ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Του Αλέξανδρου Στεφανόπουλου

Από την ημέρα ιδρύσεως του Greek American News Agency είτε με την μορφή Blog( Σεπτέμβριος 2005) είτε με την μορφή ειδησεογραφικού πρακτορείου και site (στις 21.04.2006) είτε ακόμα παλαιότερα σε διαπροσωπικό επίπεδο με σχέσεις συνεργασίας και με τα πιο γνωστά και έγκυρα ΜΜΕ  ήδη από το 2002 ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια προωθώντας θέματα και ρεπορτάζ στον Ελληνικό Τύπο με αποκλειστικό ενδιαφέρον τα ζητήματα και τα προβλήματα της Ομογένειας και ειδικά εκείνης των ΗΠΑ.  

Από τη μια, στην Ελλάδα στην αρχή βρήκαμε αδιαπέραστο τοίχος. Απροσπέλαστο σιδηρούν παραπέτασμα με το επιχείρημα «δεν πουλάνε αυτά τα θέματα…αυτοί θα τσακώνονται μια ζωή! Οι ίδιοι και ίδιοι…»  Και από την άλλη εδώ στην ΝΥ  κινήθηκαν εις βάρος μας σκοτεινές  δυνάμεις και διάφορα προσωπα στην αρχή με ψίθυρους…διαδόσεις και διαβολή. Με ψεύδη και ανυπόστατα «γεγονότα»… Μετά με λάσπη ήρθαν οι υπόγειες ανιέρες βρόμικες συμμαχίες…   Χρειάστηκε χρόνος και κόπος. Μόχθος και δουλειά πολλή για να σπάσει αυτό όλο το συμπαγές και αλληλοσυγκρουόμενο συνοθύλευμα πρόσκαιρων ή καλά οργανωμένων συμφερόντων που ενώθηκε εναντίον ενός! Έπεσε πολύ λάσπη, βρωμιά και δυσοσμία που όμοια της δεν ξαναείδε ποτέ ο Ελληνισμός της Αμερικής!

Το αποκορύφωμα ήρθε το καλοκαίρι του 2007.  Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι τα θλιβερά  γεγονότα στο Σταθάκειο στις 5 Απρλίου 2008. Μερικοί δεν είδαν. Δεν άκουσαν. Και άλλοι διαστρέβλωσαν συνειδητά μέσα σε λίγες λέξεις την αλήθεια όπως πάντα… Για να αντιμετωπίσουν την προσπάθεια μας κινήθηκαν πράγματι σε απόλυτη αρμονία θεοί και δαίμονες.  Έχει συμβεί στην ιστορία του ανθρώπου και θα ξανά συμβεί πολλές φορές μέχρι το Τέλος.  Εχθροί με συγκρούσεις ετών,  συμμάχισαν και φίλοι έγιναν εχθροί!  Όταν βλέπω αγκαλιά τον Παναγιώτη Μιχαλέα και τον Νικόλαο Διαμαντίδη δε χρειάζομαι άλλη απόδειξη περί αυτού. Ο «ηθικός» με τον ανήθικο! Δεν έλεγαν ούτε καλημέρα! Ο ένας ήθελε να πνίξει τον άλλο και τώρα τα λένε σαν καλά φιλαράκια και συναποφασίζουν. Άλλο παράδειγμα; Ο  Δημήτρης Καστανάς που χυδαιολογούσε σε 24ωρη βάση  εναντίον του Διαμαντίδη -και καλό είναι να  μην προκληθώ γιατί θα βγάλω τίποτα ηχητικά ντοκουμέντα και θα ψάχνονται όλοι- να παίζει ταβλάκι με τον γεροΔιαμαντίδη! Τι χρεία έχομεν μαρτύρων περί αυτού;  Όταν βλέπω τον Δημήτρη  Καλαμαρά να γίνεται ένα με τον Ντίνο Ράλλη που όπου βρίσκονταν  τον κατέδιδε και τον κατάγγελνε ότι o Ράλλης τους καπελώνει διαρκώς; θέλουμε άλλη μαρτυρία; Όταν βλέπω αγκαλιά τον κ. Δημητρίου να συμπορεύεται με τον Διαμαντίδη, τη στιγμή που ήταν  αυτός και η παρέα του  έδιναν στοιχεία προς διευρεύνιση και δημοσιοποίηση εναντίον του Διαμαντίδη(!) τι άλλο χρειάζεται για να πειστώ ότι υπάρχει ανηθικότητα και βρωμιά άνευ προηγουμένου μέσα εκεί… 

Για όλα αυτά όμως τις επόμενες ημέρες θα έχουμε να λέμε και εσείς να εκπλήσεστε μέρα τη μέρα με τα στοιχεία που θα δημοσιοποιούνται για όλους! Επανέρχομαι στα των ειδήσεων και αποκαλύψεων και όσων έχουμε πετύχει μαζί. Αν ρίξετε μια ματιά σε παλαιότερες ιστοσελίδες μας -και έχει καταχωρηθεί μόνον το 20% των όσων έχουν δημοσιευθεί από το 2002- θα διαπιστώσετε του λόγου το αληθές.  Δόθηκαν μάχες με φίλους συναδέλφους, διευθυντές και πολύ περισσότερο εκδότες για να πείσουμε με επιχειρήματα αντικειμενικά ότι υπάρχουν ζητήματα και μάλιστα πολύ σοβαρά που πέρα από το αντικειμενικό στοιχείο ότι πολλά από όσα εξελίσσονται και  καταγράφονται  στους κόλπους της Ομογένειας των ΗΠΑ, είναι είδηση πέραν πάσης αμφιβολίας,και  πρέπει να δημοσιεύονται, έστω και σε ένα μονόστηλο ώστε να γνωρίζει η Ελλάδα -γιατί εκείνοι που πρέπει και αρχείο κρατούν και καταγράφουν ο κάθε ένας για λογαριασμό του- τα όσα διαδραματίζονται στο τομέα ευθύνης του σε ό,τι αφορά πάντα στις κυβερνητικές και πολιτικές  ευθύνες σε όλα τα επίπεδα…   Αναδείξαμε -και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε με την ίδια συνέπεια και συνέχεια- τα  πολλά θετικά(σε πρόσωπα και πρωτοβουλίες) και δυστυχώς τα πάρα πολλά αρνητικά επίσης σε πρόσωπα και θεσμούς. Αρνητικά δυστυχώς σε πρόσωπα και θεσμούς που πάσχουν και τα οποία έχουμε και θα συνεχίσουμε να επισημαίνουμαι αλλά και να αποκαλύπτουμε.

