πατρίδα. Η Ελλάδα, αφού η "οργανωμένη ομογένεια" βυθισμένη στα σκάνδαλα, την εσωστρέφεια, την ιδιοτέλεια, την αυτοπροβολή των λίγων και ανικάνων μέσω των ελάχιστων και πλήρως ελεγχόμενων και εξαρτώμενων Ομογενειακών ΜΜΕ, εξακολουθεί να αγνοεί επιδεικτικά τις σημαντικές προσωπικότητες που αποτελούν εθνικό κεφάλαιο για την ομογένεια και την συνέχεια της. Προβάλλοντας μόνο κείνους που πληρώνουν… Να γιατί χρειάζονται πράγματι αδέσμευτες και ανεξάρτητες δημοσιογραφικές φωνές που λένε τα πράγματα όπως είναι και όχι όπως θέλουν κάποιοι του κατεστημένου να παρουσιάζονται…

Και για να έρθουμε και στα δικά μας- τα αμιγώς ομογενειακά που ουδείς πλέον, σώφρων και νουνεχής ασχολείται, μετά το ναυάγιο και την υποβάθμιση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, το περασμένο καλοκαίρι με το συνέδριο για τον "Ελληνισμό της Αμερικής στον 21ο αιώνα" που ξεκίνησε μια ομάδα "τρελών" να δουλέψει ανιδιοτελώς εθελοντικά προσφορά στην ομογένεια και υποτίθεται ότι θα οργάμωνε η κραταιά… Τσιφλίκι σήμερα του τραγικού δίδυμου "Ράλλη- Διαμάντιδη"! Υποταγμένοι όλοι τους{Μιχαλέας-Καλαμαράς-Δημητρίου και οι λοιποί της "ομάδας" που αποδείχθηκαν ανίκανοι να απαντήσουν στα κελεύσματα των καιρών και τις απαιτήσεις, βουλιάζοντας μέσα στην ανυπαρξία τους και την ντροπή (αν αισθάνονται δηλαδή και ντροπή γιατί αυτο είναι ένα συναίσθημα που αναδεικνύεται μόνο σε όσους έχουν συνείδηση) στους λίγους και βρόμικους…Εκείνους οι οποίοι εξαπέλυσαν ανελέητο πόλεμο χωρίς ουσία και νόημα με μοναδικό -αλλά ισχυρό όπλο-την εμπάθεια κάποιων, σε μια προσπάθεια την οποία στήριξε μέχρι τέλους μόνον ο Νικόλαος Γεωργανζτάς.

Ο Άνθρωπος που πήρε το αεροπλάνο και κατέβηκε δυο φορές στην Ελλάδα για να εκπροσωπήσει τον Ελληνισμό. Μόνος όπως μοναχικός είναι ο δρόμος του γνήσιου και ειλικρινούς Ελληνισμού. Γιατί ο Ελληνσιμός είναι βίωμα. Είναι τρόπος ζωής. Δυστυχώς κάποιοι εδώ τον έχουν κάνει προσδοφοφόρο επάγγελμα παριστάνοντας τους ηγέτες της ομογένειας. Μιας Ομογενειας που αποστρέφει το πρόσωπο της αηδιασμένη από όσα γίνοναι εδώ και δεκαετίες και αποστασιοποιείται όλο και πιο πολύ από τα κοινά, με μοναδικό σημείο επαφής την εθνική παρέλαση στην 5η Λεωφόρο. Γεγονός που κάποιοι έχουν καταστήσει εμπόριο και αφορμή για μεγάλες αρπαχτές… Μοναδική ελπίδα φωνές σαν αυτή του Νίκου Γεωργαντζά.

