Η αναπάντεχη βοήθεια από την Υπερβόρεια στη διάσκεψη του Βουκουρεστίου

ΤΟΥ ΙΑΩΑΝΝΗ ΜΙΧΑΛΕΤΟΥ, ειδικού αναλυτή

 

Η νωπή Ελληνική επιτυχία της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο Βουκουρέστι, απέδειξε την ικανότητα των Ελλήνων να επιτυγχάνουν τους σκοπούς τους όταν εργάζονται ενωμένοι και εναργώς σκεπτόμενοι. Ο Πρωθυπουργός και η Υπουργός εξωτερικών κατάφεραν έναν πραγματικό διπλωματικό άθλο παρά τις αντίθετες γνώμες πολλών αναλυτών, εγχώριων και αλλοδαπών.

Πρέπει να τονιστεί ότι η μεγαλύτερη επιτυχία δεν ήταν η προβολή του Βέτο, αλλά η συμπαράταξη στις Ελληνικές θέσεις μεγάλου μέρους των Νατοϊκών Εταίρων  όπως της Γαλλίας, Ιταλίας αλλά και την ευμενώς ουδέτερη θέση άλλων όπως της Γερμανίας, Μεγάλης Βρετανίας και Ολλανδίας. Υπήρξε και η θετική στάση της Ισλανδίας, της μακρινής αυτής χώρας του Βορά που υποστήριξε ξεκάθαρα τις Ελληνικές αιτιάσεις.

 

Σε αντίθεση με τις μεγάλες χώρες που μπορεί κάποιος να προσδώσει και υστεροβουλία στην υποστήριξη τους λόγω προσδοκιών σε γεωοικονομικό επίπεδο, όπως αγορά αμυντικού εξοπλισμού, η Ισλανδία δεν είχε ουσιαστικά να κερδίσει κάτι άμεσο από την Αθήνα και ούτε η δύο χώρες φημίζονται για τις στενές σχέσεις τους. Επιπλέον το Ρέυκγιαβικ διατηρεί πολύ στενούς δεσμούς με την Αμερική και φιλοξενεί στο έδαφος του την πολύ σημαντική βάση του Κεφλάβικ η οποία απασχολεί και σημαντικό τμήμα του πληθυσμού της.

Προς τι λοιπόν η αναπάντεχη αυτή υποστήριξη;

Έγκυροι παρατηρητές που συμμετείχαν στις διεργασίες του Βουκουρεστίου, υποστηρίζουν ότι η στάση της Ισλανδίας εμφορείται από καθαρά λόγους αρχής και οι διπλωμάτες της χώρας αποφάσισαν να εισηγηθούν την υποστήριξη της Ελλάδος αφού διάβασαν τις θέσεις της Αθήνας και ήσαν βέβαιοι περί της Ελληνικότητας της Μακεδονίας. Σε μία εποχή που εμφορείται από εμποροκρατικό πνεύμα στην Ευρώπη και τάση υποταγής στα υπερατλαντικά κελεύσματα, η στάση αυτή της λιλιπούτειας χώρας πρέπει να μας τιμά και να παραδειγματίζει.

Η Ισλανδία στην πρόσφατη ιστορία της έχει αποδείξει ότι  φείδεται υποχωρήσεων όταν θεωρεί ότι θίγονται οι αρχές και οι αξίες της. Τη δεκαετία του '70 είχε εμπλακεί σε ένα δυναμικό αγώνα ενάντια στη Μεγάλη Βρετανία που αμφισβητούσε την Οικονομική Ζώνη της. Παρόλο που υπήρχε χώρος προς υποχώρησης λόγω της ήδη μεγάλης Ζώνης που κατείχε αλλά και του γεγονότος ότι η Βρετανία ήταν 180 φορές μεγαλύτερη σε πληθυσμό, Η Ισλανδία απειλώντας αποχώρηση από το ΝΑΤΟ και χρησιμοποιώντας κάθε όπλο διαθέσιμο, νίκησε!

