Συνάντηση Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου με τον Υπουργό Παιδείας και Εθνικών Θρησκευμάτων κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη

 

Συνάντηση εργασίας με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο πραγματοποίησε σήμερα το πρωί ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Μετά το πέρας της συνάντησης που διήρκησε πέραν των δύο ωρών, οι δύο άνδρες προέβησαν στις ακόλουθες δηλώσεις:

Ευριπίδης Στυλιανίδης:

«Είχαμε με τον Αρχιεπίσκοπο μία εξαιρετική συνάντηση συνεργασίας. Συζητήσαμε όλα τα θέματα της εκπαιδευτικής πολιτικής. Εμείς προσδιορίσαμε με σαφήνεια τις δυνατότητες και το ενδιαφέρον που έχει η ελληνική πολιτεία να στηρίξει την προσπάθεια του. Μου δόθηκε η ευκαιρία να τον ευχαριστήσω για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης και όλου του ελληνικού λαού για το πολύ σημαντικό έργο που έχει κάνει ο ίδιος και η Εκκλησία τα τελευταία χρόνια, τις τελευταίες δεκαετίες, στην Αμερική. Του μετέφερα τη συγκίνηση που ένιωσα κι εγώ και συνάντησα και στους ομογενείς κατά τις πρόσφατες συναντήσεις που είχα στο Σικάγο και εδώ στη Νέα Υόρκη, μια που ήταν η πρώτη επίσκεψη (Έλληνα) Υπουργού Παιδείας στη χώρα που μας φιλοξενεί, και συνεννοηθήκαμε η συνεργασία αυτή να συστηματοποιηθεί, και να συνεχιστεί στο μέλλον, ώστε τα αποτελέσματά της να δικαιώσουν την προσπάθεια την οποία έχουμε ξεκινήσει.  Θέλω να τον ευχαριστήσω για το ενδιαφέρον, για τον αγώνα που κάνει εδώ, όχι μόνο για τα ζητήματα της εκπαίδευσης αλλά και γενικότερα για τα εθνικά ζητήματα,  και να πω ότι εμείς είμαστε διαθέσιμοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια διότι η Ελλάδα οφείλει πάρα πολλά και στην Εκκλησία της Αμερικής, αλλά και στους Έλληνες της Αμερικής,  και δεν πρέπει να τους ξεχνά. Πρέπει να επενδύσει σε αυτούς, και περιμένει και πολλά από αυτούς.»

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος:

«Είχαμε μία πάρα πολύ ωραία συνεργασία επί δύο και πλέον ώρες. Ήταν μία συνεργασία που χαρακτηριζόταν από σαφήνεια, αντικειμενικότητα, μεθοδικότητα, ευθύνη και ευθύτητα. Δεν είχε ούτε πολιτικές, ούτε παραπολιτικές, ούτε άλλες αποχρώσεις. Ήταν καθαρά για θέματα παιδείας, τα οποία συζητήσαμε με πολλή αγάπη και με ουσιαστικό ενδιαφέρον, και χωρίς αδιαφάνειες και υποκρυπτόμενα πράγματα. Με άλλα λόγια ήταν μία, όντως, ιδεώδης συνεργασία την οποία είχαμε. Είδαμε τα θέματα, και τον ευχαριστώ ιδιαιτέρως, γιατί είδαμε και πάλι το ουσιαστικό ενδιαφέρον, είδαμε την ρεαλιστική προσέγγιση στα θέματα, για το τι μπορεί και τι δεν μπορεί να γίνει τόσο από πλευράς ελληνικής πολιτείας, όσο και από πλευράς δικής μας, διότι δεχόμεθα πάντοτε τα όρια τα οποία τίθενται από τα πράγματα, αλλά από την άλλη μεριά δεν πρόκειται να σταματήσουμε με κανένα τρόπο, στο μεγάλο έργο το οποίο κάνουμε και το οποίο αποβλέπει πάντοτε στη διατήρηση αυτού του μεγάλου πολυτιμοτάτου θησαυρού που έχουμε και λέγεται Ορθοδοξία και Παγκόσμιος Ελληνισμός. Ελληνισμός με παγκοσμιότητα από πλευράς εμβελείας και διαχρονικότητος. Είμαστε λοιπόν σ' αυτόν τον αγώνα με πολύ θετικό τρόπο, με πολύ αισιόδοξες προοπτικές διότι υπάρχουν πολύ μεγάλες δυνατότητες και στη μητροπολιτική Ελλάδα και εδώ, αλλά χρειάζεται οπωσδήποτε προσπάθεια και χρειάζεται μεθοδική δουλειά για να μεταφέρουμε και να μεταμορφώσουμε τις δυνατότητες σε πραγματικότητες. Ευχαριστώ ιδιαιτέρως τον κ. Υπουργό και τους συνοδεύοντας αυτόν – είχαμε τη χαρά να έχουμε και τον Πρέσβη κ. Μαλλιά αλλά και τον Πρέσβη κ. Πλατή, ο οποίος είναι γνωστός μας εδώ, και τους άλλους συνεργάτας. Ελπίζουμε ότι αυτή τη φορά μπορούμε να κάνουμε πράγματα τα οποία και ο λαός μας εδώ και ο λαός μας στην Ελλάδα, περιμένει από την Εκκλησία και την Πολιτεία. Θερμότατα ευχαριστούμε κ. Υπουργέ για την προσφορά σας και την παρουσία σας.»