Τον άνθρωπο που σήμερα αποτελεί ίσως την μοναδική εξαίρεση στο συμβούλιο της Ομοσπονδίας Νέας Υόρκης που τολμά να μιλά πρόσωπο με πρόσωπο με τον Νικόλαο Διαμαντίδη λέγοντας του ευθέως αυτό που λέει ολόκληρη η ομογένεια "επί των ημερών σου Νίκο Διαμαντίδη η Ομοσπονδία διαλύθηκε. Γνώρισε την ταπείνωση. Εξευτελίστηκε με τα καμώμτα σου. Τα ύπουλα χτυπήματα σου. Τις Βρόμικες συναλλαγές σου. Κατέβηκε στον πάτο. Καταστράφηκε. Έχασε ό,τι είχε απομείνει από τα απομεινάρια που τις είχαν άφησει οι Γεωργόπουλος και Τομόπουλος. Αυτοί που σήμερα μετά από όσα τους έκανες θες να επαναφέρεις στην Ομσοπονδία με το πρόσχημα της ενότητας. Μόνο και μόνο για να εξαργυρώσεις τις επιταγές και τις συναλλαγματικές της ντροπής" Σε αυτό τον άνθρωπο σήμερα η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ και το περιοδικό ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ αφιερώνει ένα πορτραίτο- συνέντευξη. Το Greek Ameican News Agency, το μόνο ομογνειακό ΜΜΕ που ανακάλυψε και βρήκε τον Ν. Γεωργαντζά μέσα από τις άοκνες προσπάθειες του για την οργάνωση και πρόοδο του συνεδρίου της Ομοσπονδίας ήταν το πρώτο ανεξάρτητο ομογνειακό ΜΜΕ που έγραψε για τον Νίκο στις 12 Αυγούστου του 2007. Τον δικό σας Νίκο. Λίγο καιρό αργότερα μια επίσης μεγάλη εφημερίδα με καλπάζουσα κυκλοφορία ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ έκανε το δικό του αφιέρωμα στον Νικόλαο Γεωργαντζά.

Και σήμερα Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ. Διαβάστε ολόκληρη την αποκλειστική συνέντευξη στον Ταχυδρόμο όπως την παραχώρησε στην καλή και καταξιωμένη συνάδελφο Στέλλα Μειμάρη.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ

ΝΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΖΑΣ. Ποια επιστήμη μελετά τη σεξουαλική συμπεριφορά των μυρμηγκιών και τι σχέση έχει με τα μη επανδρωμένα μαχητικά αεροσκάφη, τα περιβόητα wap; Γιατί ένας πετυχημένος Έλληνας πανεπιστημιακός στην Αμερική αισθάνεται ξένος στη χώρα του; Τι σχέση έχουν η συστημική δυναμική, οι μοτοσικλέτες μεγάλου κυβισμού και η ελληνική παρέλαση στη Νέα Υόρκη για την 25η Μαρτίου; Τις απαντήσεις δίνει ένας διαπρεπής συμπατριώτης μας που, από το Πανεπιστήμιο Fordham, προσδιορίζει την ελληνική οικονομία με τα λόγια του λαϊκού τραγουδιστή Σπύρου Ζαγοραίου: «Φταξιάρε στο μινούτο ντε δουλειέν».

ΣΥΣΤΗΜΙΚΑ ΔΥΝΑΜΙΚΟΣ

Ο καθηγητής Συστημικής Δυναμικής Νίκος Γεωργαντζάς, μιλάει στη Στέλλα Μεϊμάρη για προβληματισμούς που αρχίζουν από τον Αρχιμήδη και τελείωνουν στο Γιώργο Αλογοσκούφη.