Κατά τη δεκαετία του '80 ανάγκασε την Αμερική να επιβάλλει περιορισμούς στη είσοδο Αμερικανών στρατιωτών στις πόλεις της (όταν έπαιρναν την άδεια τους από τη βάση), λόγω των φασαριών που προκαλούσαν… και σε αυτή την περίπτωση η Ουάσινγκτον υποχώρησε.

Τη δεκαετία του '90 αντέδρασε στην σχεδιαζόμενη είσοδο της στην ΕΕ, παρά τις ασφυκτικές πιέσεις των Βρυξελλών που επισείανε το κίνδυνο απομόνωσης από τις Ευρωπαϊκές εξελίξεις. Παρόλα αυτά η Ισλανδία είναι πολύ πιο ανεπτυγμένη από την Ηπειρωτική Ευρώπη και διαθέτει πολυεθνικές επιχειρήσεις και κεφάλαιο πολλαπλάσιο του μεγέθους της, μειδιώντας για την παρακμή της Ευρώπης και όχι την δική της.

Πέρυσι το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών αναγκάστηκε να απολογηθεί στην Ισλανδική κυβέρνηση γιατί μία πολίτης κακομεταχειρίστηκε στο αεροδρόμιο Κένεντυ της Νέας Υόρκης, παρόλο που για την ίδια εκκρεμούσε κατηγορία παράνομης παραμονής στο παρελθόν. Με αυτό τον τρόπο η χώρα των 280.000 κατοίκων έδειξε ότι δεν επιδέχεται συμβιβασμούς σε ότι αφορά τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των πολιτών της. Αλήθεια έχουμε πολλά να διδαχθούμε από την Υπερβόρεια…

Σχέσεις με Ελλάδα

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Ελληνικού ΥΠΕΞ, αξιόλογη είναι η δραστηριότητα του Ελληνό-Ισλανδικού Πολιτιστικού Συλλόγου, που ιδρύθηκε το 1985 στο Ρεϋκιαβικ, με σκοπό την ενίσχυση των δεσμών των δύο χωρών και αριθμεί περί τα 200 μέλη. Ψυχή του συλλόγου είναι ο κ. Sigurdur A. Magnisson, γνωστός συγγραφέας και ηθοποιός.

Δεν πρέπει να λησμονείται ότι Η Ισλανδία, είναι η χώρα Θούλη που επισκέφτηκε ο Πυθέας ο Μασσαλιώτης στο θρυλικό του ταξίδι τον 4ο αιώνα π.Χ., περί τα 332-310 π.Χ.. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο λαών φαίνεται να είναι βαθύτερες από ότι διακρίνεται δια πρώτης όψεως.

Τη σημερινή εποχή δύο Ελληνικές οικογένειες ζουν στην Ισλανδία, μία εκ των οποίων διατηρεί Ελληνικό εστιατόρια με την επωνυμία «Αθήνα». Η Ελλάδα εισάγει μπακαλιάρο

και σε Ελληνικό έδαφος σημαντική επένδυση ήταν από τον ισλανδικό επενδυτικό όμιλο Novator και το βασικό της μέτοχο Bjorgolfur Thor Biorgolfsson, (Ο πρώτος Ισλανδός δισεκατομμυριούχος), έναν από τους κύριους μετόχους της ελληνικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών διαδικτύου Forthnet από το Φλεβάρη του 2006. Τον Ιούνιο του 2006, συνέχεια της επένδυσης αυτής, υπογράφτηκε συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας μεταξύ Ελλάδας και Ισλανδίας σε επίσκεψη του Έλληνα Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια στην Ισλανδία.