Τα θέματα που είδατε το τελευταίο διάστημα σε μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδες και εν συνεχεία αναδημοσιευμένα στο Greek American News Agency πράγματι προετοιμάζονται με επιμέλεια και πάντα σε συνεργασία με συναδέλφους που συνεργάζονται με άλλα ΜΜΕ τα οποία πράγματι διαπιστώνουν ότι «εδώ υπάρχει(χουν) θέμα(τα)»

Πιστεύουμε ότι ο οικουμενικός ελληνισμός έχει να προσφέρει πολλά και ακόμα περισσότερα ο Ελληνισμός της Αμερικής εν όψει του 21ου αιώνα, ο οποίος αν και ισχυρός οικονομικός παράγων στην οικονομία των ΗΠΑ, εν τούτοις ανίσχυρος και αναποτελεσματικός στην προώθηση των εθνικών μας θεμάτων. Αυτή είναι η αλήθεια που όλοι ξέρουμε και όλοι συζητάμε στις κατ' ιδίαν συζητήσεις μας με διπλωμάτες, πολιτικούς και παράγοντες από Ελλάδα και Αμερική. Άλλοι το λέμε και το υπογράφουμε και άλλοι το λένε αλλά δεν το υπογράφουν για ευνόητους λόγους…  Αναποτελεσματικός σε ό,τι αφορά  στην συντονισμένη προσώθηση των ζητημάτων της Ελλάδας -πολλές φορές και των εσωτερικών ζητημάτων του ιδίου του ελληνισμού που διαβιεί στις ΗΠΑ – και κυρίως αναποτελεσματικός στην προώθηση των εθνικών θεμάτων. Όλα βασίζονται στην προσωπική και αποσπασματική πρωτοβουλία ελάχιστων ανθρώπων που κατ' επανάληψη έχουμε αναφέρει, και ποτέ στην συντονισμένη και βάση σχεδίου με προοπτική σε βάθος χρόνου,  στρατηγική ή πολύ περισσότερο εσωτερική  οργάνωση  του ελληνισμού. Οργάνωση  η οποία σε κάθε περίπτωση είναι σχεδόν ανύπαρκτη σε  σύγκριση πάντα με το πώς εργάζονται οι άλλες εθνικές κοινότητες για την προώθηση των εθνικών συμφερόντων τους. Ό,τι   μέχρι σήμερα έχει επιτευχθεί οφείλεται στην πρωτοβουλία που κατά περίπτωση αναλαμβάνουν εδώ στις ΗΠΑ αυτοί οι λίγοι ευπατρίδιδες, είτε μιλάμε για ελληνικής καταγωγής, είτε κυπριακής καταγωγής.

Από την αρχή της προσπάθειας μας, είτε προσωπικά είτε διασυλλογικά με καλούς φίλους, παλιούς και νέους συνεργάτες κοπιάζουμε όχι απλά να κρατήσουμε αυτό το site αλλά να κάνουμε και ένα βήμα πιο πέρα.   Προσπαθήσαμε και συνεχίζουμε  να μεταφέρουμε τα γεγονότα και τις εξελίξεις για τα δρώμενα στους κόλπους της Ελληνικής Κοινότητας μέσα από την κοινώς διεθνή πρακτική{με διασταύρωση στοιχείων, ντοκουμέντα,και αποδείξεις}, λειτουργίας του Τύπου{μέσω συνεντεύξεων, αναλύσεων, αφιερωμάτων, ρεπορτάζ,πορτραίτων,} αναδεικνύοντας την αλήθεια.  Τα γεγονότα και τις εξελίξεις την ώρα που  συμβαίνουν. Εκεί που συμβαίνουν στην καρδιά των γεγονότων της Ομογένειας.  Αυτή είναι η προσπάθεια του Greek American News Agency και δεν θα είχαμε συνέχεια αν δεν υπάρχατε ΕΣΕΙΣ που μας δίνετε στοιχεία, αποδείξεις και ντοκουμέντα σε κάθε μεγάλο θέμα που ανοίγουμε ή παρακολουθούμε.

Ο καλύτερος ρεπόρτερ -το έχουμε πει και θα το ξανά πούμε- ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ Ο ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ!  Ο Ελληνισμός της Αμερικής είναι πράγματι ισχυρός και  ήρθε η ώρα να γίνει και αποτελεσματικός άμεσα! Οι καιροί είναι πονηροί και δεν υπάρχει η πολυτέλεια για «βαρίδια», μικροψυχίες και αθλιότητες. Για διχασμούς και αντεκδικήσεις.  Ενωμένοι οι Έλληνες έχουν καταφέρει πολλά. Μικρότητες και μικροψυχίες δεν οφελούν γιατί διχάζουν και διαιρούν.  Στο πλαίσιο αυτής της συνολικής προσπάθειας εντάσσεται και μια άλλη παράμετρος της δραστηριότητας του Greek American News Agency  ως πρακτορείου.  Η προετοιμασία, η επιμέλεια και η προσώθηση θεμάτων σε όλο τον Ελληνικό Τύπο και μάλιστα σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις χωρίς κανένα απολύτως οικονομικό όφελος, ή για να ακριβολογούμε τουλάχιστον στις περισσότερες των περιπτώσεων!  Αλλιώς μόνο από τα θέματα που έχουν δημοσιευθεί στην Ελλάδα αν από όλα υπήρχε αμοιβή έστω και ως free lancer τότε μόνο για όσα θέματα έχουν δημοσιευθεί με ή  χωρίς υπογραφή σε μια σειρά έντυπα θα  έπρεπε μόνο από αυτά τα κείμενα να έχω ανοίξει έναν «ειδικό λογαριασμό».*   Κλείνω την μικρή παρένθεση και συνεχίζω.