Η συστημική δυναμική είναι μια νέα σχετικά επιστήμη που τα τελευταία χρόνια σημειώνει ραγδαία εξέλιξη, τόσο στην Αμερική, όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη, και της οποίας πατέρας θεωρείται ο Αρχιμήδης. Ο Έλληνας καθηγητής κατατάσσεται στους δέκα κορυφαίους παγκοσμίως επιστήμονες του είδους του! Πριν από λίγο καιρό, μάλιστα, τον είχε καλέσει ανώτερη κυβερνητική υπηρεσία στην Ουάσινγκτον για να παρουσιάσει ενώπιον στρατηγών και υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών μια ειδική μελέτη του για τα μυρμήγκια, τον τρόπο ζωής τους και τις εφαρμογές που μπορεί να έχει αυτός σε…σενάρια πολέμου. Ο κ. Γεωργαντζάς, εκτός από τη συστημική δυναμική, έχει δύο ακόμα μεγάλα πάθη: την κιθάρα και τις μηχανές, είναι μάλιστα πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνοαμερικανών Μοτοσικλετιστών. Ιδρυτικό μέλος του ελληνικού τμήματος στον Παγκόσμιο Οργανισμό Συστημικής Δυναμικής, θα είναι πρόεδρος του παγκοσμίου σχετικού συνεδρίου που θα γίνει σε λίγες μέρες στην Αθήνα. Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε, μιλά για την αναγκαιότητα δημιουργίας έδρας Συστημικής Δυναμικής στα ελληνικά πανεπιστήμια, αλλά και για τις πρακτικές εφαρμογές της συγκεκριμένης επιστήμης στο δημόσιο βίο. Στη συνομιλία μας, δεν διστάζει να επικρίνει τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη για τον «κοντόθωρο», όπως τον χαρακτηρίζει, τρόπο με τον οποίο βλέπει την ανάπτυξη.

 

 

Από ποιο μέρος της Ελλάδας κατάγεστε;

Είμαι Θεσσαλονικιός «μπαγιάτης». Η οικογένεια του πατέρα μου είναι από τη Μάνη και την Κύζικο και της μητέρας μου από το Σούλι και την Βιζύη. Στη Μάνη, μάλιστα, υπάρχει και το επιτραπέζιο αντρικό μοιρολόϊ του Γεωργαντζά. Στη Θεσσαλονίκη τελείωσα τις πέντε πρώτες τάξεις του δημοτικού, στο Πρώτο Πρότυπο της Παιδαγωγικής Ακαδημίας. Μετά έζησα και μεγάλωσα στα Πατήσια, στην Αθήνα. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια της ζωής μου στην Ελλάδα εργάστηκα και σπούδασα στον Πειραιά.

Και φύγατε για την Αμερική αναζητώντας το «όνειρο»;

Πάντα μου άρεσαν τα ταξίδια. Καθηγητές μου στην τότε Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Πειραιά μου έβαλαν την ιδέα για μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό. Ερεύνησα την Αγγλία και τη Σουηδία, αλλά κατέληξα στις ΗΠΑ. Όχι μόνο στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, αλλά και στις εταιρείες που εργάστηκα στην Ελλάδα ένιωθα την ανάγκη για γνώση στη δυναμική διοίκηση επιχειρήσεων.

Ήρθαν εύκολα τα πράγματα στην επαγγελματική σας ανέλιξη;

Ναι, διότι εργάζομαι πάντα σκληρά όταν θέλω κάτι. Από τον Πειραιά είχα ήδη κάποια εμπειρία σε επιχειρησιακή έρευνα. Τα πανεπιστήμια, όμως, των ΗΠΑ διεύρυναν τις ερευνητικές μου απαιτήσεις και ικανότητες. Επίσης, μου έδωσαν την ευκαιρία να διδάξω από τον πρώτο κιόλας χρόνο των μεταπτυχιακών μου σπουδών.

 

Είστε καθηγητής μιας επίστημης διαρκώς αναπτυσσόμενης, αλλά άγνωστης ακόμα στην Ελλάδα. Τι είναι με απλά λόγια η συστημική δυναμική;