Η επίσκεψη του Έλληνα Προέδρου αποτέλεσε την πρώτη Έλληνα επισήμου στην ιστορία από την εποχή του Πυθέα… Μία σημαντική παρασκηνιακή πληροφορία που την συνοδεύει είναι η ταυτόχρονη παρουσία του πρώην Προέδρου της Αμερικής Μπούς του Πρεσβύτερου, ο οποίος σύμφωνα με έγκυρη αλλά μη διασταυρωμένη πληροφορία συνάντησε και συνομίλησε με τον Έλληνα Πρόεδρο σχετικά με τα σημαντικά Ελληνικά θέματα και υποσχέθηκε βοήθεια εκ μέρους του. Επισήμως ο Μπούς ευρισκόταν εκείνες τις ημέρες εκεί για ψάρεμα σολομού όπου δέχθηκε και την μήνυση από κάτοικο που ζήτησε την σύλληψη του για εγκλήματα πολέμου το 1991 στο Ιράκ.

Στην Ελλάδα δραστηριοποιείτε Ισλανδική εταιρεία παραγωγής λογισμικού για θέματα ασφάλειας και υπάρχει ολιγάριθμη κοινότητα περί τα 30 άτομα που εργάζονται κυρίως ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Το τουριστικό ρεύμα μεταξύ των δύο χωρών αυξάνεται σημαντικά τα τελευταία έτη.

Λόγος του Προέδρου της Ισλανδίας προς τιμήν του Προέδρου της Ελλάδος

6 Ιουλίου 2006

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε της Ελλάδος Κάρολε Παπούλια και Κυρία Μαίη Παπούλια. Έντιμοι καλεσμένοι της αποψινής γιορτής. Γιορτάζουμε σήμερα το βράδυ μια σημαντική ευκαιρία στην ιστορία και την συνεργασία των κρατών μας. Για πρώτη φορά καλωσορίζουμε τον Πρόεδρο της Ελλάδος στην Ισλανδία και επιβεβαιώνουμε με αυτόν τον τρόπο ακόμα πιο πολύ τη θέληση για την υποστήριξη της φιλίας και της ενότητας των λαών μας στο μέλλον.

Είναι πρέπον, Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε και ιδιαίτερα συμβολικό ότι καλωσορίζουμε εσάς και την ακολουθία σας, εδώ, στο Bessastadir, όπου ο ελληνικός πολιτισμός ήταν σε υψηλή εκτίμηση πριν από δυο αιώνες και η ιστορία για χίλια χρόνια έχει δημιουργήσει το πεπρωμένο των Ισλανδών. Η ιστορία του πολιτισμού της Ισλανδίας είναι συνυφασμένη με την κληρονομιά της αρχαίας Ελλάδας. Τον δωδέκατο και τον δέκατο τρίτο αιώνα οι μορφωμένοι άνθρωποι της χώρας μας στηρίζονταν από την γνώση και από την βαθειά πηγή της ελληνικής ακαδημαϊκής θεωρίας που ταξίδεψε εδώ μέσω των ευρωπαίων ακαδημαϊκών.

Νωρίς τον δέκατο ένατο αιώνα το παλαιό μέγαρο εδώ στο Bessastadir, έγινε το σημαντικότερο κέντρο σπουδών της χώρας όπου η ελληνική γλώσσα, η ιστορία και ο πολιτισμός ήταν η αποστολή των φοιτητών. Ο Πρύτανης της Σχολής, Sveinbjörn Egilsson, ήταν ο πρώτος Ισλανδός που ασχολήθηκε με την ελληνική γλώσσα και που μετάφρασε τα υπέροχα έπη του Ομήρου καθώς και άλλα θαυμάσια έργα από την αρχαία γλώσσα των προγόνων σας στα ισλανδικά.