Έτσι, προετοιμάζονται θέματα, συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, έρευνες, συνεντεύξεις,κ.τ.λ.  αποσπάσματα των οποίων συχνότατα  όταν δημοσιεύεται  το πρωτογενές υλικό σε Ελληνκά ΜΜΕ ακολουθεί η αναδημοσίευση στο Greek American News Agency. Βασικός στόχος και επιδιώξη μας είναι  να ενημερώνεται σωστά, υπεύθυνα και έγκυρα η Ελλάδα για όσα συμβαίνουν πραγματικά και όχι με μια πλασματική εικόνα που προβάλλεται στην άλλη άκρη του Ατλαντικού ή ακόμα χειρότερα με ακραία και φανταστικά σενάρια, πότε κάνοντας πλάκα και πότε στήνοντας «γεγονότα επειδή κάποιου και μάλιστα με πείρα 30 ετων στα Ομογενειακά ΜΜΕ του την έδωσε καβάλησε ένα ΚΑΛΑΜΙ και γράφει ό,τι θέλει ή ακόμα χειρότερα με ένα copy paste από άλλα site νομίζει ότι παράγει δημοσιογραφία με τις ανεύθυνες ή εμπαθείς αναρτήσεις που κάνει στην ιστοσελίδα του. Πέρα από την όποια ωραιοποίηση ή πολύ περισσότερο την αποσιώπηση της πλειοψηφίας των λεγομένων ομογένειακών ΜΜΕ τα οποία-στην πλειοψηφία τους αλλά και λόγο της ιδιαιτερότητας τους δεν μπορούν να λειτουργήσουν σωστά, αντιμενικά, ανεξάρτητα και αδέσμευτα,  και όπως πρέπει με βάση των  κανόνων  και των  αρχών δεοντολογίας. Αρκούνται λοιπόν στην αναδημοσίευση δελτίων τύπου οργανισμών (πολλές φορές σφραγίδων), φορέων και προσώπων και ουδείς ασχολείται περαιτέρω αν ευσταθούν όσα διατυπώνονται στις κάθε είδους ανακοινώσεις και δελτία τύπου που προωθούνται στην Ελλάδα.  Προβάλλοντας έτσι μια πλασματική εικόνα που πόρρω απέχει από την αλήθεια και την σκληρή πραγματικότητα. Τα ομογενειακά ΜΜΕ έχουν την ίδια ευθύνη -ίσως και μεγαλύτερη για την εικόνα αυτή που προβάλλεται- ακριβώς επειδή οι περισσότεροι ζουν μόνιμα εδώ και άρα ξέρουν πρόσωπα και καταστάσεις… Ευθύνονται όχι μόνο όταν σκόπιμα διαστρεβλώνουν την αλήθεια αλλά κυρίως όταν την αποσιωπούν και την αποκρύπτουν. Ενέργεια που ισοδυναμεί με έγκλημα κατά της Δημοκρατίας και των Αρχών της Ελευθερίας  του Τύπου, αφού συνειδητά παραβιάζονται αρχές και κανόνες δεοντολογίας, θυσία στο βωμό μικροσυμφερόντων κλειστών club και trast που λειτουργούν παντού και όχι μόνον εδώ. Ήδη από το 2002 η προσπάθεια μας να πείσουμε φίλους συναδέλφους, διευθυντές κα αρχισυνάκτες, πολύ περισσότερο  εκδότες ότι η Ελλάδα και τα ελληνικά ΜΜΕ οφείλουν και πρέπει να δίνουν μερίδα επικαιρότητας και για όσα συμβαίνουν στον απόδημο Ελληνισμό -μια μικρή Ελλάδα απλωμένη στα πέρατα του κόσμου- έχει αρχίσει να αποδίδει σημαντικούς  καρπούς. Σπάνε  τα στεγανά που υπήρχαν εδώ και χρόνια σε ότι αφορά την ροή ειδήσεων και εξελίξεων στους κόλπους της Ελληνικής Κοινότητας.

Από το 2002 υπάρχουν εκατοντάδες δημοσιεύματα πολυσέλιδα στον Ελληνικό Τύπο και αναφορές για τα όσα συμβαίνουν στους κόλπους της Ομογένειας σε κάθε επίπεδο.  Δημοσιεύματα τα οποία και θα μπουν στην μεγάλη δημοσιογραφική έρευνα που γίνεται για τον Ελληνισμό της Αμερικής τα αποτελέσματα της οποίας  ήδη επεξεργάζονται ομάδες φοιτητών και άλλοι συνάδελφοι σε Ελλάδα και Αμερική, ώστε εν συνεχεία  να δημοσιευθεί σε ένα τρίτομο έργο κατ αρχήν στα ελληνικά και εν συνεχεία στα αγγλικά. Μια έρευνα που καταγράφει τα πάντα σε πρόσωπα, γεγονότα και καταστάσεις με μαρτυρίες, συνεντεύξεις, δηλώσεις, αποσπάσματα του ομογενειακού τύπου, και κάθε άλλο στοιχείο που καταδεικνύει την αλήθεια για την κατάσταση εδώ. Μια έρευνα που έγινε με συνέπεια και φροντίδα αγωνιώδη, με κόπο και μόχθο. Με σοβαρότητα και αντικειμενικότητα. Μέριμνα μας είναι προωθούνται πρωτίστως τα καλά και τα θετικά-όταν και όπου υπάρχουν χωρίς να γίνονται και υπερβολές. Αν και αυτό το «έργο» της προβολής μόνο των θετικών και πλασματικών «έργω» και «λόγω», το έχουν αναλάβει άλλοι και μάλιστα εργολαβικά και κατά αποκοπήν εδώ και χρόνια, δίνοντας μια πλασματική εικόνα για όσα πράγματι συμβαίνουν εδώ και πάντα κατά το δοκούν των καιρών  αλλά και  ως προς το που άγονται και φέρονται κάθε φορά τα μικρά ή μεγάλα προσωπικά συμφέροντα τους σε συνδυασμό με τα οργανωμένα συμφέροντα. Συμφέροντα  που απομυζούν τον Ελληνισμό της Αμερικής για τρεις και πλέον δεκαετίες με τα ίδια αρρωστημένα πρόσωπα να εναλλάσονται στις σάπιες καρέκλες οργανισμών και φορέων με την σαθρή νοοτροπία «έχω χρήμα, πληρώνω και κάνω ό,τι θέλω. Εγώ είμαι ο ηγέτης! Δοξάστε με!» Νοοτροπία που ως επί των πλείστων δυστυχώς ισχύει στους κόλπους της Ελληνικής Κοινότητας ασπαζόμενοι κατά πάντα και δια πάντα το δόγμα και την αρχή του «IN GOD WE TRUST»!

