ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ, κ. Μ. ΛΙΑΠΗ, ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

Ο Υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας, κ. Μιχάλης Λιάπης, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για να τελέσει τα εγκαίνια της έκθεσης που διοργανώνει το Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο με τίτλο «Από τη Γη του Λαβυρίνθου: 3.000 – 1.100 π.Χ.», συναντήθηκε σήμερα το πρωί με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο.

Μετά το πέρας της επίσκεψης, ο κ. Υπουργός, μιλώντας προς τους δημοσιογράφους, ανέφερε:

«Είναι τιμή που συναντώ σήμερα τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, έναν άγιο άνθρωπο που η συζήτηση μαζί του είναι μοναδική εμπειρία. Του μετέφερα τις απόψεις της Ελλάδας και του υπουργείου Πολιτισμού για μια νέα πολιτική που θέλουμε να ξεκινήσουμε όσον αφορά την ανάπτυξη των πολιτιστικών μας δράσεων εδώ στην Αμερική, πολιτιστικές ανταλλαγές, δράσεις τέτοιες που θα φέρουν πιο κοντά τους λαούς μας. Διότι ο πολιτισμός ενώνει τους λαούς. Και ο πολιτισμός συμβάλλει στην ειρήνη και στην ευημερία των λαών. Τον ενημέρωσα, επίσης, για το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, ένα μουσείο λειτουργικό, με ασφάλεια, που χτίστηκε με υψηλές προδιαγραφές της σύγχρονης τεχνολογίας, ένα μουσείο που θα φιλοξενήσει μέσα στους επόμενους μήνες τις σπουδαίες αρχαιότητες του Ιερού Βράχου και των Προπυλαίων. Και του ζήτησα τη βοήθειά του. Του ζήτησα με το δίκτυο των ενοριών που έχει εδώ στην Αμερική να μοιράσουμε ενημερωτικά φυλλάδια για να μπορέσουν οι ομοεθνείς μας και ομογενείς μας να ενημερωθούν και έτσι να αποκτήσουν έναν επιπλέον συνδετικό κρίκο με τη μητέρα πατρίδα αλλά και μια μορφή πίεσης για την πολιτική της Ελλάδας όσον αφορά την επιστροφή των Μαρμάρων. Εντός των προσεχών εβδομάδων θα αποστείλω αυτό το έντυπο υλικό, γιατί με τη βοήθεια της Αρχιεπισκοπής μπορούμε να κάνουμε πάρα πολύ καλή δουλειά όσον αφορά την ομογένεια. Σας ευχαριστώ και πάλι».

 

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, από την πλευρά του, ευχαρίστησε τον Υπουργό για την παρουσία του στο χώρο της Αρχιεπισκοπής και τόνισε ότι ο Πολιτισμός είναι το «καλύτερο και το ασυναγώνιστο προϊόν της Ελλάδας», το οποίο δημιουργεί μια αίσθηση αμεσότητας και για αυτό πρέπει να χρησιμοποιηθεί, μεταξύ άλλων, και για να διατηρήσει τον σύνδεσμο των παιδιών της πέμπτης γενεάς στην Αμερική με τη μητέρα Ελλάδα. Αναφερόμενος στη συζήτηση που είχε με τον κ. Υπουργό, τη χαρακτήρισε «ουσιαστική» και «δημιουργική», ενώ σημείωσε ότι μίλησαν για πράγματα που μπορούν να γίνουν για να αξιοποιηθεί στο μέγιστο «αυτός ο θησαυρός που έχουμε και που λέγεται Ελληνισμός και Ορθοδοξία».

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ, κ. Μ. ΛΙΑΠΗ, ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ –

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Μιχάλης Λιάπης, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για τα εγκαίνια της έκθεσης «Από τη γη του Λαβυρίνθου: 3.000 – 1.100 π.Χ», παραχώρησε την Τετάρτη 12 Μαρτίου  στο Αίθριο του Olympic Tower από κοινού με τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Ωνάση κ. Αντώνη Παπαδημητρίου και την επιμελήτρια της έκθεσης κα Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη, συνέντευξη Τύπου με θέμα την εν λόγω έκθεση.

Ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Μιχάλης Λιάπης υπογράμμισε τη σημασία της ιστορικής περιόδου του Μινωικού πολιτισμού με τα ιδιαίτερα αντιπροσωπευτικά του χαρακτηριστικά που καθιστούν την κληρονομιά του μοναδική, για να επισημάνει ότι περισσότερα από 280 εξαιρετικά σπάνια αντικείμενα από κάθε μέρος της Κρήτης, συγκεντρώθηκαν και ταξίδεψαν χιλιάδες μίλια για να ενσωματωθούν σε αυτή την έκθεση.

Ο κ. Λιάπης σημείωσε ότι οι περισσότερες από αυτές τις αρχαιότητες δεν είχαν παρουσιαστεί ποτέ μέχρι τώρα εκτός Ελλάδας.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε στη συνέχεια στις προσπάθειες αποκατάστασης του αρχαιολογικού χώρου και της ευρύτερης περιοχής της Αρχαίας Ολυμπίας μετά τις καταστροφικές φωτιές της περασμένης χρονιάς καθώς επίσης και στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης.