Επίσης, δίδαξε την ελληνική γλώσσα και ταυτόχρονα έθεσε στους φοιτητές του τα θεμέλια του Δυτικού πολιτισμού τη σκέψη και τη θεωρητική που η χώρα σας δώρισε στον κόσμο. Το ελληνικό πνεύμα της ελευθερίας και η φήμη της Ελλάδας προξενούσε συζητήσεις μεταξύ δασκάλων και φοιτητών εδώ στη διπλανή αίθουσα πριν από διακόσια χρόνια και ήταν η σπίθα που φώτισε νέα ελπίδα για τα μελλοντικά δικαιώματα αυτής της χώρας στο Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό. Ο αγώνας για την ελευθερία των Ισλανδών που συζητήθηκε στις αίθουσες αυτής της Σχολής είχε τις ρίζες του στην ελληνική ιδεολογία και γι'αυτό στεκόμαστε πάντοτε με ευγνωμοσύνη προς το ελληνικό πνεύμα, τη φιλοσοφία, την ποίηση και την ιστορία που ήταν η καλύτερη προίκα του αγώνα των Ισλανδών προς την ελευθερία.

Αυτό που είναι παράλληλο στις κληρονομιές μας και έχει ακόμα πιο βαθιές ρίζες, είναι η παράδοση της δημοκρατίας, αυτή η παράδοση που η Ευρώπη και όλος ο κόσμος έχει κάνει δικιά του και η οποία βασίζεται στα γέρα θεμέλια που έθεσαν Έλληνες και Ισλανδοί στην αρχαιότητα. Θεμέλια τα οποία χτίστηκαν στην ιστορική πόλη της Αθήνας όπου πολίτες, φιλόσοφοι, λογοτέχνες και σκεπτόμενοι δημιούργησαν την δύναμη της ελεύθερης σκέψης και την βάση της ιδεολογίας του δυτικού κόσμου. Τα ίδια θεμέλια τέθηκαν και στο Althingi εκεί όπου πριν από χίλια χρόνια οι πρώτοι άποικοι ίδρυσαν την πρώτη Ισλανδική Βουλή, στο μέρος το οποίο λέγεται Thingvellir (ο Κάμπος της Βουλής).

Η Βουλή αυτή ήταν νομοθετικό και δικαστικό όργανο και έγινε ο πυρήνας της κοινωνίας και της εθνικότητας των Ισλανδών. Απολαμβάνουμε την ιδιαιτερότητα, εμείς, Έλληνες και Ισλανδοί ότι φυλάμε μέσα σε αρχαία έπη και φημισμένους τόπους την καρδιά της δημοκρατικής ιδεολογίας της Δύσης που έχει γίνει όνειρο όλων των χωρών του κόσμου. Αυτή η δημοκρατική ιδεολογία είναι η προσφορά της Ευρώπης για ανάπτυξη στη διεθνή σκηνή, ειδικά σήμερα που οι ισχυρές χώρες έχουν βάλει πλώρη για να κάνουν τον εικοστό πρώτο αιώνα τον αιώνα της δημοκρατίας σε όλες τις ηπείρους. Ακρόπολη και Thingvellir είναι σύμβολα και υπενθύμιση για να μη χαθεί το πνεύμα της δημοκρατίας.

Αύριο αξιότιμε κύριε Πρόεδρε και Κυρία Mαίη Παπούλια, θα επισκεφθείτε το Thingvellir και θα είστε ο πρώτος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας που θα παρευρεθεί στην αρχαία βουλή της Ισλανδίας στιγμή ιδιαιτέρως ιστορική και πηγή χαράς για όλους μας. Τα έθνη μας έχουν πλούσιες πηγές, οι οποίες θα χρησιμεύσουν στο μέλλον, αφού η συνεργασία μας στηρίζεται σε πολύπλευρες βάσεις. Είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και έχουμε πάρει ενεργό μέρος για να δημιουργήσουμε αντιδράσεις και νέες απαιτήσεις στην ασφάλεια και φύλαξη της ειρήνης.

Τελευταία Ισλανδοί οραματιστές και έμποροι, έχουν αρχίσει μια πολύπλευρη συνεργασία με ελληνικές εταιρείες από διάφορους κλάδους, με την σκέψη να κατακτήσουν νέες αγορές στην Κεντρική και Νότια Ευρώπη. Κοιτάνε προς την Ελλάδα με σκοπό να την κάνουν το επίκεντρο του νότου σε αυτούς τους νέους τομείς, γιατί από εκεί μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες οι οποίες έχουν δημιουργηθεί με τις αλλαγές στις οικονομίες των γειτονικών χωρών.

