ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ

 ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ -ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ 

Βουκουρέστι, 4 Απριλίου 2008

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

 

«Κατά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, εδώ στο Βουκουρέστι, μας απασχόλησε αυτή τη φορά μια σειρά από ιδιαίτερα σημαντικά ζητήματα, τόσο σε σχέση με τις επιχειρήσεις που διεξάγει η Συμμαχία, όσο και σε σχέση με τη μελλοντική της εξέλιξη. Κάποια από τα ζητήματα αυτά ενδιέφεραν αμεσότερα τη χώρα μας, αφού αφορούσαν αποφάσεις για την περιοχή μας.

Εξετάζοντας την αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν,επιβεβαιώσαμε ότι στόχος παραμένει η ενίσχυση της ικανότητας των αρχών της χώρας να αναλάβουν οι ίδιες την ευθύνη διεκπεραίωσης των υποθέσεών της. Αυτός είναι και ο μόνος τρόπος διασφάλισης της μακροπρόθεσμης αποτελεσματικότητας της αποστολής μας. Η στρατηγική του ΝΑΤΟ οφείλει, εξάλλου, να είναι συμπληρωματική και σε στενή συνεργασία  με  τον  ΟΗΕ, την  Ευρωπαϊκή Ένωση  και άλλους  διεθνείς  Οργανισμούς.

Το στοίχημα στο Αφγανιστάν είναι να κερδηθεί, σε τελική ανάλυση, η μάχη της  ανάπτυξης. Η Ελλάδα στηρίζει -και θα συνεχίσει να στηρίζει- αυτή την προσπάθεια. Επίσης, θα συνεχίσει να συνδράμει, μέσω της συμμετοχής μας στη σταθεροποιητική αποστολή της ISAF και της ελληνικής συνεισφοράς στον τομέα της ανασυγκρότησης.

Όσον αφορά το Κοσσυφοπέδιο, υποστηρίζουμε την ολοκλήρωση της αποστολής της  KFOR  προς την κατεύθυνση της προστασίας του συνόλου του πληθυσμού και των μειονοτικών ομάδων. Από την αποστολή αυτή είναι προφανές ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να απουσιάζει.

Όσον αφορά τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, σταθερή στρατηγική επιλογή της Ελλάδας είναι η διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής γειτονιάς στην περιοχή μας, με τη σταδιακή ενσωμάτωση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στους ευρω-ατλαντικούς θεσμούς. Η Ελλάδα έχει υπηρετήσει τον στόχο αυτό με συνέπεια, παρέχοντας την αμέριστη, έμπρακτη συνδρομή της στα ενδιαφερόμενα κράτη. Παραδοσιακά, κοινή πεποίθηση όλων των εταίρων υπήρξε ότι η διαδικασία της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ οφείλει να συμβάλλει στην περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια. Να συμβάλλει, όχι μόνο στην εσωτερική σταθερότητα των νέων μελών, αλλά και στη συνοχή του ΝΑΤΟ.

Η πορεία των υποψηφίων προς ένταξη χωρών αξιολογείται με βάση τις επιδόσεις τους σε συγκεκριμένα κριτήρια και στις αρχές που ορίζει η Συμμαχία. Τέτοια είναι η πρόοδος που έχουν επιτελέσει στις αμυντικές, πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις, καθώς και η εκπλήρωση της αρχής των σχέσεων καλής γειτονίας με τις όμορες συμμαχικές, αλλά ακόμη και μη συμμαχικές χώρες. Μάλιστα, μεταξύ των προϋποθέσεων που ορίζει η ειδική Μελέτη του ΝΑΤΟ για την πολιτική διεύρυνσης, του 1995, είναι και η προηγούμενη επίλυση τυχόν διαφορών, εδαφικού και αλυτρωτικού χαρακτήρα, με άλλες χώρες. Η ενταξιακή ετοιμότητα αξιολογείται για κάθε υποψήφια χώρα, ανάλογα με τις επιδόσεις και την πολιτική βούληση που στην πράξη επιδεικνύει, ώστε να ευθυγραμμίσει την εν γένει συμπεριφορά της προς τις ευρω-ατλαντικές αρχές και προδιαγραφές.

