ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ 

Κατά διαστήματα ακούγονται και γράφονται πολλά για τις πλουσιότερες οικογένειες -δυναστείες σε ολόκληρο τον κόσμο. Σήμερα το Greek American News Agency δημοσιεύει μια άκρως αποκαλυπτική έρευνα ενός διακερικριμένου ειδικού αναλυτή συνεργαζόμενο με πολλά διεθνή ερευνητικά ιδρύματα ,διεθνή ΜΜΕ όπως το το δημοφιλές Serbiana, και think tank της Ευρώπης και των Βαλκανίων  και επιστημονικού μας συνεργάτη του  κ. Ιωάννη Μιχαλέτου για το ζήτημα αυτό. Η έρευνα επικεντρώνεται ειδικότερα στους κροίσους της Ευρωπαϊκής ένωσης με πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία για τα αμύθητα ποσά που έχουν στην κατοχή τους οι μεγαλύτερες και πλουσιότερες οικογένειες της Ε.Ε. Είναι πράγματι αποκαλυπτική αξίζει να την διαβάσετε και να την κρατείσετε στο αρχείο σας.  

Συνοπτική παρουσίαση των Ευρωπαίων Αριστοκρατών Κροίσων.

Ιωάννης Μιχαλέτος

Οι ζωές των πλουσίων και ισχυρών αυτού του κόσμου διεγείρουν συχνά το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης και των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Όλοι λίγο πολύ, θα ήθελαν να μάθουν ποια είναι η καθημερινότητα αυτών των ανθρώπων, ποια είναι τα οικονομικά τους στοιχεία, που ζουν και που συχνάζουν. Σε αυτό το άρθρο θα επιχειρηθεί μια παρουσίαση των κυριοτέρων πλούσιων, ισχυρών και αριστοκρατικών οικογενειών της γηραιάς ηπείρου.

Ο κατάλογος  ανά χώρα είναι: 

1)         Ηνωμένο Βασίλειο

Α) Οικογένεια Windsor(Βασιλική οικογένεια)

Η βασίλισσα της Αγγλίας και η οικογένεια της διαθέτουν 1.000.000 στρέμματα ιδιόκτητης γης, 3.840.000 στρέμματα (Βασιλική γη) και το Δουκάτο του Λάνκαστερ με έκταση 660.000. Επιπροσθέτως το 55% της ακτογραμμής ανήκει στο Στέμμα. Τα ανωτέρω κτηματικά αποθέματα παράγουν το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 70 εκ. Ευρώ ετησίως. Ο διάδοχος του θρόνου (Πρίγκιπας Κάρολος) από μέρους του διαθέτει 1.410.000 στρέμματα γης σε διάφορες περιοχές της Μεγάλης Βρετανίας οι οποίες του αποδίδουν περί τα 20 εκ. Ευρώ ετησίως. Η ακίνητη περιουσία της οικογένειας δεν είναι μόνο αυτή ασφαλώς. Τα παγκοσμίως γνωστά και ανεκτίμητης αξίας παλάτια του Μπάκινγκχαμ και του Γουίνστορ όπως και σειρά επαύλεων στα νότια της Αγγλίας είναι δείγματα του αμύθητου πλούτου που έχει συσσωρευτεί στο διάβα των αιώνων από αυτόν τον Οίκο. Λοιπά στοιχεία είναι η ασυναγώνιστη συλλογή 10.000 πινάκων μεταξύ των οποίων Ρέμπραντ, Ραφαέλ, Μπρυγγέλ και Βαν Ντάυκ. Τέλος η μεγαλύτερη συλλογή αδαμάντων αλλά και γραμματοσήμων στο κόσμο είναι ιδιοκτησία της Βρετανικής Βασιλικής Οικογένειας.

Το σύνολο της περιουσίας εκτιμάται στα 8 δις. Ευρώ τουλάχιστον και επιπλέον άλλα 10 δις. Ευρώ ελέγχονται αλλά δεν ανήκουν στη κυριότητα της Βασίλισσας και των απογόνων της.