Είναι ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος προσέγγισης και μοντελοποίησης προβληματικών καταστάσεων που αντιμετωπίζει κάθε κοινωνικό σύστημα, όπως επιχειρήσεις, δήμοι, υπουργεία και η οικονομία της εκάστοτε χώρας. Η δύναμη της μεθόδου, αν και βασίζεται στην εφαρμογή διαφορικών εξισώσεων, προέρχεται από την απλότητα της. Όλοι μας ζούμε καθημερινά γύρω από και μέσα σε επιχειρησιακά και κυβερνητικά οικοσυστήματα που τα χαρακτηρίζουν διαχρονικά συνυφασμένες δομές αιτίων και αιτιατών. Μερικοί σιγά-σιγά αρχίζουμε να κατανοούμε πως η φτωχή απόδοση και οι ολέθριες συμπεριφορές που παρατηρούμε γύρω μας συχνά είναι συνέπειες λάθος αποφάσεων που διαχρονικά έρχονται και κυνηγούν τα κλιμάκια λήψης τους. Το όφελος που η συστημική δυναμική φέρνει στην ανθρωπότητα είναι ότι δείχνει την ολική δομή των διαχρονικά συνυφασμένων αιτίων και αιτιατών ενός συστήματος, ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλο ή μικρό είναι αυτό, έτσι ώστε οι αρμόδιοι διαχείρισης του να μπορούν να επέμβουν αποτελεσματικά στην απόδοση του. Προσωπικά, η μέθοδος μου δίνει τη δυνατότητα να βοηθώ κερδοσκοπικές και μη εταιρείες, καθώς και κυβερνητικούς οργανισμούς στη δημιουργία διαδικασιών που διασφαλίζουν προκοπή στην πληροφόρηση και αποτελεσματική τους διακυβέρνηση.

Είχατε μια συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφη, για την πιθανότητα ανάπτυξης μιας αντίστοιχης έδρας και στα ελληνικά πανεπιστήμια. Που καταλήξατε;

Όντως, είχαμε μία σύντομη συνάντηση σε πρόσφατη επίσκεψη του κ. Αλογοσκούφη στη Νέα Υόρκη. Ζήτησε να με ξαναδεί. Θα ‘θελα πολύ να τον βοηθήσω με την ελληνική οικονομία. Όσο για τη δημιουργία πανεπιστημιακής έδρας στην Ελλάδα, ίσως είναι θέμα χρόνου, γνώσης, επίγνωσης και αποτελεσματικής διακυβέρνησης κάθε ελληνικού πανεπιστήμιου που προετοιμάζει στελέχη επιχειρήσεων και κρατικούς λειτουργούς. Στην Τουρκία ήδη υπάρχουν ακόμα και μεταπτυχιακά προγράμματα Συστημικής Δυναμικής σε πανεπιστημιακά τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οικονομικών. Το ίδιο και στην Αίγυπτο και την Ιταλία. Το θέμα, όμως, είναι αν υπάρχει όντως πραγματικό ενδιαφέρον στο κλιμάκιο λήψης αποφάσεων του κ. Αλογοσκούφη…

Γιατί το λέτε αυτό;

Διότι, η αντίληψη κάθε αποφάσεως του κλιμακίου του κ. Αλογοσκούφη ως ένα μεμονωμένο περιστατικό είναι ένας τρόπος πρακτικής αντιμετώπισης και δράσης, σαγηνευτικά απλός, αλλά κοντόθωρος, μυωπικός, στερούμενος διορατικότητας. Εκφράζει τη διά μέσου των αιώνων δοξασία πως τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας είναι σποραδικά: εκφύονται σαν ακατάσχετα περιστατικά ή γεγονότα, από μία άστατη οικονομία απρόβλεπτης συμπεριφοράς, αλά «φτιαξάρε στο μινούτο ντε δουλειέν», όπως άδει ο Ζαγοραίος. Όμως, τα κοινωνικο-οικονομικο-πολιτικά προβλήματα δεν έρχονται απ'το πουθενά, ζητώντας λύσεις, αλλά είναι το αποτέλεσμα των αθροιστικών επιπτώσεων παλαιοτέρων αποφάσεων, πράξεων και αποτελεσμάτων σε μεταβλητές αποθεματικού, με κρυφές παρενέργειες. Αν το κλιμάκιο λήψεως αποφάσεων του κ. Αλογοσκούφη ενδιαφέρεται πραγματικά για την προκοπή και αίγλη της ελληνικής οικονομίας, τότε αυτή ακριβώς η μετατόπιση σκέψης είναι η πρώτη αναγκαία αλλαγή. Τα λόγια είναι δωρεάν. Τα έργα μετρούν.