Χαιρόμαστε, συνεπώς, ιδιαίτερα που μπορέσαμε χτες να αποστείλουμε προσκλήσεις για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Κροατία και στην Αλβανία. Και με τις δύο χώρες διατηρούμε φιλικές σχέσεις και έχουμε επενδύσει πολλά στην ευρω-ατλαντική προοπτική τους. Και οι δυο χώρες κατέβαλαν συχνά επώδυνες προσπάθειες για να ανταποκριθούν στις νατοϊκές απαιτήσεις και να αντιμετωπίσουν εποικοδομητικά τις δυσκολίες. Δυστυχώς, δεν ισχύει το ίδιο για την ΠΓΔΜ. Δεν είμαστε ακόμη σε θέση να δώσουμε τη συγκατάθεσή μας για την πρόσκληση της χώρας αυτής. Ο λόγος είναι απλός. Η ΠΓΔΜ δεν έχει εκπληρώσει το κριτήριο της καλής γειτονίας και δεν έχουμε καταλήξει στο θέμα της ονομασίας, που θα αφήνει πίσω του τις έχθρες, τις αλυτρωτικές λογικές, που αποτελούν αποσταθεροποιητικούς παράγοντες για όλη την περιοχή.

Αποφασίσαμε επίσης την αναβάθμιση των σχέσεων του ΝΑΤΟ με τη Σερβία-Ερζεγοβίνη και το Μαυροβούνιο. Σε ό,τι αφορά τη Σερβία, ειδικότερα, πιστεύουμε ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να είναι γενναιόδωρο απέναντι στην ευρω-ατλαντική προοπτική αυτής της σημαντικής για τα Βαλκάνια χώρας.

Είχαμε, ακόμα, την ευκαιρία να συναντηθούμε με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας και να ανταλλάξουμε απόψεις για το μέλλον της ενίσχυσης της ‘'Διακεκριμένης Εταιρικής Σχέσης'' με την Ουκρανία. Ενθαρρύναμε τον Πρόεδρο Yushchenko στην ολοκλήρωση της πορείας των μεταρρυθμίσεων και του εκδημοκρατισμού που έχει επιλέξει η κυβέρνηση της Ουκρανίας.                                                                                  

Στην ειδική Σύνοδο Κορυφής του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας, που τελείωσε πριν από λίγα λεπτά, όπου συμμετείχε ο Πρόεδρος Putin, επιβεβαιώσαμε τη σταθερή υποστήριξή μας στην εμβάθυνση της συνεργασίας του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, που είναι μείζονος στρατηγικής σημασίας για τη διεθνή ασφάλεια και σταθερότητα. Το ΝΑΤΟ είναι ένας πολιτικός και αμυντικός Οργανισμός με νέα λογική και νέα ιεράρχηση προβλημάτων. Ο ψυχρός πόλεμος έχει τελειώσει. Ρωσία και ΝΑΤΟ αντιμετωπίζουν νέες πραγματικότητες, νέες απειλές -όπως οι ασύμμετρες απειλές- από κοινού.

Είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε τις απόψεις του Προέδρου Putin για τη συνεργασία της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ και χαιρετίζουμε, με ιδιαίτερη ικανοποίηση, τη ρωσική ετοιμότητα για συμβολή στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν. Άποψή  μας είναι ότι ο διάλογος στο πλαίσιο του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας οφείλει να περιλαμβάνει και θέματα στα οποία οι θέσεις των δυο πλευρών αποκλίνουν.

