Άρθρο του Ευρωβουλευτή της ΝΔ Μαργαρίτη Σχοινά που δημοσιεύεται στην εφημερίδα ABC της Μαδρίτης

Μέσα στον ορυμαγδό των διεθνών εξελίξεων που απασχολούν την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη αυτή την εποχή νιώθω την ανάγκη να επιστήσω την προσοχή των πολιτών τις Ισπανίας σε μια λιγότερο γνωστή σε αυτούς υπόθεση αλλά πολύ σημαντική για τη χώρα μου, την Ελλάδα, αλλά και τις ευρωπαϊκές αξίες πάνω στις οποίες χτίζουμε καθημερινά την Ενωμένη Ευρώπη.

Πρόκειται για την υπόθεση της οριστικής ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας η οποία έχει εισέλθει στο πιο κρίσιμο στάδιο διαπραγμάτευσης. Ο Ειδικός Μεσολαβητής  του ΟΗΕ έχει προτείνει μια ενδιαφέρουσα δέσμη ιδεών, η οποία μπορεί και πρέπει να οδηγήσει στην υιοθέτηση μίας επίσημης διεθνούς ονομασίας που θα επιτρέψει στην μικρή, πολυπολιτισμική χώρα των Βαλκανίων να βρει τη θέση της στο ΝΑΤΟ και αργότερο στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια.

 

Η κεντρο-δεξιά ελληνική κυβέρνηση, που διαθέτει και τη σχετική στήριξη της σοσιαλιστικής αντιπολίτευσης, έδειξε την καλή της θέληση να προχωρήσει σε έναν έντιμο συμβιβασμό στο πλαίσιο της διαδικασίας του ΟΗΕ που θα καταδεικνύει το αυτονόητο: ότι η μικρή αυτή χώρα που προέκυψε από τη διάσπαση της τέως Γιουγκοσλαβίας έχει έναν γεωγραφικό δεσμό με την έννοια Μακεδονία, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να μονοπωλήσει τον όρο αυτό, που από την αρχαιότητα ακόμη χαρακτηρίζει μια ευρύτερη γεωγραφική περιοχή, αναπόσπαστα συνδεδεμένη με τις διαχρονικές αξίες του ελληνικού πολιτισμού.

Δυστυχώς, η ομάδα των νέων πολιτικών που κυβερνούν στα Σκόπια επιμένουν σε μια αδιάλλακτη στάση, απαιτώντας να μονοπωλήσουν την διεθνή χρήση του όρου Μακεδονία, καπηλευόμενοι έτσι αξίες και σύμβολα που δεν τους ανήκουν. Ακόμα χειρότερα, επιμένουν να συντηρούν τις προσδοκίες ακραίων στοιχείων που δεν κρύβουν τη πρόθεσή τους να εκφράσουν αλυτρωτικές βλέψεις προς τα εδάφη της ελληνικής Μακεδονίας.

Τί υπάρχει λοιπόν σε ένα όνομα; Πολύ απλά, οι αξίες, ο πολιτισμός και η ιστορία των λαών που κανένας εθνικισμός δεν δικαιούται να ανατρέψει. Στην Ευρώπη μάθαμε να ζούμε ειρηνικά, ιδιαίτερα οι περιοχές που λόγω της γεωγραφικής εγγύτητας  δοκιμάστηκαν πολλές φορές στο παρελθόν από αδιέξοδους ανταγωνισμούς και συρράξεις. Στις αρχές Απριλίου στο Βουκουρέστι, οι ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ θα εξετάσουν την υποψηφιότητα της ΠΓΔΜ στο Βορειοαντλαντικό Σύμφωνο. Είναι η μεγαλύτερη ίσως ευκαιρία για την πολιτική ηγεσία της χώρας να κάνει το απαραίτητο βήμα για να συναντήσει στα μισά του δρόμου την Ελλάδα για έναν έντιμο και βιώσιμο συμβιβασμό.

Στην πολύχρονη ενασχόλησή μου με τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, είχα την μεγάλη ευκαιρία και τιμή να συνεργαστώ με ισπανούς πολιτικούς όλων των παρατάξεων και να γνωρίσω από κοντά την ευαισθησία του ισπανικού λαού στην προάσπιση του δικαίου και των ευρωπαϊκών αξιών. Είμαι σίγουρος ότι τα επιχειρήματα που παρουσιάζω εδώ αντανακλούν την επιθυμία του φίλου ισπανικού λαού να συνεχίσει να θεωρεί την Ευρωπαϊκή Ένωση ως κοινότητα αρχών και αξιών. Τακτικές αυθαιρεσίας και αδιαλλαξίας δεν χωράνε πια στην Ευρώπη, πολύ περισσότερο στα Βαλκάνια. Ελπίζω, τόσο στην Πρίστινα όσο και στα Σκόπια, το μήνυμα αυτό να φτάσει σε όσους μου φαίνεται ότι θέλουν να το αγνοήσουν.