Ζητάω από τους αξιότιμους καλεσμένους να υψώσουν τα ποτήρια τους προς τιμήν του Προέδρου της Ελλάδος και της κυρίας Mαίη Παπούλια και να ευχηθούμε ότι τα δύο κράτη θα συμβαδίσουν αρμονικά προς το μέλλον.

Μερικά λόγια για την πρωτεύουσα της Ισλανδίας

Στη τροχιά του Αρκτικού κύκλου!

Η πόλη χρωστά το όνομα της στην Ισλανδική φράση "Ο κόλπος του καπνού"-Reyk-Yavik- λόγω των  ηφαιστειακών αερίων που σε παλαιότερες εποχές έδιναν την εντύπωση στους επισκέπτες ενός ομιχλώδους τοπίου. Η πρωτεύουσα λοιπόν της Ισλανδίας είναι η πλησιέστερη στον Aαρκτικό κύκλο και η Βορειότερη στον κόσμο. Η επίσκεψη λοιπόν σε αυτήν αποτελεί μια ξεχωριστή εμπειρία όσο και αξέχαστη όπως θα λεχθεί και μετέπειτα.

Ιδρύθηκε το 10ο  αιώνα από Νορβηγούς αποίκους τους οποίους συνόδευαν κατά τους θρύλους της εποχής και πολυάριθμοι Ιρλανδοί σκλάβοι. Για αυτό το λόγο και η νοοτροπία των κατοίκων συνδυάζει το Κελτικό αυθορμητισμό με την Σκανδιναβική συνέπεια, δημιουργώντας έτσι ένα ενδιαφέρον μείγμα συμπεριφορών και τρόπου ζωής. Μέχρι τα μέσα του 20 αιώνα και όποτε η χώρα απέκτησε την ανεξαρτησία της από τη Δανία-1944- το Reykjavik ήταν θα έλεγε κάποιος ένα μικρό ψαροχώρι με μηδενική σχεδόν Ευρωπαϊκή και διεθνή απήχηση. Σήμερα είναι μια πανέμορφη όσο και υπερσύγχρονη πόλη των περίπου 200,000 κατοίκων η οποία θεωρείται ως ένας από τους πιο "καυτούς" προορισμούς διακοπών, καλοκαίρι, αλλά και χειμώνα!

Μεσογειακό ταμπεραμέντο?

Η πόλη διαθέτει αφθονία μπαρ, club και αιθουσών πολιτιστικών εκδηλώσεων για όλα τα γούστα. Από Jazz festival, μέχρι alternative rock βραδιές, house parties αλλά και το παγκόσμιο φεστιβάλ των Βίκινγκς όπου χιλιάδες άνθρωποι όλων ηλικιών από όλο το κόσμο συγκεντρώνονται ντυμένοι Βίκινγκς και φυσικά πίνουν Μπύρα μέχρι τελικής πτώσεως! Το Κελτικό αίμα που διατρέχει πολλού κατοίκους της πόλεως φαίνεται και την διασκέδαση τους που ακολουθεί τα Ελληνικά γνώριμα πρότυπα τουτέστιν, συγκέντρωση σε νυκτερινές ώρες με παρέες  και γλέντι  έως το πρωί. Ένα άλλο γνώριμο για τους Έλληνες επισκέπτες αποτελεί η ύπαρξη αναρίθμητων Καφέ όπου μαζεύονται όλες οι ηλικίες και συζητούν, παίζουν επιτραπέζια παιχνίδια η απλώς ασχολούνται με το τι κάνουν οι διπλανοί. Σε αυτό το σημείο πρέπει να σημειωθεί και η απλότητα των κατοίκων που είναι εύκολα προσεγγίσιμοι και ιδιαίτερα φιλόξενοι ίσως περισσότερο από ότι πολλοί μεσογειακοί λαοί, του δικού μας μη εξαιρουμένου.