Συμπαρασύροντας σε αυτή την σαθρή και αρρωστημένη κατάσταση και τον ομογενειακό Τύπο. «Τύπος» ο οποίος δοθέντων και των πράγματι υπαρκτών προσωπικών και συλλογικών προβλημάτων και αναγκών ενδίδουν στους «πειρασμούς» και υποκύπτουν στην πλήρη εξάρτηση, αφού τα περισσότερα από τα λεγόμενα ΟΜΜΕ είναι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις…»Τύπος» που δυστυχώς τελικά  έχει υποκύψει και ενσκύψει σε αυτή την λογική. Μια λογική που κρύβεται πίσω από το «δε βαριέσαι μωρέ εσύ θα σώσεις την ομογένεια; Αυτοί ίδιοι ήταν ίδιοι θα μείνουν δεν αλλάζουν» ή την ακόμα πιο υποτιμητική λογική σε επιχειρήματα  «αυτοί (δηλαδή οι ομογενείς ή  για να ακριβολογώ που ασχολούνται με τα κοινά) βρίσκονται στον απόπατο και εκεί θα μείνουν και δεν πρόκειται να αλλάξουν,  αφού ολημερίς σκοτώνονται και το βράδυ πίνουν και γελούν στα γνωστά ομογενειακά στέκια της Αστόριας  (ή και αλλού) έχοντας χάσει πλέον κάθε αξιοπιστία και σοβαρότητα «οπότε τι ασχολείσαι ; κοίτα να τους τα  παίρνεις και άσε τον κόσμο να σκοτώνεται…παιχνίδι και τζέρτζελο να γίνεται…» και όταν αντισταθείς μετά έρχεται η λάσπη μέσα από «φήμες» «διαδόσεις» «ψιθύρους»  πίσω από την ανωνυμία ή την θρασύτατη πια και προκλητική κατασκευή συνειδητά και σχεδιασμένη διαβολή. Διαβολή  πρόσωπων και υπολήψεων που δεν υποκύπτουν στις αθλιότητες και στις μικροψυχίες κάποιων εδώ…  Ούτε βέβαια μπορεί αυτή η ροή ενημέρωσης προς την Ελλάδα μπορεί να επαφίεται στα χέρια ανεύθυνων και εμπερίστατων, πολλές φορές  ασχέτων ως προς την λειτουργία του Τύπου** Η  προσπάθεια μας -και ελπίζουμε η θετική συμβολή μας – είναι διττή και με πολλαπλούς στόχους.

Πρώτον να γεφυρωθεί στην πράξη αυτό το χάσμα αντιλήψεων, ιδεών και απόψεων μεταξύ Ελλάδας και Ομογένειας εν όψει μάλιστα του ρόλου που μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει «ο Ελληνισμός της Αμερικής τον 21ο αιώνα» που εδώ (στις ΗΠΑ) δυστυχώς συμπυκώνεται στη  φράση «διαφορετικό mentality» και εκεί σταματούν όλα. Αποσιωπούνται γεγονότα, εξελίξεις και αρρωστημένες καταστάσεις  και το ηφαίστειο από κάτω βράζει… Δεύτερον να μάθουν οι έλληνες της Αμερικής ότι η Ελλάδα  δεν είναι πλέον η Ελλάδα του '50 και του '60 που άφησαν τα πέτρινα χρόνια της ξενιτιάς τους, αλλά μια χώρα σύγχρονη που μπορεί και θέλει να διαραματίσει ρόλο στην περιοχή της και αυτό δεν μπορεί να γίνει αν δεν υπάρξει πλήρης συντονισμός δράσης με την Ελλάδα εκτός συνόρων. Συνεννόηση και συνεργασία σε όλους τους τομείς. Ειδικά με  τους έλληνες της Αμερικής οι οποίοι πράγματι -και εδώ είναι το οξύμωρο και αντιφατικό – ενώ όντως είναι το πλέον δυναμικό και ισχυρό κομμάτι του οικουμενικού Ελληνισμού αλλά δυστυχώς  αναποτελεσματικό! Γιατί; Λείπει το σχέδιο. Η οργάνωση.  Ο συντονισμός δράσης, με συνέπεια Λόγων και Έργων. Λείπει η μακροπρόθεσμη στρατηγική με σταθερότητα και συνέπεια σε βάθος χρόνου και με προοπτική. Λείπει η ίδια η ομογένεια από τα δρώμενα! Λείπει ο ενεργός και σκεπτόμενος πολίτης που δρά και αντιδρά σε ό,τι συμβαίνει! Λείπει η ανεξαρτησία. Είναι ανύπαρκτη η ελευθερία δράσης. Όλα υπόκεινται στο δόγμα και το αξίωμα «αρέσει αυτό στην Αρχιεπισκοπή; Το θέλει αυτό ο Αρχιεπίσκοπος;  Και ο Διαμαντάρης ; τι θα πει;» και από την άλλη του Διαματάρη, όταν δε του κάνει τα χατήρια η Αρχιεπισκοπή, ρίχνει και τον Αρχιεπίσκοπο άμα θέλει όπως έκανε με τον Αρχ. Σπυρίδωνα και όποτε θέλει ταρακουνάει τον Δημήτριο. Γιατί όλα αυτα;