Στην ειδική Σύνοδο του ‘'Συμβουλίου Ευρω-ατλαντικής Συνεργασίας'', μας δόθηκε η ευκαιρία να εκφράσουμε την ικανοποίησή μας για την ανοδική πορεία, και σε πρακτικό και σε πολιτικό επίπεδο, της εταιρικής συνεργασίας του ΝΑΤΟ με το σύνολο των χωρών του πρώην σοβιετικού χώρου και της πρώην Γιουγκοσλαβίας, καθώς και των ευρωπαϊκών κρατών που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Ανταλλάξαμε, επίσης, απόψεις για το μέλλον του θεσμού αυτού, με έμφαση στην ενδυνάμωση των πολιτικών διαβουλεύσεων και της αποτελεσματικής συνεργασίας σε επιμέρους τομείς, όπως οι προκλήσεις ασφάλειας στο νέο διεθνές περιβάλλον.

Χαιρετίσαμε, τέλος, την παρουσία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στη Σύνοδο και την υπογραφή Κοινής Δήλωσης ΝΑΤΟ-ΟΗΕ. Είναι πεποίθησή μας ότι η συνεργασία μεταξύ των δυο Οργανισμών είναι απαραίτητη. Άλλωστε, οι δράσεις του ΝΑΤΟ οφείλουν, για να είναι μακροπρόθεσμα αποτελεσματικές να είναι συμβατές προς τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και να εδράζονται σ'  ένα σύστημα κανόνων διεθνούς αποδοχής.

Πριν περάσουμε στις ερωτήσεις, θέλω να τονίσω και κάτι ακόμα. Αισθάνομαι την ανάγκη να εκφράσω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσοι συνέβαλαν σ'  αυτή τη σημαντική προσπάθεια που έγινε. Ξεκινώντας, πρωτίστως, από την Υπουργό Εξωτερικών κα Ντόρα Μπακογιάννη, τα στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών και όλους τους συνεργάτες μας».

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΛΛΙΣ: Κύριε Πρόεδρε, με δεδομένο το βαρύ κλίμα που καλώς ή κακώς έχει δημιουργηθεί με τα Σκόπια αυτή τη στιγμή, σκέφτεστε να προχωρήσετε σε κάποιες κινήσεις καλής θέλησης, κάποια βήματα που θα επιτρέψουν στην άλλη πλευρά να συνεχίσει την διαδικασία στον ΟΗΕ;  Γιατί έχουμε ακούσει αρκετές δηλώσεις από την πλευρά του Πρωθυπουργού και του Προέδρου, σκέψεις για πιθανή, ενδεχομένως, εγκατάλειψη της ενδιάμεσης συμφωνίας.

Και στο πλαίσιο αυτό, σκέφτεστε είτε εσείς ο ίδιος, είτε η Υπουργός Εξωτερικών να προχωρήσετε σε κάποιες επισκέψεις, συναντήσεις; Και τέλος, στο ίδιο θα έλεγα πλαίσιο, η σκέψη του κ. Παπανδρέου να πάει ο ίδιος στα Σκόπια μπορεί να αποτελεί ένα κομμάτι όλου αυτού του παζλ;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα ξεκινήσω λέγοντας το εξής: Βαρύ κλίμα από τη δική μας πλευρά δεν υπάρχει.  Όπως επίσης, μου δίνεται η ευκαιρία να πω, δεν υπάρχει και καμία πρόθεση αντιπαλότητας.  Νομίζω ήμουν ξεκάθαρος και στα όσα είπα σε εσάς και στα όσα είπα στους άλλους ηγέτες και στα όσα είπα στο χθεσινό μήνυμα απευθυνόμενος στους πολίτες της χώρας αυτής.

Εμείς θέλουμε να στηρίξουμε την ευρωατλαντική και μετά την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας αυτής για λόγους προφανείς που δεν χρειάζεται να επαναλάβω και να εξηγώ.  Όμως πρέπει να λυθεί η εκκρεμότητα που υπάρχει.

Το πλαίσιο είναι γνωστό, δεν χρειάζεται να περιγράψω ξανά τι έχουμε πει.  Εμείς είμαστε βέβαιοι ότι έχουμε διανύσει την απόσταση που μας αναλογούσε και περιμένουμε να πράξει το ίδιο και η άλλη πλευρά.  Υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία η οποία γίνεται στα πλαίσια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και αυτή θα συνεχίσουμε.  Από εκεί και πέρα, ως προς τα οποιαδήποτε άλλα, αυτή την ώρα δεν απορρίπτω τίποτα, αλλά είναι θέματα που πρέπει να τα σκεφτούμε και να τα προγραμματίσουμε στην πορεία.