Ανήκουν στο Στέμμα και ελέγχονται από την εκάστοτε Βασιλική οικογένεια. (Η σημερινή είναι η 5η από το 1066)

Β)  Οικογένεια του Δούκα του Westminster

Ο Δούκας είναι ένας από τους πλουσιότερους αλλά και επιφανέστερους Άγγλους στον κόσμο και η οικογένεια του- Οι Grosvenor- έλκουν την καταγωγή τους από τους Νορμανδούς κατακτητές οι οποίοι εισέβαλλαν στην Αγγλία το 1066. Οι ίδιοι το 1677 αγόρασαν 3.000 στρέμματα στο κεντρικό Λονδίνο τα οποία και αποτέλεσαν και τον πυρήνα της σημερινής κολοσσιαίας περιουσίας τους.  Επίσης το εμπορικό κέντρο της πόλης του Βανκούβερ στο Καναδά όπως και μεγάλες εκτάσεις γης στο Παρίσι, τις Βρυξέλλες και την Φρανκφούρτη ανήκουν στο Δούκα ο οποίος είναι παντρεμένος με την Νατάλια Φίλιπς απόγονο του τελευταίου Τσάρου της Ρωσίας. Σε ότι αφορά τη "τετριμμένη" πραγματικότητα ο Δούκας αρέσκεται στην οδήγηση ακριβών σπορ αυτοκινήτων, ιδιαιτέρως Aston Martin των οποίων και έχει μια πλήρης συλλογή. Στον ελεύθερο χρόνο του διοικεί ένα στρατιωτικό σώμα της Βρετανικής εθνοφυλακής της οποίας είναι έφεδρος συνταγματάρχης.

Η όλη περιουσία του εκτιμάται σε 8 δις. Ευρώ.

Γ) Οικογένεια του Δούκα του Devonshire

Μια όχι και τόσο γνωστή οικογένεια , αλλά εξίσου πλούσια και ισχυρή η οποία έχει στην κατοχή της την έπαυλη Τατσγουορθ και 700.000 στρέμματα γης που την συνοδεύουν, στο Ντέρμπυ της κεντρικής Αγγλίας. Ανάμεσα της και πολλοί οικισμοί των οποίων οι κάτοικοι μένουν όλοι σε οικίες ιδιοκτησίας αυτής της οικογένειας. Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι η ιδιοκτησία μίας από τις μεγαλύτερες συλλογές πινάκων η οποία περιλαμβάνει έργα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, Ρούμπενς και Βερονέζε. Η συνολική αξία της ξεπερνά το 1 δις. Ευρώ σε σημερινές τιμές! Το μεγάλο πάθος του Δούκα είναι οι ιπποδρομίες και επενδύει μεγάλα ποσά ετησίως στην εκτροφή ίππων σε ιδιοκτήτες εγκαταστάσεις στην Αγγλία και στην Αυστραλία.

Η συνολική περιουσία εκτιμάται σε περίπου 4 δις. Ευρώ.

Δ) Οικογένεια του  Κόμη του Cadogan

Μία ακόμα οικογένεια της οποίας οι πρόγονοι είχαν φροντίσει ήδη από το 17ο αιώνα να αγοράσουν 1000 στρέμματα στο κέντρο του Λονδίνου! Επίσης 75.000 στρέμματα στη περιοχή Περθσαιντ της Αγγλίας τους ανήκουν μαζί με φάρμες για άλογα κούρσας και μια εκπληκτική συλλογή τέχνης.

Η συνολική περιουσία εκτιμάται στα 3 δις. Ευρώ.

E) Οικογένεια του Δούκα του Northumberland

Ο Δούκας είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες γης στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά όχι τόσο πλούσιος όσο οι προαναφερθέντες. Η περιουσία του  περιλαμβάνει 1.200.000 στρέμματα γη στο Northumberland, 30.000 στο Surrey και δεκάδες υπερπολυτελέστατες επαύλεις στο Λονδίνο. Οι οικογένεια του κατέχει τον τίτλο ευγενείας από τα μέσα του 16ου αιώνα και ανήκουν στους "Haute" γαλαζοαίματους κύκλους που υπάρχουν στην Αγγλία αλλά και ευρύτερα. Παρόλη την έκταση τις περιουσίας του ο Δούκας αντιμετωπίζει το χρόνιο πρόβλημα όλων των Βρετανών αριστοκρατών, που είναι η έλλειψη επαρκών ρευστών αποθεμάτων προκειμένου να εκμεταλλευθούν τις εκτάσεις που κατέχουν και παράλληλα να πληρώσουν τους βαρύτατους φόρους για αυτές.