Καθημερινά στοιχεία

Η τοπική πολιτισμική ατμόσφαιρα δεν είναι  Ευρωπαϊκή αλλά μάλλον ένα μείγμα μεσαίωνα και υπερσύγχρονης τεχνολογίας-Οι Ισλανδοί είναι πρώτοι σε όλες τις τάσεις των νέων τεχνολογιών παγκοσμίως-. Για όσους είναι έτοιμοι για γλέντι και κέφι τότε πρέπει να περάσουν τις βραδιές τους στη περιοχή 101 του Reykjavik το οποίο ακριβώς στο κέντρο της πόλης και εύκολα προσβάσιμο. Εκεί είναι όλα τα in clubs στα οποία είναι πολύ πιθανόν να συναντήσετε και αρκετούς διάσημους αστέρες της μουσικής και του κινηματογράφου. Προσοχή! Ντυθείτε άπταιστα γιατί υπάρχουν αρκετά αυστηρά κριτήρια εισόδου-Πόρτα- Επίσης η διασκέδαση κοστίζει περίπου το 1/3 ακριβότερα από ότι στην Ελλάδα και την Βόρεια Αμερική. Οι Ισλανδοί όπως και όλοι οι Βόρειοι λαοί γίνονται ιδιαιτέρα "δραστήριοι" όταν καταναλώνουν αλκοόλ κάτι το οποίο εκτός από θετικές έχει τις αρκετές αρνητικές πλευρές. Οι φασαρίες πρέπει να αποφεύγονται γιατί πολλές φορές γίνονται εκτεταμένα επεισόδια και υπάρχουν τραυματισμοί.. Πάντως η διασκέδαση στο Reykjavik είναι δύσκολα να βρεθεί πουθενά αλλού στο κόσμο και αποτελεί ένα από τα δυνατά ατού της πόλης που προσελκύει κάθε καλοκαίρι κυρίως περί τους 400,000 νέους από την Βόρεια Ευρώπη και Αμερική κυρίως.

Η πόλη προσφέρει και αρκετές ευκαιρίες για ψώνια ιδιαιτέρως στα φημισμένα Ισλανδικά μάλλινα προϊόντα. Πουλόβερ, σκούφους, κασκόλ σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές σε φανταστικά σχέδια και χρώματα τα οποία είναι σε αρκετές περιπτώσεις χειροποίητα και ανθεκτικά σε κρύο και υγρασία. Επίσης η Ισλανδική λαϊκή τέχνη έχει μια ιδιαίτερη γεύση και πολλά από τα αντικείμενα της είναι θαυμάσιες ιδέες για δωράκια σε φίλους και συνεργάτες.

Τα τοπικά πιάτα και delicacies είναι μια αξέχαστη εμπειρία καθώς το Reykjavik φημίζεται για τα θαλασσινά του όπως μπακαλιάροι, γαρίδες, αλλά και καρχαρίας ακόμα και κρέας φάλαινας. Ίσως όχι για όσους έχουν οικολογικές ανησυχίες πάντως όλα οι τοπικές όλες  έχουν θαυμάσια γεύση και συντροφεύονται πάντα από γνήσια Ισλανδική μπύρα η οποία έχει διαυγή και δυνατή γεύση.