Είχατε συναντηθεί και με τον Παν. Φασούλα για την ανάπτυξη ενός πιλοτικού προγράμματος εφαρμογής συστημικής δυναμικής στο δήμο Πειραιά, που τελικά δεν τέθηκε ποτέ σε εφαρμογή. Γιατί;

Είμαι πάντα πρόθυμος να βοηθήσω, όταν και εφόσον όλοι οι τομεάρχες του δήμου Πειραιά μου το ζητήσουν ομόφωνα. Όλα όσα σας είπα για το κλιμάκιο λήψης αποφάσεων του κ. Αλογοσκούφη, ισχύουν και για τον κ. Φασούλα. Αν πραγματικά ενδιαφερόμαστε για την προκοπή και αίγλη του δήμου Πειραιά, τότε η ίδια ακριβώς μετατόπιση σκέψης είναι η πρώτη αναγκαία αλλαγή. Επαναλαμβάνω: τα λόγια είναι δωρεάν, τα έργα μετρούν.

Πως βλέπετε το επίπεδο της εκπαίδευσης στην Ελλάδα σήμερα;

Εξαρτάται από τον κλάδο. Μακάρι να κάνω λάθος, αλλά προς το παρόν βλέπω, τουλάχιστον στις κοινωνικές επιστήμες, μια μεγάλη διαφορά στους επιστήμονες που ζουν στην Ελλάδα και τη Β. Αμερική. Οι επιστήμονες στην Ελλάδα ξεκινούν κάθε τους έρευνα με πρωταρχικό σκοπό τον εμπλουτισμό της θεωρίας, ενώ οι επιστήμονες στη Β. Αμερική έχουν ως πρωταρχικό στόχο την πρακτική εφαρμογή. Ναι μεν η θεωρητική βάση είναι απαραίτητη, αλλά ο εμπλουτισμός της θεωρίας παίζει δευτερεύοντα ρόλο. Αυτή είναι η σκοπιά μου.

Παρακολουθείτε τις τρέχουσες εξελίξεις στην Ελλάδα;

Βεβαιότατα. Και πιστεύω ότι η παντελής ανυπαρξία επενδύσεων στον ελληνισμό της Γης είναι από τα πιο τραγικά σφάλματα της χώρας. Με τους μισούς Έλληνες εκτός Ελλάδας, η χώρα μας θα μπορούσε να είναι από τις πλουσιότερες του κόσμου. Επένδυση δεν σημαίνει να στέλνουμε πέντε-έξι βουλευτές να βγάζουν βαρετούς λόγους. Ξεκινά με έρευνα, μελέτη και έναν, έστω έναν, άνθρωπο που διατίθεται να αφουγκράζεται το τι ακριβώς θέλει ο Έλληνας του εξωτερικού από την Ελλάδα. Καταφέρνουμε πολλά σαν Έλληνες, αλλά πάντα μόνοι μας. Δεν υπάρχει καμία οργάνωση του ελληνισμού στο εξωτερικό! Χρειάζεται συγκρότηση μίας ομάδας προσώπων που να ασκούν πολιτική προώθησης συμφερόντων του ελληνισμού (lobby) για μια ισχυρή παρασκηνιακή επιρροή υπέρ του, όχι μονον στις ΗΠΑ, αλλά και σε όλες τις χώρες όπου υπάρχουν Έλληνες. Εκτός αν νομίζουν ότι η μυθική ομάδα «E» θα καθαρίσει στο τέλος για μας…

 

Πριν από λίγο καιρό κληθήκατε από την ανώτατη υπηρεσία της Ουάσινγκτον για να παρουσιάσετε μια μελέτη σας για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Αληθεύει ότι η εν λόγω μελέτη σας βασίστηκε στη σεξουαλική ζωή των μυρμηγκιών;