Μολαταύτα η οικογενειακή περιουσία υπερβαίνει το 1 δις. Ευρώ

Z) Οικογένεια της πριγκίπισσας Victoria Von Preussen

Η Πριγκίπισσα είναι γόνος δυο σπουδαίων και βαθύπλουτων οικογενειών. Του Πρίγκιπα Frederic Von Preussen και της Lady Ness των Guinness. Μακρινοί απόγονοι της περιλαμβάνουν μέλη της δυναστείας των Hohenzollern της Γερμανίας όπως επίσης και της Βρετανικής βασιλικής οικογένειας. Η ίδια είναι παντρεμένη με τον Philip Achache ένα γνωστό τραπεζίτη και διευθυντή πολλών επιχειρηματικών σχημάτων στο Λονδίνο. Το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας της βρίσκεται στο κληροδότημα "Guinness" μέσω του οποίου κατέχει ένα μεγάλο μέρος των μετοχών της ομώνυμης εταιρεία αλκοολούχων ποτών..

Αυτό της δίνει μια εκτιμώμενη περιουσία της τάξεως των 1 Δις. Ευρώ.

2)         Λιχτενστάιν

Οικογένεια του Πρίγκιπα Hans-Adam II του Λιχτενστάιν.

Το μικρό κρατίδιο ανάμεσα στα βουνά των AΆλπεων έχει ως ανώτατο άρχοντα έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη ο οποίος διοικεί και την τελευταία απόλυτη μοναρχία στην Ευρώπη. Ο Πρίγκιπας έλκει την καταγωγή του από την δυναστεία των Αψβούργων όπως και η γυναίκα του, Κόμισσα Marie Κinski Von Wchinitz und Tettau η οποία είναι και εξαδέλφη του.

Οι αγαπημένες συνήθειες του μονάρχη είναι το κυνήγι σε ιδιοκτήτες εκτάσεις που διαθέτει σε όλο το κόσμο όπως και η συλλογή αρχαιοτήτων και πινάκων με ιδιαίτερη έμφαση σε έργα της αναγεννησιακής περιόδου. Επίσης διαθέτει μια σειρά επαύλεων στα καλύτερα σημεία της Ευρώπης όπως τη Φλωρεντία, το Μόντε Κάρλο και το Ιντερλάκεν όπου ξεκουράζεται από τις κρατικές ενασχολήσεις.

Η περιουσία του υπολογίζεται από 6 Δις. το λιγότερο έως και τα 20 Δις. Ευρώ

Ολλανδία

Οικογένεια Orange-Nassau (Βασιλική οικογένεια)

Αυτή η βασιλική οικογένεια διατρέχει τον έβδομο αιώνα στην Ευρωπαϊκή σκηνή και διαθέτει μια ασύλληπτη σειρά εκτάσεων γης στην Ολλανδία, Γερμανία, Βέλγιο και Γαλλία. Επιπροσθέτως ένα μεγάλο μερίδιο του παγκόσμιου ενεργειακού κολοσσού Shell βρίσκεται υπό των έλεγχο της. Τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της δυναστείας είναι ο συνδυασμός του έντονου ενδιαφέροντος για τα τεκταινόμενα σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο παγκοσμίως, παραλλήλως με την τήρηση ενός χαμηλού προφίλ σε δημόσιες εκδηλώσεις.

Το συνολικό ύψος της περιουσία μπορεί να εκτιμηθεί αδρά σε περισσότερο από 9 Δις. Ευρώ.

Λουξεμβούργο

Οικογένεια του Μεγάλου Δούκα του Λουξεμβούργου.

