Στην ΝΥ βρίσκεται από τις 4 Απριλίου  κ. Κιλτίδης προκειμένου  να συμμετάσχει στις εργασίες Συμποσίου στο πλαίσιο της 17ης Διεθνούς Έκθεσης Hermes Expo International, στο Atlantic City. Προηγουμένως είχε συναντήσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους, προξενικές αρχές τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο  και  ομογενείς.  

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κωνσταντίνος Κιλτίδης, επισκέφθηκε επίσης και  τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο. Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Υφυπουργός κ. Κιλτίδης και ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος προέβησαν σε δηλώσεις.

Ο Υφυπουργός κ. Κιλτίδης εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά και συγκίνησή του για τη συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο. Αναφέρθηκε στο ιδιαίτερο ενδιαφέρον και στη συνέχεια του προγράμματος βοήθειας της Αρχιεπισκοπής προς τους πυρόπληκτους και εξέφρασε τη διάθεση συνεργασίας του Υπουργείου στην παροχή της βοήθειας. Ο κ. Υπουργός χαρακτήρισε την πνευματική παρακαταθήκη της Αρχιεπισκοπής ως φωτεινό φάρο και εξήρε το έργο Αρχιεπισκόπου. Τέλος, ευχαρίστησε την Ομογένεια, την Αμερικανική κυβέρνηση αλλά και το επιστημονικό προσωπικό που συνεισέφερε στην επούλωση των πληγών των δασικών περιοχών των πυρόπληκτων περιοχών.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Δημήτριος, ευχαρίστησε τον Υφυπουργό για την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη και εξήρε το ρόλο του στην επίδειξη ιδιαίτερης δραστηριότητας και ευαισθησίας στην ανακούφιση των πυρόπληκτων περιοχών της Ελλάδας. Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος αναφέρθηκε στη συλλογή χρηματικής βοήθειας της Αρχιεπισκοπής Αμερικής που ξεπέρασε κάθε προηγούμενη προσπάθειά της στη συλλογή ποσών σε περιπτώσεις καταστροφών. Παράλληλα, τόνισε ότι ο κ. Υφυπουργός βοήθησε με την παροχή εκείνων των στοιχείων για την βέλτιστη διάθεση της βοηθείας ενώ επεσήμανε πόσο σημαντική είναι η άριστη συνεργασία για τη σωστή διάθεση αυτής της βοηθείας που προσφέρει, όπως ανέφερε,  με πολλή αγάπη η Ομογένεια.

 

Συνέντευξη Τύπου του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κωνσταντίνου Κιλτίδη.

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε προς Έλληνες ανταποκριτές και δημοσιογράφους ομογενειακών ΜΜΕ ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κωνσταντίνος Κιλτίδης.

Ο κ. Κιλτίδης έκανε μία αποτίμηση του ταξιδιού του στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στις συνομιλίες του με τους Αμερικανούς ομολόγους του κ. Mark Keenum (Undersecretary of Farm and Foreign Agriculture Services), και Mark E. Ray (Undersecretary of Natural Recourses and Environment) με τους οποίους συζήτησαν θέματα διμερούς ενδιαφέροντος στην Ουάσιγκτον. Επίσης αναφέρθηκε στις επαφές του με τις Ελληνικές διπλωματικές και προξενικές αρχές σε Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη, καθώς και με ομογενείς.

Ο κ. Κιλτίδης αναφέρθηκε στην ανάγκη προώθησης κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο των ελληνικών αγροτικών προϊόντων στις ΗΠΑ, κάνοντας λόγο για συνεχή διείσδυση και ανοδική τροχιά ελληνικών προϊόντων όπως το λάδι και οι ελιές αλλά και την ολοένα και εντονότερη παρουσία προϊόντων όπως τα τυροκομικά (και κυρίως η φέτα) και το κρασί στην αμερικανική αγορά. Επίσης, αναφέρθηκε στο νέο πεδίο που διαμορφώνεται στην αμερικανική αγορά και αφορά ελληνικά προϊόντα βιολογικής και εναλλακτικής καλλιέργειας (αρωματικά, κρόκος Κοζάνης, τρούφα, κάστανο, ρόδι). Ο κ. Κιλτίδης υπογράμμισε ωστόσο, την ανάγκη στοχευμένων και συντονισμένων δράσεων για την προώθηση των ελληνικών αγροτικών προϊόντων.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί σε Έλληνες εισαγωγείς εξαιτίας της συνεχιζόμενης απεργίας στα λιμάνια της Ελλάδας, και των προϊόντων που βρίσκονται εγκλωβισμένα εκεί, ο κ. Κιλτίδης τόνισε ότι αναγνωρίζει τη σοβαρότητα του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί, εξέφρασε όμως, την ελπίδα ότι σταδιακά θα διευθετηθεί. 

Σε ερώτηση αναφορικά με το κατά πόσο η ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου έχει επηρεάσει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων στην αμερικανική αγορά, ο κ. Κιλτίδης απάντησε ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει και ότι αυτό είναι εξαιρετικά ευχάριστο.

Σε ερώτηση για τις πρωτοβουλίες του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών, ο κ. Κιλτίδης εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας και τόνισε ότι έχουν γίνει εξαιρετικές προσπάθειες προς την κατεύθυνση της προώθησης των προϊόντων οι οποίες είναι ήδη γνωστές.

Αναφορικά με τα κίνητρα που δίνονται σε Έλληνες γεωργούς για την καλλιέργεια βιολογικών προϊόντων, ο κ. Κιλτίδης τόνισε ότι και η Ελλάδα ακολουθεί τον ενιαίο ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει το κίνητρο των επιδοτήσεων για την παραγωγή βιολογικών προϊόντων με στόχο την ενίσχυση των υποδομών για την μακροπρόθεσμη παραγωγή τους και διάθεση στην αγορά.

Αναφερόμενος στην τακτική των αγροτικών επιδοτήσεων εν γένει, τόνισε ότι κατά τη συνομιλία του με τον Αμερικανό ομόλογό του κ. Keenum, διαπίστωσε ότι αντίστοιχη στρατηγική επιχορηγήσεων ακολουθείται και από την αμερικανική αγροτική πολιτική.

Ο κ. Κιλτίδης πρόκειται να συμμετάσχει στις εργασίες Συμποσίου στο πλαίσιο της 17ης Διεθνούς Έκθεσης Hermes Expo International, στο Atlantic City.