Το βασικό όμως είναι το μήνυμα ότι συνεχίζουμε την διαπραγμάτευση, πρέπει να βρούμε λύση αποδεκτή αμοιβαίως και, από εκεί και πέρα, η στήριξη και προς το ΝΑΤΟ και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι δεδομένη.

ΜΑΡΙΑ ΣΠΥΡΑΚΗ: Μετά τις δηλώσεις από την πλευρά της Κυβέρνησης των Σκοπίων, αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση το ενδεχόμενο να υπάρχει στην γειτονική χώρα μία έξαρση του εθνικισμού ακόμα και μία καταγγελία της αμέσου συμφωνίας με παράλληλη προσφυγή της γειτονικής χώρας στην Γενική Συνέλευση για αναγνώριση της χώρας με το όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας, δεδομένου ότι ήδη 118 μέλη του ΟΗΕ  την έχουν αναγνωρίσει με αυτό το όνομα;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μη μου ζητάτε να κάνω προβλέψεις, καταρχήν. Εδώ έχουμε ένα συγκεκριμένο υπαρκτό πρόβλημα. Εμείς το αντιμετωπίζουμε με ευθύτητα, με ειλικρίνεια, με εντιμότητα και με συνέπεια. Άλλωστε δεν κάναμε τίποτα που να μην το έχουμε πει  πολλούς μήνες τώρα. Και πιστεύουμε ότι αυτό θα έπρεπε να αποτελεί και κίνητρο σύντομα να καθίσουμε κάτω, να αναζητήσουμε και να βρούμε την αμοιβαία αποδεκτή λύση. Αυτή είναι η αλήθεια, αυτός είναι ο δρόμος που υπαγορεύει η λογική, το διεθνές δίκαιο σε τελική ανάλυση, ακόμα και το ανακοινωθέν του ΝΑΤΟ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ: Επειδή ακούσαμε και σχετικές δηλώσεις του κυρίου Μπους, εσείς πιστεύετε ότι υπάρχει πλέον πρόβλημα σταθερότητας στην περιοχή μετά την απόφαση της Αθήνας να «μπλοκάρει» την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ;

Και κάτι άλλο: Μετά τις χθεσινές δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας των Σκοπίων αλλά και όλη την εικόνα που επέδειξαν το τελευταίο διάστημα, πιστεύετε ότι υπάρχει έδαφος για να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων άμεσα για να λυθεί το θέμα;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Για να ξεκαθαρίσω και εγώ, δεν βλέπω κανένα πρόβλημα αποσταθεροποίησης της περιοχής. Από εκεί και πέρα, ελπίζω και θέλω να πιστεύω ότι σύντομα θα είναι ώριμες οι συνθήκες να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.

ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, σκέφτεστε την επαναδιαμόρφωση της ελληνικής τακτικής ώστε στο μέλλον, και με μοχλό το βέτο, να πετύχουμε αυτό που δεν πετύχαμε στις 2 Απριλίου, δηλαδή την επίτευξη της αμοιβαίας αποδεκτής λύσης;

Και συγχρόνως θέλω να ρωτήσω, για να λυθεί και μία παρεξήγηση που υπήρξε την περασμένη βδομάδα: Σε δύο ομιλίες σας που ορίσατε την ελληνική «κόκκινη γραμμή», δεν αναφέρθηκε ο όρος «γεωγραφικός». Σημαίνει ότι έχει αλλάξει κάπου η ελληνική γραμμή ή και το erga omnes θα πρέπει να κατοχυρωθεί και συνταγματικά;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι πάρα πολύ ξεκάθαρη η ελληνική θέση και δεν χρειάζεται να την αναπτύξω πάλι δια μακρόν. Μιλούμε για κάτι το οποίο θα είναι erga omnes, θα ισχύει για όλες τις χρήσεις. Μιλάμε για μία καθαρή σύνθετη ονομασία.