Μην χάσετε…

…Να κάνετε μπάνιο στις τοπικές δημοτικές πισίνες-Κλειστού τύπου- με  θερμαινόμενα από ηφαιστειακές πηγές τα οποία εκτός από τις ευεργετικές επιπτώσεις στην υγεία είναι και ο καλύτερος τρόπος για να έρθετε σε επαφή με το τοπικό  πληθυσμό και να κάνετε γνωριμίες. Για την ακρίβεια πρόκειται για πολυχώρους όπου μπορείτε να κολυμπήσετε, να φάτε, πιείτε καφέ και να ακούσετε μουσική. Επίσης μια βόλτα στην παραλία της πόλης είναι μια καλή εμπειρία ατενίζοντας την απεραντοσύνη της Αρκτικής θάλασσας. Για τους πιο προχωρημένους mini κρουαζιέρες για την παρακολούθηση φαλαινών, είναι διαθέσιμες όπως και εκδρομές στα ενδότερα του νησιού όπου νομίζεις κυριολεκτικά ότι προσγειώθηκες σε άλλο πλανήτη, χωρίς βλάστηση με εκπληκτικά γήινα σχήματα και  χρώματα και με θερμοπίδακες που αναβλύζουν σε δεκάδες μέτρα υψόμετρο.

Φύγαμε!

Από την Αθήνα θα χρειαστείτε οπωσδήποτε δυο πτήσεις καθότι δεν υπάρχει απευθείας σύνδεση. Η εθνική αεροπορική εταιρεία -Icelandair- η οποία παρεμπιπτόντως είναι μια από τις καλύτερες στο κόσμο- πετά σε τακτικές πτήσεις από Λονδίνο, Άμστερνταμ, Βαρκελώνη, Βερολίνο, Όσλο, Κοπενχάγη, Παρίσι και Στοχόλμη. Ο πιο απλός και οικονομικός τρόπος είναι να πέταξε με μια οποιαδήποτε πτήση στο Heathrow του Λονδίνου και να λάβετε την ανταπόκριση της Icelandair από εκεί, η οποία έχει δυο καθημερινές πτήσεις. Η διαδρομή είναι τρεις ώρες και θα σας κοστίσει από 300 Ευρώ χειμώνα μέχρι και 800 Ευρώ το καλοκαίρι-One way- ιδιαιτέρως εάν δεν έχετε κλείσει έγκαιρα. Γενικά το Reykjavik θεωρείται ακριβώς προορισμός τόσο για τα μεταφορικά όσο και τις τιμές των εισιτηρίων. Μην απογοητεύεστε όμως! Οι πληροφορίες μου λένε ότι συντόμως θα υπάρξει απευθείας πτήση Reykjavik-Αθήνα όπως και οργανωμένα πακέτα διακοπών τα οποία αναμένεται να συμπιέσουν το κόστος. 

Πτήσεις τακτικές υπάρχουν από τη Νέα Υόρκη, Τορόντο , Λονδίνο, Φρανκφούρτη και όλα τα μεγάλα διεθνή αεροδρόμια στη Σκανδιναβία.

Εάν λοιπόν θέλετε να ταξιδεύσετε σε μια πόλη όπου οι 15 βαθμοί το καλοκαίρι θεωρούνται ζέστη, οι πλατείες είναι γεμάτες κόσμο πρωί βράδυ και ο μέσος κάτοικος έχει γράψει στατιστικά τουλάχιστον ένα βιβλίο και μια δεκάδα συλλογές ποιημάτων-Οι Ισλανδοί είναι ο περισσότερο πολυγραφείς λαός και δεν είναι ασυνήθιστο να υπάρχουν ανάμεσα στο ανώνυμο πλήθος πάμπολλοι συγγραφείς.- τότε μην διστάσετε, μάλλον το Reykjavik είναι ο προορισμός σας.

Η ανιδιοτελείς φίλοι της Ελλάδος πρέπει να ανταμείβονται και ο σκοπός αυτής της παρουσίασης είναι για να παρουσιάσει την ύπαρξη συμμάχων οι οποίοι καλό θα είναι να υποστηριχθούν. Τέλος το παράδειγμα μίας πολύ μικρής αλλά εξαιρετικά δυναμικής χώρας πρέπει να παραδειγματίζει τους Έλληνες που διαθέτουν πραγματικά παγκόσμιες δυνατότητες να προστατεύσουν τα συμφέροντα τους αρκεί να διακρίνονται από ενωτικότητα και εγρήγορση όπως επισημάνθηκε στο πρόλογο