ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΚΑΣ / Του Σταύρου Μαρμαρινού

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Γέμισε από νέους ο καθεδρικός ιερός ναός της Αγίας Μαρκέλλας στην Αστόρια, που ακολουθεί το Παλαιό Ημερολόγιο, κατά την Ιερά Ακολουθία της Μεγάλης Τετάρτης που τελείται το Μυστήριο του Μεγάλου Ευχελαίου και διαβάζονται επτά Ευαγγέλια και επτά Ευχές. Νέοι και νέες βρίσκονταν σε  όλους τους χώρους του ναού και κυρίως, στο δεξιό διάδρομο, την αριστερή πτέρυγα και τον εκεί διάδρομο, στο τέλος δε της Ακολουθίας περίμεναν υπομονετικά στη σειρά για να πλησιάσουν τους ιερείς οι οποίοι σταύρωναν με το Ευχέλαιο το μέτωπο, τα μάγουλα και τις δύο όψεις των χεριών των πιστών.

 

mhtr_paylos_agia_markela_astoria_ny.jpg«Τα νέα μας παιδιά, αγαπούν και λατρεύουν την Ορθοδοξία», δήλωσε μετά την Ακολουθία ο Μητροπολίτης των Γνησίων Ορθοδόξων Χριστιανών (ΓΟΧ) Αμερικής κ. Παύλος, ο οποίος και προεξήρχε, καθισμένος στην αναπηρική του καρέκλα, μπροστά στην Ωραία Πύλη. Ο ίδιος διάβασε δύο από τα Ευαγγέλια και κήρυξε το Θείο Λόγο. «Αυτή τη χρονιά, με έκπληξη, αλλά και μεγάλη ικανοποίησή μας βλέπουμε ότι έχουμε περισσότερους νέους και νέες που έρχονται να εκκλησιαστούν», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ενορίας, Ισίδωρος Σπανός. «Βλέπουμε ότι η νεολαία μας, γυρίζει πίσω στην Εκκλησία». «Αγαπάμε το Δεσπότη μας και είμαστε εμείς οι νέοι εδώ, κοντά του και κοντά στην Αγία Μαρκέλλα», υπογράμμισε ο 25χρονος Γιάννης Παπαϊωάννου, ο οποίος  μαζί με συνομήλικους φίλους του είναι αυτά τα βράδια στην εκκλησία. Ο Μητροπολίτης κ. Παύλος στο κήρυγμά του, τόνισε ότι ο Χριστός είναι ο Κύριος της αγάπης και της φιλανθρωπίας και θέλει τη μετάνοια του ανθρώπου από τις αμαρτίες του.

«Το να θέλει και να μπορεί ο Χριστός να συγχωρεί τον άνθρωπο από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται, σημαίνει ότι είναι μεγάλος και ισχυρός θεός», είπε. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ.Παύλος στην προ ημερών επίσκεψη του Πάπα της Ρώμης στις Ηνωμένες  Πολιτείες, τονίζοντας ότι είναι μεν ο πρώτος επίσκοπος των Δυτικών Χριστιανών, αλλά δεν είναι ο πατέρας της Εκκλησίας, έχει δε αποκοπεί από την Ορθόδοξη Εκκλησία. Σε δηλώσεις του προς τον «Ε.Κ.» ο κ. Παύλος τόνισε ότι ο σωστός εορτασμός του Πάσχα, είναι αυτός της Ορθόδοξης Εκκλησίας. «Θέλουμε τον Πάπα, αλλά τον θέλουμε να επιστρέψει στην ορθόδοξη πίστη», είπε. Και συνέχισε: «Εμείς οι Ελληνες αισθανόμαστε τον καρπό του Αγίου Πνεύματος πολύ βαθιά μέσα μας, οι  δε νέοι μας αγαπούν πάρα πολύ την Ορθοδοξία. Σ' αυτούς τους νέους, έχω να πω, να κρατήσουν την Ορθοδοξία. Εμείς, είμαστε η μία, αγία, καθολική και αποστολική Εκκλησία».