Για την Αρχαία Ολυμπία, ο κ. Λιάπης ανέφερε ότι η  προσπάθεια επικεντρώθηκε στην αναγέννηση του φυσικού περιβάλλοντος, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη συντονισμένη προσπάθεια για την αποκατάσταση του τοπίου χωρίς τη διατάραξη της φυσικής ισορροπίας. Αναφέρθηκε επίσης στην τελετή αφής της Ολυμπιακής φλόγας που θα πραγματοποιηθεί σε λιγότερο από δύο εβδομάδες και διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να καλωσορίσει την Κινεζική αποστολή για την παράδοση της Ολυμπιακής φλόγας σε μια απλή τελετή, σύμφωνη με το  Ολυμπιακό πνεύμα, σε περιβάλλον κατάλληλο για την ιστορία και το κύρος του θεσμού.

Όσον αφορά το Μουσείο της Ακρόπολης, ο Υπουργός ανέφερε ότι τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν τον επόμενο Σεπτέμβριο, και ότι το Μουσείο θα φιλοξενήσει τα αριστουργήματα της Ακρόπολης, και ανάμεσά τους τα Γλυπτά του Παρθενώνα, μνημεία που αποτελούν σύμβολα της παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς.

Ο Υπουργός Πολιτισμού επισήμανε ότι το Ελληνικό κράτος τήρησε στην ανέγερση του Μουσείου τις υψηλότερες δυνατές προδιαγραφές με βαθιά αίσθηση ευθύνης . Επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι για πρώτη φορά σε διακόσια χρόνια ανασκαφών στην Ακρόπολη, όλα τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα θα εκτεθούν μαζί στο ίδιο μουσείο, με απώτατο στόχο την επανένωση όλων των τμημάτων του μνημείου, συμπεριλαμβανομένων των γλυπτών που η Ελλάδα ζητεί από το Βρετανικό Μουσείο.

Ο κ. Λιάπης πρόσθεσε ότι η θέση της Ελλάδας στο ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα έχει παραμείνει η ίδια για πολλά χρόνια, από την ανεξαρτησία του Ελληνικού κράτους και συμπλήρωσε ότι η μοναδικότητα του Παρθενώνα κάνει την επιστροφή των Μαρμάρων ένα αίτημα καθολικής σημασίας.

Ο Υπουργός Πολιτισμού υπογράμμισε με έμφαση ότι τώρα που το Μουσείο της Ακρόπολης είναι έτοιμο, ένα μουσείο υψηλής τεχνολογίας, απόλυτης ασφάλειας και λειτουργικότητας, δίπλα στον ιερό βράχο της Ακρόπολης,  δεν υπάρχουν βάσιμες δικαιολογίες για οποιαδήποτε άρνηση επιστροφής των Μαρμάρων στη χώρα της προέλευσής στους.

Τελειώνοντας, ο Υπουργός Πολιτισμού ανέφερε ότι στις 17 Μαρτίου, η UNESCO σε συνεργασία με το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού συνδιοργανώνουν στο Νέο Μουσείο μία Διεθνή Διάσκεψη με θέμα την επιστροφή πολιτισμικών θησαυρών στις χώρες προέλευσής τους, ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι η Ελλάδα ενδυναμώνει το θεσμικό της πλαίσιο, υπογράφει διεθνείς συνθήκες, πραγματοποιεί εκστρατεία σε όλο τον κόσμο, και συνεργάζεται με όποιον υπηρετεί τις ίδιες ιδέες, της προστασίας του πολιτισμικού  παρελθόντος.

Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάσης Αντώνης Παπαδημητρίου επισήμανε ότι είναι η πρώτη φορά που αντικείμενα τέχνης αυτού του πολιτισμού επιτράπηκε να ταξιδέψουν και τα χαρακτήρισε ως τους πρώτους πρεσβευτές της ελληνικής τέχνης και πολιτισμού στις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι δεν απευθύνονται μόνον στους Έλληνες της Διασποράς, ή στους Κρήτες της Αμερικής αλλά σε όλο το αμερικανικό κοινό.

Ανέφερε επίσης ότι αυτή η έκθεση δεν αποτελεί μεμονωμένο γεγονός αλλά συμπληρώνεται και από τον κατάλογο της έκθεσης που αποτελεί σημαντική αναφορά στην επιστημονική έρευνα αυτής της περιόδου. Κάλεσε τόσο τα ομογενειακά σχολεία και τις ομογενειακές οργανώσεις, όσο και τα αμερικανικά σχολεία και πανεπιστήμια να παρακολουθήσουν την έκθεση.

Τόνισε τέλος, ότι το σύνολο των ευρημάτων προέρχονται από επίσημες ανασκαφές στην Κρήτη και αποκλειστικά από μουσεία της Κρήτης.

Η Επιμελήτρια της έκθεσης κα Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη έκανε μια ιστορική αναφορά στην περίοδο που γεννήθηκε και άκμασε ο Μινωικός πολιτισμός και υπογράμμισε τη μοναδικότητα και ιδιαιτερότητά του, όπως αντικατοπτρίζεται στο σύνολο των αντικειμένων της έκθεσης.