«Η Ελλάδα θα πρέπει να δεχτεί την Δημοκρατία της Μακεδονίας και να σταματήσει την πολιτική που δεν οδηγεί πουθενά»  υποστήριξε προκλητικότατα  τηλεοπτική του συνέντευξη  σε Σκοπιανό τηλεοπτικό πρόγραμμα,     ο  Παναγιώτης Δημητράς, γνωστός για τις θέσεις που αναπτύσει εναντίον της Ελλάδας στις εκθέσεις τους προς Αμερικανούς και τυπικά προεδρος στο διεθνές Παρατηρητήριο του Ελσίνκι σε τηλεοπτική εκπομπή της Σκοπιανής τηλέορασης( "Μακεδονική τηλεόραση"- Voice of the People)

«Η Ελλάδα πρέπει να καταλάβει και να συνειδητοποιήσει ότι η Δημοκρατία της Μακεδονίας υπάρχει, οι Μακεδόνες υπάρχουν, η μακεδονική γλώσσα υπάρχει και ως εκ τούτου πρέπει να τα δεχτεί και να σταματήσει την πολιτική που δεν οδηγεί πουθενά».   

 

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίξε ο κ. Δημητράς, 'το πρόβλημα είναι στην ελληνική κοινή γνώμη, στην οποία δεν γνωρίζει ποια είναι τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, ή τα δικαιώματα που εναρμονίζονται πλήρως με το διεθνές δίκαιο". "Αντίθετα- συνεχίζει στη συνέντευξη του – ο κ. Δημητράς, οι έλληνες θεωρούν ότι η Ελλάδα είναι η μόνη που έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί αυτό το όνομα, και υπό αυτό το πρίσμα πηγαίνουν στην σύνοδο του ΝΑΤΟ, αντί να σκέφτονται την αμοιβαία συνεργασία, το μέλλον και την ασφάλεια".

Επανέλαβε την δήλωση του πρώην πρωθυπουργού Κων. Μητσοτάκη, ο οποίος είχε πει ότι η σύγκρουση με την Δημοκρατία της Μακεδονίας δεν σχετίζεται με το όνομα αλλά με το πρόβλημα της μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα. 

«Οι Έλληνες στην Ελλάδα φοβούνται ότι αν αναγνωριστεί μια χώρα με το όνομα Μακεδονία, η Ελλάδα οφείλει να αναγνωρίσει και την μακεδονική μειονότητα στην χώρα. Αν η χώρα αναγνωριστεί με διαφορετικό όνομα, τὀτε η Ελλάδα δεν θα πρέπει να αναγνωρίσει αυτλην την μειονότητα. Το πρόβλημα έγκειται στο ότι οι Έλληνες δεν γνωρίζουν αλλά και κανείς δεν τους έχει ενημερώσει ότι η μακεδονική μειονότητα έχει αναγνωριστεί από το ευρωπαϊκό δοκαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων δέκα χρόνια πριν, όταν πέρασε απόφαση εναντίον της Ελλάδας, διότι δεν αναγνώρισε την μακεδονική μειονότητα.

Ο κ. Δημητράς υπογράμμισε ότι σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, η Ελλάδα δεν έχει αναγνωρίσει την μακεδονική μειονότητα, αλλά ούτε και τις τουρκικές ενώσεις στην χώρα, επισημαίνοντας ότι όλες οι μειονότητας πρέπει να έχουν τη ελευθερία τους. «Από την στιγμή που δεν χρησιμοποιούν την βία, πρέπει να εκφράζονται με δημοκρατικό τρόπο. Δυστυχώς η Ελλάδα δεν το εφαρμόζει αυτό, και δεν θα το κάνει στο εγγύς μέλλον. Παράλληλα, της επιτρέπεται να ακολουθεί αυτή την τακτική από τους ευρωπαίους φίλους της και τους εταίρους στο συμβούλιο της Ευρώπης, οι οποίοι ουσιαστικά ποτέ δεν τιμώρησαν την χώρα γι αυτή της την στάση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