Γιατί δεν υπάρχει αντίδραση και δράση από εσένα τον ενεργό και σκεπτόμενο πολίτη ομογενή.  Αυτά ακούω εδώ και επτά χρόνια που είμαι εδώ και αν προσθέσω και τα προηγούμενα χρόνια σχεδόν από το 1996 τα ίδια και τα ίδια! Και ποιος είπε ο κάθε αρχιεπίσκοπος θέλει να ανακαταεύεται στα κοινά; Ποιος Αρχιεπίσκοπος είναι αυτός που θα πάει εντάντια στο ηθικό και το λογικό; Ποιος ποιμενάρχης είναι αυτός που θα πάει κόντρα στο ποίμνιο του; Όπως συνέβει με το Συνέδριο της Ομοσπονδίας. Πήγαινε ο Ράλλης και ο Διαμαντίδης έλεγαν άλλα από αυτά που αποφάσιζε το συμβούλιο και άλλα έλεγαν μέσα στο συμβούλιο!  Μέχρι που τους ξεμπρόστιασε ο Αρχιεπίσκοπος στην τελευταία πανομογενειακή αλλά χαμπάρι δεν πήραν όταν μιλούσε οι Ράλλης και Διαμαντίδης και φυσικά ο Δημητρίου που τα έχει χαμένα… Αυτό που υπάρχει σίγουρα  είναι η αποσπαματική και καιροσκοπική «δράση» κάποιων που καταγράφεται εδώ και 30 χρόνια για αυτό και ελάχιστα τα όποια αποτελέσματα.  Και αυτό γιατί  όπως πάντα δεν καταφέρνουμε να ξεπερνάμε τα μικρά και ανούσια για να μένουμε σε εκείνα τα μεγάλα.  Τα ιερά και όσια που μας ενώνουν. Απαραίτητη προϋπόθεση η ενότητα και η ομοψυχία. Στοιχεία βασικά αλλά λείπουν παντελώς γιατί ο Ελληνισμός είναι κατακερμαρτισμένος από προσωπικά και ιδιοτελή αρνητικά  στοιχεία που έχουν εισχωρήσει στους κόλπους του ανατρέποντας ρόλους και παραδοσιακές αξίες του Ελληνισμού. Στοιχεία ατομοκεντρισμού και εγωκεντρισμού που εν τέλει γκρεμίζει και στραγγαλίζει  την όποια  θετική προσπάθεια όπως έχει καταγραφεί δεκάδες φορές στην Ομογένεια και τον απανταχού Ελληνισμό ειδικά της Αυστραλίας και των ΗΠΑ που είναι και οι πλέον πολυπληθείς και συμπαγείς κοινότητες, σε αντίθεση με τις αντίστοιχες κοινότητες σε Ευρώπη και Αφρική όπου εκεί τα πράγματα λειτουργούν πιο θετικά και με απτά αποτελέσματα…  

Τρίτον η προσπάθεια μας ο Ελληνικός Τύπος να ασχολείται με τα ζητήματα της Ομογένειας -και ειδικά εκείνης των ΗΠΑ- είναι αμφίδρομη θετικά στη λειτουργία της. Γιατί και η Ελλάδα οφείλει και πρέπει να γνωρίζει την σκληρή πραγματικότητα όσο και αν πικραίνει η εδώ πνιγηρή κατάσταση, ώστε αναλόγως να δρα και να προσανατολίζεται… Αλλά και η Ομογένεια να μπορεί να αφουγκραστεί τι πραγματικά ζητά η Ελλάδα από τον Ελληνισμό της Αμερικής τις κρίσημες ώρες. Ειδικά εκείνες τις ώρες που η Ελλάδα χρειάζεται εμπράκτως την στήριξη και την βοήθεια και όχι τις κραυγές, τις υστερίες πατριωτισμού  της τελευταίας ώρας ενέργειες κάποιων καιροσκόπων. Ενέργειες σχεδόν πάντα σε πλήρη αναντιστοιχία με την επίσημη ελληνική γραμμή, όπως συνέβη με την ιστορία των Σκοπίων και των πρόσκαιρα αποσπασματικών ενεργειών κάποιων εδώ στις ΗΠΑ  που εμφάνιζαν την Ελλάδα ακραία με τις καταχωρίσεις στον Αμερικανικό Τύπο και αυτό ήταν και το βασικό επιχείρημα των Αμερικανών «άρα απορρίπτουμε εκ προϊμίου όλα τα επιχειρήματα της Ελλάδας, αφού οι εδώ Ελληνοαμερικανοί εμφανίζουν την Ελλάδα με ακραίες θέσεις στις καταταχωρίσεις τους» στον Αμερικανικό Τύπο.    Όπως  συνέβη με τις «επίσημες» και χωρίς προηγούμενη συνεννοήση με την ελληνική κυβέρνηση «καταχωρίσεις» του κ. Σπυρόπουλου, ο οποιος πάντα την τελευταία στιγμή  έρχεται είτε να καπηλευτεί ενέργειες και δράσεις ετών άλλων, πράγματι διακεκριμένων Ελληνοαμερικανών, είτε δρα αυτοβούλως και χωρίς διασυλλογική υποστήριξη και ενημέρωση έστω των μελών του Δ.Σ. του ΣΑΕ Αμερικής του οποίου τυπικά προϊσταται…