m_paraskevh_epitafios_mhtr_paylos_agia_markela.jpgΟ κ. Σπανός, υποστήριξε ότι κατά τη φετινή Μεγάλη Εβδομάδα οι προσκυνητές στο ναό ήταν περισσότεροι από πέρυσι. Ανάφερε επίσης, ότι από χτες, Μεγάλη Πέμπτη, μετά την ανάγνωση των Δώδεκα Ευαγγελίων άρχισε ο στολισμός του Επιταφίου, η περιφορά του οποίου στην περιοχή του Ντίτμαρς θα γίνει απόψε, ΜεγάληΠαρασκευή. Το στολισμό τόσο  του Επιταφίου, όσο και του ιερού ναού έχουν αναλάβει ο κ. Αλέξανδρος Γιαννόπουλος, παλαιός ανθοπώλης, και ο κ. Ηλίας Κατσιάρης τους οποίους θα βοηθήσει η νεολαία της ενορίας. Σήμερα το πρωί, από τις 9 μέχρι τις 11, θα γίνει η Ακολουθία τωνΒασιλικών Ωρών των Παθών και στις 3 μ.μ. θα τελεστεί ο Μέγας Εσπερινός της Αποκαθήλωσης.

Η Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου της Μεγάλης Παρασκευής θα αρχίσει στις 7:30 μ.μ., ενώ η περιφορά του Επιταφίου υπολογίζεται λίγο μετά τις 9:30 μ.μ. Αύριο, Μεγάλο Σάββατο, στις 9 θα αρχίσει ο Ορθρος και στη συνέχεια η Θεία Λειτουργία. Η Ακολουθία της Αναστάσεως θα αρχίσει στις 10:30 μ.μ. και στις 12 τα μεσάνυχτα θα γίνει η αρχιερατική Θεία Λειτουργία της Αναστάσεως, η οποία υπολογίζεται να διαρκέσει μέχρι τις 3 τα ξημερώματα. Η τελετή της Αναστάσεως θα γίνει από ειδική εξέδρα στην είσοδο του ιερού ναού. Στη συνέχεια, η Φιλόπτωχος θα προσφέρει δωρεάν φαγητό σε όλο το εκκλησίασμα στην κάτω αίθουσα της ενορίας. Στις 11 π.μ. της Κυριακής του Πάσχα θα τελεστεί ο Μέγας Εσπερινός της Αγάπης. Αμέσως μετά θα αρχίσει το λεγόμενο «Ελληνικό Πάσχα» της ενορίας, που καθιέρωσε ο Μητροπολίτης κ. Παύλος. Φέτος θα υπάρχουν στις σούβλες 24 αρνιά, 5.000 σουβλάκια, παστίτσιο, σαλάτες κ.ά., όλα δε τα φαγητά θα είναι δωρεάν. m_paraskevh_agia_markela_astoria_ny.jpg

Η κ. Μαρία Τσικρίκη, δήλωσε ότι η Μεγάλη Εβδομάδα στην Αγία Μαρκέλλα, της θυμίζει την κατάνυξη στις εκκλησίες της Ελλάδας, κατά τα παιδικά της χρόνια. «Η νεολαία μας, ζητά την Ελλάδα και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας, κ. Παύλος, είναι πολύ Ελληνας, γι' αυτό και συγκεντρώνει τους νέους και τις νέες», τόνισε η κ. Τσικρίκη. Και πρόσθεσε: «Σ' αυτή την εκκλησία, μικροί και μεγάλοι νιώθουν πνευματική ανάπαυση. Προσευχόμαστε και είμαστε βέβαιοι ότι σύντομα θα δούμε και πάλι τον Δεσπότη μας όρθιο». Ο κ. Γιάννης Μάντικας, βεβαίωσε  ότι η κατάνυξη στην εκκλησία της Αγίας Μαρκέλλας, του θυμίζει «κάτι περισσότερο από Ελλάδα». Εξάλλου, η κ. Αννα Χατζηκώστα, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου και ταμίας της Φιλοπτώχου της ενορίας, υπογράμμισε ότι πολλοί πηγαίνουν στην Αγία Μαρκέλλα, γιατί «νιώθουν πως βρίσκονται στην Ελλάδα».

Φωτο: ΑΡΧΕΙΟ GREEK AMERICAN NEWS AGENCY