Του Αποστόλη Ζώη

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε  το οδοιπορικό που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Τρικάλων με πρωτοβουλία του Νομάρχη Τρικάλων κ. Ηλία Βλαχογιάννη στον τόπο της θυσίας στο Ύψωμα 731, στην περιοχή της Κλεισούρας αρκετά χιλιόμετρα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα. Εκεί όπου από τις 9 Μαρτίου 1941 μέχρι τις 13 του ίδιου μήνα οι στρατιώτες του 5ου Συντάγματος Πεζικού, η πλειοψηφία των οποίων ήταν Τρικαλινοί, έδωσαν μία από τις μεγαλύτερες νικηφόρες μάχες ενάντια στους Ιταλούς. Ο απολογισμός της μάχης για τους Ιταλούς είναι 1.000 νεκροί και 3.000 τραυματίες και για τους Έλληνες 145 νεκροί και 400 τραυματίες. Έξω από την εκκλησία της Αγίας Σκέπης, να σημειώσουμε, την Τρικαλινή αντιπροσωπεία υποδέχθηκαν ο Περιφερειάρχης Αργυροκάστρου κ. Ξέρας και ο σύμβουλος του Έλληνα Προξένου στην Αλβανία κ. Κουτσός.

 

Στην Κλεισούρα

foros-timis1.jpgΗ Τρικαλινή αποστολή έφθασε στην Κλεισούρα, στο Ναό της Αναστάσεως του Χριστού, όπου φυλάσσονται τα οστά 215 ελλήνων στρατιωτών. Εκεί αρχικά έγινε επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθως τα μέλη της αποστολής αναφώνησαν τον εθνικό μας ύμνο.

Στην ομιλία του ο Νομάρχης Τρικάλων κ. Ηλίας Βλαχογιάννης τόνισε:
«Βρισκόμαστε στην Κλεισούρα για να τιμήσουμε τους Έλληνες που έδωσαν τον υπέρ πάντων αγώνα για την εθνική ανεξαρτησία και την ελευθερία. Τιμούμε όλους τους γνωστούς και αγνώστους που έδωσαν τη ζωή τους για τα υψηλά ιδανικά που πάντα ο Ελληνισμός έμαθε να υπηρετεί».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Μιχάλης Ταμήλος επεσήμανε:
«Αυτό που κάνουμε είναι ένας ελάχιστος φόρος τιμής για όλους όσους έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε εμείς σήμερα μια ευρωπαϊκή χώρα, καταξιωμένη σε όλο τον κόσμο. Αξίζουν συγχαρητήρια και στο Νομάρχη και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, γιατί ήταν κάτι που το θέλαμε και ίσως να μη το φανταζόμασταν πόσο πολύ θα μας επηρεάσει και θα μας συγκινήσει. Πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες που αναλογούν στον καθένα μας, προκειμένου αυτό που είδαμε σήμερα να συνεχιστεί και να αποκτήσει σάρκα και οστά».
Επίσης ο Περιφερειάρχης κ. Ξέρας στον χαιρετισμό του υπογράμμισε:
«Θα ήθελα από τα βάθη της καρδιάς μου να σας ευχαριστήσω που βρίσκεστε εδώ, όχι μόνο για να τιμήσετε τους αγώνες και την ιστορία του Ελληνικού Έθνους, αλλά και να τιμήσετε τους αγώνες που δίνουμε εμείς σήμερα εδώ».

Στο Ύψωμα 731

Αμέσως μετά αντιπροσωπεία με επικεφαλής το Νομάρχη κ. Βλαχογιάννη αναχώρησε για το Ύψωμα 731. Αρχικά έγινε επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων από το Νομάρχη κ. Βλαχογιάννη και τον Δήμαρχο Τρικκαίων κ. Ταμήλο και εν συνεχεία συμβολική δενδροφύτευση τριών κυπαρισσιών από τον κ. Βλαχογιάννη, τον κ. Ταμήλο και τον Υποστράτηγο κ. Βασιλείου.

Με την ολοκλήρωση αυτής της λιτής τελετής, ο γιος του Συνταγματάρχη και Διοικητή του 5ου Συντάγματος Πεζικού Γεωργούλα, Σταύρος Γεωργούλας σε δηλώσεις του τόνισε:
«Εδώ ήταν ένα σημείο που είχε καθορίσει το Ιταλικό Επιτελείο ως κομβικό σημείο για την εξέλιξη του πολέμου. Παρουσία του Μουσολίνι στις 9 Μαρτίου άρχισε μία από τις μεγαλύτερες μάχες. Οι Ιταλοί άρχισαν να βομβαρδίσουν 400 πολυβόλα και 200 αεροπλάνα. Οι Έλληνες έφτιαξαν τις λεγόμενες φωλιές της αλεπούς, όπου προφυλάσσονταν από τα θραύσματα των οβίδων.
Αργότερα άρχισε η επίθεση του Ιταλικού Πεζικού, με τους Ιταλούς να πιστεύουν ότι δεν είχε μείνει ζωντανός κανείς έλληνας στρατιώτης. Με το που οι Ιταλοί ανέβηκαν στο Ύψωμα 731, οι έλληνες ξεπεταχτήκανε από τα αναχώματα και τους απωθήσανε αμέσως. Αυτό συνεχίστηκε μέχρι τις 13-14 Μαρτίου, με καθημερινές φοβερές μάχες».

Θερμότατης υποδοχής στο Ελληνικό Σχολείο Δερβιτσάνης!

foros-timis2.jpgΑκολούθησε επίσκεψη στο Ελληνικό Σχολείο Δερβιτσάνης (Δημοτικό – Γυμνάσιο – Λύκειο) με 176 μαθητές (38 στο Δημοτικό, 51 στο Γυμνάσιο και 87 στο Λύκειο) και με 17 άτομα εκπαιδευτικό προσωπικό.
Εκεί τα μέλη της αποστολής έτυχαν θερμότατης υποδοχής από το εκπαιδευτικό προσωπικό, τους μαθητές που κρατούσαν ελληνικές σημαίες, τον πρόεδρο του χωριού και τους κατοίκους.
Με τη λήξη των χαιρετισμών, ο Νομάρχης Τρικάλων δώρισε στο σχολείο, δύο ηλεκτρονικούς υπολογιστές με εκτυπωτή, υλικό για τις ανάγκες του σχολείου και αναμνηστικά δώρα.