«Πρωτοβουλίες», όπως αυτή η περίφημη καταχώριση του ΣΑΕ Αμερικής και άλλων οργανισμών που περισσότερο εξέθεσαν την ελληνική κυβέρνηση παρά βοήθησαν το συνολικό αγώνα, αφού τις ανέμιζε ο πολύς και προκλητικός κ. Φρίντ στους έλληνες διπλωμάτες και δημοσιογράφους με υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς για την Ελλάδα.  Αν λειτουργούσαν οι θεσμοί θα υπήρχε αποτέλεσμα. Αλλά για να λειτουργήσουν οι θεσμοί πρέπει και τα πρόσωπα που ηγούνται δε φτάνει να θέλουν πρέπει και να μπορούν. Θεσμοί που στο σύνολο τους πάσχουν, αφού τα ίδια πρόσωπα εδώ και 30 χρόνια εξακολουθούν να ζητούν ρόλο σε γηρασμένους και ανήμπορους οργανισμούς που φυτοζωούν. Οργανισμούς που «στελεχώνονται» από τα ίδια γηρασμένα πρόσωπα που έχουν γαντζωθεί σε σάπιες καρέκλες έστω  και αν με βάση τα πεπραγμένα τους και τη δράση τους  υπάρχουν μια φορά το χρόνο, είτε για την ετήσια χοροεσπερίδα, είτε για την παρέλαση που καλούνται να συμμετάσχουν. Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στους δευτεροβάθμιους οργανσιμούς όπως συμβαίνει με την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης η οποία τελικά καλείται, για την ακρίβει σύρεται να διοργανώσει την παρέλαση στην 5η Λεωφόρο. Μια παρέλαση που στην ουσία αν δεν υπήρχε η μαζική εθελοντική και κοπιώδης συμμετοχή απλών και ανώνυμων αλλά και επώνυμων ανθρώπων δεν θα μπορούσε να έρθει εις πέρας από τα στελέχη που πλαισιώνουν, είτε τις αρμόδιες επιτροπές, και εν προκειμένω την επιτροπή παρελάσεως. Πολύ περισσότερο τα στελέχη του Δ.Σ όπου στην πλειοψηφία τους βρίσκονται σε πλήρη άγνοια των όσων συμβαίνουν και πολλές φορές τους εκθέτουν από τους λίγους, είτε που βρίσκουν την ευκαιρία να αυτοπροβληθούν, όπως συμβαίνει με την περίπτωση του κ. Ντίνου Ράλλη και του κατ εφημισμόν προέδρου κ. Διαμαντίδη. Ενός «προέδρου»  που  έχει χάσει την έξωθεν καλή μαρτυρία εδώ και καιρό και φυσικά την δεδηλωμένη εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του εντός του συμβουλίου με όσα έχουν συμβεί για τα οποία  ευθύνεται αποκλειστικά και μόνον ο ίδιος και η ψυχασθενική μωροφιλοδοξία του την οποία θωπεύει, από τη μιά η κ. Ε. Τζουμάκα για ευνόητους λόγους… και από την άλλη ο «υποψήφιος» πρόεδρος Ντίνος Ράλλης. Κοινό στοιχείο και των δυο (Ράλλη-Διαμαντίδη) η μασωνική στοά στην οποία ανήκουν και περιχαρείς -ως επίδειξη δύναμης- το διατυμπανίζουν κιόλας! Μια διοργάνωση -αυτή της παρελάσεως και των παράλληλων εκδηλώσεων- και αυτά όλα με χίλια μύρια λάθη, παραλείψεις, κακοδιοίκηση, σκάνδαλα, εντάσεις, διαπληκτισμούς, καταγγελίες, δημόσιους διασυρμούς όπως αυτά που καταγράφονται από το 2000 με αποκορύφωμα τα γνωστά θλιβερά και λυπηρά πολλές φορές τραγικά γεγονότα, όπως αυτά τα που διαδραματίστηκαν τα τελευταία 24ωρα στο πλαίσιο είτε της παρέλαση στην 5η λεωφόρο, είτε με αφορμή τις συνεχείς αποκαλύψεις για τους  ανεύθυνους και ανίκανους που παθιασμένοι, και με οδηγό την προσωπική εμπάθεια οδηγούνται από το ένα λάθος στο άλλο ώσπου να τους εξωστρακίσει πλήρως η ζώσα και υγιής ομογένεια.

Η Ομογένεια κάποια στιγμή πρέπει να εκπροσωπηθεί, όπως της  πρέπει και της αξίζει σε όλα τα φόρα. Με καθαρότητα και σαφήνεια. Με κρυστάλλινες απόψεις στα εθνικά θέματα και όχι ασυντόνιστες κραυγές και ιαχές πολέμου και πατριδοκάπηλων. Η εύκολη  και εκ του ασφαλούς κριτική δηλαδή. Εδώ στη ΝΥ, αν θέλουμε ο Ελληνισμός της Αμερικής να έχει συνέχεια πρέπει πάνω από όλα να έχει συνέπεια λόγων και έργων.  

Αυτή τη στιγμή είναι ανάγκη ο ελληνισμός να αφυπνισθεί. Να συμμαχίσουν όλοι εναντίον των ανικάνων και ανύπαρκτων. Όπου υπάρχουν και όπου δρουν. Είτε λέγεται Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος ΝΥ, είτε ΣΑΕ Αμερικής, είτε Ελληνοαμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο. Να καταγράφονται και να καταγγέλονται τα κακώς κείμενα της άρχουσας τάξης και των καιροσκόπων που δρουν ανενόχλητοι. Να καυτηριάζονται όλα τα κακώς κείμενα και υποκείμενα που δρουν στους κόλπους της ομογένειας των ΗΠΑ ανενόχλητα. Να ενημερώνεται η ελληνική κοινή γνώμη με κάθε τρόπο. Εμείς θα συνεχίσουμε αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό.