Από εκεί και πέρα, εκείνο που μένει δεν είναι να αλλάξουμε εμείς τακτική. Είναι – να γίνει αντιληπτό αυτό – να αφομοιωθεί από την ηγεσία της άλλης πλευράς και να προσέλθει με την ίδια καλή διάθεση που προσερχόμαστε εμείς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αυτή είναι η ουσία, μέσα βεβαίως πάντα στην διαδικασία του ΟΗΕ.

ΚΥΡΑ ΑΔΑΜ: Κύριε Πρόεδρε, στο πλαίσιο της επανεξέτασης των χειρισμών της Κυβέρνησης μετά το βέτο στο Βουκουρέστι, σκέπτεστε να επανακαθορίσετε ή να αποσαφηνίσετε το βαθμό και το πλαίσιο εμπλοκής της αμερικανικής πλευράς στην διαδικασία, η οποία μέχρι τώρα έδειξε όχι μόνο να μην βοηθά την ελληνική πλευρά, αλλά και να είναι πλήρως αντίθετη με αυτήν;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το πλαίσιο της συζήτησης είναι προδιαγεγραμμένο, δεδομένο και επίσημο: είναι η διαδικασία του ΟΗΕ.  Από εκεί και πέρα, αν όποιος σύμμαχος εταίρος πιστεύει ότι μπορεί με την παρότρυνσή του κυρίως προς την πλευρά της FYROM να βοηθήσει, αυτό είναι ευπρόσδεκτο, δεν το αρνούμαστε. Αλλά η διαδικασία η επίσημη, η ουσιαστική διαδικασία της διαπραγμάτευσης είναι δεδομένη και αναλλοίωτη.

ΠΑΝΑΓΗΣ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, με δεδομένο ότι πλέον στα Σκόπια θα ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος, που σημαίνει ότι για το επόμενο διάστημα δεν θα έχουμε καμία κίνηση από εκείνη την πλευρά, θα μεσολαβήσει το καλοκαίρι και φτάνουμε σε κάποιες κρίσιμες ημερομηνίες στις αρχές του φθινοπώρου που θα πρέπει να συζητηθεί το θέμα της ένταξης των Σκοπίων και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θεωρείτε ότι υπάρχει αρκετός καιρός ώστε να βρεθεί λύση ως τότε, ή θα προχωρήσουμε βάζοντας βέτο και στην ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εγώ θεωρώ ότι υπάρχει αρκετός καιρός. Αλλά δεν αρκεί να το θεωρώ μόνο εγώ, ή αν θέλετε η πλευρά η δική μας.  Από εκεί και πέρα η στάση της χώρας ήταν συνεπής, είναι συνεπής και θα παραμείνει συνεπής.

ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, φτάσαμε στη θέση να ασκήσουμε βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.  Γιατί εκτιμάτε ότι δεν ήταν πειστική εξ αρχής η ελληνική στάση;  Οφείλεται μόνο στην αδιαλλαξία των Σκοπίων ή ενδεχομένως είχαν λάθος μηνύματα ή κάποιοι άλλοι που μεσολάβησαν άφησαν να εννοηθεί -αναφέρομαι σε τρίτες χώρες και συγκεκριμένα στις Ηνωμένες Πολιτείες- ότι θα μπορούσε να βρεθεί λύση όχι αυτή που είχε προδιαγράψει η Ελλάδα; Ευχαριστώ.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν είναι δική μου δουλειά να σχολιάζω εξελίξεις.  Εγώ συζητώ πραγματικά δεδομένα. Ετέθη το ζήτημα της πρόσκλησης τριών χωρών, συμπεριλαμβανομένης βεβαίως και της FYROM. Εμείς υποστηρίζουμε την ευρωατλαντική πορεία και των τριών.

