Με αφορμή τη μελέτη της οργάνωσης PRIO για το "μέρισμα της λύσης" στην Κύπρο

 

ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΕΥΡΥΒΙΑΔΗ

Το Κυπριακό δεν λύνεται γιατί οι Κύπριοι δεν αντιλαμβάνονται το συμφέρον τους. Το οικονομικό τους συμφέρον. Μετριέται το συμφέρον αυτό; Ναι και επακριβώς. Είναι 5,500 ευρώ έξτρα στο ετήσιο εισόδημα που θα καρπωθεί το κάθε νοικοκυριό (και μπορεί και πολύ περισσότερα μετά τα πρώτα επτά χρόνια) εφόσον βρεθεί λύση και επικρατήσει η ειρήνη. Αυτά αποφαίνεται το κυπριακό παράρτημα της PRIO (Peace and Research Institute of Oslo) μιας νορβηγικής, Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (ΜΚΟ) σε μια επιστημοφανή μελέτη που δημοσιοποίησε πρόσφατα (6 Μαρτίου) στην Λευκωσία, με συγγραφείς έναν ξένο, έναν Τουρκοκύπριο και μια Ελληνοκυπρία. Η παρουσίαση του πονήματος της PRIO έγινε με όλη την επισημότητα που απαιτούσαν τα φαινομενικά βαρυσήμαντα ευρήματά της. Την προλόγισε ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΟΗΕ στην Κύπρο. 

 

 