Εμείς ως συλλογική προσπάθεια  στο Greek American News Agency κάναμε το πρώτο βήμα. Σπάσαμε τα στεγανά και όλα τα Ελληνικά ΜΜΕ σήμερα γράφουν και παρακολουθούν όσα διαδραματίζονται εδώ. Δεν αρκεί αυτό μόνο. Αυτό ήταν το πρώτο βήμα. Ήρθε η ώρα να πάμε όλοι μαζί πια στο επόμενο βήμα. Στην επόμενη κίνηση. Να δράσουμε. Συλλογικά και υπεύθυνα. Με δημοκρατικές καθαρές και αξιόπιστες  διαδικασίες.  Να βρεθεί η κοινή συνισταμένη για μια νέα διαφορετική προοπτική όχι μόνο μέσα  στους κόλπους των θεσμοθετημένων οργάνων. Θεσμοί υπάρχουν και πρέπει να συνεχίσουν να υπάρχουν ανανέωση χρειάζονται και  εσωτερική κάθαρση! Και το ΣΑΕ Αμερικής χρειάζεται  το οποίο παραπαίει με τον Σπυρόπουλο να παρανομεί διαρκώς και κατά συρροή. Και το Ελληνοαμερικάνικο Εθνικό Συμβούλιο χρειάζεται αλλά πλέον φυτοζωεί και επίσης ουσίας δεν μην υφίσταται επειδή κουζουλάθηκε ο ψηλός, άμυαλος και ανόητος βρακοφόρος  δικτατορίσκος της στιγμής ή ακόμα χειρότερα επειδή στις δευτεροβάθμιες οργανώσεις και ομοσπονδίες όλα σαπίζουν μέρα τη μέρα… Και  Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος ΝΥ χρειάζεται αλλά με πλήρη θεσμική και σε στελεχιακό δυναμικό  αναδομήση.  

Απαιτείται και επιβάλλεται εκ των πραγμάτων πια μια ειρηνική επανάσταση εναντίον του κάθε ηγετίσκου ξεμωραμένου  και παράγοντα που ονειρεύεται βουλευτιλίκια εν όψει του εκλογικού νόμου για την ψήφο των ομογενών. Και για να τελειώνουμε και με αυτό: Ψήφος προς τους ομογενείς δεν πρόκειται να δοθεί για τα επόμενα δέκα χρόνια και αυτό έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δυο μεγάλων κομμάτων με την ιδεολογική και προγραμματική σύμφωνη γνώμη ΚΚΕ και ΣΥΝ έτσι για να τελειώνουμε μια και καλή με αυτό το ζήτημα. Υπήρχαν οι προθέσεις και οι διαθέσεις αλλά τα όσα μεσολάβησαν το τελευταίο καλοκαίρι στη ΝΥ έκαναν κάποιους στην Αθήνα να σκεφτούν ακόμα περισσότερο… Απαιτείται ειρηνική επανάσταση!Να «επαναστατήσει» ειρηνικά η ίδια η ομογένεια! Να λειτουργήσουν τα αντανακλαστικά της όπου υπάρχουν σε πρόσωπα ή θεσμούς. Υπάρχουν δυνάμεις στους κόλπους της Ομογένειας των Ελλήνων της Αμερικής αρκεί να τις βρούμε και να τις ενώσουμε.  Να ενώσουμε τα χέρια και τις δυνάμεις μας. Αυτό που μπορεί ο κάθε ένας. Υπάρχουν δυνάμεις που και θέλουν και μπορούν.  Δυνάμεις που οφείλουν και υποχρεούνται  να αφυπνισθούν στο όνομα των παιδιών τους και του μέλλοντος των ελλήνων της Αμερικής.  Αυτή την ώρα πρέπει να  οργανώνονται για μια νέα δυναμική και ανεξάρτητη  παρέμβαση! Παρέμβαση  από τους ίδιους τους Ομογενείς! Πέρα και μακριά από τις σάπιες ή τις στημένες  εκλογές στην Ομοσπονδία. Τους διάφορους κομήτες. Πέρα και μακριά από τις αποτυχημένες ομάδες πότε του Δημητρίου-Καλαμαρά -Μιχαλέα που συμεριφέρονται στα πρόσωπα ως πρόβατα και όταν αυτά αντιδράσουν και έχουν άποψη στήνουν πειθαρχικά  ή τις μεθοδεύσεις και τις βρωμιές Διαμαντίδη-Ράλλη ή ακόμα χειρότερα με πρόσωπα από το παρελθόν καμένα και σκιασμένα από τις μπαλοθιές και τις σιδηρογροθιές που βάσταγαν και απειλούσαν. Ούτε τους μέν ούτε τους δε. Και οι δυο φατρίες είναι οι δυο όψεις του ιδίου σκουριασμένου χάλκινου  λασπωμένου νομίσματος.

Και φυσικά ούτε λόγος για τις μπουρδολογίες περί «νέας και δυναμικής υποψήφιας» που δήθεν προωθεί η Αρχιεπισκοπή. Τίποτα και κανέναν  δεν προωθεί η Αρχιεπισκοπή η Αμερική. Μιλήσαμε ήδη με τον ένα και κουρφαίο του Ιερού καθιδρύματος και όταν του δώσαμε και διάβασε τα αποκλειστικά του έμπειρου με 30 χρόνια στα ΜΜΕ γέλαγε όσι για την νέα και δυναμική την κ. Τζουμάκα δηλαδή εκεί και αν έβαλε τα γέλια! Μπούρδες και ανοήτα εφευρήματα του ιδίου νοσηρού και αρρωστημένου εγκεφάλου που νομίζει ότι από εκεί που είναι στα νότια των ΗΠΑ θα βοηθήσει την καλή του φίλη Ελισάβετ Τζουμάκα, η οποία από πέρσι δίνει ότι μπορεί στο φίλο της το κακό  λύκο…   Άλλο προωθεί η Ιερά Αρχιεπισκοπή σε συνεργασία με το γενικό προξενείο και την Ελλάδα. Την σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής που θα διοργανώνει την παρέλαση. Η απόφαση ελήφθη στη ΝΥ και την Αθήνα και συναινεί και ο εκδότης της ημερησίας Αντώνης Διαματάρης. Δείτε το άρθρο του την επομένη της παρέλασης και θα καταλάβετε πολύ περισσότερα…  Αναλυτικό ρεπορτάζ σε επόμενες συνδέσεις τι ειπώθηκε; Πότε; και από ποιους;  Μακριά από φορείς  που υπολειτουργούν και πρόσωπα  που πάσχουν.