Βεβαίως ετίθετο το ζήτημα της εκπλήρωσης όλων των κριτηρίων.  Ως προς αυτό, είναι φυσικό να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις.  Πάντως, εκείνο που μπορώ να σας πω, είναι ότι στις θέσεις μας δεν αισθάνθηκα επ΄ ουδενί ότι είμαστε απομονωμένοι.  Συναντήσαμε από αρκετές πλευρές ισχυρή στήριξη, συναντήσαμε και από άλλες πλευρές σίγουρα πάντως κατανόηση.  Και εκτιμώ ότι από χθες και μετά, το πεδίο της κατανόησης έχει διευρυνθεί ακόμα περισσότερο.

ΕΛΕΝΗ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, χθες επικαλεστήκατε την εθνική συναίνεση για την επιτυχία των ελληνικών θέσεων. Μπορούμε να εικάσουμε ότι θα αναζητήσετε αυτή την συναίνεση και για τις μεταρρυθμίσεις που θέλετε να κάνετε, πιο συγκεκριμένα στον Ο.Τ.Ε., στην Ολυμπιακή και σε άλλα θέματα;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έχουμε πει πάρα πολλές φορές ότι πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να αναζητεί τον μέγιστο βαθμό συναίνεσης ή πάντως συνεννόησης σε όλα τα μεγάλα θέματα.

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, αναφερθήκατε στην συνάντησή σας με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας. Αναρωτιέμαι αν υπήρξαν άλλες συναντήσεις σας με ηγέτες κρατών μελών οι οποίες ασφαλώς θα έχουν κάποια ιδιαίτερη σημασία.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Συμπληρώνουμε τρίτη ημέρα στο Βουκουρέστι. Αντιλαμβάνεστε ότι υπήρχε και η ευκαιρία και ο χρόνος να δούμε πάρα πολλούς ηγέτες συναδέλφους σε όλα τα επίπεδα. Και φυσικά, από την στιγμή κατά την οποία ένα από τα θέματα ήταν και άμεσου ελληνικού ενδιαφέροντος, είναι φυσικό να επεδίωξα και να είχα πάρα πολλές συναντήσεις με πολλούς.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΙΩΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, είπατε προηγουμένως ότι δεν υπάρχει βαρύ κλίμα στην ελληνική Κυβέρνηση και το κατανοώ απολύτως. Αλλά από τα μέσα ενημέρωσης δύο άλλων χωρών, των Σκοπίων και των Αμερικανών, εκεί υπάρχει ενδεχομένως ένα βαρύ κλίμα, τουλάχιστον αυτό απεικονίζεται στα δικά τους μέσα ενημέρωσης.

Θέλω, λοιπόν, να σας ρωτήσω, ακούγοντας χθες την νέα σας πρόταση για συζήτηση προς τα Σκόπια, αν θεωρείτε ότι πρέπει αυτή η συζήτηση να ξεκινήσει αμέσως, όπως εξέφρασε και στα συμπεράσματά της η Σύνοδος του ΝΑΤΟ, ή αν θα πρέπει να προηγηθεί μία περίοδος ηρεμίας ή περισυλλογής όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εγώ εκείνο που μπορώ να σας πω, και μου δίνετε την ευκαιρία να το επαναλάβω, είναι ότι εμείς είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε αμέσως.

ΠΕΤΡΟΣ ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, μιλήσατε χθες για επίτευξη των εθνικών στόχων. Ωστόσο από την Αθήνα οι αντιδράσεις των κομμάτων εστιάστηκαν κυρίως στο ότι δεν επετεύχθη ο εθνικός στόχος, γιατί αυτός ήταν να επιλυθεί το θέμα της ονομασίας.

Τελικά ο στόχος ήταν να μην μπουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ, να μην προσκληθούν αν δεν υπάρξει λύση, ή να υπάρξει λύση;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν σχολιάζω αντιδράσεις κομμάτων και μάλιστα από εδώ από το Βουκουρέστι.

Από εκεί και πέρα, ο στόχος είναι η επίλυση του θέματος της ονομασίας βάσει των προδιαγραφών που έχουμε περιγράψει. Αυτός είναι ο στόχος.