Κατέβηκε στην Λευκωσία επί τούτου ο Διευθυντής της PRIO από τη Νορβηγία ο οποίος επιβλέπει προσωπικά το κυπριακό πρόγραμμα, οργανώθηκε συζήτηση από τοπικούς επαΐοντες (πάντοτε με σεβασμό στην αρχή του 50:50) και εκφράστηκε και καθολική αισιοδοξία ότι όλοι θα βγούν κερδισμένοι. Και επειδή τίποτα δεν έπρεπε να αφεθεί στην τύχη και να χαθεί έτσι ένα τέτοιο σημαντικό εύρημα (5,500 ευρώ έξτρα για κάθε νοικοκυριό) προσκλήθηκαν ντόπιοι και ξένοι δημοσιογράφοι και κυκλοφόρησε και το κατάλληλο δελτίο τύπου με το σωστό "πιασάρικο" τίτλο (5,500 ευρώ έξτρα για κάθε νοικοκυριό). Στη γλώσσα της παραπληροφόρησης και της προπαγάνδας αυτό που έλαβε χώρα στο Λήδρα Πάλλας στις 6 Μαρτίου ονομάζεται "στροβίλισμα" της πραγματικότητας. Οι Αγγλοσάξονες που εφηύραν την τεχνική αυτήν την ονομάζουν "spinning" και τους οργανωτές της "spinmeisters" (έτσι για να τιμούμε και τις καταβολές). "Στροβιλίζουμε" τα πράγματα μέχρι οι πληβείοι να ζαλιστούν και να κατανοήσουν το πραγματικό τους συμφέρον (5,500 ευρώ εξτρά για κάθε νοικοκυριό). Ας αρχίσουμε από την ειρήνη και τα οφέλη της. Εδώ έχουμε τη συγκατάβαση των ειδικών της PRIO στο μεγαλείο της. Η ειρήνη, μας λένε, παράγει αγαθά και πλούτο. Ευχαριστούμε πολύ. Τώρα ανακαλύψαμε την "ταχινόπιττα" που λέει ο λαός.Ή μήπως θέλουν οι ειδήμονες να τους παραπέμψουμε στον Θουκυδίδη, τον Κάντ ή τον Χόμπς. Μήπως στον Άνταμ Σμίθ που τους είναι πιο οικείος;
Αλλά οι PRIOίτες μας λένε και κάτι άλλο. Μας μιλάνε για το "μέρισμα της ειρήνης". Αυτό τώρα είναι το "peace dividend" μια άλλη αγγλοσαξονική εφεύρεση. Θα λοξοδρομήσω αλλά ο πειρασμός είναι μεγάλος. Που το πρωτακούσαμε αυτό; Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου από την κυβέρνηση Κλίντον. Όλος ο κόσμος θα απολάμβανε, μας είπαν, το "μέρισμα της ειρήνης" με την κατάρρευση του διπολισμού, το τέλος της ιστορίας, με την κυριαρχία του νεοφιλελευθερισμού και των ιδιωτικοποιήσεων. Μέρισμα υπήρξε σίγουρα μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Σε ποιες τσέπες πήγε όμως, είναι το ερώτημα. Όλα τα στατιστικά και όλες οι ενδείξεις (με πρώτες τις περιβαλλοντικές) λένε τούτο: οι πλούσιοι του κόσμου γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί, φτωχότεροι. Το χάσμα διευρύνεται. Το μαύρο χρήμα και η διαφθορά πάνε περίπατο. Οι επιτήδειοι επιχειρηματίες, οι τραπεζίτες, το βουλιμικό κεφάλαιο, οι χρηματιστές και οι σπεκουλαδόροι παντός είδους, έχουν αφιονισθεί. Η ακρίβεια τρελάθηκε. Κάποιοι, πολύ λίγοι, καταβροχθίζουν το "μέρισμα της ειρήνης". Όχι όμως εγώ και εσύ. Ας πάμε τώρα λίγο πίσω. Στο 1997, όταν μερικοί επιχειρηματίες (businessmen) στην Κύπρο (και τον επόμενο χρόνο στην Ελλάδα) άρχισαν να προβληματίζονται για την απουσία του "μερίσματος της ειρήνης" στην Κύπρο και τις "χαμένες ευκαιρίες" (του κέρδους τούτη τη φορά) από τη μη-ειρήνη σε Κύπρο και Ελλάδα. Αυτά δεν τα λέω εγώ.
Τα λέει επίσημα η PRIO στην ιστοσελίδα της (www.prio.no) η οποία περιέχει εξαιρετικού ενδιαφέροντος πληροφορίες για κάποιον που ξέρει να την διαβάσει, αρχίζοντας από τα βιογραφικά των πρωτεργατών της. Επιχειρηματίες, λοιπόν, ώστε να μην χάνονται τα μπίζνες. Έτσι άρχισαν οι δραστηριότητες της PRIO στην Κύπρο. Οι δραστηριότητες αυτές κορυφώθηκαν τον Απρίλιο του 2004 με την καμπάνια υπέρ του ναι, την οποία οι PRIOίτες ουδέποτε παραδέχθηκαν. Να πληροφορήσουν τον λαό μόνο ήθελαν, έλεγαν. Έφτιαξαν επί τούτου δική τους ιστοσελίδα και κυκλοφόρησαν τον "Οδηγό του Πολίτη για το Σχέδιο Ανάν", το γνωστό "Πράσινο Βιβλίο" που ήταν ουδέτερο, υποτίθεται, αλλά στην πράξη υπέρ του ναι. Ακόμη χειρότερα, απέκρυψαν τη χρηματοδότησή του από την αμερικανική κυβέρνηση κάτι που η τελευταία παραδέχτηκε (επίσημη δήλωση της πρεσβείας στην Αθήνα – 14 Μαΐου 2006). Εξ' όσων γνωρίζω, η PRIO ουδέποτε παραδέχτηκε την υπεργολαβία που ανέλαβε από την Ουάσινγκτον, πάντοτε με το αζημείωτο, στο συγκεκριμένο ζήτημα. Στις επίσημες ιστοσελίδες της PRIO Νορβηγίας και Κύπρου δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για το χρηματικό αυτό αλισβερίσι. Αλλά γενικότερα ούτε και για το πώς χρηματοδοτείται το πλουσιοπάροχο έργο της PRIO στον κόσμο και στην Κύπρο. Διαφάνεια σχεδόν μηδέν, και συνεπώς μηδέν ευθυνοδοσία. Και ήρθαν από τη Νορβηγία για να μας μάθουν γράμματα και τρόπους πολιτικής συμπεριφοράς. (Η PRIO δημιουργήθηκε το 1959 στη Νατοϊκή Νορβηγία στον κολοφώνα του Ψυχρού Πολέμου με γλώσσα εργασίας την αγγλική. Αλλά αυτό είναι μια άλλη πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία για μια άλλη φορά).