Χρειάζεται μια προσπάθεια πέρα και πάνω από κόμματα. Μια ανεξάρτητη πρωτοβουλία πολιτών που θα δρά και θα ενεργεί αυτοβούλως μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες -αφού οι άλλοι τις έχουν λησμοσνήσει ή τις καταπατούν- θα ενημερώνει και όπου χρειάζεται θα καταγγέλει με ονόματα και στοιχεία. Είναι ανάγκη να σταματήσει το κρυφτό.   Οι δυνάμεις αυτές υπάρχουν. Ανάμεσα μας. Δεν είναι απρόσωπα όντα. Έχουν όνομα και ταυτότητα. Έχουν αγωνίες και οράματα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Θέληση και βούληση χρειάζεται. Αλλά πάνω και πέρα από όλα εγρήγορση. Το προσεχές διάστημα θα είναι πλήρες από γεγονότα και εξελίξεις που καταγράφονται με ζυμώσεις και αντισώματα που αναπτύσονται στους κόλπους της Ελληνικής Κοινότητας με κέντρο πάντα την ΝΥ γιατί από εδώ κ. Σπυρόπουλε ξεκινάνε όλα τα καλά και όχι τα κακά όπως συνηθίζετε να λέτε στους συνεργάτες σας.  Υπάρχουν δυνάμεις που έχουν και θέληση και όραμα.

Εμείς εδώ ως Greek American News Agency πιστεύουμε στην παρεμβάτικη δημοσιογραφία. Με άποψη και θέσεις. Με προτάσεις τις οποίες έχουμε καταθέσει κατ επανάληψη. Δεν αρκεί  η αποκάλυψη η ανάδειξη των γεγονότων αυτό πια έγινε. Τα γεγονότα καταγράφονται πια στις μεγαλύτερες εφημερίδες και τα μεγαλύτερα ελληνικά ΜΜΕ -όσο και κάποιοι από εδώ  πάντα φροντίζουν να φρενάρουν με όποιο τρόπο θεμιτό ή αθέμιτο την προώθηση θεμάτων προς τα μεγάλα ΜΜΕ-  ή   εμπαθής και  κακόπιστη κριτική που κάνει ο οποιοσδήποτε ανεύθυνος απατεωνίσκος…  Δεν αρκεί πια να  καλύπτουμε και να  αποκαλύπτουμε τα γεγονότα, τα σκάνδαλα, τις παρανομίες, τις έκνομες πράξεις  και τις εξελίξεις. Χρειάζεται δυναμική παρέμβαση. Απαιτείται δράση. Ενέργεια. Εγρήγορση. Αφύπνιση. Ενότητα. Συμμαχία. Σχέδιο. Συνεργασία. Στρατηγική.  Όραμα. Ενότητα. Ομοψυχία. Επικοινωνία και κοινωνία με την Ελλάδα. Κοινωνία και επικοινωνία όχι μέσα από τα γνωστά φίλτρα των γηρασμένων και αλλοπαρμένων μωροφιλόδοξων ηγετίσκων που φιουράρουν σε κιτρινισμένα κάδρα φοτγραφιών με έλληνες πολιτκούς που τρέχουν πίσω τους, αλλά μέσα από την αντίδραση και τα  υγιή αντανακλαστικά των Ελλήνων της Αμερικής. Γιατί ο Ελληνισμός είναι υπόθεση όλων μας!

* Έχουμε ακούσει πολλά… αλλά τα "must" και οι «αποκαλύψεις»  που μας αφορούν σε προσωπικό και επαγγελματικό  επίπεδο  έχει το μοναδικό προνόμιο να «αποκαλύπτει»  αποκλειστικά και μόνον ο   «ένας και μοναδικός»  με την 30χρονη πείρα στα ομογενεικά ΜΜΕ και την θητεία στις πολιτειακές φυλακές της Φλόριδας…Μόνο που τελικά δυο χρόνια τώρα, όπου και αν προσπάθησε να τις «περάσει» -με χιλιάδες email που έστειλε από τις 16.02.07 και συνεχίζει να στέλνει- σε ελληνικά ΜΜΕ βρήκε απροσπέλαστο  και συμπαγές τοίχος, είτε γιατί ήξεραν πολύ καλά το πρόσωπο που με σκοπιμότητα διέβαλε και διαβάλει ο «ένας και μοναδικός», είτε ακόμα χειρότερα γιατί η «πηγή» είναι η πλέον αναξιόπιστη..και αυτό είναι γνωστό τοις πάσι σε Ελλάδα και Αμερική. Γιατί ο καθείς εκτιμάται και υπολογίζεται από  τα έργα, το βίο…τη δράση… και την πολιτεία του…Το μόνο που κατάφερε είναι να τα περνάει ως «ανώνυμος» σε σχόλια του Blog Press.GR ή όπου αλλού βρει που δεν τον γνωρίζουν και την πατάνε.

** Αν δεν πρόκειται για σεσημασμένους τους κοινού και αστικού δικαίου με καταδίκες και φυλακίσεις,   στις περισσότερες των περιπτώσεων απλά ικανοποιούν μικρά προσωπικά συμφέροντα με καρποφόρα κέρδη όμως…  πετώντας βάση σχεδίου  πολλές φορές λάσπη ή στήνοντας φανταστικά γεγονότα.  Απλά και μόνον  για να την πατήσουν οι συνάδελφοι στην ελλάδα και μετά εκείνοι να επιχαίρουν για το κατόρθωμα τους αφού δεν βρίσκουν άλλο τρόπο να προσελκύσουν την προσοχή των Ελληνικών ΜΜΕ καγχάζοντας εν συνεχεία για το «κατόρθωμα» τους που τα Ελληνικά  ΜΜΕ  πάτησαν την πεπονόφλουδα με την στημένη δήθεν πλάκα, επειδή κάποιος που έχει τριάντα χρόνια πείρα και «έδρεψε» δόξες και τιμές από την Ομογένεια για την «προσφορά» του και τώρα κάνει και πλάκα έτσι για να μην τον ξεχνούν ότι υπάρχει κι αυτός κάπου κι ας έχει κιτρινίσει η πλαστή και ακυρωμένη  ταυτότητα του η οποία έχει εκδοθεί από το 1978…