Εκτιμούμε ότι ο διπλωματικός στόχος στο Βουκουρέστι επετεύχθη, με την έννοια ότι είναι ένα πολύ ισχυρό κίνητρο, ένα εργαλείο, αν θέλετε, που μπορεί να λειτουργήσει πολύ θετικά στην κατεύθυνση της επίτευξης της λύσης.

ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΡΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Με δεδομένο αυτό που μόλις είπατε, ότι στόχος σας είναι να εξευρεθεί μία λύση, ήθελα να σας ρωτήσω καταρχήν εάν σκοπεύετε, προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, να ζητήσετε την συνδρομή της Ευρώπης και συγκεκριμένα της Γαλλικής Προεδρίας που αναλαμβάνει το επόμενο εξάμηνο, αφού το επόμενο βήμα, αν δεν βρεθεί λύση, τον Δεκέμβριο, είναι το ευρωπαϊκό γήπεδο και όχι το νατοϊκό. Αυτό είναι η μία ερώτηση.

Και η άλλη είναι εάν σας φοβίζει το ενδεχόμενο όχι από την πλευρά των Σκοπίων αλλά από την ελληνική πλευρά, και δεν εννοώ την Κυβέρνηση, να υπάρξει κάποιο κύμα εθνικισμού. Ευχαριστώ.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είπαμε ότι η διαδικασία είναι δεδομένη, επίσημη και εκεί δεν χωρά καμία διαφοροποίηση. Από εκεί και πέρα, όποιος θέλει να βοηθήσει με τον καλύτερο τρόπο, όπως είπα και πριν, είναι ευπρόσδεκτος.

Πρέπει να σας πω πάντως ότι μία από τις ιδιαίτερα θετικές συνέπειες αυτού του διημέρου είναι η κατανόηση του προβλήματος στις πραγματικές του διαστάσεις σχεδόν από όλους. Πιθανόν και από όλους. Λέω σχεδόν, γιατί δεν επικοινώνησα με όλους. Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν επετεύχθη ποτέ στα προηγούμενα 17 χρόνια. Και αυτή είναι η πραγματικότητα και την ξέρουμε όλοι.

Για τον εθνικισμό: Δεν το πιστεύω αυτό. Δεν το πιστεύω και εν πάση περιπτώσει, η Κυβέρνηση δεν θα το επιτρέψει με την έννοια ότι η πολιτική της είναι σαφής.  Είναι συνετή και πιστεύω και αποτελεσματική.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, μια και είναι σήμερα μέρα συνεργασίας ΝΑΤΟ-Ρωσίας, να σας ρωτήσω λίγο για την ελληνική  θέση στο ζήτημα της επέκτασης του ΝΑΤΟ σε Ουκρανία και Γεωργία.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Την έχουμε πει επανειλημμένα.  Νομίζω ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να επιβάλει στο ΝΑΤΟ αν θα δεχθεί ή όχι νέα μέλη.  Σε τελική ανάλυση, αυτό είναι ζήτημα πρώτον της πραγματικής βούλησης ενός κράτους να γίνει μέλος της ευρύτερης οικογένειας και δεύτερον του αν πληροί τα κριτήρια.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΠΙΝΘΟΥΡΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, για τα αμυντικά περισσότερο θέματα: Σε ό,τι αφορά το Αφγανιστάν, διαβάσαμε από αμερικανικής πλευράς ότι αναμένουν να φτάσουν μερικές χιλιάδες νέοι στρατιώτες από διάφορες χώρες.  Εμείς είμαστε σε αυτούς και γιατί αριθμό μιλάμε;

Η δεύτερη ερώτηση έχει να κάνει με το λεγόμενο αντιπυραυλικό σύστημα: Από ό,τι καταλαβαίνουμε, φτιάχνεται πλέον ένα συνολικό αντιπυραυλικό σύστημα το οποίο έχει μια τρύπα στα Βαλκάνια.  Δεν καλύπτει εμάς, τους Τούρκους, τους Βούλγαρους και τους Ρουμάνους. 

Καταλαβαίνουμε επίσης ότι μάλλον θα καλυφθεί χωρίς να είναι σαφές ποιος θα το πληρώσει.  Έχουμε εμείς τόσο μεγάλο κίνδυνο να μας έρθουν κάποιοι πύραυλοι από επάνω ώστε να χρειαστεί να αυξήσουμε τις αμυντικές μας δαπάνες τη στιγμή που είμαστε σχεδόν δεύτεροι ως προς αυτές στο ΝΑΤΟ; Ευχαριστώ.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα ξεκινήσω από το δεύτερο: Δεν θα ανησυχούσα κύριε Σπινθουράκη στη βάση των ανησυχιών σας.  Τώρα, σε ό,τι αφορά το πρώτο, να σας πω το εξής:  Εκείνο που υπάρχει δεσμευτικό και γνωστό αυτή τη στιγμή είναι ότι ο Γάλλος Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι πράγματι θα αυξήσει σημαντικά την παρουσία.

Ότι υπάρχει μια μόνιμη παρότρυνση του ΝΑΤΟ για μια πιο ποσοτικά πάντως μεγαλύτερη συμμετοχή, υπάρχει.  Εμείς συμμετέχουμε, εξετάζουμε ίσως το ενδεχόμενο να συμμετάσχουμε εντονότερα, κυρίως στο επίπεδο της ανοικοδόμησης.  Αλλά εν πάση περιπτώσει, για ευρύτερη και μάλιστα αριθμητικά μεγαλύτερη συμμετοχή ελληνικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή τέτοια προοπτική.

ΜΑΚΗΣ ΠΟΛΑΤΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, συμμερίζεστε τις ανησυχίες ότι έπειτα από το βέτο που προβάλλατε, οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις θα διαταραχθούν και αναμένονται ενδεχομένως, όπως πολλοί λένε, και αντίποινα;

Και ένα δεύτερο.  Θα ήθελα να μας εξηγήσετε εάν, όπως έχετε πει εσείς, στην ονομασία θέλουμε γεωγραφικό προσδιορισμό ή επιθετικό προσδιορισμό, όπως είπε τις τελευταίες μέρες η Υπουργός των Εξωτερικών.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτό το έχουμε ξεκαθαρίσει, μην ξαναμπαίνουμε στο δεύτερο.  Για το πρώτο, θα σας πω δυο λέξεις γιατί θέλω να το ξεκαθαρίσουμε αυτό.

Με τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουμε συμμαχική σχέση και καλή συνεργασία σε πάρα πολλά επίπεδα.  Δεν σημαίνει ότι ταυτιζόμαστε πάντα στις απόψεις μας.  Να τα βάλουμε τα πράγματα στις διαστάσεις τους.  Είναι εμφανές ότι στο ζήτημα της FYROM και της αποστολής πρόσκλησης ή μη, υπήρχε διαφορετική άποψη.

Εμείς χωρίς φόβο και πάθος είπαμε τη θέση μας και πράξαμε αυτό που οφείλαμε έναντι των υποχρεώσεων που έχουμε αναλάβει έναντι των Ελλήνων πολιτών και της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Εγώ βέβαια δεν βλέπω ούτε σκιές στις διμερείς σχέσεις μας με τις ΗΠΑ, ούτε ακόμα περισσότερο αυτό που είπατε, που δεν εντάσσεται άλλωστε και στην σύγχρονη λογική των διακρατικών σχέσεων.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ: Κύριε Πρόεδρε, η γραμμή «μη λύση σημαίνει μη πρόσκληση» την οποία διακηρύξατε και ακολουθήσατε με εξαιρετικά επιτυχή αποτελέσματα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, με βάση την δήλωση αποφασιστικότητας της Κυβέρνησης που κάνατε μόλις τώρα, σημαίνει ότι θα μετατραπεί σε γραμμή «μη λύση σημαίνει μη έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση»;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κάθε πράγμα στον καιρό του. Εν πάση περιπτώσει εκείνο που μπορώ να σας πω είναι ότι η Κυβέρνηση προτίθεται να ακολουθήσει με συνέπεια την πολιτική της.