– Ο Μάριος Ευρυβιάδης διδάσκει Διεθνείς Σχέσεις στο Πάντειο. Σοβαροφάνεια και αυθαίρετοι λογαριασμοί Ως προς την κυπριακή μελέτη, αυτή είναι κομπογιαννίτικη παρά τη σοβαροφάνειά της. Βασίζεται, μας λέει, στην εμπειρία και τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας τα τελευταία χρόνια που είναι όντως διευρυμένες τουλάχιστον στους αριθμούς (οι αριθμοί πάντοτε ευημερούν, μας έλεγε ο γέρο – Παπανδρέου) ενώ οι χρηματοπιστωτικές συναλλαγές είναι εντυπωσιακές. Κάποιοι και εδώ νέμονται το όποιο "μέρισμα της ειρήνης". Στους περισπούδαστους λογαριασμούς τους, τα γραφικά και οικονομετρικά τους, τι έχουν να μας πουν οι PRIOίτες για το έξτρα κατά νοικοκυριό εισόδημα Ελλήνων και Τούρκων; Τίποτα. Απλά κάνουν αυθαίρετους λογαριασμούς, γραμμικές προβολές και όλα αυτά για να εκλογικεύουν μια a priori ιδεολογική τους θέση. Υπάρχει όμως και κάτι χειρότερο. Δεν μας λένε για την ταμπακέρα: Την λύση, αλλά ποιά λύση; Αυτή του σφετερισμού των περιουσιών ή τη λύση της αποκατάστασης του δικαιώματος της περιουσίας που είναι το πιο ιερό δικαίωμα του δυτικού και αστικού πολιτισμού; Για τη λύση του σφετερισμού μιλάνε. Πως το γνωρίζω; Κοιτάξτε και πάλι την επίσημη ιστοσελίδα τους, το είδος των μελετών που χρηματοδοτούν και τον κομπασμό και την αλαζονεία με την οποία τις παρουσιάζουν. Είναι λένε όλες επιστημονικές και υψίστου επιπέδου. Εγώ στέκομαι σε δυο από αυτές. Μια για το "περιουσιακό ζήτημα" και μια τους "έποικους". Οι συγγραφείς είναι Τούρκοι. Ουδέν μεμπτό.
Αλλά όταν ένας από τους συγγραφείς για το "περιουσιακό" είναι κατ' επάγγελμα "ηλεκτρολόγος μηχανικός" και αυτός που γράφει για τους εποίκους είναι (ή ήταν, τώρα είναι και αυτός επαΐοντας) κάτι σαν "τουριστικός πράκτορας", τότε πώς να το κάνουμε; Και όμως κατά την PRIO και τον υπερφίαλο διευθυντή της τον κ. Stein Tonnesson, αυτές είναι πρωτοκλασάτες και ρηξικέλευθες μελέτες. Για να καταλάβετε το επίπεδο, αυτή για το περιουσιακό υποστηρίζει ότι ουδέποτε υπήρξε αξιόπιστο κτηματολόγιο στην Κύπρο και συνεπώς θα πρέπει το μέτρημα των περιουσίων να αρχίσει πάλι από την αρχή, για να καταλήξουμε που; Στο 50:50!). Το πραγματικό και το εικονικό Έχω δυο προτάσεις για τον κ. Tonnesson και τον άλλο διευθυντή της PRIO στην Κύπρο τον κ. A. Strand (Ph.D. in Politics). Αφήστε τους κομπογιαννιτισμούς και υποστηρίξετε την επιστροφή των περιουσιών στους ιδιοκτήτες τους. Θα δείτε τότε ποιό είναι το πραγματικό και όχι το εικονικό "μέρισμα της ειρήνης". Θα δείτε το πραγματικό έξτρα εισόδημα κάθε νοικοκυριού να εκτοξεύεται σε χρόνο μηδέν – χωρίς σπεκουλαδόρους, μαφιόζους, αδηφάγους χρηματιστές και . μπίζνεσμεν.
Τέλος, τι θα λέγατε κ.κ Tonnesson και Strand για μια μελέτη για (α) τις οικονομικές συνέπειες της παρουσίας του κατοχικού στρατού και (β) της αποχώρησής του; Έτσι, για να πληροφορήσετε το λαό; Μπορείτε να αρχίσετε με την τεκμηριωμένη παραδοχή του ΓΓ του ΟΗΕ ότι η υπό κατοχή περιοχή είναι μεταξύ των πιο "στρατιωτικοποιημένων περιοχών του κόσμου" (UN Doc S/1995/1020, 10 December 1995, para 14a). Θα αρνηθείτε φυσικά την πρότασή μου λόγω της θέσης αρχής της PRIO που ευαγγελίζεστε. Μόνο για την πληροφόρηση μας λέτε ότι δουλεύετε. Η τουρκική κατοχή άπτεται της ουσίας του κυπριακού και συνεπώς δεν σας πέφτει λόγος. Είναι θέμα αρχής. Αλλά και σκανδιναβικής ηθικής, θα πρόσθετα. Υ.Γ.: Υπάρχει και μια ακόμα "ρηξικέλευθη" μελέτη που χρήζει αναφοράς γραμμένη από Έλληνα. Σε αυτήν, ένα αριθμός Κυπρίων χαρακτηρίζονται ως "υβρίδια". "Hybridites" είναι ο νεολογισμός που χρησιμοποιείται. Είναι και τούτο το φρούτο δείγμα της υψηλής ποιότητας και επιστημοσύνης που παράγει η PRIO συμβάλλοντας έτσι στην οικοδόμηση της ειρήνης στην Κύπρο. Ο κρετινισμός και ο ιδεολογικός αυτισμός δεν έχουν, προφανώς, όρια.

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