Ο ανώτατος άρχων ενός άλλου μικρού Βασιλείου είναι επίσης ένας βαθύπλουτος Κροίσος με τις συνήθεις επενδύσεις-Γη, τέχνη, καταθέσεις,- αλλά και μερίδιο σε μεταλλευτικές και χαλυβουργικές βιομηχανίες που εδρεύουν στη χώρα του. Ο Οίκος αυτός χάνεται στα βάθη των αιώνων έχοντας ήδη δημιουργηθεί από τον ένατο αιώνα και την εποχή του Καρλομάγνου.

Μέλη της έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην Ευρωπαϊκή ιστορία και τη σήμερον εποχή είναι συνδεδεμένη με συγγενικούς δεσμούς με τους Αψβούργους όπως και με ιστορικές Ιταλικές οικογένειες.

Η συνολική περιουσία εκτιμάται σε τουλάχιστον 10 Δις. Ευρώ

Ισπανία

A) Οικογένεια των Βουρβόνων (Βασιλική οικογένεια)

Ο διάσημος Χουάν Κάρλος είναι ο ανώτατος άρχων της Μεσογειακής Ισπανίας και μια διάσημη φυσιογνωμία ανά το κόσμο. Ο Οίκος του είναι ένας από τους αρχαιότερους στην Ευρώπη και οι Βουρβόνοι είχαν βασιλέψει και στην Γαλλία όπως και στην Ιταλία έλκοντας την καταγωγή τους από τους "Kαπετιδες" από τα μέσα δηλαδή του 8ου αιώνα. Βεβαίως όπως είναι φυσικό  τα πλούτη έχουν επενδυθεί σε σταθερές αξίες-Γη, τέχνη και καταθέσεις- ενώ το πασίγνωστο νησί της Μαγιόρκας ανήκει σε ένα μεγάλο μέρος στη βασιλική οικογένεια.

Το συνολικό ύψος της περιουσίας εκτιμάται στα 4 Δις. Ευρώ, μικρό σχετικά με τα πλούτη προηγουμένων βασιλικών δυναστειών.

B) Οικογένεια της Δούκισσας του Alba

Μια από τις μεγαλύτερες ιδιοκτήτριες γης στο κόσμο είναι η Δούκισσα του Alba στην Μαδρίτη η οποία διαθέτει περίπου 2 εκατ. Στρέμματα γης σε όλη την Ισπανία. Στη χώρα αυτή υπάρχουν 395 αναγνωρισμένη Ευγενείς που αποκαλούνται " Grandees" και η Δούκισσα αποτελεί την επιτομή αυτής της κλειστής Ισπανικής ελίτ. Τα ενδιαφέροντα της επικεντρώνονται στην αγορά τέχνης όπου η ίδια είναι ένα πολύ ενεργό μέλος τόσο ως αγοραστής όσο και ως πωλητής και στην αξιοποίησης των κάστρων της που κατέχει από άκρου εις άκρον στην Ιβηρική χερσόνησο.

Η περιουσία της υπολογίζεται από 1 έως και 4 Δις. Ευρώ.

Σε γενικές γραμμές παρά τα τρομερά κτυπήματα των επαναστάσεων του 19ου αιώνα και των κοινωνικών μεταβολών του 20ου αιώνα φαίνεται πως η Ευρωπαϊκή αριστοκρατία διαθέτει αφθονία πόρων και μια μεγάλη εάν και αδιόρατη επιρροή σε πολλές εξελίξεις.

Εν πολλοίς, είναι πιθανόν ότι αυτοί οι Οίκοι αφού άντεξαν σε ορισμένες περιπτώσεις για περισσότερους από 14 αιώνες να διανύσουν και τον δικό μας προς την αναζήτηση της αιωνιότητας που επιτυγχάνεται μέσω της υστεροφημίας και της διατήρησης της οικογενειακής ταυτότητας.

Σ.Σ. Ο υπολογισμός των περιουσιών έγινε βάση δημοσιευμάτων και ανοικτών πηγών πληροφόρησης σχετικών με το ζήτημα. Βεβαίως ακριβή ποσά είναι αδύνατο να υπολογιστούν λόγω της πολυπλοκότητας και μυστικότητας που διακρίνει πολλές από τις επενδύσείς των Οίκων.