Να σας εξηγήσω. Η προσέλκυση των αρσενικών μυρμηγκιών από τα θυληκά, με οργανικές φερομόνες είναι παρόμοια με την διαδικασία ανεύρεσης στόχων με χημικές φερομόνες από μαχητικά αεροσκάφη χωρίς πιλότο. Είναι μεγάλη μου τιμή να είμαι ένας από τους δέκα κατασκευαστές προτύπων συστημικής δυναμικής που η Booz, Allen & Hamilton προσέλαβε, προς όφελος φυσικά της κυβέρνησης των ΗΠΑ, που είναι η δεύτερη πατρίδα μου μετά την Ελλάδα. Βέβαια, εκτός από τα ειδικά συμπεράσματα τεχνογνωσίας, η μελέτη αυτή δείχνει πως μπορούμε να μάθουμε πολλά από την μητέρα φύση για τον τρόπο που ασκούμε διοίκηση. Δεν αρκεί να δίνουμε, π.χ. το όνομα «τοπική αυτοδιοίκηση». Είναι αστείο, ειδικά όταν χρειάζεται ένα ολόκληρο υπουργικό συμβούλιο γιά την λήψη σχεδόν κάθε απόφασης. Τα θύματα στις φωτιές της Πελοποννήσου στην Ελλάδα και της Καλιφορνίας στις ΗΠΑ δυστυχώς αποτελούν απτά παραδείγματα τοπικής αυτοδιοίκησης προς αποφυγή.

Πως βλέπετε την ελληνική ομογένεια της Νέας Υόρκης σήμερα;

Είμαστε προβληματισμένοι με τις παρεμβάσεις της ελληνικής κυβέρνησης στα του οίκου μας. Χωρίς να τους το ζητήσουμε, έρχονται και μας λένε τι να κάνουμε και τι να μην κάνουμε. Επιτρέπεται αυτό από το διεθνές δίκαιο; Επειδή, δηλαδή, υπάρχει ελληνισμός στην Νέα Υόρκη, μπορεί ένας Ελλαδίτης πολιτικός να αποφασίζει και να διατάζει Αμερικανούς πολίτες;

Διαπρεπής επιστήμονας και ερευνητής από τη μία, πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνοαμερικανών Μοτοσικλετιστών από την άλλη. Πως τα συνδυάζετε;

Αγαπώ να ασχολούμαι με οτιδήποτε έχει σχέση με την Ελλάδα. Το «ΕΡΜΗΣ Moto-Club» δημιουργήθηκε για όλους τους Ελληνοαμερικανούς μοτοσικλετιστές Μείζονος Νέας Υόρκης που λαμβάνουμε μέρος κάθε χρόνο στη μεγάλη παρέλαση του ελληνισμού, που γίνεται στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης, προς τιμήν της 25ης Μαρτίου του 1821.

Επισκέπτεστε συχνά την Ελλάδα;

Με κάθε ευκαιρία που παρουσιάζεται. Μερικές φορές κάνω δύο, μπορεί και τρία ταξίδια το χρόνο. Είναι πάντα τόσο όμορφα όταν ξαναβρίσκομαι με την οικογένεια μου.

 

Η επόμενη επίσκεψη σας θα είναι ως πρόεδρος του Συνεδρίου Συστημικής Δυναμικής που θα γίνει στην Ελλάδα τον Ιούλιο;

Ναι, σωστά. Η ιδέα ξεκίνησε το 2001 από την Αθήνα, όταν δημιουργήσαμε το ελληνικό τμήμα Συστημικής Δυναμικής. Μας πήρε μερικά χρόνια για να μπορέσουμε να το οργανώσουμε επιτέλους το 2008 στην Αθήνα! Υπό την αιγίδα πάντα του ελληνικού τμήματος Συστημικής Δυναμικής, χάσαμε την πρώτη μάχη με τους Ολλανδούς για το 2007, αλλά κερδίσαμε για το 2008, μέσα στην Ολλανδία. Τι καταφέρνουμε, τελοσπάντων, εμείς οι Έλληνες! Φανταστείτε, λοιπόν, τί θα μπορούσε να πετύχει ο ελληνισμός του πλανήτη, αν είχαμε έστω κάποια μηδαμινή, αλλά πραγματική κεντρική οργάνωση…

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΚΑΣ-ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ 8,9 ΜΑΡΤΙΟΥ 2008 {ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ}